Kia Sportage 2000r benzyna- hamulce
Moderator: Marcin-Kraków
Kia Sportage 2000r benzyna- hamulce
Witam
Ahhh to moje autko zawsze coś wypadnie;( Tym razem jadąc z dłuższej trasy wysiadły mi hamulce. Dokupiłem szybko płyn i dolałem jednak dziura w przewodzie jest tak duża że zbiorniczek uchodził bardzo szybko. Mam pytania do osób które robiły to już u siebie. Jaki wymiar ma przewód hamulcowy tylny chyba że ktoś wie jaki wymiar ma również przód. Wiem że jak się wykręci to się mierzy i kupuje ale znajomy ma dopiero w przyszłym tygodniu czas żeby to naprawić a ja chciałbym orientacyjnie wiedzieć jakie mnie czekają koszty.chyba zrobię już komplet i przód i tył ale tak mniej więcej ile będę musiał kupić przewodu miedzianego? i orientacyjna cena końcówek?
pozdrawiam
Ahhh to moje autko zawsze coś wypadnie;( Tym razem jadąc z dłuższej trasy wysiadły mi hamulce. Dokupiłem szybko płyn i dolałem jednak dziura w przewodzie jest tak duża że zbiorniczek uchodził bardzo szybko. Mam pytania do osób które robiły to już u siebie. Jaki wymiar ma przewód hamulcowy tylny chyba że ktoś wie jaki wymiar ma również przód. Wiem że jak się wykręci to się mierzy i kupuje ale znajomy ma dopiero w przyszłym tygodniu czas żeby to naprawić a ja chciałbym orientacyjnie wiedzieć jakie mnie czekają koszty.chyba zrobię już komplet i przód i tył ale tak mniej więcej ile będę musiał kupić przewodu miedzianego? i orientacyjna cena końcówek?
pozdrawiam
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Re: Kia Sportage 2000r benzyna- hamulce
Strzelił przewód idący po prawej podłużnicy ramy do tyłu. Zapewne przegnił w okolicach zbiornika paliwa, bo tam jest dość krytyczne miejsce. Wymiarów końcówek niestety nie pamiętam, chociaż ostatnio miałem to na warsztacie. Wydaje mi się, że jest tam gwint M10x1 - standardowy jeśli chodzi o przewody hamulcowe. Kup przewód miedziany "z metra" z zarobionymi końcówkami - a jak nowa końcówka będzie miała inny gwint, to obetnij kołnierz na przewodzie, zdejmij końcówkę i po prostu przełóż starą - warunek jest jeden: musisz mieć taką maszynkę do zarabiania końcówek. Uwentualnie jak miedź to nawet gwoździem rozpęczysz odpowiedni kielich 

Dzięki piękne jutro działam od 16 i mam nadzieję że wszystko pójdzie pomyślnie;)leon zet pisze:Strzelił przewód idący po prawej podłużnicy ramy do tyłu. Zapewne przegnił w okolicach zbiornika paliwa, bo tam jest dość krytyczne miejsce. Wymiarów końcówek niestety nie pamiętam, chociaż ostatnio miałem to na warsztacie. Wydaje mi się, że jest tam gwint M10x1 - standardowy jeśli chodzi o przewody hamulcowe. Kup przewód miedziany "z metra" z zarobionymi końcówkami - a jak nowa końcówka będzie miała inny gwint, to obetnij kołnierz na przewodzie, zdejmij końcówkę i po prostu przełóż starą - warunek jest jeden: musisz mieć taką maszynkę do zarabiania końcówek. Uwentualnie jak miedź to nawet gwoździem rozpęczysz odpowiedni kielich
Jeszcze jedno mnie zastanawia bowiem potwierdziłem sobie jeszcze, że są to końcówki M10x1. Tylko pytanie jak będę wymieniać to na całej długości to ile jest tam łącznie tych złączek/ końcówek bo znalazłem też że są złączki M10x1 zew. i M10x1 wew. Ktoś wie ile jest tego na całej długości i jakie wew. czy zew. ?
pozdrawiam
Witam
Okazało się że końcówki M10x1 są ok. Sztywnego przewodu na cały tył poszło 4,5 m ( wystarczyło to od łączenia gdzieś przy przednim kole bo reszta przewodu okazała się w porządku wręcz jak nowa). wyniknął mały problem przy odpowietrzaniu przedniego koła bowiem coś się ukręciło przy odpowietrzniku ale znajomy jakoś to zrobił prowizorycznie że nie cieknie. kupiłem dzisiaj odpowietrzniki na wszystkie koła i jutro będą wymieniane na nowe. Zobaczymy co z tego wyniknie. Dzięki Leon za wszystko po raz kolejny mnie ratujesz;)
P.S
Jeżeli chcecie jakieś schematy waszych kijanek bądź instrukcji to wpiszcie sobie w google KIA Sportage chomikuj
Niesamowite co można znaleźć
A jak ktoś zna język rosyjski to już w ogóle mistrz 
pozdrawiam wszsytkich
Okazało się że końcówki M10x1 są ok. Sztywnego przewodu na cały tył poszło 4,5 m ( wystarczyło to od łączenia gdzieś przy przednim kole bo reszta przewodu okazała się w porządku wręcz jak nowa). wyniknął mały problem przy odpowietrzaniu przedniego koła bowiem coś się ukręciło przy odpowietrzniku ale znajomy jakoś to zrobił prowizorycznie że nie cieknie. kupiłem dzisiaj odpowietrzniki na wszystkie koła i jutro będą wymieniane na nowe. Zobaczymy co z tego wyniknie. Dzięki Leon za wszystko po raz kolejny mnie ratujesz;)
P.S
Jeżeli chcecie jakieś schematy waszych kijanek bądź instrukcji to wpiszcie sobie w google KIA Sportage chomikuj

Niesamowite co można znaleźć

pozdrawiam wszsytkich
- Kiatastrofa
- jestem tu nowy...
Odgrzebałem temat sprzed lat. Mam nadzieje że kilkuletnie doświadczenia tych co TO już zrobili mi pomogą.
Otóż, w czasie regularnych oględzin mojej kijanki od spodu ( z innych, rzecz jasna, powodów) stwierdziłem, że przewody hamulcowe wyglądają na oryginalne -14 letnie a ząb czasu ich nie oszczędził. Rdza na rdzy. Na razie ich nie ruszałem bo bałem sie przedziurawienia.
Pytanie takie: Czy warto wymienić je na takim etapie , czy czekać aż coś zacznie zwiastować pękniecie?
I jak wymieniać to na jakie?
Nigdzie nie znalazłem gotowych przewodów. Może ktoś ma pomysł?
Jak zapytałem znajomego mechanika to powiedział że wymieni na miedziane jak mu podam długości.
Skąd u diabła poznać długości sztywnych przewodów? Przeszperałem wszystko co na papierze i w eterze i nie znalazłem.
HELP
Otóż, w czasie regularnych oględzin mojej kijanki od spodu ( z innych, rzecz jasna, powodów) stwierdziłem, że przewody hamulcowe wyglądają na oryginalne -14 letnie a ząb czasu ich nie oszczędził. Rdza na rdzy. Na razie ich nie ruszałem bo bałem sie przedziurawienia.
Pytanie takie: Czy warto wymienić je na takim etapie , czy czekać aż coś zacznie zwiastować pękniecie?
I jak wymieniać to na jakie?
Nigdzie nie znalazłem gotowych przewodów. Może ktoś ma pomysł?
Jak zapytałem znajomego mechanika to powiedział że wymieni na miedziane jak mu podam długości.
Skąd u diabła poznać długości sztywnych przewodów? Przeszperałem wszystko co na papierze i w eterze i nie znalazłem.
HELP
Kia Sportage 1998(częściowo) 2,0l DOHC 128KM(rzadko) 4WD (czasem)
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Kiatastrofa pisze:Odgrzebałem temat sprzed lat. Mam nadzieje że kilkuletnie doświadczenia tych co TO już zrobili mi pomogą.

Pęknięcie będzie zwiastowane nagłym pogorszeniem skuteczności hamowania. Zwykle wtedy, gdy hamowanie będzie najbardziej potrzebne. Całkiem nie padnie, bo układ jest dwuobwodowy ale może być nerwowoKiatastrofa pisze: Pytanie takie: Czy warto wymienić je na takim etapie , czy czekać aż coś zacznie zwiastować pękniecie?

Wymienić na miedziane. Na prawej podłużnicy ramy jest takie miejsce, gdzie stalowy przewód hamulcowy przechodzi w gumowy a 20 cm dalej znów w stalowy. I od tego miejsca aż do przewodu giętkiego przy tylnym moście można wstawić miedź.Kiatastrofa pisze: Nigdzie nie znalazłem gotowych przewodów. Może ktoś ma pomysł?
Najlepiej zmierzyć przymiarem kreskowym stalowym zwijanym. Uwentualnie jakimkolwiek innym.Kiatastrofa pisze: Skąd u diabła poznać długości sztywnych przewodów?
HELP
- Kiatastrofa
- jestem tu nowy...
Dzięki.
Niby wszystko logiczne ale...
Dobrze zrozumiałem?: Przewód na tył jest najpierw metalowy od ABS do połowy podłużnicy, później guma,później znów metal, później znów przewód gumowy do mostu a dalej trójnik i metalowe do kół?
Poza tym wszystkie przewody mam pordzewiałe, z przodu też i w komorze silnika też ( tylko trochę mniej).
Problemem jest dokładnie zmierzyć tą plątaninę przewodów miedzy pompą, ABSem, korektorem i gdzie tam jeszcze biegną...
Niby wszystko logiczne ale...
Dobrze zrozumiałem?: Przewód na tył jest najpierw metalowy od ABS do połowy podłużnicy, później guma,później znów metal, później znów przewód gumowy do mostu a dalej trójnik i metalowe do kół?
Poza tym wszystkie przewody mam pordzewiałe, z przodu też i w komorze silnika też ( tylko trochę mniej).
Problemem jest dokładnie zmierzyć tą plątaninę przewodów miedzy pompą, ABSem, korektorem i gdzie tam jeszcze biegną...
Kia Sportage 1998(częściowo) 2,0l DOHC 128KM(rzadko) 4WD (czasem)