Zespawany most
Moderator: Marcin-Kraków
Zespawany most
Witam wszystkich jestem nowym posiadaczem kia sportage 2000rok 2.0 benz i mam mianowicie taki problem ze cały czas ciągna dwa tylnie koła poprzedni właściciel zespawał most i moje pytanko jest takie poniewaz bardzo zle sie jezdzi po asfalcie i czy wymiana mostu samego środka dało by co s dodam link http://allegro.pl/most-tylny-kia-sporta ... 57071.html.
Szanowni koledzy pomóżcie mi bo strasznie zle sie tym jezdzi a nie wiem co ona tam porobil
Pomocy
Szanowni koledzy pomóżcie mi bo strasznie zle sie tym jezdzi a nie wiem co ona tam porobil
Pomocy
Re: Zespawany most
Jak ciągną dwa koła cały czas to najprawdopodobniej jest zespawany mechanizm różnicowy . To jest to co znajduje się w środku tego dużego tryba co widać na zdjęciach na Allegro . Tak najogólniej mówiąc . Temat bardzo dobrze znany ludziom jeżdżącym Bmw . Wymiana mechanizmu powinna pomóc . No chyba że ktoś dokonał jakiś innych przeróbek ale to raczej mało prawdopodobne .
Jeśli nie ma luzów to brać. Ten z aukcji to LSD 

czarna mać 2.0 SOHC '95 - ta historia nie ma końca
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Przełożenia sprawdź, chociaż rocznik 1998 powinien mieć to samo co 2000.
LSD teoretycznie było opcją, w praktyce wszystkie auta miały LSD.
LSD teoretycznie było opcją, w praktyce wszystkie auta miały LSD.
czyli mozliwe ze jest tylko zespawane a chyba z pólośkami nic nie było robione bo chodzi mi o to ze wymienie sam srodek a okaze sie ze cos wiecej grzebane bylo i bede musial wtedy szukac mostu kompletnego. A to co podalem na allegro ty mówicie ze sie nadaje. Pomóżcie koledzy
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Powiem tak:
Jest duża szansa na to, że będzie pasował plug&play, bo od rocznika 1998 były stosowane inne mosty, które miały inne przełożenia i inne (grubsze) półosie.
Jeśli masz 2,0 dohc rocznik 2000 to powinieneś mieć przełożenie 8/37.
Jest duża szansa na to, że będzie pasował plug&play, bo od rocznika 1998 były stosowane inne mosty, które miały inne przełożenia i inne (grubsze) półosie.
Jeśli masz 2,0 dohc rocznik 2000 to powinieneś mieć przełożenie 8/37.
Powiem tak ja sie wogule nie znam na mechanice pytam poprostu czy kupi to co jest na allegro czy moze macie jakis inny pomysł co zrobic żeby było lepiej zeby jazda na asfalcie byla mozliwa bo z tym co jest ze dwa kola ciagna jednoczesnie to sie nie da jezdzic. A moze znacie jakies strony z czesciami lub zamiennikami co zalozyc zeby bylo dobrze moze sam wklad a moze caly most z półośkami bo juz sam nie wiem co robic. A czy jazda z zespawanym mostem dziala jakos zle na samochód lub czesci.
Taka jazda po przyczepnej nawierzchni niszczy opony , obciąża cały układ napędowy i zwiększa spalanie - ale tylko przy jeździe po łuku
Jeśli się nie znasz, to pwenie nie będziesz wymieniał sam - więc pokaż auto temu, kto będzie wymieniał - może zajrzeć, zobaczyć czy tylko satelity pospawane, czy coś więcej (półosie ?).

Jeśli się nie znasz, to pwenie nie będziesz wymieniał sam - więc pokaż auto temu, kto będzie wymieniał - może zajrzeć, zobaczyć czy tylko satelity pospawane, czy coś więcej (półosie ?).
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
wielkie dzięki pojade do mechanika niech popatrzy co tam zrobione. A takie pytanko poza tym tematem potrzebuje do tyłu amortyzatorów bo jeden sie wylał mam założone koła 31 i potrzebuje jakiś długich amorków ale nie orientuje sie jakich jak auto stoi to maja dlugosc 60 cm. Pomóżcie jakie kupic w miare nie drogie ale długie
nie zakadajac nowego watku pragne przytoczyc mysl Leona z innego watku ale pragne rozwinac ja bardziej. A raczej moja mysl. A wiec tak:
Ta wypowiedz dala mi wiele do myslenia i mam pytanie do was koledzy co o tym muslicie. Wlasnie tu mowa o zaspawaniu przedniego mostu. Plusy i minusy tego pomyslu wedlug was. Bo przodu zapietego uzywamy przeciez w sniegu blocie i terenie w ktorym sam tyl nie daje rady. Po asfalcie czarnym nie jezdzimy z przodem zapietym przeciez. No i czy obciazenia nie byly by za duze? Bo mieli bysmy pewnosc ze dwa kola napewno z przodu ciagna. Co dawalo by wieksze sanse wyjazdu. Tylko jak na zakretach? Skoro z tylu powodowalo by to zuzycie opon wieksze itd to z przodu chyba az takiego zuzycia by nie bylo. Poniewaz rozlaczajac naped recznie na sprzegielkch mozna spokojnie jezdzic po asfalcie ,a w terenie dawalo by nam to przewage wieksza zapewne.leon zet pisze: ... jeśli poprzedni właściciel zaspawał nie tylny a przedni dyfer, to co?
:
sportage'98r 16V KL71 235/75/15
boodylift 2,6" przód lift 1.6"+gumy Tył:2"+astra
boodylift 2,6" przód lift 1.6"+gumy Tył:2"+astra
-
-
U mnie załączając 4L i zasprzęglając przedni napęd jadąc wolno (np. 1 bieg) na równym terenie i skręcając dość mocno, przednie koła zachowywują się tak jak by była blokada mostu tzn. koła nie nadrabiają jak powinny. Niestety w większych przechyłach już to nie działa
Czyżby LSD w przodzie? A co do spawania przedniego mostu to jak auto idzie do orania i nie ma kontaktu z normalnymi drogami to czemu nie? Czasem i trudne warunki na zwykłych drogach mogą wymusić na nas jazdę z zapiętym przodem ponieważ sam tył nie zawsze daje rade, szczególnie gdy musimy ruszyć na pagórkowatym, oblodzonym podjeździe.

Nie zabijajcie! Nie kradnijcie! ->rząd nie lubi konkurencji
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Nie nadrabiają, bo nie ma centralnego dyfra, który byłby w stanie skompensować powstające w układzie napędowym naprężenia. Zamiast tego kompensowane są one przez uślizg któregoś koła. Dodatkowo sprawne LSD też wtrąca swoje trzy grosze.