Muscel.skull13 pisze: ↑ndz sty 24, 2021 3:36 pmDo tak szerokiej opony będziesz potrzebować mocno odsadzonej felgi
Pytanie więc czy zamierzasz podchodzić do tematu kompleksowo tzn kupić i opony i felgi, czy felgi chcesz wykorzystać te co masz Wówczas dobrze byłoby wiedzieć jakie to felgi - średnica, szerokość, odsadzenie...
Zbowid, wy macie zacieka czy o muscelu pisałeś?
Aro 243 optymalny rozmiar opon
Moderator: Misiek Bielsko
Re: Aro 243 optymalny rozmiar opon
Zbowid

W kontekście Aro - 235/85/16 to jednak oczko wyżej - 32".Marci pisze: ↑wt sty 26, 2021 9:49 pmja bym wybrał 8,40-15 z uaza niż 31x10,5x15 https://sklep.gazparts.pl/pl/p/OPONA-FO ... -UAZ/23291, do swojej navary szukam 235/85/16 , to jak dla mnie taki idealny kompromis![]()
32" wchodza, sam jeżdżę na 7.50-16 (wysokość ta sama, ale 7.50 jednak jest węższa) - tyle że tu już trzeba by felgi zmienić
7.50 po taniości można wsadzić na roztoczone Żukawki, do 235 pasowałoby jednak coś bardziej odsadzonego - czyli koszta
Moim zdaniem rozsadnym rozwiazaniem nie generującym kolejnych zakupów przy 15" Mangelsach wydaje się być rozmiar 8.40-15
@Zbowid, w Muscelu trochę inne dyfry i skrzynia są, ale zaciekowe też wytrzymują takie rozmiary
- Gabriel Tatoj
-
WITAJCIE
Troszkę czasu minęło od ostatnich rozważań na temat rozmiaru opon do aro i nie tylko,...
Do aro nieliftowanego , a więc takiego jak fabryka urodziła, można bez ,,walki" zapodać
235/85/16 na feldze szerokiej 7" i ET0 (zero) lub z niewielkim minusem do około 10- 15mm
Na feldze oryginalnej której szerokość wynosi 4,5",(dętkowej) może zamieszkać spokojnie 7,50x16
Ja podkładałem podkładkę pod felgę(dystans) 8-10 mm i było ok.
Do błota zawsze praktycznie miałem założone 7,50x16 MT i możecie wierzyć, że na uturbionym
BRASOWIE 3,2 trudno było się gdzieś posadzić- jasne , że droga zrobiona-wytyczona FARMEREM
czy jakimś innym potworem będzie w ogóle nieprzejezdna dla żadnego kołowca poniżej prześwitu
osi 500mm,.....
Do uniwersalnego jeżdżenia będzie dobrze, tym bardziej , że aro to nie sportowy pojazd z rajdu
Paryż- Dakar

Troszkę czasu minęło od ostatnich rozważań na temat rozmiaru opon do aro i nie tylko,...
Do aro nieliftowanego , a więc takiego jak fabryka urodziła, można bez ,,walki" zapodać
235/85/16 na feldze szerokiej 7" i ET0 (zero) lub z niewielkim minusem do około 10- 15mm
Na feldze oryginalnej której szerokość wynosi 4,5",(dętkowej) może zamieszkać spokojnie 7,50x16
Ja podkładałem podkładkę pod felgę(dystans) 8-10 mm i było ok.
Do błota zawsze praktycznie miałem założone 7,50x16 MT i możecie wierzyć, że na uturbionym
BRASOWIE 3,2 trudno było się gdzieś posadzić- jasne , że droga zrobiona-wytyczona FARMEREM
czy jakimś innym potworem będzie w ogóle nieprzejezdna dla żadnego kołowca poniżej prześwitu
osi 500mm,.....
Do uniwersalnego jeżdżenia będzie dobrze, tym bardziej , że aro to nie sportowy pojazd z rajdu
Paryż- Dakar

Gabryś, no jak nie jak takGabriel Tatoj pisze: ↑wt kwie 06, 2021 4:55 pm(...) tym bardziej , że aro to nie sportowy pojazd z rajdu
Paryż- Dakar![]()

https://www.google.com/search?q=aro+par ... &prmd=sivn