Nie chce zapalić (2,0l, 16V+sekwencja).

Sportage, Asia Rocsta

Moderator: Marcin-Kraków

rakso70
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Nie chce zapalić (2,0l, 16V+sekwencja).

Post autor: rakso70 » pn sie 06, 2012 6:58 pm

Od jakiegoś czasu moja kia sportage miewa kaprysy- nie chce zapalić. Rozrusznik "nie kręci", słychać załączające się styczniki w przekaźnikach . Sądziłem, że to wina akumulatora. Najprawdopodobniej po wyciecze na Ukrainę oberwała się w nim cela. Wczoraj kupiłem nówkę, sztukę. Przez chwilę było dobrze. Dziś znów auto nie chciało się uruchomić. Odczekałem kilka minut i rozrusznik zakręcił. Wcześniej odpalił po dobie. Innym razem po godzinie. Nie wydaje mi się, żeby winnym był rozrusznik. Może słynny immobilizer? Nie wiem od czego zacząć....może jakieś sugestie? Zwarcie....antena jest "zjebutana" i jej silnik burczy jeszcze chwilę po przekręceniu stacyjki.....nie mam pomysłu..... :)11 .

madrider5

Re: Nie chce zapalić (2,0l, 16V+sekwencja).

Post autor: madrider5 » pn sie 06, 2012 7:26 pm

Immo odcina dopływ paliwa (lub zapłon) a nie że blokuje rozrusznik. Jak rozrusznik nie chce kręcić to go wyjąć (bez kanału jest problem) wyczyścić łącznie z wszystkimi stykami kabli :)21 Chyba że w stacyjce coś nie łączy. U mnie to krokowiec buczy po przekręceniu kluczyka a nawet chwile po zgaszeniu.
Nie zabijajcie! Nie kradnijcie! ->rząd nie lubi konkurencji
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F

rakso70
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: rakso70 » wt sie 07, 2012 8:56 am

madrider5 pisze:Jak rozrusznik nie chce kręcić to go wyjąć (bez kanału jest problem) wyczyścić łącznie z wszystkimi stykami kabli :)21 Chyba że w stacyjce coś nie łączy.
Rozrusznik wyjęty. Szczotki są w bardzo dobrym stanie. Pozostaje jeszcze sprawdzić bendiks, a na koniec stacyjkę....hmmm

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » wt sie 07, 2012 8:58 am

Może zamiast kręcić w ciemno i traciś godziny po prostu wziąć do ręki miernik i sprawdzić dopływ prądu. Bo przyczyn może być bardzo wiele i niekoniecznie będą widoczne "gołym okiem"

rakso70
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: rakso70 » wt sie 07, 2012 9:24 am

Zibi pisze:Może zamiast kręcić w ciemno i traciś godziny po prostu wziąć do ręki miernik i sprawdzić dopływ prądu. Bo przyczyn może być bardzo wiele i niekoniecznie będą widoczne "gołym okiem"
Kłopot w tym, że problem nie pojawia się cyklicznie. Bywa, że kilka dni wszystko działa bez zarzutu. Można wówczas raz, po raz kręcić kluczykiem i prąd będzie podawany na styki rozrusznika.
Ciekawe jest to, że przewód na rozrusznik ze stacyjki jest połączony z nim bez żadnego przekaźnika.

Awatar użytkownika
lewy00_00

Post autor: lewy00_00 » wt sie 07, 2012 2:07 pm

co do anteny wyjmij radio i odłącz niebieski przewód z kostki i antena nie będzie kręcić już po przekręceniu kluczyka. wina anteny to nie jest bo u mnie też kręci i kręci się silniczek od anteny a wysuwa się tylko do połowy
sportage'98r 16V KL71 235/75/15
boodylift 2,6" przód lift 1.6"+gumy Tył:2"+astra

rakso70
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: rakso70 » pt sie 10, 2012 11:12 am

Przyczyną buntu był bendiks. Oryginalny ma cztery wewnętrzne ząbki, wymieniony osiem, ale pasuje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia”