Witam! Miałem Retonę 2 lata i chwalę sobie:) Porządna rama, dobre zawieszenie, silnik z mazdy 626 - nie jest źle. Trochę części pasuje od dostawczych kijanek K2500/2700, drobne detale: jakieś przełączniki itp. od starego Rio. Ogólnie z mechanicznymi częściami nie jest źle i nie są zabójczo drogie, trudno o części blacharskie. Chwaliłem sobie Retone bardzo, bardzo duża jest tylna kanapa, przy rozłożonej normalnie jest jeszcze nawet miejsce w bagażniku. W terenie spisuje się bardzo dobrze, z napędami nie miałem problemu. Korozja dopadała w typowych miejscach: na rantach i w miejscach podciekania wody ( np. styk błotnik/nadkole:). W środku wnętrze spartańskie ale nie brzydkie:) Trzeba zainwestować w dobre opony, na początku miałem jakieś pseudo-zimowo-terenowo-jakieś-tam i na mokrym asfalcie auto tańczyło jak chciało, a w terenie każda mokra trawa oznaczała 4x4. Kupiłem Goodriche i problem został zredukowany. Auto nie nadaje się jako rodzinne:( - wsiadanie do tyłu jest mocno utrudnione, pojemność bagażnika pozostawia trochę do życzenia. Co do blachy - na samochodzie jest sporo powierzchni prostych i pionowych - każdy blacharz sobie z tym poradzi:) Oczywiście zawiasy na przedniej szybie to tylko bajer - pozostałość po militarnym rodowodzie samochodu ( z armii koreańskiej)
FSR Tarpan Honker 4012 95' 2.5 TD IVECO!