Gdzie znajdę kosz satelitów lub same satelity

243d i inne

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
radek4x4

Gdzie znajdę kosz satelitów lub same satelity

Post autor: radek4x4 » pn kwie 28, 2014 11:35 am

Dopadła mnie dziwna awaria mianowicie rozsypał mi się kosz satelitów w tylnym moście w Aro 243. O tyle dziwna sytuacja, iż nie było to w terenie podczas wielkiego obciążenia czy coś lecz przy ruszaniu z parkingu :)9 . Teraz do rzeczy na talerzu miałem brak ok 5 zębów ale losowo co ileś tam zębów brakowało jednego. Resztki poszły i rozwaliły mi nawet satelity właściwie jedna jest dobra.
Teraz drogie bravo :)21 Czy ktoś posiada gdzieś w zapasach jakieś satelity może kosz satelitów ale na półoś o drobnym frezie? Obdzwoniłem kilku gości już i raczej królują pod półosie z grubym frezem, ewentualnie będę szukał półosi z grubym frezem
Aro 243 3.2 D

KT66
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Poszukiwany kosz satelitów lub same satelity

Post autor: KT66 » czw maja 01, 2014 9:49 pm

Mam takie coś ale do Muscela (wieloklin na 10 wpustów). Jest to sam mechanizm różnicowy, bez ataku i obudowy. Cieszył bym się gdyby znalazło zastosowanie. Wyślij mi p.w. , mam zrobione przed chwilą fotki to Ci je wyślę.

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

Re: Poszukiwany kosz satelitów lub same satelity

Post autor: Gabriel Tatoj » pt maja 02, 2014 7:21 am

WITAJCIE :D
KT66 pisze:Mam takie coś ale do Muscela (wieloklin na 10 wpustów). Jest to sam mechanizm różnicowy, bez ataku i obudowy. Cieszył bym się gdyby znalazło zastosowanie. Wyślij mi p.w. , mam zrobione przed chwilą fotki to Ci je wyślę.
Jeżeli to MUSCEL to koronki półosi sa inne i nie zastosujesz tego w ARO. Nawet satelity mogą się nieco różnić od ARO-wskich.
Nie ma teraz czasu, ale jak się wykażesz cierpliwością to rozwiążemy ten problem ??
Potrzebujesz ,,flaki" do wnętrza MR-a a więc:
koronka półosi - 2 szt
satelity - 2 szt (drobny frez-nowszy typ)
sworzeń nowy - 1 szt
podkładki pod koronki- do wymiaru*
podkładki pod satelity- też do wymiaru
komplet- atak talerz o przełożeniu 1:3,7

Nawet jeżeli kupisz całą głowę to i tak Cię czeka remont środka - tak sądzę ??
:)13

*do wymiaru oznacza dopasowanie grubości podkładek pod koronki półosi i satelitów podczas montowania wnętrzności.

KT66
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Gdzie znajdę kosz satelitów lub same satelity

Post autor: KT66 » sob maja 03, 2014 11:38 am

Szkoda bo na podstawie pewnej polskiej kultowej strony o Muscelu (ale sam nie próbowałem takiej przekładki) miałem nadzieję że da się przełożyć bebechy do dyfra z ARO 243, szkoro są one częściowo zamienne. Może i ewentualnie pozostanie problem wieloklinów na półosie. Niestety nie zwolnię sobie miejsca w garażu :-(

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

Post autor: Gabriel Tatoj » ndz maja 04, 2014 12:31 am

KT66 pisze:Szkoda bo na podstawie pewnej polskiej kultowej strony o Muscelu (ale sam nie próbowałem takiej przekładki) miałem nadzieję że da się przełożyć bebechy do dyfra z ARO 243, szkoro są one częściowo zamienne. Może i ewentualnie pozostanie problem wieloklinów na półosie. Niestety nie zwolnię sobie miejsca w garażu :-(
Teoretycznie ARO jest spadkobiercą muscelowskich kalmotów- niektórych i tylne mosty wiele się nie różnią. Mają pochwy z wkładana ,,główką", półoś odciążoną, resor,......... Przód wiadomo zawiecha, ale głowę mostów można zakładać do każdego zamiennie i będzie działać pod warunkiem , że koronki półosi zostaną wymienione i komplet atak-talerz. Koronki półosi(nowszy typ) z aro mają drobny wielowypust a przełożenie główne mostu muscela wynosi 1:5,15 a więc bardzo wolne. Jak by nie patrzeć jest robota z kręceniem i do tego najprawdopodobniej trzeba będzie regulować większe łożysko podkładkami na wałku atakujący w głowie muscela - trzeba trochę wiedzieć i mieć jako taką praktykę w sprawach mechanicznych zeby nie robić w kosmos kilka razy z miernym efektem. Mocniejsze mosty z pikapów ARO serii 320 miały takie własnie koronki półosi jak muscel, ale same półośki były o różnej długości w ARO, wtedy główka mostu muscela mogła by bez dłubania(zakładam, że jest na tyle żywa aby nie trza było kręcić przy niej??) zastosowana do takiego mostu :)13

Lorado

Post autor: Lorado » ndz maja 04, 2014 7:40 am

Nie mam wiedzy o ARO ale z tych relacji wynika że most od muscela podejdzie do ARO (rozstaw).A swoją drogą to może kol radek pochwali się jak zakatował swój most.to może być ciekawe.
,Espace 2,2dCi 2003,Jeep Grand Cherokee 4,0 1998

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

Post autor: Gabriel Tatoj » śr maja 07, 2014 10:36 am

Lorado pisze:Nie mam wiedzy o ARO ale z tych relacji wynika że most od muscela podejdzie do ARO (rozstaw).A swoją drogą to może kol radek pochwali się jak zakatował swój most.to może być ciekawe.
Most ma te same wielkości fizyczne do jego zabudowy, ale jak tu już zwyczajnie bywa ma też niuanse dzięki którym bez dłubania nie ma nic :)13
Ma inne czopy piast,tarcze kotwiczne hamulców,osadzenia resoru,amortyzator też jakoś inaczej,.......
Ale faktem jest, że ma półoś o większej średnicy i nie wiem czy można ją urwać ??
W ARO zdarzało się, że półośka uleciała, ale przeważnie powodem był luz w układzie napędowym.
Gwałtowne szarpnięcie przekształca sie w uderzenie które jest w stanie coś tam wybuchnąć :-o :-o

W zeszłym tygodni miałem taki pojazd właśnie ARO 2004 na Andori 2,5 TDi w którym przy odjęci gazu jadąc około 110km/h, występowało huknięcie w układzie napędowym. Po zrobieniu tego niedosyć , że w aucie jest zupełnie cicho-słychać tylko szmer silnika to nic nawet nie stuknie.
Należało wymienić krzyżaki i wyregulować łożysko stożkowe wałka zdawczego reduktora :)13
POZDRAWIAM :D

Awatar użytkownika
radek4x4

Post autor: radek4x4 » czw maja 08, 2014 9:34 pm

Lorado pisze:Nie mam wiedzy o ARO ale z tych relacji wynika że most od muscela podejdzie do ARO (rozstaw).A swoją drogą to może kol radek pochwali się jak zakatował swój most.to może być ciekawe.
Czy to będzie ciekawe...zapewne nie :)21
Jechałem na działkę jak zwykle, dzwoni tel i po drodze przy okazji zabieram kumpla. Nagle dzwoni jego tel i jedziemy po drugiego kolegę co też w chacie nie może wytrzymać :wink: Wsiada ten drugi kolega z browarami i trzasnął drzwiami- odwracam się i mówię że do obory nie wchodzi tylko porządnego auta :)21. Ruszam z parkingu i nagle JEB :)11 Kurde za mocno tymi drzwiami j.bnął :)9 odjeżdżam na pierwszy lepszy zjazd z ulicy w kolejną ulicę, a most tak blokuje że aż na resorach się wygina-jeszcze i większe zdziwienie ?? no to szybka decyzja półoś won, załączenie przodu i powrót o własnych siłach do chaty.
I tak to zmieliłem talerz, kosz satelitów a obudowa kosza pękła w miejscu osadzenia łożyska ruszając z parkingu-przygoda nie do opisania przy prędkości 1, 2, może 4 km/h
Kiedyś to przy mniejszej prędkości połamałem przegub w Gaziku ale to już inna historia :wink:
Teraz o naprawie.
Tak się fartem stało że jeden kolega sprzedaje części do ciężarówek i czasem gdzieś jeździ w teren i znalazł w trawie most i skrzynie biegów, targ poszedł za dobrą cenę i jeszcze drzwi do mego zacieka w dobrym stanie gratis zanabyłem.
Okazało się że te same przełożenia więc całą gruchę przerzuciłem i fura hula już. Zalałem tylko most innym rzadszym i mam nadzieję że będzie teraz ok.
A wróciłem do kapci 31x10.5x15 ale przy tym to chyba nie miało większego znaczenia, po prostu wyszło jakby zmęczenie materiału...
Aro 243 3.2 D

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

Post autor: Gabriel Tatoj » pt maja 09, 2014 11:29 pm

radek4x4 pisze: (....)A wróciłem do kapci 31x10.5x15 ale przy tym to chyba nie miało większego znaczenia, po prostu wyszło jakby zmęczenie materiału...
Ten pojazd jest pewno w Twoim wieku - albo jakoś blisko i nie wiadomo, czy ktoś przed Tobą zmienił olej, sprawdził luz eksploatacyjny,...... ? Nie dziw się bo to sie nawet w pojazdach firmowych dzieje. Ty znalazłeś szpeje za litra , a do tych firmowych trza juz ,,paru" szelestów aby coś zanabyć :)13

Awatar użytkownika
radek4x4

Post autor: radek4x4 » ndz maja 11, 2014 5:59 pm

Chyba gdzieś wyłapał luz który później zaszkodził, a co do wieku to auto jest młodsze od mnie o rok- w tym roku będzie miało trzydziestkę ... :)21
Aro 243 3.2 D

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

Post autor: Gabriel Tatoj » ndz maja 11, 2014 8:40 pm

radek4x4 pisze:Chyba gdzieś wyłapał luz który później zaszkodził, a co do wieku to auto jest młodsze od mnie o rok- w tym roku będzie miało trzydziestkę ... :)21
No to widzisz, ma już coś za sobą i coś w nim mogło się poddać działaniu czasu eksploatacji :)13
Brat ma 243D 83 rok na oryginalnym 3,2D, i jak na razie nic nie słyszałem o tym by chciał zmienić na inne. Wszystko działa ,w porę jest obsługa,jakieś doglądnięcie podstawowych miejsc w aucie ,........ no i na razie turla się dojeżdżając w miejsca w które spojrzy właściciel :)13
POZDRAWIAM :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aro”