Szarpanie podczas jazdy

Sportage, Asia Rocsta

Moderator: Marcin-Kraków

lukas19823
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Szarpanie podczas jazdy

Post autor: lukas19823 » pt wrz 24, 2010 11:04 am

Witam. Mam mały problem z którym nie mogę sobie poradzić. Otóż podczas równej jazdy silnik szarpie tak jak by naciskać pedał gazu i puszczać. Dochodzi do tego na każdym biegu przy każdym zakresie obrotów silnika. Może problem nie istotny ale trochę upierdliwy bo nie da się równo jechać np. na drugim biegu z obrotami 1500-2000tyś lub na piątym z prędkością 70km/h i próbować utrzymywać tą prędkość. Problemy z paliwem odpadają tu jest ok. Nie badałem tylko co jest w baku. Elektryka silnika też ok. wszystkie kostki odrdzewione i połączone tak jak być powinno. Auto to KIA SPORTAGE 2.0tdi 97r.
Za podpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam...

jasko2001
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Szarpanie podczas jazdy

Post autor: jasko2001 » pt wrz 24, 2010 7:48 pm

Brzmi znajomo :D proponuje sprawdzic czujnik polozenia walu znjaduje sie z tyluy za rozrusznikiem czy czasem niejest zabrudzony a jesli chodzi o elektryke w spotku to nigdy niejest dobra zawsze sie znajdzie usterka proponuje jescze sobie przeswietlic kabelki od tej kostki co jest polaczona z czujnikiem do tej na gorze sa tam 3 obok siebie kostki a kabelki znajdzieesz po kolorach powodzenia :)2

lukas19823
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lukas19823 » czw wrz 30, 2010 1:06 pm

Wykręciłem ten czujnik /dostęp jest z.....sty/ przeczyściłem go trochę wmontowałem i dalej to samo. Silnik pracuje tak samo czy jest podłączony ten czujnik czy też nie w sumie szarpie dalej. Filtry powietrza i paliwa są czyste nie dawno wymieniane i tu raczej nie mam do czego się przyczepić... Jak ktoś miał podobny przypadek i może się podzielić rozwiązaniem jego to czekam na wskazówki.

Awatar użytkownika
Kiatastrofa
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kiatastrofa » ndz sie 05, 2012 8:00 pm

Przeszukałem dotychczasowe wątki i nie znalazłem rozwiązania problemu ale ten wątek chyba najlepiej pasuje, żeby zapytać.
...jak w tytule.
Właśnie, samochód szarpie w czasie jazdy ale tylko gdy próbuje dodać gazu. Najczęściej szarpie na benzynie ale na gazie też mu się zdarza. Zwykle po przekroczeniu 2000 obr na wysokim biegu lub 3-4 tyś na niskim zaczyna sie dławić jakby mocy nie miał. Trochę jak brak paliwa. Wygląda , ze bardziej zależy od obciążenia silnika niż od konkretnej prędkości obrotowej. Bywa tak i na zimnym i na gorącym silniku.
Najciekawsze jest to, że kijanka chyba ma humory. Czasem jedzie jak po sznurku - moc ma w pełnej skali- a czasem robi focha i traci moc przy przyspieszaniu.
Nie znalazłem okoliczności , które to mogą wywołać.
Niedawno jak jechałem do pracy do palił jakby na dwa gary, z przerwami na przy przyspieszaniu i wolnymi obrotami spadającymi około 400-500/min a jak już wracałem to silnik działał bez zarzutu z wolnymi obrotami regularnymi około 800/min.
Co to może być. Wiem ze kijanka jest rodzaju żeńskiego i humory może mieć ... ale taka huśtawka?
Kia Sportage 1998(częściowo) 2,0l DOHC 128KM(rzadko) 4WD (czasem)

madrider5

Post autor: madrider5 » pn sie 06, 2012 2:00 pm

Co do problemów z szarpaniem silnika na stałych obrotach podczas jazdy to tu na końcu masz jakąś odpowiedź http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... 2&start=25 . Bynajmniej tak u mnie było a co do problemu powyżej to na początek polecam zaślepić zawór EGR i zobaczyć co dalej będzie.
Nie zabijajcie! Nie kradnijcie! ->rząd nie lubi konkurencji
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F

madrider5

Post autor: madrider5 » pn sie 06, 2012 2:07 pm

A nie załamując :)21 to kiedyś znalazłem mądrą wypowiedź na temat czujników: czujnik może być wadliwy a komputer nie pokaże błędu, ponieważ on będzie podawał wartości, ale te wartości mogą być błędne przez co silnik będzie głupiał :wink:
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F

Awatar użytkownika
Kiatastrofa
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kiatastrofa » pn sie 06, 2012 3:19 pm

Nie wiem co jest w końcu już najbardziej głupie silnik, czujniki czy komputer. Podejrzewam że najbardziej zgłupiał przy tym właściciel.

Dla uzupełnienia to wymieniłem silnik krokowy ( jak jeszcze nie potrafił trzymać wolnych obrotów), niedawno wymieniłem na nowe świece, cewki, kable WN. Później do wymiany na nowe poszły czujnik położenia przepustnicy i filtry oraz pompę paliwową. Wszystko nówki. Przetestowałem na sucho i w czasie pracy charakterystykę działania czujnika temperatury i przepływomierza - wyszły chyba OK. Sprawdziłem metodą "na papierosa" nieszczelności dolotu i możliwe źródła lewego powietrza uszczelniłem. W desperacji, z powodu odczytu kodów błyskowych 15, 37 i 36 wymieniłem sondę lambda. Jedyne co się stało po tym ostatnim to zniknął błąd nr 15 a działanie silnika się pogorszyło.

Zatem który czujnik lub inny jeszcze element może nawalać powodując takie objawy. Jak już pisałem.... ja zgłupiałem.

Awatar użytkownika
Kiatastrofa
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kiatastrofa » pn sie 06, 2012 3:22 pm

Zapomniałem .
Z czujników został jeszcze czujnik położenia wału korbowego i czujnik wałka rozrządu ale wtedy objawy byłyby chyba stale i poważniejsze. Nie?
Może jeszcze czujnik spalania stukowego? ale tego jeszcze nie rozważałem.
Ktoś mi podpowiedział , ze wtryskiwacze leją... Ale czy to możliwe?

madrider5

Post autor: madrider5 » pn sie 06, 2012 7:30 pm

Z tego co widziałem to przy pedale gazu jest jeszcze jakiś potencjometr (górnej części), warto sprawdzić czy nie odpięty, ale najpierw zaślep egr'a ( nie zaszkodzisz autu a może i polepszysz).
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F

Awatar użytkownika
Kiatastrofa
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kiatastrofa » pn sie 06, 2012 9:18 pm

EGR-owi odczepiłem przewód podciśnienia, więc powinien się odłączyć. Tylko nie wiem czy to wystarczyło. Może sam zawór być nieszczelny? W każdym razie dotychczasowe kombinowanie z EGR nic nie dało.
A potencjometra poszukam. Gdzie i do czego on jest? nigdy takiego w rzeczywistości i na schematach nie widziałem ani nie słyszałem.

Awatar użytkownika
Kiatastrofa
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kiatastrofa » pn sie 13, 2012 12:26 am

Potencjometra nie znalazłem...
Zamówiłem nowe części ale pojawiło mi się kilka nowych kłopotów z silnikiem i ładowaniem wiec modyfikacje zaawansowaną EGR przesunę na później

madrider5

Post autor: madrider5 » pn sie 13, 2012 4:36 pm

Te auta mają swoje humorki, ostatnio wymieniałem uszczelniacze na wale i już byłem happy że nie będzie problemów a tu nie wiadomo czemu szlak trafił sterownik od gazu i tyle było z happy :)16 To jest dobijające jak zrobisz jedno a zaraz zrąbie się drugie :)9
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F

Awatar użytkownika
Kiatastrofa
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kiatastrofa » śr sie 15, 2012 3:20 am

Właśnie wróciłem z garażu. EGR zaślepiony ale nie mam jak sprawdzić bo cała reszta w rozsypce.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia”