szarpie przy mocnym wciśnięciu pedału gazu
Moderator: Marcin-Kraków
- kolejarz102
- jestem tu nowy...
szarpie przy mocnym wciśnięciu pedału gazu
Kia 2,7 V6 automat, podczas ruszania z pozycji "D" przy normalnym (delikatnym) wciskaniu pedału gazu - wszystko jest OK, ładnie wchodzi na obroty i płynnie zmienia przełożenia, natomiast podczas ruszania, przy mocnym depnięciu szarpie (jakby coś, gdzieś przeskakiwało). Po rozpędzeniu wszystko jest OK. Takie szarpania dochodzą jakby ze skrzyni biegów.Na tip-tronicu jest chyba troszkę lepiej i tak nie szarpie. Z tego co wyczytałem, to może być konieczna wymiana oleju ATF w skrzyni - jeśli tylko to - to pikuś. Boje się, ze to może być coś gorszego. Automatem jeżdżę od ponad tygodnia i nie znam się jeszcze na tym. Bardzo proszę o sugestie.
Kia Sportage 2,7 V6 2005 rok. 175 KM automat
Suzuki Vitara 1994, 1,6 80KM
- don_Philippe
Re: szarpie przy mocnym wciśnięciu pedału gazu
Na tym forum większość to posiadacze I oraz II, III to czarna magia... ...i bulwar...
Grand Cherokee ZJ '97 V8 5,2 + KUMHO KL71 35X12,5X15
Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98
Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Przy mocnym wciśnięciu włącza się "kick down", auto wkręca do czerwonych obrotów i przerzucając biegi siłą rzeczy będzie trochę szarpać..... Nie jest to S-klasse 

- kolejarz102
- jestem tu nowy...
To jasne
ale jeszcze przed "kick downem" - podczas dynamicznego ruszania z miejsca takie szarpanie, lub takie "przeskakiwanie". A może ten typ tak ma????, może tak właśnie mają automaty - nie wiem bo cały czas miałem manual.

Kia Sportage 2,7 V6 2005 rok. 175 KM automat