[Sportage 99'] Otwieranie klapy linką lub siłownikiem
Moderator: Marcin-Kraków
[Sportage 99'] Otwieranie klapy linką lub siłownikiem
Witam!
W mojej Sportege 99' klapę bagażnika mogę otworzyć TYLKO kluczykiem, jest to szalenie upierdliwe...
Przeglądając jednak net znalazłem o dziwo oryginalną podwójną linkę i podwójną dzwignię ( bo pojedyńcza linka-dzwignia czyli tylko do klapki paliwa jest u mnie)
do otwierania klapy a także wyłącznik na deskę rozdzielczą sugerujący "central" na klapie...
Oczywiście mam koło blokujące niejako otwieranie tylnej klapy, ale czy to nie standard ?
Pytanie: Co najprościej podpasować do mojej kijanki- tę podwójną dźwignie czy central ? Jak to założyć ?
Co trzeba dokupić? Zamek centralny mam fabryczny...
Może ktoś już przerabiał temat ?
pzdr! Nix
W mojej Sportege 99' klapę bagażnika mogę otworzyć TYLKO kluczykiem, jest to szalenie upierdliwe...
Przeglądając jednak net znalazłem o dziwo oryginalną podwójną linkę i podwójną dzwignię ( bo pojedyńcza linka-dzwignia czyli tylko do klapki paliwa jest u mnie)
do otwierania klapy a także wyłącznik na deskę rozdzielczą sugerujący "central" na klapie...
Oczywiście mam koło blokujące niejako otwieranie tylnej klapy, ale czy to nie standard ?
Pytanie: Co najprościej podpasować do mojej kijanki- tę podwójną dźwignie czy central ? Jak to założyć ?
Co trzeba dokupić? Zamek centralny mam fabryczny...
Może ktoś już przerabiał temat ?
pzdr! Nix
Frontera A Sport 2.0i LPG
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Re: [Sportage 99'] Otwieranie klapy linką lub siłownikiem
Stare kijanki z roczników poniżej 1998 mają otwieranie stelaża koła zapasowego realizowane linką. Zamek klapy można też zamknąć kluczykiem. Jest też przycisk na desce rozdzielczej - po naciśnięciu coś tam w sumie nawet pika z tyłu, ale nigdy tego nie rozgryzłem 

Chodzi o krótką linkę ( 40 cm ) przy samym stelażu, tak ?leon zet pisze:Stare kijanki z roczników poniżej 1998 mają otwieranie stelaża koła zapasowego realizowane linką.
Tak jest u mnie ale moja kijanka jest z 08.1999 roku...
U mnie znów inaczej,leon zet pisze:Zamek klapy można też zamknąć kluczykiem.

Hmm, u mnie po protu go nie ma, przycisk powinien być przy manipulatorze lusterek, prawda?leon zet pisze:Jest też przycisk na desce rozdzielczej - po naciśnięciu coś tam w sumie nawet pika z tyłu, ale nigdy tego nie rozgryzłem
Ciekawe czy sam siłownik jest u mnie przy zamku czy nie/ albo czy instalacja do niego jest...
Napisz proszę dokładnie jak to dzała u Ciebie, mam na myśli procedurę=kolejność zwalniania koła i zwalniania klapy- bo przecież bez uprzedniego zwolnienia koła nie można otworzyć klapy??? Sam już nie wiem...
tu jest np. link do dłgiej linki zwalniania koła zapasowego, jak to się ma do zwalniania klapy???
http://allegro.pl/kia-sportage-linka-ot ... 38412.html
pzdr! Nix
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Otwieranie klapy w "jedynce" i "dwójce" to zupełnie różne kung - fu.
W mojej "jedynce" w kabinie obok dźwigni otwierającej klapkę wlewu paliwa mam drugą dźwignię otwierającą stelaż z kołem zapasowym. Czyli jak chcę otworzyć klapę to pociągam za tę wajchę w kabinie - i zwalniam zatrzask stelaża. Potem wychodzę z auta, otwieram koło zapasowe na bok, wciskam "cycek" w zamku na klapie i otwieram klapę. Przycisk na desce rozdzielczej też jest - po lewej stronie kierownicy zaraz przy ustawianiu lusterek. Nie korzystam z niego, nie wiem jak działa i czy w ogóle działa.
W mojej "jedynce" w kabinie obok dźwigni otwierającej klapkę wlewu paliwa mam drugą dźwignię otwierającą stelaż z kołem zapasowym. Czyli jak chcę otworzyć klapę to pociągam za tę wajchę w kabinie - i zwalniam zatrzask stelaża. Potem wychodzę z auta, otwieram koło zapasowe na bok, wciskam "cycek" w zamku na klapie i otwieram klapę. Przycisk na desce rozdzielczej też jest - po lewej stronie kierownicy zaraz przy ustawianiu lusterek. Nie korzystam z niego, nie wiem jak działa i czy w ogóle działa.
W sumie nie wiem po kiego grzyba te otwieranie tylniej klapy z przycisku w kokpicie...
Nie zabijajcie! Nie kradnijcie! ->rząd nie lubi konkurencji
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Ok, a jak powinno być w "dwójce" czyli po lifcie ? Bo stelaż otwiera się u mnie tylko przy kole , a klapa tylko z kluczyka bo "cycka" nie ma...leon zet pisze: Czyli jak chcę otworzyć klapę to pociągam za tę wajchę w kabinie - i zwalniam zatrzask stelaża. Potem wychodzę z auta, otwieram koło zapasowe na bok, wciskam "cycek" w zamku na klapie i otwieram klapę.
Przycisku brak w ogóle.
Czy tak powinno być w roczniku 1999 ?
pzdr! Nix
- don_Philippe
Działa dobrze i dość logicznie, zamek klapy jest wyposażony w siłownik (elektromagnetyczny), a po co? Ażeby za każdym razem nie trzeba było otwierać klapy kluczykiem... Reasumując, klapa pozostaje zamknięta kluczem, co uniemożliwia otwarcie przez osoby nie powołane, lecz zawsze można zamek odblokować z kokpitu, proste? 

Grand Cherokee ZJ '97 V8 5,2 + KUMHO KL71 35X12,5X15
Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98
Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
No popatrz.. na to bym nie wpadł
Jak mam kijankę od 2002 roku tak jeszcze ani razy bagażnika na kluczyk nie zamknąłem
A czy przyciskiem z deski rozdzielczej można zamknąć zamek klapy? Czy tylko otworzyć?

Jak mam kijankę od 2002 roku tak jeszcze ani razy bagażnika na kluczyk nie zamknąłem

A czy przyciskiem z deski rozdzielczej można zamknąć zamek klapy? Czy tylko otworzyć?
Ostatnio zmieniony ndz lip 29, 2012 10:50 pm przez leon zet, łącznie zmieniany 1 raz.
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Tak jak masz.Nix2 pisze: Ok, a jak powinno być w "dwójce" czyli po lifcie ? Bo stelaż otwiera się u mnie tylko przy kole , a klapa tylko z kluczyka bo "cycka" nie ma...
Przycisku brak w ogóle.
Czy tak powinno być w roczniku 1999 ?
pzdr! Nix
edit:
Tutaj jest klapa od "jedynki" http://allegro.pl/klapa-szyba-tylna-tyl ... 20328.html na środku klapy klamka z cyckiem. U mnie jest chromowana

A tu jest klapa od "dwójki" http://allegro.pl/kia-sportage-94-klapa ... 08892.html Klamka bez zamka, a zamek bez cycka po prawej stronie klapy.
- don_Philippe
A widzisz, a ja nie otwieram kluczykim, ciągle zamkniętaleon zet pisze:No popatrz.. na to bym nie wpadł![]()

Klapę otwierasz przyciskiem, a zamykasz przecież zawsze tradycyjnie, przez pie...cie

Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98
Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98
Ok, a co ze zwalnianiem koła ? Czy klapę można otworzyć( w domyśle =odblokować) przyciskiem kiedy koło jest zamknięte( tzn. jest na klapie) ?don_Philippe pisze: A widzisz, a ja nie otwieram kluczykim, ciągle zamknięta![]()
Klapę otwierasz przyciskiem, a zamykasz przecież zawsze tradycyjnie, przez pie...cie
I wtedy zwalniam koło i podnoszę odblokowaną już klapę ?
Czy inaczej?
Całą sprawę drążę dlatego że nie mam przycisku w desce, ani nawet kabelków od niego, no chyba że gdzieś się schowały...
- don_Philippe
Tak, jedno nie jest powiazane z drugim... ...nie wiem jak zamek II, ale I jest wyposazony juz fabrycznie w silownik...
Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98
Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98
Ok, to jeszcze poproszę o info czy ów przycisk na desce działa w taki sposób że:
A -jedno naciśnięcie odblokowuje klapę i normalnie ją podnosimy( pomijamy w tej chwili sprawę koła zapas)
klapa jest cały czas odblokowana- czy przycisk jest podświetlany ?
- następne naciśnięcie zablokowuje klapę
czy może
B-każde naciśnięcie odblokowuje klapę, a klapa blokuje się sama po zatrzaśnięciu
pzdr! Nix
A -jedno naciśnięcie odblokowuje klapę i normalnie ją podnosimy( pomijamy w tej chwili sprawę koła zapas)
klapa jest cały czas odblokowana- czy przycisk jest podświetlany ?
- następne naciśnięcie zablokowuje klapę
czy może
B-każde naciśnięcie odblokowuje klapę, a klapa blokuje się sama po zatrzaśnięciu
pzdr! Nix
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Chyba B raczej i to pod warunkiem, że zamek w "cycku" jest zamknięty
Przycisk z niewiadomych przyczyn nie jest podświetlany podobnie jak regulacja lusterek.

Przycisk z niewiadomych przyczyn nie jest podświetlany podobnie jak regulacja lusterek.
- don_Philippe
Naciśnięcie przycisku daje impuls elektryczny, po prostu zwykły włącznik chwilowy/zwarciowy, co powoduje zadziałanie elektromagnesu i odciągnięcie zapadki w analogiczny sposób jak gdybyś naciskał wkładkę (wg Leona zet "cycek"
) przy odblokowanym zamku (nie zamkniętym na kluczyk).
Działa zawsze, nie ważne czy masz zakluczony, czy odkluczony zamek, po prostu jest to dodatkowe cięgno.

Działa zawsze, nie ważne czy masz zakluczony, czy odkluczony zamek, po prostu jest to dodatkowe cięgno.
Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98
Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98
Ja mam tak samo to znaczy klapę otwieram przyciskiem, ale tylko dlatego,że zamek jest zamknięty a kluczyk od stacyjki do niego nie pasuje, i dzisiaj mialem problem, bo nie mogłem otworzy klapy,niby coś tam klikało ale klapa nie chciała się otworzyc, dopiero interwencja w zamek od wewnątrz pomogła.don_Philippe pisze:A widzisz, a ja nie otwieram kluczykim, ciągle zamkniętaleon zet pisze:No popatrz.. na to bym nie wpadł![]()
A czy przyciskiem z deski rozdzielczej można zamknąć zamek klapy? Czy tylko otworzyć?![]()
Kijanka to mała żaba, żaba to płaz, płazy dobrze radzą sobie w błocie.
Patrząc u siebie to te otwieranie na guzik nie zawsze zaskakuje jak powinno, nie ma to jak dobry ,,cycek'' 

Nie zabijajcie! Nie kradnijcie! ->rząd nie lubi konkurencji
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
- don_Philippe
Tak, prawda czasem trzeba ze dwa razy nacisnąć by usłyszeć że klapa odblokowana. Wina jest po stronie "szczelności" zamka, syf wszelaki osiada na zamku jak i siłowniku, przez co opory są coraz większe i co raz trudniejszą prace do wykonania ma elektromagnes. Czasem może nawet przestać działać od ilości nagromadzonego syfu. Osobiście z czyszczeniem czekam aż wkurw mnie weźmie wielki i mimo napie...nia w przycisk efektu nie widać... ...a wtedy sprężarką dokładnie odmuchać zameczek (oczywiście po demontażu) i parę kropelek oleum w newralgiczne miejsca... ...a praktycznie robię to zawsze przed zimą co by nie zdziwić się gdy będzie naprawdę potrzebne, czyli tak jak sprzęgła 

Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98
Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98
To i tak masz szczęście że masz i "cycek" i przyciskmadrider5 pisze:Patrząc u siebie to te otwieranie na guzik nie zawsze zaskakuje jak powinno, nie ma to jak dobry ,,cycek''

Ja nie mam ani przycisku, ani cycka bo po lifcie cycka nie ma. Wczoraj zdjąłem zamek klapy i co

ma w ogóle siłownika, tylko cięgło do zamka/wkładki na kluczyk. Jest też zestyk elektryczny z jednym kabelkiem,ciekawe do
czego to miałoby służyć? Do kontrolki klapy ? U mnie w miejscu gdzie miałby być przycisk klapy jest włożona
jakaś kontrolka, ale widać że przewody nie są fabryczne, była więc dorabiana, ale do czego ma służyć nie wiem.
pzdr! Nix
- don_Philippe
Ja pobawiłbym się w przeflancowanie zamka z I, może by coś wyszło...
Podrzuć fotkę zamka, coś spróbujemy rozkminić.
A co do kontrolki to może od alarmu?
Podrzuć fotkę zamka, coś spróbujemy rozkminić.

A co do kontrolki to może od alarmu?

Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98
Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98
Ale z tego co napisaliście to zamek z II czyli po lifcie też ma siłownik, nie wiem czemu mój nie ma...
Tak wygląda mój zamek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c92 ... 69dd6.html
Charakterystyczne są 3 śruby mocujące, w tych z siłownikiem są 2 śruby. Widać ten niebieski
przewód, on jest od tego styku/mikrołącznika ale co on załącza ? Chyba tylko kontrolkę może
załączać.
Co do mojej kontrolki, to nie może być od alarmu, bo go nie ma w aucie...
pzdr! Nix
Tak wygląda mój zamek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c92 ... 69dd6.html
Charakterystyczne są 3 śruby mocujące, w tych z siłownikiem są 2 śruby. Widać ten niebieski
przewód, on jest od tego styku/mikrołącznika ale co on załącza ? Chyba tylko kontrolkę może
załączać.
Co do mojej kontrolki, to nie może być od alarmu, bo go nie ma w aucie...
pzdr! Nix
- don_Philippe
Szkoda ze kolega tak daleko, pobawilbym sie z tym....
Teraz jestem w pracy ale pozniej wstawie pare fotek z jedynkowego zamka. Przewod mozliwe ze od oswietlenia bagaznika, nie mam pewnosci...
A kontrolka... ..alarm mogl kiedys byc, trzeba byloby zerknac gdzie podlaczona...
Teraz jestem w pracy ale pozniej wstawie pare fotek z jedynkowego zamka. Przewod mozliwe ze od oswietlenia bagaznika, nie mam pewnosci...
A kontrolka... ..alarm mogl kiedys byc, trzeba byloby zerknac gdzie podlaczona...
Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98
Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98
Od oświetlenia bagażnika odpada, bo lampka bagażnika ma swój wyłącznik
Co do lampki to muszę zerknąć ,ale do tego trzeba trochę rozebrać, a ja teraz konserwuję
cały tył po rudej...
Ciekawi mnie do czego ów mikrostyk w zamku jest fabrycznie. Co ciekawe na przewodzie/złączce
podłączonej do tego mikrostyku jest cały czas masa auta ( oczywiście po odłączeniu mikrostyku)- a
to by oznaczało że musiałby dochodzić do zamka "plus" co jest niemożliwe bo przewodu brak, a zamek
cały i tak jest przykręcony do masy. Musiał ktoś grzebać chyba ...
pzdr! Nix
Co do lampki to muszę zerknąć ,ale do tego trzeba trochę rozebrać, a ja teraz konserwuję
cały tył po rudej...
Ciekawi mnie do czego ów mikrostyk w zamku jest fabrycznie. Co ciekawe na przewodzie/złączce
podłączonej do tego mikrostyku jest cały czas masa auta ( oczywiście po odłączeniu mikrostyku)- a
to by oznaczało że musiałby dochodzić do zamka "plus" co jest niemożliwe bo przewodu brak, a zamek
cały i tak jest przykręcony do masy. Musiał ktoś grzebać chyba ...
pzdr! Nix
- don_Philippe
Czy mozesz mnie oswiecic jak w II rozwiazane jest zalaczanie oswietlenia bagaznika? Masz dodatkowy wlacznik krancowy przy klapie?
Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98
Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98
- don_Philippe
I jak bys mogl fotke z bebechow zamka, bo z tej strony to wszystkie podobne...
Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98
Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98