Tarcza sprzęgła do Muscela
Moderator: Misiek Bielsko
Tarcza sprzęgła do Muscela
Witam,
Czy istnieje tarcza sprzęgła, którą można obecnie kupić nową na wolnym rynku i która podejdzie do skrzyni Muscela? Frez jest taki jak Żuk/Uaz, ale te tarcze mają za mała średnicę (225 vs 250). Avia A31/Robur wyglądały obiecująco (250mm jak w Muscelu), ale frez jest odrobinę grubszy od Muscela i nie pasuje na wałek.
Urządza mnie tarcza o średnicy 240mm (docisk Ford), aby frez się zgadzał (frez 10 zębów, rozmiar 29x35).
Może ktoś coś podpowie w tym temacie?
pzdr, W
Czy istnieje tarcza sprzęgła, którą można obecnie kupić nową na wolnym rynku i która podejdzie do skrzyni Muscela? Frez jest taki jak Żuk/Uaz, ale te tarcze mają za mała średnicę (225 vs 250). Avia A31/Robur wyglądały obiecująco (250mm jak w Muscelu), ale frez jest odrobinę grubszy od Muscela i nie pasuje na wałek.
Urządza mnie tarcza o średnicy 240mm (docisk Ford), aby frez się zgadzał (frez 10 zębów, rozmiar 29x35).
Może ktoś coś podpowie w tym temacie?
pzdr, W
Muscel '69 2,9 EFI; było Suzuki Samurai '90 1,3 GTi;
http://www.pultusk4x4.org
- Gabriel Tatoj
-
Re: Tarcza sprzęgła do Muscela
WITAJCIE SOBOTNIO
Nie chcę się mądrzyć, ale czy sprawdzałeś tarcze które latały w pierwszych żukawkach na ANDORII
To wałek taki jak żukawka a docisk Lublin, a więc fi 240 mm tak sądzę
Jeszcze bym sprawdził tarczę GAZEL-i na ANDORII . To ruski wynalazek z motorem z Polski
Uaz ma tarczę 10" a więc ponad fi 250 mm , ale wiem, ze można ją przetoczyć, przeszlifować ,..... i ma być- ale to musiała by być tarcza ruska - najlepiej z jakichś starszych rezerw albo zapasów,.... dziś kupisz tarczę którą zrobili na udeptanej ziemi, albo w ,,firmie" która ze swoją wiedzą i umiejętnościami może najwyżej robić żaglówki z kory sosnowej i zawijać je w sreberka
Chociaż miałem już w rękach tarczę zrobioną w Polsce w jakiejś dobrej - myślę, że manufakturze, która była naprawdę pierwyj zort , bardzo ładnie zrobiona piasta i okładziny. Nie mam nawet pojęcia kto i gdzie robił takie rzeczy 
Mogłem się zainteresować bo jeżeli potrafili robić dobrze, to tylko się cieszyć
Rozumiem , że wałek sprzęgłowy jest MUSCEL-a i dla tego wielowypust ma być ten duży ? \
Awia,ROBUR,...... ma tyle samo średnicy zewnętrznej co MUSCEL, ale inny wielowypust.
Ja jakbym miał przerabiać tarczę to pewno LUBLIN 3 jako baza i środek dorobił i wnitował
POZDRAWIAM WSZYSTKICH SERDECZNIE

Nie chcę się mądrzyć, ale czy sprawdzałeś tarcze które latały w pierwszych żukawkach na ANDORII

To wałek taki jak żukawka a docisk Lublin, a więc fi 240 mm tak sądzę

Uaz ma tarczę 10" a więc ponad fi 250 mm , ale wiem, ze można ją przetoczyć, przeszlifować ,..... i ma być- ale to musiała by być tarcza ruska - najlepiej z jakichś starszych rezerw albo zapasów,.... dziś kupisz tarczę którą zrobili na udeptanej ziemi, albo w ,,firmie" która ze swoją wiedzą i umiejętnościami może najwyżej robić żaglówki z kory sosnowej i zawijać je w sreberka

Mogłem się zainteresować bo jeżeli potrafili robić dobrze, to tylko się cieszyć

Rozumiem , że wałek sprzęgłowy jest MUSCEL-a i dla tego wielowypust ma być ten duży ? \
Awia,ROBUR,...... ma tyle samo średnicy zewnętrznej co MUSCEL, ale inny wielowypust.
Ja jakbym miał przerabiać tarczę to pewno LUBLIN 3 jako baza i środek dorobił i wnitował

POZDRAWIAM WSZYSTKICH SERDECZNIE

Obić nie idzie?
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
A ma ktoś pod ręką tarcze z Uaza i może potwierdzić, że ma 250mm i frez na 10 zębów 29x35? Bo na aukcjach podają w opisach, że tarcza jest do Uaza/Żuka/Gazeli, co mi jakoś za bardzo nie pasuje.
Vandall - obić idzie, ale trzeba mieć najpierw co. W prawdzie mam 3 tarcze od Muscela w całkiem niezłym stanie. Jak nic nie znajdę, to przetoczę jedną z nich na 240mm i założę do bolida.
Pzdr, Wilku
Vandall - obić idzie, ale trzeba mieć najpierw co. W prawdzie mam 3 tarcze od Muscela w całkiem niezłym stanie. Jak nic nie znajdę, to przetoczę jedną z nich na 240mm i założę do bolida.
Pzdr, Wilku
- Gabriel Tatoj
-
WITAJCIE NIEDZIELNIE
(....),, Avia A31/Robur wyglądały obiecująco (250mm jak w Muscelu), ale frez jest odrobinę grubszy od Muscela i nie pasuje na wałek."
Miałem takowe tarcze, ale z tego co pamiętam, wałek sprzęgłowy AVI i ROBURA był mniejszej średnicy.
Mogę się mylić, ale robiłem już doktorat nad tarczami do ARO i wiem, że dorabiałem piasty do wnętrz tarcz arowskich
którym wybuchły tłumiki drgań - wprawdzie tylko duży motor(3,2D ) kończył te tarcze, ale gdybym miał jakieś zamienniki to pewnikiem latały by w moich drakulach
Rozumiem, że MUSCEL ma taki sam wielowypust wałka jak ŻUK, czy UAZ, czy nawet ARO,...
POZDRAWIAM GORĄCO

(....),, Avia A31/Robur wyglądały obiecująco (250mm jak w Muscelu), ale frez jest odrobinę grubszy od Muscela i nie pasuje na wałek."
Miałem takowe tarcze, ale z tego co pamiętam, wałek sprzęgłowy AVI i ROBURA był mniejszej średnicy.

Mogę się mylić, ale robiłem już doktorat nad tarczami do ARO i wiem, że dorabiałem piasty do wnętrz tarcz arowskich
którym wybuchły tłumiki drgań - wprawdzie tylko duży motor(3,2D ) kończył te tarcze, ale gdybym miał jakieś zamienniki to pewnikiem latały by w moich drakulach

Rozumiem, że MUSCEL ma taki sam wielowypust wałka jak ŻUK, czy UAZ, czy nawet ARO,...

POZDRAWIAM GORĄCO

- Gabriel Tatoj
-
Tarcza z UAZA jest pochodną amerykańskiego kierunku techniki - jak sam gaz i uaz który praktycznie jest amerykański.Wilku pisze:A ma ktoś pod ręką tarcze z Uaza i może potwierdzić, że ma 250mm i frez na 10 zębów 29x35? Bo na aukcjach podają w opisach, że tarcza jest do Uaza/Żuka/Gazeli, co mi jakoś za bardzo nie pasuje.
Pzdr, Wilku
Tarcza uaza ma średnicę 10" (cali) co daje średnicę 254 mm a więc jest większa od aro czy muscela, a wielowypust z tarczy uaza jest nawet większy (może to ,,dokładność" producenta?) niż w aro, bo jak ją zapodałem na mój wałek aro to było sporo luzu na wielowypuście

Pierwsza lepsza aukcja:
http://allegro.pl/tarcza-sprzegla-nysa- ... 57092.html
i taką tarcze mam (225mm).
Wałek sprzęgłowy mam dorabiany, a frez jest robiony pod tarczę Żuka i wszystko wskazuje na to, że jest on taki, jak w Muscelu czy Uazie (przynajmniej do starego typu skrzyni 4b).
Docisk mam od Forda Scorpio/Transita i jest pod tarczę 242mm. Tarcza 225 nie za bardzo pasuje pod ten docisk, bo nie tylko jest za mała, ale nie styka się całą powierzchnią cierną z dociskiem i kołem zamachowym.
Postaram się przerobić frezy w tarczy z Avii A31 (kupiłem taką nową i stoczyłem na 241mm - średnice frezu i ilość zębów się zgadza. Inna jest grubość frezu). Jak się nie uda, to stoczę tarcze z Muscela do 242mm (fabrycznie ma ok 250mm) i taką założę, bo widzę, że nic obecnie dostępnego i pasującego do mojej skrzyni nie znajdę.
pzdr, W
http://allegro.pl/tarcza-sprzegla-nysa- ... 57092.html
i taką tarcze mam (225mm).
Wałek sprzęgłowy mam dorabiany, a frez jest robiony pod tarczę Żuka i wszystko wskazuje na to, że jest on taki, jak w Muscelu czy Uazie (przynajmniej do starego typu skrzyni 4b).
Docisk mam od Forda Scorpio/Transita i jest pod tarczę 242mm. Tarcza 225 nie za bardzo pasuje pod ten docisk, bo nie tylko jest za mała, ale nie styka się całą powierzchnią cierną z dociskiem i kołem zamachowym.
Postaram się przerobić frezy w tarczy z Avii A31 (kupiłem taką nową i stoczyłem na 241mm - średnice frezu i ilość zębów się zgadza. Inna jest grubość frezu). Jak się nie uda, to stoczę tarcze z Muscela do 242mm (fabrycznie ma ok 250mm) i taką założę, bo widzę, że nic obecnie dostępnego i pasującego do mojej skrzyni nie znajdę.
pzdr, W
- Gabriel Tatoj
-
No i jak ta tarcza GMP robi
Jeździłeś juz na tym
Pytam bo ja z tej firmy to mógłbym kupić pewno co najwyżej jakieś drzewko zapachowe żeby nim wygonić
wiewiórki z obejścia
To jakieś Chiny - nawet nie wiem jakie i nie chcę wiedzieć
Sprawdź pilnikiem twardość tej wewnętrznej piasty z wielowypustem i dokładność wykonania tego freza. To pewno tarcza dedykowana żukawce 
Żeby kupić tarczę sprzęgłową za takie pieniądze- dając jeszcze zarobić kilku pośrednikom, to jakość wyrobu
mówi raczej sama za siebie.
Przetocz tarczę z muscela i możesz być spokojny o jej i swoje zdrowie
Ja bym pewno zadzwonił i popytał o ten wyrób, albo jakiś z tego modelu. Gazele latają na wielu motorach i być może są na różnych skrzyniach biegów - mówię być może bo nie wiem
Skoro lata też na ANDORII to ma tarczę o średnicy fi240mm.
Jak już się bawić w przeróbkę to z czegoś konkretnego. http://allegro.pl/tarcza-sprzegla-gazel ... 91475.html

Pytam bo ja z tej firmy to mógłbym kupić pewno co najwyżej jakieś drzewko zapachowe żeby nim wygonić
wiewiórki z obejścia

To jakieś Chiny - nawet nie wiem jakie i nie chcę wiedzieć

Żeby kupić tarczę sprzęgłową za takie pieniądze- dając jeszcze zarobić kilku pośrednikom, to jakość wyrobu
mówi raczej sama za siebie.
Przetocz tarczę z muscela i możesz być spokojny o jej i swoje zdrowie

Ja bym pewno zadzwonił i popytał o ten wyrób, albo jakiś z tego modelu. Gazele latają na wielu motorach i być może są na różnych skrzyniach biegów - mówię być może bo nie wiem

Jak już się bawić w przeróbkę to z czegoś konkretnego. http://allegro.pl/tarcza-sprzegla-gazel ... 91475.html

Właśnie pomierzyłem tarcze z Muscela i Żuka. Frez w tarczy Muscela jest węższy o ok 0,2mm. Podejrzewam, że Aro 240 ma taki sam wałek, dlatego wyczuwalny był luz na tarczy z Uaza.
Ja mam dorabiany wałek i mam frez pod tarcze Żuk/Uaz.
Pzdr, W
Pzdr, W
BMW 530D z e39, 540 z e39
ale będą bez tłumika drgań.
ale będą bez tłumika drgań.
Jeden z Musceli którego posiadałem miał silnik Forda Sierry, prawdopodobnie (bo nie znam się na imperialistycznej technice) był to 2,3D. Skrzynia była od Muscela, nieprzerabiana. Wysłałem kiedyś sprzęgło i docisk do remontu (sportowe sprzęgła Radzikowski - Warszawa), ale w międzyczasie sprzedałem autko
i komplet mi został. Jeśli chcesz spróbować mogę Ci wysłać tarczę do przypasowania, docisk zresztą też. Tarcza ma stety / niestety średnicę 230mm, okładziny są nowe, firmy Lucas.

- Gabriel Tatoj
-
WITAJCIE NIEDZIELNIE
Niech się wypowie ktoś kto wie na 100% o czym mowa
Może wystarczy zapytać w jakimś sklepie co mają części do lublinów,polonezów,.......
Nie wiem, mam wrażenie , ze taka tarcza była produkowana ; fi 240 na wałek skrzyni żuka
POZDRAWIAM

No więc powinna pasować tarcza z Andorii na skrzyni żukawki- pierwszy 4C90 w żuku,......Wilku pisze:Właśnie pomierzyłem tarcze z Muscela i Żuka. Frez w tarczy Muscela jest węższy o ok 0,2mm. Podejrzewam, że Aro 240 ma taki sam wałek, dlatego wyczuwalny był luz na tarczy z Uaza.
Pzdr, W
Niech się wypowie ktoś kto wie na 100% o czym mowa

Może wystarczy zapytać w jakimś sklepie co mają części do lublinów,polonezów,.......
Nie wiem, mam wrażenie , ze taka tarcza była produkowana ; fi 240 na wałek skrzyni żuka

POZDRAWIAM