Zalana kijanka

Sportage, Asia Rocsta

Moderator: Marcin-Kraków

panonia123
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Zalana kijanka

Post autor: panonia123 » śr maja 05, 2010 3:49 pm

Witam,
chciałem się pochwalić, i podzielić wrażeniami z ostatniej niedzielnej przejażdżki. Otóż zapuściłem się na zbyt głęboką wodę w dosłownym tego znaczeniu i o podłożu gliny. Co skutkowało brakiem wyjechania i całkowitym zalaniem wnętrza. Udało mi się tylko zrobić jedną fotkę zanim ją wyciągaliśmy (tu podziękowania dla kolegi z samuraja).

Obrazek

Otóż wnętrze zostało zalane do wysokości schowka, i oczywiście nie zdążyłem odłączyć klem bo nawet kluczyka nie miałem. :( :)16 . Po powrocie do domu oczywiście cały środek wyciągnąłem i się suszy. Komputer kijanki i od gazu oczywiście też, choć i tak myślałem że pójdzie na złom bo w środku była woda. Po wysuszeniu elektroniki , wszystkich złączek itp rzeczy podłączyłem kompa i ku mojemu zdziwieniu odpaliła od 2 strzała. Póki co wszystko chodzi, nic nie ucierpiało, zapala normalnie, komp nie wyświetla błędów. Mam jeszcze pytanko bo nie mam chwilowo czasu na sprawdzenie:
- otóż czy mogła się nalać woda do skrzyni biegów, bo chyba jest jakieś odpowietrzenie, przed zalaniem nie było żadnych wycieków że skrzyni, więc była szczelna pod tym względem. ??
Pozdrawiam.
PS. Jak coś to proszę doświadczonych w tych przypadkach o napisanie gdzie mogę znaleźć ukrytą wodę :)21 .

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Re: Zalana kijanka

Post autor: leon zet » śr maja 05, 2010 3:59 pm

Radiestetę najmij
:)21
Jeśli stała w tej wodzie długo to pewnie masz wodę w moście/mostach i być może w skrzyni i reduktorze. Mówię "być może" bo odpowietrzenia od tych dwóch podzespołów są trochę wyżej niż te w mostach.

panonia123
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: panonia123 » śr maja 05, 2010 7:35 pm

Byłem sprawdzić czy jest coś w tylnym moście , lecz niczego tam nie zauważyłem, znaczy się olej jest w dobrym poziomie. Lecz pojawił się nagle dziwny objaw, buczą mi przekaźniki (te w skrzynce koło akum) zwłaszcza jeden ten po lewej (patrząc na silnik). Zamieniłem je miejscami i tak samo. Od czego są te przekaźniki, od kompa czy od pompy paliwa? Przekaźnik buczy po wyjęciu kluczyka. Wszystkie bezpieczniki są całe. Brak błędów w kompie.

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » śr maja 05, 2010 7:53 pm

Na pokrywie skrzynki powinieneś mieć rozrysowane który do czego jest. Jeden jest na pewno do pompy paliwa, drugi nie pamiętam do czego.

panonia123
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: panonia123 » śr maja 05, 2010 8:01 pm

Właśnie o to chodzi że nic nie mam rozrysowane, nie ma żadnego rysunku ani czegoś wytłoczonego. To chyba będzie długi post bo sprawa jest rozwojowa. Co mnie skusiło wjechać do tej wody:/. Tego radiestetę będę musiał chyba nająć następnym razem.

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » śr maja 05, 2010 8:10 pm

Musisz uzbroić się w cierpliwość, bo akurat do garażu idę. A jak wróce to poszukam bo kiedyś Armonowi rozrysowałem w autocadzie tę rozpiskę na skrzynkę bezpieczników.

kubbaas
Kontaktowanie:

Post autor: kubbaas » śr maja 05, 2010 8:16 pm

ale przynajmniej masz fajną fotę do albumu

:)21

jeśli w skrzynce masz 6 poziomo średnich
3 pionowo duże
i 3 pionowo małe

to - średnie po kolei i po angielsku:
fuel inj. 30A
add 30A
main 80A
btn 60A
ign 40A
p/win 40A

te wielkie po lewej stronie krzynki od podszybia:
egi main
puste miejsce
fuel pump

to tak na wariata spisane z instrukcji i może się kompletnie rozmijac ze stanem faktycznym :)21

jutro będę koło wozu to fote moge cyknąc i wysłac ci na maila
o ile mam cos napisane na tym pudełeczku
Wdupiemamto 4x4 Team
Disco 300 zielony taki...
www.momitransport.pl

kubbaas
Kontaktowanie:

Post autor: kubbaas » śr maja 05, 2010 8:29 pm

mała poprawka:

od strony błotnika jest EGI MAIN
a od strony silnika POMPA PALIWA
Wdupiemamto 4x4 Team
www.momitransport.pl

panonia123
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: panonia123 » śr maja 05, 2010 8:32 pm

OKI, mile widziana każda pomoc,
Jutro spróbuję jeszcze raz porozpinać i pospinać wszystkie kable, ogólnie kijanka jeździ, noo ale to buczenie pobiera prąd. Tak sobie myślę że może gdzieś masa jest słaba i przekaźnik nie może być prawidłowo wysterowany , będę musiał jeszcze sprawdzić połączenie kabli od baku, może tam coś jest nie tak , bo cały bak był przecież pod wodą.

panonia123
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: panonia123 » śr maja 05, 2010 8:39 pm

Jak Egi main jest od błotnika , to znaczy że jest on od kompa? Ale po co ? Co on robi.
A co do fotki , musiałem tą chwilę uwiecznić. Podoba mi się to zdjęcie zwłaszcza adidasy za kierą :lol: .

Awatar użytkownika
PUPPY
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: PUPPY » czw maja 06, 2010 11:10 am

Jeżeli chcesz to mogę wieczorkiem zrobić zdjęcia instrukcji z opisem przekaźników (niestety nie mam skanera) i wysłać na emila.

Awatar użytkownika
PUPPY
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: PUPPY » czw maja 06, 2010 10:09 pm

Zrobiłem skany.
Są w pdf. i jpg.
Może się przydadzą.
Szukaj w Chomiku. Linka poniżej.

panonia123
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: panonia123 » pn maja 10, 2010 7:48 pm

Witam,
Rozwiązałem problem buczących przekaźników. Przyczyną była kostka od komputera, okazało się że w środku było pełno wody a i te piny w kostce bardzo podejrzanie luźno siedziały. Całą kostkę rozebrałem, suszarką wysuszyłem i przemyłem spirytusem (oczywiście salicylowym bo zwykłego szkoda). Poskładałem potem wszystko do kupy usztywniając piny w kostce i zabrałem się za przeczyszczenie mass tak przy okazji. Następnie podpięcie klem do akumulatora i chwila prawdy. Nic nie zabuczało, znaczy się okej. Kluczyk do stacyjki i zaskoczyła od pierwszego. Pochodziła na benzynie potem na gaz, i było okej. Zabrałem ją na przejażdżkę i tu małe zaskoczenie, oczywiście na plus. Nie wiem jak to możliwe ale jakby jej przybyło koni, żwawiej reaguje na naciśnięcie na gaz, na benzynie znikło takie przydławienie. Wcześniej jak jechałem na benzynie i chciałem gwałtownie przyspieszyć występowało takie minimalne przydławienie, a teraz tego nie ma, oczywiście dobrze, ale jak to było możliwe?? bo przecież komp nie wyrzucał żadnych błędów. W każdym bądź razie jest okej. Na razie śmigam z jednym fotelem bo reszta jest mokra, a i muszę kupić nowe wygłuszenie na podłogę bo z tego nic nie będzie.
Pozdrawiam.

Paweł7

Post autor: Paweł7 » pn maja 10, 2010 7:55 pm

efekt placebo :)21

kubbaas
Kontaktowanie:

Post autor: kubbaas » pn maja 10, 2010 7:58 pm

no to generalnie dobrze wyszło...
czasem takie "zamoczenie" dobrze robi jak widac na Twoim przykładzie... 8)
jak będziesz wymieniał wykładzinę to przy okazji zastanów sie nad dodatkowym wygłuszeniem podłogi, ściany grodziowej i nadkoli...
przyjemniej sie zrobi w wozie :wink:
Wdupiemamto 4x4 Team
www.momitransport.pl

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » pn maja 10, 2010 8:15 pm

panonia123 pisze:Zabrałem ją na przejażdżkę i tu małe zaskoczenie, oczywiście na plus. Nie wiem jak to możliwe ale jakby jej przybyło koni, żwawiej reaguje na naciśnięcie na gaz, na benzynie znikło takie przydławienie.
Gdzie ta kałuża? Osiołka bym wypłukał... może zacznie odpalać na benzynie... :roll: :)21
Nie trzymam Kobiet w domu...

erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra

panonia123
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: panonia123 » wt cze 01, 2010 7:15 pm

Witam.
Jak pisałem wcześniej sprawa jest rozwojowa. Otóż jest problem z sondą lambda lub jej obwodem (15;17;36;37), otóż jeszcze nie sprawdzałem jej bo aktualnie nie mam za bardzo czasu. Chciałem się poradzić bardziej doświadczonych w off rodowym topieniu wozidełek czy woda mogła ją w większym lub mniejszym stopniu uszkodzić?? W tą kałuże to wjechałem jak silnik był rozgrzany i czy nagłe jej schłodzenie (sondy lambda) mogło wpłynąć na jej dalszą pracę?
Pozdrawiam.

panonia123
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: panonia123 » pn cze 21, 2010 2:39 pm

Witam.
Chciałem się podzielić z wami wiadomością iż po piątkowym pomiarze sondy stwierdziłem jej zgon. Mianowicie sprawa wygląda następująco: na zimno sonda pracuje w zakresie 0-0.54V a jak już osiągnie swoją temp. to odmawia współpracy z wozidełkiem 0V. Spalanie na 100 też wzrosło i to znacznie:19l.LPG + puszczanie czarnego dymka. A więc pod koniec m-sc szykuje się wymiana.
I tak jak "kubbaas" doradził wygłuszyłem bardziej podłogę , okolice skrzyni biegów i trochę pod tylnią kanapą, zrobiło się aż milej. Na razie prócz owej sondy jest wszystko w porządku.
Pozdrawiam.

panonia123
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: panonia123 » pn sie 02, 2010 5:35 pm

Witam.
Czy ktoś ma może jakieś info na temat przepływomierza? Głównie chodzi o to czy jest jakaś różnica pomiędzy 0K080-13-210 a 0K011-13-210B z owej aukcji http://allegro.pl/item1149683356_przepl ... 17105.html (wizualnie wygląda identycznie , ale czy jest jakaś różnica??). Szykuję się do wymiany bo niestety zakończyła żywot.

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » pn sie 02, 2010 8:21 pm

Chińska podróbka.
Ale działa.

Awatar użytkownika
PUPPY
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: PUPPY » wt sie 03, 2010 7:31 pm

Nie jestem do końca pewien, ale chyba u niego kupowałem moją (aczkolwiek nie dam sobie nic obciąć).
Niby spełnia swoje zadanie, ale środek jest całkiem inny.
Zrobiłem fotki jej środka (powróciłem do swojej oryginalnej, bo okazała się sprawna), zobacz i porównaj z oryginałem.
A nową mam w bagażniku na wypadek wypadku.

Awatar użytkownika
jaqbeko

Post autor: jaqbeko » wt sie 03, 2010 9:03 pm

Pasuje też od saaba 900. Do siebie zakupiłem takowy, bo był tańszy. Działa :)21

panonia123
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: panonia123 » śr sie 04, 2010 3:44 pm

A więc zamówiłem tą przepływkę, lada dzień ma przyjść. PUPPY dzięki za zdjęcia. Widać że jest mała różnica, ale głównie chodzi by pełniła swoją rolę. PUPPY jeszcze jedno, na tej blaszce jest tam jakiś rezystor czy coś takiego?

Awatar użytkownika
PUPPY
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: PUPPY » śr sie 04, 2010 6:54 pm

Jest tam doczepione takie małe niebieskie ustrojstwo, ale bez rozebrania na części pierwsze nie jestem w stanie stwierdzić co to jest :-?

panonia123
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: panonia123 » pt sie 27, 2010 1:06 pm

Witam po dłuższej nieobecności, przepływka została już wymieniona, na razie chodzi bez zastrzeżeń chodź widać gołym okiem że jest to podróbka. Nawet plastik z którego została wykonana nie przypomina plastiku :).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia”