Pilot do Kia Sportage
Moderator: Marcin-Kraków
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Pilot do Kia Sportage
Skończył mi się jeden pilot, obecnie drugi coraz ciężej otwiera zamki i odblokowuje immobiliser. Zamykanie działa OK. Czy jest to naprawialne u normalnego speca od pilotów, czy wymagany jest specjalny pilot "made in KIA" ? Nie chciałbym stanąć gdzieś w trasie i nie móc odpalić auta.... Będę wdzięczny za jakieś porady 

Re: Pilot do Kia Sportage
Trzeba lutownicą na gorące powietrze przelutować płytke pilota a jak nie pomoże to wymienić sam mikrowyłącznik pilota lub obydwa- zamknij , otwórz.
Większość moich postów mogła powstać pod wpływem używek zatem wyrażają jedynie moją aktualną opinię.
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Kiedyś miałem jazdę z pilotami - otwarcie albo zamknięcie drzwi działało jak chciało. Znajomy mechanik zrobił tak: wsypał trochę pyłu grafitowego na "stopkę" przycisku dotykającą do płytki, bo zdawało mu się, że coś tam nie zwiera. I jakiś czas działało. Potem przestało. I któregoś dnia stało się tak, że nie byłem w stanie odpalić auta przed warsztatem kumpla - bardzo wkurzająca sytuacja. Już chciałem sypać grafit w pilota, ale kumpel mówi - poczekaj... Przyniósł jakiś zajzajer do czyszczenia styków, przemył płytkę i guziki - i problem zniknął...
a jak to jest z nowszymi wersjami czyli niby po lifcie
mam zielony kluczyk z immo więc funkcje zamytania/otwierania i immo są niejako roździelone...
a jednak pilotem tylko mogę zamknąc a nie mogę otworzyc grata... alarm rozbraja a grata nie otwiera...
wiem też, że czasem może byc potrzebna regulacja siłownika centralnego zamka, jak dojde do siebie po szpitalu to zacznę grzebac przy różnych takich "wkurwiaczach"...

mam zielony kluczyk z immo więc funkcje zamytania/otwierania i immo są niejako roździelone...
a jednak pilotem tylko mogę zamknąc a nie mogę otworzyc grata... alarm rozbraja a grata nie otwiera...
wiem też, że czasem może byc potrzebna regulacja siłownika centralnego zamka, jak dojde do siebie po szpitalu to zacznę grzebac przy różnych takich "wkurwiaczach"...
Witam po latach ; )
Miałem ten sam problem, niedawno rozmawiałem z "macherem" i powiedział że nie ma problemu ze "sklonowaniem" pilota. Tylko łatwiej jest jak chociaż jeden pilot działa, ale rzekomo da się dorobić i bez działającego pilota. Zapytałem również o wyłączenie immo... i okazało się że za ok 400 PLN może go wyłączyć wstawiając jakieś obejście...bodajże ( emulator )
-pozdr.
Arek
Miałem ten sam problem, niedawno rozmawiałem z "macherem" i powiedział że nie ma problemu ze "sklonowaniem" pilota. Tylko łatwiej jest jak chociaż jeden pilot działa, ale rzekomo da się dorobić i bez działającego pilota. Zapytałem również o wyłączenie immo... i okazało się że za ok 400 PLN może go wyłączyć wstawiając jakieś obejście...bodajże ( emulator )

-pozdr.
Arek
Kijanusia 2L....16Volt...97%
Odgrzewam kotleta:) Jaką macie baterie w pilocie ? (ja mam pilot taki z 2 przyciskami szarymi i z tyłu napis kia
) Nie miałem w nim żadnej baterii przy zakupie i włożyłem jakąś i działa ale z nie za dużej odległości i nie wiem czy nie powinno być może 2 baterii?

- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Bateria jedna, dość duża, okrągła. Młodzi pojechali w gościnę, więc symbolu nie podam... Działanie na nowej baterii do 10 m, później góra 5-6 m.