Z łatwo dostępnych to Andoria 4CT90i. Części tanie i łatwo dostępne. Spalanie ok 8 litrów. Na autostradzie 150 da się wyciągnąć (jak ktoś opanuje auto;-). W terenie też daje radę. Trzeba tylko trochę mocniej deptać, bo turbo dziura jest dość spora.zmotaARO1 pisze:Mam pytanko, jaki silnik diesla najlepiej pasuje i najlepiej sie sprawuje w aro243??
Proszę o odpowiedz:)
Właściciele aro - dopisujcie się :)
Moderator: Misiek Bielsko
Re: Jaki silnik diesla do ARO 243
- Gabriel Tatoj
-
WITAJCIE
Poza tym jaki rocznik jest tego 243 i co zostało w oryginale a co już jest po weryfikacji lub wymianie

Już nie raz się okazało, że dowód rejestracyjny opiewał na ARO , a reszta to wesoła twórczość lokalnych speców od usprawnień, z dłubnietą ramą z aro,jedynym mostem żukawki,przednią osią z lublina,silnikiem 2 litry i skrzynia z MB, oraz fotelami RECARO i zegarami z GAZ-a 69,kierownicą z POLONEZ-a i słabo wspomagającą wspomą z BMW oraz kołami z NIVY,.....
No ale aro 

Napisz do czego ma służyć ów pojazd, bo to tez może decydować o ewentualnym wyborze motorazmotaARO1 pisze:Mam pytanko, jaki silnik diesla najlepiej pasuje i najlepiej sie sprawuje w aro243??

Poza tym jaki rocznik jest tego 243 i co zostało w oryginale a co już jest po weryfikacji lub wymianie

Już nie raz się okazało, że dowód rejestracyjny opiewał na ARO , a reszta to wesoła twórczość lokalnych speców od usprawnień, z dłubnietą ramą z aro,jedynym mostem żukawki,przednią osią z lublina,silnikiem 2 litry i skrzynia z MB, oraz fotelami RECARO i zegarami z GAZ-a 69,kierownicą z POLONEZ-a i słabo wspomagającą wspomą z BMW oraz kołami z NIVY,.....

- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
I to, w tej zmocie, byłoby najlepszym elementemGabriel Tatoj pisze:... oraz kołami z NIVY,.....![]()

Pod warunkiem, że ważyłoby tyle, co suzukiKrzysiek-74 pisze:I to, w tej zmocie, byłoby najlepszym elementemGabriel Tatoj pisze:... oraz kołami z NIVY,.....![]()
![]()
![]()

Futrzak->Vitka '89->Vitka'95 -> GV2000->
Vitka'95 1,6 16V + 0,5T jakiegoś badziewia
Vitka'95 1,6 16V + 0,5T jakiegoś badziewia

nie ma szans, chyba ze sprzyjajacy wiatr i paliwo rakietowe, 5 bieg predkoscobrotowa 3tys i poruszamy sie ok 95km na godzine, jak mamy prosta droge i z gorki to moze 115 max 120, i to z bogato rozwinieta wyobrazniaMarcinekZ pisze:...Na autostradzie 150 da się wyciągnąć (jak ktoś opanuje auto;-)....zmotaARO1 pisze:Mam pytanko, jaki silnik diesla najlepiej pasuje i najlepiej sie sprawuje w aro243??

nie ma szans, chyba ze sprzyjajacy wiatr i paliwo rakietowe, 5 bieg predkoscobrotowa 3tys i poruszamy sie ok 95km na godzine, jak mamy prosta droge i z gorki to moze 115 max 120 km/h, i to z bogato rozwinieta wyobrazniabodo735 pisze:MarcinekZ pisze:...Na autostradzie 150 da się wyciągnąć (jak ktoś opanuje auto;-)....zmotaARO1 pisze:Mam pytanko, jaki silnik diesla najlepiej pasuje i najlepiej sie sprawuje w aro243??

ja przejechalem w ten sposob ostatnio 450km, w sensie ze 90-100 km/h:)
Re: Właściciele aro - dopisujcie się :)
ja miałem andorie z orginalnym przebiegiem 100 tys km i się jej pozbyłem
żeby wjechać do garażu przez próg wysokości 5 cm musiałem ją gazować
ale zabiło mnie spalanie
codziennie arem jeżdże do pracy
moim starym klekotem zbiornik tankuje co dwa miesiące
andorie musiałem tankować co miesiąc
to przeważyło szale
żeby wjechać do garażu przez próg wysokości 5 cm musiałem ją gazować
ale zabiło mnie spalanie
codziennie arem jeżdże do pracy
moim starym klekotem zbiornik tankuje co dwa miesiące
andorie musiałem tankować co miesiąc
to przeważyło szale
Oto i mój drakula 243 
https://picasaweb.google.com/lh/photo/B ... directlink
Dwugłowicowy 29 latek z małymi poprawkami a poza nimi to oryginał
Obok Aro kolegi z silnikiem ursusa

https://picasaweb.google.com/lh/photo/B ... directlink
Dwugłowicowy 29 latek z małymi poprawkami a poza nimi to oryginał
Obok Aro kolegi z silnikiem ursusa

Aro 243 3.2 D
- Zielony&Załoga
- Kontaktowanie:
Odkopię stary temat. Któż to szarym 243 z podczepionym motylem pomykał 7 w piątek w stronę Sękocina?
PIMPEK albinos - brudna świnia 

Na Żoliborzu stoi Pomoc Drogowa z motylem najprawdopodobniej kolega tą właśnie sztukę widział.
-
- jestem tu nowy...
Poznałem kobite , teraz jest moja , no ta kobita jest moja , no i sie okazało ze jej ojciec jest lesniczym tzn był bo juz emeryturka i maja w stodole aro , maja go juz napewno 40 lat , jeszcze nie widziałem i nie znam jego stanu bo od kobity wiele sie nie dowie , mowi ze jest stary i i zardzewiały , nie jestem jeszcze jego włascicielem ale w lato zostane bo łojciec powiedział ze moge go sobie wziać za darmoche a ze lubie terenowki (mam pajero 3.0 v6) , to i tego przygarne , nie pozwole mu umrzeć , kiedy bede juz jego włascicielem bede maglował forum , Pozdrawiam szatan
Napewno nie masz silnika dolnozaworowego.
Nie widziałem jeszcze diesla dolnozaworowego.
Twoje oznaczenie wskazuje na diesla Peugeota 2.3, stosowany w 504, 505. Ford Sierra także miał.
Nie widziałem jeszcze diesla dolnozaworowego.
Twoje oznaczenie wskazuje na diesla Peugeota 2.3, stosowany w 504, 505. Ford Sierra także miał.
UAZ 469B 80'
-
- jestem tu nowy...
Tak to jest ten silnik, poszperalem i znalazłem serwisowke do niego , z tego co w niej widze to ma lancuch rozrządu i plywajacego smoka oleju ? Wyglada na prosty , w zime bede go odpalał bo na razie zagadał tyljo na plaku , stał dluuugo nieuzywany nic nie leciało z wezykow przy wtryskiwaczach , albo wszystko zapchane albo calkowicie zapowietrzony , pracuje za granicą nie mialem już czasu w lato przy nim grzebać, kolejny urlop na swieta , jeśli ktos ma jakies dowiadczenia , opinie o tym silniku chetnie poczytam, pzdr
-
- jestem tu nowy...
Tak to jest ten silnik, poszperalem i znalazłem serwisowke do niego , z tego co w niej widze to ma lancuch rozrządu i plywajacego smoka oleju ? Wyglada na prosty , w zime bede go odpalał bo na razie zagadał tyljo na plaku , stał dluuugo nieuzywany nic nie leciało z wezykow przy wtryskiwaczach , albo wszystko zapchane albo calkowicie zapowietrzony , pracuje za granicą nie mialem już czasu w lato przy nim grzebać, kolejny urlop na swieta , jeśli ktos ma jakies dowiadczenia , opinie o tym silniku chetnie poczytam, pzdr
Kupiłem kiedyś M-461 z tym silnikiem. Samochód remontuję, a silnik poszedł na złom (dokładnie w moim 2,3D Ford Sierra). W międzyczasie trochę się o nim dowiedziałem i kupiłem coś na zapas. Jeśli Cię to interesuje napisz na prv. Nie warto zaśmiecać działu o jednym z najlepszych samochodów świata:-) Pisaniną o jakiś Francuzo - Amerykańcach.
Kupiłem kiedyś M-461 z tym silnikiem. Samochód remontuję, a silnik poszedł na złom (dokładnie w moim 2,3D Ford Sierra). W międzyczasie trochę się o nim dowiedziałem i kupiłem coś na zapas. Jeśli Cię to interesuje napisz na prv. Nie warto zaśmiecać działu o jednym z najlepszych samochodów świata
Pisaniną o jakiś Francuzo - Amerykańcach.

czyli dojechał 

dojechał po 21wszej
super właściciela miał 

- Zielony&Załoga
- Kontaktowanie:
Cześć. Czyli są tu jeszcze twardziele
Moim pewnie już dawno temu się goliłem ale wspomnienia pozostały. Na widok kanciaka zacieka zawsze łezka się zakręci.

Moim pewnie już dawno temu się goliłem ale wspomnienia pozostały. Na widok kanciaka zacieka zawsze łezka się zakręci.
PIMPEK albinos - brudna świnia 

- mucha25wroclaw
- jestem tu nowy...
... jeszcze są i będą ''twardziele''...
Pozdrowienia dla wszystkich...
Pozdrowienia dla wszystkich...
10,4
.
Wrazie W - dzwonić o przyzwoitych porach
787 5oo 085

Wrazie W - dzwonić o przyzwoitych porach