Dziwne odgłosy przy wlączonym napędzie 4x4

Sportage, Asia Rocsta

Moderator: Marcin-Kraków

zoro86
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Dziwne odgłosy przy wlączonym napędzie 4x4

Post autor: zoro86 » sob gru 25, 2010 9:25 pm

Witam.
Mam taki problem (nie pierwszy i na pewno nie ostatni): Gdy załączam napęd 4H rozpędzę się do ok 50 km/h samochód wydaje dziwne odgłosy. Wraz ze wzrostem prędkości te odgłosy stają się coraz głośniejsze. Porównać je można z gruchotaniem. Problem znika po odłączeniu przedniego napędu. Nie dzieje się to za każdym razem ale dość często.
Wie ktoś co to może być?

panonia123
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Dziwne odgłosy przy wlączonym napędzie 4x4

Post autor: panonia123 » ndz gru 26, 2010 11:37 am

zoro86 pisze:Witam.
Mam taki problem (nie pierwszy i na pewno nie ostatni): Gdy załączam napęd 4H rozpędzę się do ok 50 km/h samochód wydaje dziwne odgłosy. Wraz ze wzrostem prędkości te odgłosy stają się coraz głośniejsze. Porównać je można z gruchotaniem. Problem znika po odłączeniu przedniego napędu. Nie dzieje się to za każdym razem ale dość często.
Wie ktoś co to może być?
Witaj. Zobacz w jakim stanie są krzyżaki na przednim wale. Miałem coś podobnego, u szczerbioną miałem jedną miseczkę i wyleciały wałeczki. Przy większej prędkości dudniło w samochodzie. Jeśli z wałem będziesz miał wszystko w porządku to sprawdź czy nie masz luzów przy półośkach. Pozdrawiam

robiko2
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: robiko2 » pt gru 31, 2010 5:47 pm

Zgodzę się z przedmówcą jak miałem nive to często sypały się krzyżaki na wale i były takie objawy. Terazz mam kijanke i niestety przedni wał do wymiany bo zaj....ty luz na wieloklinie a tego chyba nie opłaca się regenerować chyba ze ten temat już ktoś przerabiał?

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » pt gru 31, 2010 5:59 pm

Dawno, dawno temu...
Wymiana wielowypustu z wyważeniem wału kosztuje jakieś 4 stówy.

Ja mam u siebie wały z Żuka. Ale będę robił nowe od podstaw: na krzyżakach lublina lub transita z wielowypustami na teflonie :)2
O ile mnie cena nie zabije :roll:

robiko2
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: robiko2 » pt gru 31, 2010 7:07 pm

No właśnie używki można kupić za 200 - 300 zł najlepiej z odbiorem osobistym by się nie naciąć.
Odnośnie wspawywania wieloklina i itd to różnie bywa. Nie tak prosto z wyważeniem nie każdy umie to dobrze zrobić, widziałem już boje w ciężarówkach można było zęby stracić i plomby same wyłaziły . A tak swoją drogą nie pomyślałem ale ciekawe od czego można by zadoptować taki wał nie koniecznie od kijanki.Mam gdzieś resztki z nivki muszę sprawdzić długości moze na krzyżkach dałoby się cosik pokombinować ale to narazie mała wydumka. A jeszcze jedno jak właśnie wygląda sprawa wału z żuka?Jakaś przeróbka?Napewno cięty?
Ostatnio zmieniony pt gru 31, 2010 7:18 pm przez robiko2, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » pt gru 31, 2010 7:17 pm

Mówię o profesjonalnej robocie w profesjonalnym zakładzie. Z fakturą i gwarancją.

robiko2
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: robiko2 » ndz sty 02, 2011 1:14 pm

No i nie wytrzymłem i wlazłem dziśiaj pod kijanke i niestety mocny zonk wielowpust na przednim wale prawie nie istnieje i przeskakuje. Na dzień dobry nowego roku zaczynają się wydatki

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » pn sty 03, 2011 5:29 pm

Z wałami Żuka sprawa wyglądała następująco:
- wały jednoczęściowe starego typu - trafiły mi się dwa, które nigdy samochodu nie widziały;
- tylny wał musiał zostać nieco skrócony;
- przedni wał też został skrócony, dodatkowo została zastosowana rura mniejszej średnicy (żukowska zapieprzałaby po podłodze od spodu);
- końcówki zostały przerobione niestety po rzeźnicku - czyli do obciętych flanszy kijankowych dospawane zostały obcięte widełki żukowskie - i to najbardziej mi się nie podobało w tym wszystkim.
- oba wały zostały wyważone na samochodzie.

Chodziło to nawet nieźle, aczkolwiek:
- tylny krzyżak przedniego wału sypał się równie często jak ten oryginalny. Za to cenowo nie zabijał, bo w gieesie kosztował max 40zł;
- wielowypusty po 10.000km wykazują spore kiwanie - wina gównolitu, z którego je wykonano.
- pomimo tego, że krzyżaki mają kalamitki to ich smarowanie jest hmm... problematyczne. Po prostu nie ma jak zapodać w nie smaru, bo każda końcówka smarownicy jest za szeroka i nie wchodzi w przestrzeń między widełkami. Dochodziło do tego, że żeby przesmarowc krzyżaki musiałem zwalać wały z samochodu co w moich warunkach czasoprzestrzennogeotechnicznych jest wyjątkowo upierdliwe.

Tak więc summa summarum - jestem na nie.

Ale.

Otrzymałem dziś odpowiedź z firmy zajmującej się produkcją wałów: są w stanie w ciągu kilku dni zrobić od podstaw wały na krzyżakach lublina lub transita z teflonową wkładką na wielowypuście. Cenę będę znał w tym tygodniu, bo muszę podać jeszcze kilka szczegółów do wyceny.

robiko2
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: robiko2 » pn sty 03, 2011 6:23 pm

w takim razie poczekam na info z ceną może bym się dołożył z dodatkowym przednim wałem

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » pn sty 03, 2011 6:36 pm

Może uda się coś zbić z ceny jak będzie kilka sztuk do zrobienia.
Zobaczymy.

robiko2
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: robiko2 » śr sty 05, 2011 1:05 pm

znalazłem firmę zajmującą się naprawą wałów za wspawanie kompletnego wielowypustu z wyważeniem pod warunkiem iż nic więcej nie ma do roboty to koszt zaczynający się od 450 zł netto, wykonanie całego wału od postaw cena od 750 zł netto . Wydaje mi się ze jednak będę szukać używki

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » śr sty 05, 2011 3:50 pm

Ja tam spawałbym wielowypust. Nie widziałem jeszcze używanego przedniego wału od kijanki w dobrym stanie - większość ma zapieczone wielowypusty i rozpieprzone tylne krzyżaki.

zoro86
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: zoro86 » śr sty 05, 2011 4:51 pm

panonia123 pisze: Jeśli z wałem będziesz miał wszystko w porządku to sprawdź czy nie masz luzów przy półośkach. Pozdrawiam

Jest jakaś tolerancja luzu na przegubach czy muszą one być całkowicie nieruchome?

zoro86
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: zoro86 » wt sty 25, 2011 9:20 pm

A więc rozwiązanie tych dziwnych odgłosów to rozwalony wał na wieloklinie oraz lewa półośka i łożysko igiełkowe w piaście. Półośkę już wymieniłem z łożyskiem (Co do wymiany nie było to takie łatwe jak leon zet opisywał ale udało się :lol: ). To normalne że na tym łożysku i przegubie jest taki minimalny luz? :roll: Teraz szukam jakiegoś wału używanego. Znalazłem jeden w dobrym stanie ale gościu zawołał 350 zł i na razie się wstrzymałem (przynajmniej do wypłaty).
Tak więc dziękuje za pomoc :D

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » wt sty 25, 2011 11:26 pm

Niedawno przymierzyłem nowe łożysko na nowy przegub i faktycznie 'na sucho' jest tam wyczuwalny luz. Widocznie tak ma być. Mam też wycenę wałów - 750zł netto. Drogawo, ale solidnie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia”