Co może być powodem dziwnego dzwięku
Moderator: Marcin-Kraków
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Co może być powodem dziwnego dzwięku
.....który dobiega spod maski? Dziś mój kolega myśliwy jadąc ze mną zapytał czy mam tam jelenia. Otóż przy prędkości do 18, może 20 km/h co jakiś czas pojawia się dźwięk hmmmm ryczenia, buczenia....nie wiem jak go opisać. Przypomina mi nieco odgłos kijankowego abs, w momencie jak zaskoczy, np. na śliskim. Gdy prędkościomierz pokazuje więcej niż 20 km/h owe buczenie zanika. Co to może być?
Re: Co może być powodem dziwnego dzwięku
to może być..... JELEŃ, ów stwór zawsze pcha się pod koła, może ciągniesz jakiegoś po lesie
?!
a drugie co mniej prawdopodobne: na małych obrotach silnika, może rura wydechowa się obluzowała, albo jakiś inny element.

a drugie co mniej prawdopodobne: na małych obrotach silnika, może rura wydechowa się obluzowała, albo jakiś inny element.
"I tylko drzewa jak świat, światem, ślą ukłony tym co pod wiatr"
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Chyba wiem o co chodzi.
Czy dźwięk wyraźniej słychać powiedzmy na 3 biegu przy jeździe z małą prędkością?
Czy dźwięk wyraźniej słychać powiedzmy na 3 biegu przy jeździe z małą prędkością?
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Nie sprawdzałem czy wzmaga się to na III biegu (dziś sprawdzę). Trwa kilka sekund (dwie trzy), a gdy auto staje buczenie zanika.leon zet pisze:Chyba wiem o co chodzi.
może udało by ci się uchwycić moment buczenia, rejestrując jakiś filmik albo inny dźwięk.
jak auto staje i buczenie znika, to może któreś łożysko z przodu się powoli sypie ...
jak auto staje i buczenie znika, to może któreś łożysko z przodu się powoli sypie ...
"I tylko drzewa jak świat, światem, ślą ukłony tym co pod wiatr"
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Na łożysko to mi nie wygląda. To pojawia się przy prędkości około 12-15 km/h. Wraz z jej wzrostem (ponad 12-15 km/h) hałas, buczenia z warkotem (ciężko dobrać heheh w tym miejscu onomatopeję) znika. Przyrównałbym je do hałasu jaki pojawia się przy załączonym ABS, trwa tylko dłużej.
Odnoszę wrażenie, że wysokość biegu nie ma tu znaczenia (sprawdziłem to dziś zgodnie z sugestią Kolegi Leona).
Faktycznie (jak sugeruje Bakosz), uwieszę pod maską na drucie telefon i nagram ów dźwięk.
Mam dziwne przekonanie, że dobiega on z okolic serwa, lub nieco niżej.
Odnoszę wrażenie, że wysokość biegu nie ma tu znaczenia (sprawdziłem to dziś zgodnie z sugestią Kolegi Leona).
Faktycznie (jak sugeruje Bakosz), uwieszę pod maską na drucie telefon i nagram ów dźwięk.
Mam dziwne przekonanie, że dobiega on z okolic serwa, lub nieco niżej.
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Stojąc przodem do auta, nisko po lewej stronie będziesz miał pompę wspomagania. Jakiś czas temu odkryłem, że szura skubana
Ale w razie czego mam drugą. Albo się zregeneruje 
Niżej już raczej nic nie ma.

Niżej już raczej nic nie ma.
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Dziś udałem się do mego nadwornego speca od aut i wspólnie po krótkiej jeździe testowej stwierdziliśmy, że hmmmm ten dźwięk pochodzi najprawdopodobniej od ABS-u. Mamy wrażenie, że załącza się on nieproszony. W przypływie wolnego czasu zajrzę w tamte rejony. Szlag trafił czujniki?
wyjmij bezpiecznik i pojeździj bez celem potwierdzenia.
Najpewniej uwalił się czujnik tylny, chyba okolo 350 zł
Najpewniej uwalił się czujnik tylny, chyba okolo 350 zł
wtedy sie nie włącza wcale, prędzej ułamany koniec czujnika przedniego koła
Większość moich postów mogła powstać pod wpływem używek zatem wyrażają jedynie moją aktualną opinię.
z doświadczeń z moim egzemplarzem wynika, że jest właśnie ODWROTNIE czyli tak jak pisałem wcześniej. wymieniałem już wszystkie 3 czujniki
i jak tylny był zepsuty to się abs sam włączał?
Większość moich postów mogła powstać pod wpływem używek zatem wyrażają jedynie moją aktualną opinię.
właśnie dokładnie tak było, nawet bez hamowania a kontrolki nie wywalał
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Chodzi o ten 30A znajdujący się w komorze silnika? Jest jeszcze jeden (15A), w kabinie opisany w instrukcji jako "Złączka diagnostyczna, ABS".Paweł7 pisze:wyjmij bezpiecznik
Leon w jednym wątków proponuje tzw. ostateczne rozwiązanie kwestii ABS-u, czyli jego olanie. Ale jak go bezinwazyjnie odłączyć, czy nie będzie to miało wpływu na hamowanie?