Mam mianowicie następujący problem. byłem wczoraj w trasie w jedna stronę 100 km. wracając zauważyłem że świeci mi się check. ( pomyślałem dojadę do domu to sczytam błędy) jadę i jadę i nagle samochód podczas jazdy przy puszczaniu gazu zaczął mi szarpać. po przełączeniu na benzynę tego problemu nie było. ten problem był wyłącznie na 5 biegu. zatrzymałem się choć deszcz okropny, poruszałem posprawdzałem przewody od gazu itd wsiadłem i jadę. niby dobrze a po kilku kilometrach to samo:( gdy wjechałem na gorszą drogę oczywiście też asfaltową to na wybojach to ustało, później ok 50 km i przez ten dystans było już spokojnie i dojechałem do domu bez żadnych problemów.
Gdy się przyśpieszało to tego problemu nie było gorzej gdy puszczało się nogę z gazu.
Może regulacja gazu pomoże??
Nie mam pojęcia z czym ten problem może być związany.
z kodów błyskowych wykazało mi następujące kody:
15,36,37
więc wszystkie kody związana są z sądą lambda lub jej obwodami.
czy przyczyną może być woda?? nie mam środkowej osłony pod samochodem a wczoraj lało i lało czy morze przejechanie przez kałużę to spowodowało?? skasuje jutro błędy zobaczymy czy będą się powtarzać. szarpanie ustało i jak na razie nie występuje.
Problem rozwiązał się sam więc temat to zamknięcia. samochód postał w garażu i kolejnego dnia już "check" się nie świecił. a i przy okazji pojechałem wyregulować gaz. i dorobiłem osłonę z blachy. Trochę przy tym roboty ale nie mam ochoty powtórzenia takiej drogi do domu. a Przy okazji i już na zimę będzie spokój.
szarpanie na gazie na 5 biegu
Moderator: Marcin-Kraków
szarpanie na gazie na 5 biegu
sportage'98r 16V KL71 235/75/15
boodylift 2,6" przód lift 1.6"+gumy Tył:2"+astra
boodylift 2,6" przód lift 1.6"+gumy Tył:2"+astra