Nie równa siła hamowania Sportage

Sportage, Asia Rocsta

Moderator: Marcin-Kraków

madrider5

Nie równa siła hamowania Sportage

Post autor: madrider5 » pt lis 25, 2011 8:08 pm

Otóż sprawa jest taka że tył hamuję o wiele mocniej niż przód. W zeszłym roku wymieniałem klocki hamulcowe z przodu a w tym wymieniałem tylnie szczęki i przednie tarcze bo już się skończyły :roll: Teraz deptając mocniej hamulec tylnie koła się odrazu blokują a przednie hamują ale nie blokują Obrazek. Czy w tym modelu jest takiś rozdzielacz siły hamowania albo inny wynalazek? Odpowietrzałem przód i nic to nie zmieniło, pedał jest ,,twardy" i nie wpada w podłogę.
Nie zabijajcie! Nie kradnijcie! ->rząd nie lubi konkurencji
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F

Paweł7

Re: Nie równa siła hamowania Sportage

Post autor: Paweł7 » pt lis 25, 2011 8:37 pm

korektora na tyl nie ma.
może byc problem ze wspomaganiem, skoro masz twardego pedała :)21

Macugow
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Macugow » pt lis 25, 2011 10:36 pm

Witam. Proponuję wykręcić zacisk, wyjąć klocki i sprawdzić stan jarzm po których klocki się przesuwają. W "starszych" autach często wyrabiają się wgłębienia i klocki przy hamowaniu mogą się w nich blokować, powodując mniejszy nacisk na tarczę.
czarna mać 2.0 SOHC '95 - ta historia nie ma końca

Awatar użytkownika
igor

Post autor: igor » pt lis 25, 2011 10:45 pm

powiedziałbym, że tak się nie dzieje
Większość moich postów mogła powstać pod wpływem używek zatem wyrażają jedynie moją aktualną opinię.

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » pt lis 25, 2011 10:51 pm

Korektor jest.
Przy pompie jest - taka aluminiowa kostka z wchodzącymi do niej przewodami halulcowymi.

Macugow
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Macugow » pt lis 25, 2011 11:31 pm

igor pisze:powiedziałbym, że tak się nie dzieje
Miałem tak w dwóch "wspaniałych" autach (w pipie i obecnej kile). Parę ruchów dremelkiem i jest :)2
czarna mać 2.0 SOHC '95 - ta historia nie ma końca

madrider5

Post autor: madrider5 » sob lis 26, 2011 2:01 am

Trza będzie zerknąć na klocki, ale to w poniedziałek dopiero :-? Tarcze nowe, mają może ze 2 tygodnie. Zobaczymy co dalsza diagnoza pokaże.... Do pierwszych lodów trzeba to zrobić bo nie ciekawie może być na drodze w takim przypadku, lubie łapać boczki ale od dodania gazu a nie hamulca :roll:
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F

Paweł7

Post autor: Paweł7 » sob lis 26, 2011 10:11 am

no widzisz Leon, to się człek całe życie uczy... od najlepszych :)21
ja myślałem, że jak nie ma ma moście to nie ma. :oops:

Awatar użytkownika
Troopek

Post autor: Troopek » ndz lis 27, 2011 8:12 pm

Pozwolilem sobie kiedyś rozebrać to ustrojstwo przy pompie i dla mnie wyglada to jak urzadzenie kontrolne poprawnego dzialania obu obwodow hamulcowych-cos w rodzaju wlacznika różnicowego , wkrecony w toto jest czujnik i w momencie spadku cisnienia w ktoryms obwodzie w obudowie tegoz ustrojstwa przesuwa sie tłoczek ktory wlacza poprzez magiczny czujnik lampke od hamulcow ( ta od zbyt niskiego poziomu plynu hamulcowego w zbiorniczku ) . Innych funkcji nie stwierdzilem , ale kto wie, moze za słabo wnikałem w temat . :roll:
Pozdro
Troopek
### Trooper 2,6i LPG Blos powered ###
### Sportek małżowiny ;-) ###

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » ndz lis 27, 2011 8:39 pm

Jakoś tak latem - okazało się, że mam problem z hamulcami: tył blokował szybciej niż przód i ogólnie dziwnie było. Postanowiłem przywrócić do obiegu korektor odłączony jakiś czas wcześniej. Był zamontowany w aucie, ale przewody były zmostkowane. Wymontowałem go więc, rozebrałem, wyczyściłem sprawdziłem. I jest ciekawie bo gdy podałem sprężone powietrze na obieg przednich hamulców to praktycznie nie było straty ciśnienia (czy też nie ciśnienia a przepływu). Z kolei na obiegu tyłu strata ta była dość znaczna. Oprócz tego był jeszcze układ (zaworek), który jak się domyśliłem miał zmieniać ciśnienie w obiegu na tył w zależności od ciśnienia na przodzie. Innych funkcji, w szczególności elektrycznych nie widziałem.

madrider5

Post autor: madrider5 » pn lis 28, 2011 4:06 pm

Po dzisiejszych oględzinach okazała się takaż dolegliwość jak dupowatość klocków hamulcowych. Poprzednie tarcze tak je wyrechały że miałem milimetrowe różnice grubości na brzegach każdej ze sztuk Obrazek. Nie wymieniałem klocków na nowe bo tych mam 14mm :)2 Przyszlifowałem je, parę przyhamowań i się dopasowały, ale tu jest ciekawostka bo siła hamowania rozłożyła się teraz prawie że równo na każde koło. Poprzednio trochę mocniej wciskałem pedał to tył stawał dęba a teraz używając tej samej siły już tak się nie dzieje, tył hamuje jak reszta kół... ot skośnooka technika Obrazek (a na wyposażeniu nie mam ABS'u).
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » pn lis 28, 2011 4:40 pm

Na klockach przykutwiłeś i się zemściło :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia”