Nowy człowiek - Asia Rocsta 1,8

Sportage, Asia Rocsta

Moderator: Marcin-Kraków

Didu Ridu
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Nowy człowiek - Asia Rocsta 1,8

Post autor: Didu Ridu » wt mar 15, 2011 9:34 pm

Witam serdecznie. Mieszkam w Kluczborku.
Od 3 dni jestem szczęśliwym posiadaczem Rocsty 1,8 z twardym dachem (nietypowym) tylna szyba jest szklana i unosi się po otwarciu tylnych drzwi. Kilka różnych autek już miałem. Gustuję w "dziwolągach" jak choćby LR Seria III - ambulans, Daihatsu Feroza, Subaru Libero, Suzuki LJ, Toyota HZJ 70 i inne mniej oryginalne. Teraz padło na Asię.
Chyba będę częstym gościem na tym forum, bo ledwo kupiłem autko a już się zaczęło :D . W drodze powrotnej do domu (100 km) przy tankowaniu do pełna okazało się, że po 15 litrach paliwa do baku reszta zaczęła się wylewać na beton (na szczęście tylko z 5 litrów). Po przyglądnięciu się dokładniejszemu "na dzień dobry" mam do zrobienia: bak (naprawa lub wymiana), uruchomienie świateł pozycyjnych, oświetlenia deski, świateł cofania, wyjaśnienie dlaczego czujnik temperatury tylko lekko podnosi się ponad minimum (dobrze, że się nie przegrzewa), paski klinowe, brak hamulca ręcznego itd. Jak to zwykle bywa klasyczny "pakiet startowy". Nie żalę się bo o większości tych problemów wiedziałem w momencie zakupu. Urzekło mnie w tym aucie to, że po 18 latach jeżdżenia Asia miała te same opny Kumho na wszystkich kołach i zapasie na jakich wyjechała ze sklepu. Stan licznika 90.000 km. Blacha słaba - do poprawek. Cieszę się z zakupu bo nareszcie będę miał co robić po pracy. Zapach paliwa, czarne ręce od smarów - to bezcenne. Za jakiś czas wrzucę kilka zdjęć. Może w pobliżu Kluczborka (opolskie) jest więcej takich Kijanek?
Więcej nie przynudzam (na początek) :) .
Didu Ridu

kubbaas
Kontaktowanie:

Re: Nowy człowiek - Asia Rocsta 1,8

Post autor: kubbaas » wt mar 15, 2011 9:40 pm

witamy, ciesz sie posiadaniem :)21

może spotkamy się na zlocie...
Wdupiemamto 4x4 Team
Disco 300 zielony taki...
www.momitransport.pl

Bakosz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Bakosz » śr mar 16, 2011 10:27 am

hej hej.

Ja też jestem szczęśliwym posiadaczem Asi 1.8 i powiem ci że odkąd kupiłem oprócz pakietu startowego nic nie robiłem, problem baku pomógł rozwiązać mi serwis (nowy zbiornik). A tak to puki co to auto mnie nigdy nie zawiodło na drodze, po przejechaniu 1000km z przyczepka i sprzętem na niej, to oprócz tego że mi 3x wycieraczka spadła to nic się nie stało :P

To auto jest jak kobieta, im bardziej o nie dbasz tym więcej pokazuje boleści, natomiast zapomnij o niej na 1 dzień to drugiego już jest kochanym małym autkiem :)

http://www.youtube.com/watch?v=mB18Q9OA ... ideo_title
Obrazek

Życzę powodzenia z tym autkiem.

p.s
przyznam się bez bicia że blacharka w tym samochodzie ma wiele do życzenia, jeżeli byś potrzebował jakiś informacji odnośnie tego auta to z chęcią pomogę. !!
"I tylko drzewa jak świat, światem, ślą ukłony tym co pod wiatr"

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » śr mar 16, 2011 10:37 am

I zmien te opony...

18 lat na jednych gumach? Poprzedni wlasciel byl zdrowy psychicznie? :o
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Didu Ridu
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Didu Ridu » śr mar 16, 2011 12:27 pm

Opony są stare jak świat, ale nie mają pęknięć przy feldze to może jeszcze ten letni sezon przejadę (90% polne drogi, lasy) a swoją drogą może poradzicie mi jaką szerokość opon kupić. Decyzja co do rodzaju opon zapadła kupię BF Goodrich AT. Mam problem jaką szerokość - czy 215 czy 235. W aucie mam wspomaganie kierownicy. 235 lepsza na lato 215 na zimę (opony będą na stałe). Może ktoś z was "przerabiał" ten problem?
Didu Ridu

Bakosz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Bakosz » śr mar 16, 2011 2:21 pm

oryginalny rozmiar będzie najlepszy, 235/75/15
Ja mam KUMHO Adventure A/T felga 8 cali -25et i dobrze się jeździ.
"I tylko drzewa jak świat, światem, ślą ukłony tym co pod wiatr"

Awatar użytkownika
Marcin_Wolski

Post autor: Marcin_Wolski » śr mar 16, 2011 3:16 pm

z opolskiego to do mnie masz niedaleko :) pozdrawiam
Samurai -> Patrol hiszpan -> Asia Rocsta i Pajero II Long 2.5TD od Bin Ladena

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Post autor: pawel abramczyk » sob kwie 09, 2011 4:18 pm

nie rozumie dlaczego wszyscy uważają że wąskie opony na zime , po pierwsze masz napęd na 4x4 , po drugie szeroka opona z dobrym bieznikiem i normalną jazda po mieście jest lepsza, testowałem na sobie w omedze (tylny napęd),a i w terrano też testowałem 10,5 i te co mam teraz 12,5 i na tych 325 o niebo lepiej i w terenie i na drodze, a w parchu mam 325 szerokość i zimą jest lepiej niż na 10,5 a sa to mt bf , i jeszcze jedno co do rozmiaru koła wszystko zależy ile ten silnik 1,8 jest wstanie uciągnąć jak przesadzisz i nie będzie momentu obrotowego na kołach to poprostu nie będzie to chciało jechać i będzie porażka
a zastanawianie się czy 215 czy 235 nie ma żadnego znaczenia jak byś rozważał 10,5 " a powiedzmy 14,5 " to tu można pomyśleć
Super parchatek Super y60 :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia”