Blos
Moderator: Marcin-Kraków
- jaras,slepowron
-
Blos
Witam.
Kto ma blosa zainstalowanego w swojej maszynie, potrzebuję inspiracji jak go zamontować u siebie(może ktoś pochwali się jakimś zdjęciem).Z powodu ciężkiego odpalania na benzynie i sporym spalaniem zamówiłem potrzebne klamoty do przeróbki instalacji z sekwencji na blosa. Wiem, że to tak jakby się uwsteczniać ale nie miałem wyjścia.
Kolejne pytanie to zastanawiam się czy auto z blosem i sprawnym reduktorem odpali na LPG przy -20. Nie chce wywołać tym wątkiem dyskusji na temat czy jest to zdrowe dla silnika czy nie.Chodzi mi o porady praktyczne. Na pewno nie jest zdrowe dla mojej kieszeni wywalenie 200zł. na benzyne przez 3 tygodnie przy instalacji sekwencyjnej i około 700zł na próbę ożywienia odpalania na benzynie.
Kto ma blosa zainstalowanego w swojej maszynie, potrzebuję inspiracji jak go zamontować u siebie(może ktoś pochwali się jakimś zdjęciem).Z powodu ciężkiego odpalania na benzynie i sporym spalaniem zamówiłem potrzebne klamoty do przeróbki instalacji z sekwencji na blosa. Wiem, że to tak jakby się uwsteczniać ale nie miałem wyjścia.
Kolejne pytanie to zastanawiam się czy auto z blosem i sprawnym reduktorem odpali na LPG przy -20. Nie chce wywołać tym wątkiem dyskusji na temat czy jest to zdrowe dla silnika czy nie.Chodzi mi o porady praktyczne. Na pewno nie jest zdrowe dla mojej kieszeni wywalenie 200zł. na benzyne przez 3 tygodnie przy instalacji sekwencyjnej i około 700zł na próbę ożywienia odpalania na benzynie.
BYŁO SPORTAGE 98, 2.0 , LPG BLOS, MATADOR IZZARDA
TERAZ DAIHATSU TERIOS 1. MATADOR IZZARDA MP 71
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Re: Blos
Zdjęć nie znalazłem.
Może za płytko szukałem.
Odpalić odpali, najwyżej miej na podorędziu czajnik gorącej wody
Bajdełej
Na innym forum poświęconym tylko kijankom wałkujemy problem zużycia benzyny i jej znikania w czasie jazdy na gazie w kontekście instalacji sekwencyjnej. Wnioski są zastanawiające, bo wychodzi na to, że winna może być regulacja samej sekwencji... Gaziarzom się po prostu nie chce tego zrobić dobrze.
Może za płytko szukałem.
Odpalić odpali, najwyżej miej na podorędziu czajnik gorącej wody

Bajdełej
Na innym forum poświęconym tylko kijankom wałkujemy problem zużycia benzyny i jej znikania w czasie jazdy na gazie w kontekście instalacji sekwencyjnej. Wnioski są zastanawiające, bo wychodzi na to, że winna może być regulacja samej sekwencji... Gaziarzom się po prostu nie chce tego zrobić dobrze.
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Vitara odpalała do -20, jedynie musiałem dać jej chwilę spokoju po dopaleniu - nie dodawałem od razu gazu. Moja Kijanka na sekwencji spala benzynę w ilości 10 l na miesiąc w zimie, w lecie starcza jej to na 2-3 miesiące.
- jaras,slepowron
-
Dzięki za odpowiedzi tak myslałem,że odpali
Leon.
blosa montowałeś między alu rurę dolotu a przepływkę?zamiast gumy łączącej oba elementy

Leon.
blosa montowałeś między alu rurę dolotu a przepływkę?zamiast gumy łączącej oba elementy
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
No mniej więcej.
Tam trzeba konkretnie porzeźbić, bo alurura jest chooyowo położona względem przepływomierza.
Z resztą przepływomierz tez trzeba było przestawić.
Tu mam kilka zdjęć z blosem - ale juz z nieoryginalnym filtrem powietrza.
- Pierwsza propozycja - prowizorka wyziera
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/079 ... 66484.html
- wersja druga: kwas edyszyn
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bb5 ... d9350.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1ee ... c437b.html
Tam trzeba konkretnie porzeźbić, bo alurura jest chooyowo położona względem przepływomierza.
Z resztą przepływomierz tez trzeba było przestawić.
Tu mam kilka zdjęć z blosem - ale juz z nieoryginalnym filtrem powietrza.
- Pierwsza propozycja - prowizorka wyziera
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/079 ... 66484.html
- wersja druga: kwas edyszyn

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bb5 ... d9350.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1ee ... c437b.html
- jaras,slepowron
-
Dzięki Leon.
Do połączenia blos- przepływka powinna być dobra rura ogrzewania od malucha koszt 4zł można znaleść na allegro jest zrobiona z gumy , średnicą pasuje,a blos- alu rura trzeba zastosować redukcję gumową 60/70mm.Jak podłącze to zapodam zdjęcie.
Do połączenia blos- przepływka powinna być dobra rura ogrzewania od malucha koszt 4zł można znaleść na allegro jest zrobiona z gumy , średnicą pasuje,a blos- alu rura trzeba zastosować redukcję gumową 60/70mm.Jak podłącze to zapodam zdjęcie.
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Owszem - taką właśnie redukcję początkowo stosowałem.
Potem zakupiłem agrotuningowy łącznik elastyczny (taka harmonijka w kolorze czerwonym) 70/70 - z tym, że w jeden koniec wcisnąłem pierścień gumowy uzyskując w ten sposób redukcję 60/70.
Łacznik ten ma jedną zaletę: jest na tyle elastyczny aby tłumić wzajemne ruchy na linii silnik/nadwozie ale jednocześnie na tyle sztywny aby nie zaciskać się pod wpływem podciśnienia w dolocie. Rura z malucha nie jest dobrym pomysłem.
Potem zakupiłem agrotuningowy łącznik elastyczny (taka harmonijka w kolorze czerwonym) 70/70 - z tym, że w jeden koniec wcisnąłem pierścień gumowy uzyskując w ten sposób redukcję 60/70.
Łacznik ten ma jedną zaletę: jest na tyle elastyczny aby tłumić wzajemne ruchy na linii silnik/nadwozie ale jednocześnie na tyle sztywny aby nie zaciskać się pod wpływem podciśnienia w dolocie. Rura z malucha nie jest dobrym pomysłem.
- jaras,slepowron
-
Wyczytałem w necie na różnych forach,że do blosa ludzie właśnie stosują rurę od malucha.Już zamówiłem, ale zobaczymy jak się nie nada to ją wywalę.Niektórzy nawet taką od sracza zakładają 

-
- jestem tu nowy...
Leon a jak to chodziło na Blosie? Wolne obroty,reakcja na pełen but, no i spalanie. Zreanimowałem reduktor i od tego czasu spalanie 13-14 litrów, silnik kuleje i ogólnie kicha.
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Na blosie chodziło bardzo dobrze. W cyklu w jakim zwykle jeżdżę - czyli dziennie jakieś 50km z czego połowa to trasa, a połowa miasto paliło umiarkowanie w granicach 14 litrów na setkę, co dla sekwencji którą mam w tej chwili jest wynikiem nieosiągalnym. W trasie udawało się zejść do 11 - 12 litrów na setkę. Auto zbierało się przy tym całkiem nieźle, chociaż trzeba wziąć poprawkę na aerodynamikę, opory toczenia i wielkość kół. Generalnie blos nie przysparzał zbyt wielu problemów.
Problemem była elektronika czyli centralka autronic al700. Pozostała ona po wyrwaniu tradycyjnego miksera. Padł w niej emulator sondy lambda - dawał napięcia o wartościach zupełnie z dupy, przez co ECU głupiało zupełnie przy pracy na benzynie, bo sonda dawała zupełnie inne wartości. Padł też emulator wtryskiwaczy a w zasadzie jego wiązka, przez co nie pracował jeden wtryskiwacz benzynowy.
Problemem była elektronika czyli centralka autronic al700. Pozostała ona po wyrwaniu tradycyjnego miksera. Padł w niej emulator sondy lambda - dawał napięcia o wartościach zupełnie z dupy, przez co ECU głupiało zupełnie przy pracy na benzynie, bo sonda dawała zupełnie inne wartości. Padł też emulator wtryskiwaczy a w zasadzie jego wiązka, przez co nie pracował jeden wtryskiwacz benzynowy.
Dziś zamówiłem Blosa bo już mi brak inspiracji... Po przejściu z sekwencji na zwykły gaz zamontowałem mikser strumieniowy/soniczny czy jak tam to zwał..... z początku było ok, dobrze się regulowało a spalanie 14L LPG. Z czasem auto zaczęło coraz dziwniej się zachowywać na gazie, doszły postoje po drodze w celu podregulowania składu mieszanki na parowniku bo przygasało aż obecnie na zimnym się zalewa bo ma za bogato a na ciepłym przygasa bo ma za ubogo. Podregulowałem to śrubką od bypasu ale spalanie....ostatnio wyszło 27/100
Zobaczymy co wyda z tego dalej. Coś mi świta w głowie że kiedyś była mowa o sposobie zastosowania ssania na parowniku w celu łatwiejszego odpalenia na LPG, otóż u siebie mam założoną jakąś centralkę Staga która przy odpalaniu na gazie otwiera cewki na jakieś 2/3 sekundy żeby ułatwić rozruch.
A tak ogólnie to najlepszego w nowym roku

A tak ogólnie to najlepszego w nowym roku

Nie zabijajcie! Nie kradnijcie! ->rząd nie lubi konkurencji
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
- jaras,slepowron
-
Ja kupiłem zwykłą centralkę STAG 2W i emulator STAG E4.Jeżeli chodzi o centralkę jest to najprostsza chyba z centralek gazowych jaka może być-nie podłącza się żadnych czujników temp.,emulatorów lambda i podobnych bajerów przełącza po obrotach, lub auto cały czas pozostaje w pozycji gaz ewentualnie benzyna. Mam nadzieje, że będzie ok. Jeżeli chodzi o emulację wtrysków benzynowych to jest tam regulacja czasu od 0-5sek. Wiecie może jaki próg ustawić żeby było ok.bo nic w necie nie mogę wyczytać na ten temat.
Jeżeli chodzi o II generację instalacji to tam niestety znaczenie ma nawet brudny filtr powietrza,ciśnienie atmosferyczne i ogromne znaczenie ma reduktor.Blos wiem z doświadczenia jest łatwiejszy w obsłudze,bo dawkę reguluje się właśnie na nim
Jeżeli chodzi o II generację instalacji to tam niestety znaczenie ma nawet brudny filtr powietrza,ciśnienie atmosferyczne i ogromne znaczenie ma reduktor.Blos wiem z doświadczenia jest łatwiejszy w obsłudze,bo dawkę reguluje się właśnie na nim
Najlepiej to robić we 2 osoby, jedna przełącza a 2 reguluje czasy. W zależności od miejsca montażu miksera różnią się czasy odcinania wtrysków. Po prostu robisz tak by po przejściu z beny na LPG auto jak najmniej się zamuliło. W 2 stronę ma prawo się trochę przylać ponieważ rura dolotu jest dość długa a gazu w kolektorze też jest trochę do przepalenia i chwilę pochodzi na 2 paliwach. Co do instrukcji i ustawień to tu mam fajnego pdf'a http://chomikuj.pl/djkamilo1/blos_instr ... 638430.pdf
Z tym że nie rozumiem pojęcia rozkręcić parownik.... chodzi o wykręcenie śrubki regulującej naprężenie membrany, tak aby pracowała ona bez jakichkolwiek oporów.... czy wkręcenie tej śrubki i naprężenie membrany co da nam duży i ciągły przepływ gazu.... Jak mocny montujesz parownik? U mnie siedzi do 140km. To mamy tą samą elektrykę
U siebie przełącznik dałem w miejsce gdzie był guzik od otwierania tylnej klapy a guzik powędrował koło rączki od otwierania maski.... i tak się go nie używa a kabla starczyło heh.
Z tym że nie rozumiem pojęcia rozkręcić parownik.... chodzi o wykręcenie śrubki regulującej naprężenie membrany, tak aby pracowała ona bez jakichkolwiek oporów.... czy wkręcenie tej śrubki i naprężenie membrany co da nam duży i ciągły przepływ gazu.... Jak mocny montujesz parownik? U mnie siedzi do 140km. To mamy tą samą elektrykę

Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
- jaras,slepowron
-
Parownik mam tomasseto do 140KM. kupiłem używkę ale wygląda jak nówka.jeżeli chodzi o regulacje parownika to to śruba powinna być tak wkręcona aby zapewniał on max. przepływ gazu tak jest w instrukcji.Ale z doświadczenia blosowałem kiedys auto z motorem 3.0 i z parownikiem nic nie robiłem a i tak miał za bogato.ściągnij z neta " Krótki poemat na temat gazu" tam jest napisane jak wyregulować parownik.
Na forum Forda jest cały dział poświęcony blosowi piszą tam między innymi otym,że parownik nie moze być rozkręcony tylko tak z 60%
Na forum Forda jest cały dział poświęcony blosowi piszą tam między innymi otym,że parownik nie moze być rozkręcony tylko tak z 60%
Poczytałem lekturkę i wydaje mi się bardziej sensowna niż przeczytanie wielu postów na różnych forach. Dziś dostałem info o wysyłce i mam nadzieje że jutro kurier dowiezie ustrojstwo 

Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
- jaras,slepowron
-
Też mi się wydaje,że jest tam wszystko co powinno być.ja na swojego blosa też czekam,dzisiaj odebrałem sterownik i emulator.tylko , że ja kupiłem używkę z tablicy za 200zł z wysyłką
- jaras,slepowron
-
nie.Bez parownika,ale za parownik 60zł dałem też z tablicy, odebrałem osobiście.co do strojenia to ustawię go najpierw standardowo aby w ogóle chodził a później podjadę do gazownika na analizator spalin,mozna też na czujnik AFR czyli wskazania lambdy lecz tego jeszcze nie posiadam .Kupię na pewno ale bardziej w celach kontrolnych po ustawieniu przez gazownika
- jaras,slepowron
-
gazownik powiedział za ustawienie 30-40zł wiec nie ma tragiedi
u mnie z gazem też masakra. planuje przejść też na blosa bo nie mam siły na ten gaz coraz gorszej jakości. wtryski nowe po miesiącu zakleja się. i na zimnym silniku kuleje i wogóle masakra. jak za nowe wtryski podgrzewane mam dać ok 3 stówek to chyba lepszym rozwiązaniem będzie bloss. poczekam na kolegów jak będą radzić sobie z nim:-)
sportage'98r 16V KL71 235/75/15
boodylift 2,6" przód lift 1.6"+gumy Tył:2"+astra
boodylift 2,6" przód lift 1.6"+gumy Tył:2"+astra
-
-
A ja mam zaj... ustawiona sekwencje na Stagu , nie narzekam w lato i w zimie chodzi ok , 0% spadku mocy , baz strzalu w kolektor itp, gaz niestety czesto chu... jest ale coz taki kraj. Mam tylko jeden problem - spalanie po miescie / krakow - wieczne korki i jazda na zimnym silniku/ 18 lato - 20 zima , trasa ok 16-17 , opony 225 , skrzynia automat i klima robia swoje ale to chyba deko duzo? Leon - jesli to nie tajemnica to podaj linka do twoich dyskusji o gazie w kile na innych forach - madrego dobrze posluchac..... Pozdrowienia dla wszystkich KILAGAZOWNIKOW ! Forza LPG
KANGOO 1,6 4X4 prawie TERENOWE
BYLY KIA SPORTAGE AUTOMAT,UAZ,SAMURAJ,WRANGLER,TERRANKO,BLAZEREK
BYLY KIA SPORTAGE AUTOMAT,UAZ,SAMURAJ,WRANGLER,TERRANKO,BLAZEREK
Dziś doszedł oczekiwany BLOS
. Pierwsze co mnie zaniepokoiło podczas sprawdzania, to ślizg przepustnicy po gwizdku.... ale polerka papierem 2000 rozwiązała sprawę. Ustrojstwo wstępnie zamontowane i podregulowane na sondę, zobaczymy co z tego wyda. Z takich ciekawostek to mimo że instrukcja mówi o rozkręceniu parownika na max, ja musiałem go skręcić prawie na ten max, czyli zubożyć mieszankę. Bypas oczywiście zakręcony. Tak sobie gdybam czy nie przesunąć go kawałek w stronę przepływomierza, hmm.... a wygląda to tak:

Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
- jaras,slepowron
-
No i super.Widzę,że blos miesci sie prawie w pozycji pionowej.Regulowaleś na sondę znaczy jak na wskaźnik afr
.A emulacje wtrysków na jaki czas masz ustawioną,wiazkę do emulacji podłączałeś nową czy wykorzystałeś tą co była w sekwencji.Jeszcze jedno do czego podłączyleś żólty kabel w stagu- napisane jest,że należy podłączyć do elektrozaworu paliwa,u nas jest taki zawór
ja myslałem aby tam nic nie podłączać tylko zostawić go luzem.
Próbowałeś odpalać auto na lpg,bo ja głównie po to montuję tego blosa

Próbowałeś odpalać auto na lpg,bo ja głównie po to montuję tego blosa
Elektronika była zakładana nowa w koplecie. Sekwencja została zdemontowana w całości z jak najmniejszą ilością odciętych elementów wiązki, po ogłoszeniu na tablicy poszła w godzinę
Blos jest całkowicie w pionie i jeszcze ma zapas miejsca. Przewody po części podłączał znajomy i tu niestety nie pomogę, chyba że dokładniej określisz mi położenie tego kabelka to poszukam. Co do wstępnej regulacji to użyłem multimera, AFR się licytuje. Super nie jest ustawione bo czasem zapala się check, ale czego wymagać od tego urządzenia. Ok, zobaczę jak zapali na zimnym. Na ciepłym pali, ale by trzeba było trochę podregulować śrubkę od podpory przepustnicy co miał by lżej trochę. Obecnie mam ją wykręconą a przepustnica dochodzi do samego dołu.

Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F