[Muscel] Mosty po raz kolejny :)

243d i inne

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Marek 41
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: [Muscel] Mosty po raz kolejny :)

Post autor: Marek 41 » ndz lut 15, 2009 12:48 am

Witam.Przeczytałem cały wątek i widzę,że mocno kombinujecie.To dobrze,bo może uda się wam coś konstruktywnego zbudować.
Ja miałem ten sam dylemat wiele lat temu.Skończył mi się silnik w Muscelu,zapasowe części były do bani i musiałem cos wymyslić,bo nowe cywilne samochody terenowe zupełnie mi nie leżą.
Też miałem dylemat.Diesel,czy benzyna.Miałem okazję jezdzić kolegi muscelem z silnikiem czajki.Pracowało to wspaniale,było niesamowicie ciche,a ciągneło jak smok i to na 33 calowych oponach.Paliwo było jednak wtedy sporo tańsze.W końcu udało mi sie kupić w idealnym stanie silnik L-28 z nissana laurell.Jest to benzyna o pojemności 2,8 litra,rzedowa szóstka o bloku prawie identycznym ,jak diesel z patrola.Ma około 150 KM i kreci 6000 obrotów na minutę.Ma dość wysoko maksymalny moment,bo około 4500 obr/min,ale niżej moment jest wystarczający.Mam oryginalną skrzynię biegów z nissana i reduktor gaza 66.Daje to 8 biegów do przodu i dwa wsteczne.
Silnik i skrzynia są znacznie lżejsze od oryginału.Cały pojazd waży 1400 kg.
Przy 100km/godz mam 3200 obrotów i zużycie paliwa mieści się w 10 litrach na sto.Ile to potrafi wyciągnąc ,to nie wiem,bo się na to nie odważyłem.Jechałem bez żadnego problemu 140 km/godz i pojazd tak jakby dopiero nabierał wigoru.Kiedyś się spieszyłem na pokazy na poligonie w Ełku i w zimowych warunkach uzyskałem średnią prędkośc na trasie Warszawa ,Ełk około 100 km/godz.Był bardzo mały ruch na drodzę.Jednak mam oryginalne hamulce ,a one są przecież z innej epoki.Opony mam w oryginalnym rozmiarze na szesnastocalowych felgach.Silnik z tymi przełożeniami ciągnie wspaniale na każdym biegu i z reduktorem moje sprzęgło jest bezpieczne nawet przy ruszaniu w głębokim piachu.Jeżeli ktoś chce ,to mogę mu wysłać zdjecia tej przeróbki.Z zewnątrz pojazd jest nie do odróżnienia od oryginału.Mosty i zawieszenie jest oryginalne.Normalnie po mieście jeżdzę z obrotami 2000do 2500,a można spokojnie jechać nawet z 1800 obr/min.
Pojazd w tej konfiguracji użytkuje już około 10 lat bez żadnych problemów.
Muscel M-461 i International Scout Traveller.

Awatar użytkownika
decc
Lokalizacja: Radziejowice - okolice, Patrol Y60 '89 krótki, RD28T'98 TD-6 intercooler, OME+2" @MT33"

Post autor: decc » ndz lut 15, 2009 1:34 am

Gabriel Tatoj pisze::D :D :D
decc pisze:(.....)
A jak gasisz silnik w tym staruszku ?? Pytam o mechanizm powodujący przerwanie pracy silnika ?? :)1
Hehe, spryciarz z Ciebie. No do tej jednej czynności parch potrzebuje prądu, bo gasi się go kluczykiem. Ale zalany po szyby nie zgaśnie z tego powodu. :)21
"Nic od Was nie można się dowiedzieć (każdy dla siebie, zakłamane chamy)"

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

Post autor: Gabriel Tatoj » ndz lut 15, 2009 12:32 pm

WITAJCIE :D
decc pisze:(....). Ale zalany po szyby nie zgaśnie z tego powodu. :)21
Ale nie musi być zalany pod szybę, żeby pokazał pazurki :evil: Może będziesz akurat jakąś pokazówkę robił w głębszych kałużach czy błotku i rozsierdzony motor ku uciesze -rządnych emocji , oglądajacych katowane żelazo ,zwyczajnie zgaśnie :evil: Czy wtedy Twoje uczucie do tego niezawodnego-prostego motora będzie w tym momencie niezmienne ?? :)13 . Wiesz że wiele rzeczy dzieje się wtedy kiedy nikt się tego nie spodziewa, a ten drucik podający napięcie na cewkę elektromagnesa jest podatny na działanie czasu i przyrody tak samo wszystko co znajduje się w Twoim sprzęcie :)13
POZDRAWIAM :D

Awatar użytkownika
decc
Lokalizacja: Radziejowice - okolice, Patrol Y60 '89 krótki, RD28T'98 TD-6 intercooler, OME+2" @MT33"

Post autor: decc » ndz lut 15, 2009 2:12 pm

Gabriel Tatoj pisze:WITAJCIE :D
decc pisze:(....). Ale zalany po szyby nie zgaśnie z tego powodu. :)21
Ale nie musi być zalany pod szybę, żeby pokazał pazurki :evil: Może będziesz akurat jakąś pokazówkę robił w głębszych kałużach czy błotku i rozsierdzony motor ku uciesze -rządnych emocji , oglądajacych katowane żelazo ,zwyczajnie zgaśnie :evil: Czy wtedy Twoje uczucie do tego niezawodnego-prostego motora będzie w tym momencie niezmienne ?? :)13 . Wiesz że wiele rzeczy dzieje się wtedy kiedy nikt się tego nie spodziewa, a ten drucik podający napięcie na cewkę elektromagnesa jest podatny na działanie czasu i przyrody tak samo wszystko co znajduje się w Twoim sprzęcie :)13
Marne szanse, szczerze mówiąc, a z możliwością zwarcia w elektryce benzyniaka to nawet nie ma co porównywać. Nie chcę się jednak spierać, bo nie o to chodzi, ot wyraziłem tylko swoje zdanie. A co do Muscela to się zastanawiam nad kupnem do remontu, dlategoż czytam sobie Wasze wątki. Pozdrawiam. :)21

Lorado

Post autor: Lorado » ndz lut 15, 2009 4:12 pm

decc.Podaj namiary na pw.Chętnie popatrzę na Twojego Patrola,mam bardzo blisko.POZDRO
,Espace 2,2dCi 2003,Jeep Grand Cherokee 4,0 1998

Awatar użytkownika
decc

Post autor: decc » ndz lut 15, 2009 8:56 pm

Lorado pisze:decc.Podaj namiary na pw.Chętnie popatrzę na Twojego Patrola,mam bardzo blisko.POZDRO
Musimy się umówić konkretnie na jakiś dzień i godzinę, bo parch stoi na placu budowy mojej chałupy, a ja mieszkam tymczasowo kilka km od tego miejsca. Muszę więc tam podjechać specjalnie, a chwilowo nie mam czasu, więc dam Ci znać na pw za parę dni, jak mi się trochę zluzuje. A mam nadzieję, że podjedziesz swoim sprzętem, bo też chętnie pooglądam, zwłaszcza, że jak napisałem dojrzewa we mnie myśl, żeby kupić Muscela.

Awatar użytkownika
decc

Post autor: decc » ndz lut 15, 2009 8:59 pm

Marek 41 pisze:Jeżeli ktoś chce ,to mogę mu wysłać zdjecia tej przeróbki.

Zapodaj tutaj. Pewnie więcej osób chętnie popatrzy. :)21

Awatar użytkownika
STAS

Kontaktowanie:

Post autor: STAS » ndz lut 15, 2009 10:44 pm

Super że się kolega Marek odezwał bo o jego Muscelu chodzą tu już legendy!! Marek, Ty masz te sprzęgiełka w przednich piastach rozłączane, prawda? Pisałeś już gdzieś jak to działa czy nie? Jeżeli nie to koniecznie napisz.
A tak na marginesie- skoro takie masz osiągi, to znaczy że jest to dobrze spasowany sprzęt :)2 I do tego właśnie trzeba dążyć :D
"[..] to trzeba kupic i uleczyc ..."

Awatar użytkownika
Marek 41
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Marek 41 » ndz lut 15, 2009 11:50 pm

Witam.Nie narzekam na ten sprzęt.Używam go jako pojazdu do wszystkiego.Wspaniale sie jezdzi po Warszawie,bo na ulicach panuje anarchia,a ten pojazd studzi idiotów.Postaram sie powklejac zdjecia.Mam lepszy pomysł.Podaje link do strony o Muscelach,gdzie są dobre zdjecia i dokładny opis.
http://muscel.host247.pl/samochody/2006 ... marek.html

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

Post autor: Gabriel Tatoj » wt lut 17, 2009 8:41 pm

WITAJCIE :D
Marek 41 pisze:Witam.Nie narzekam na ten sprzęt.Używam go jako pojazdu do wszystkiego.Wspaniale sie jezdzi po Warszawie,bo na ulicach panuje anarchia,a ten pojazd studzi idiotów.Postaram sie powklejac zdjecia.Mam lepszy pomysł.Podaje link do strony o Muscelach,gdzie są dobre zdjecia i dokładny opis.
http://muscel.host247.pl/samochody/2006 ... marek.html

Mamy nadzieję ,że kiedyś zobaczymy tego sprzęta na jakimś spotkaniu i bedziemy mogli nacieszyć serce i oko ?? :)13 Bardzo mi się podoba strona którą zapodałeś :)2 A co do rozważań o wszelakich przeróbkach to napewno silnik z LAUREL-a to inna epoka w stosunku do tych motorów które żeśmy mieli na tapecie :)1 Te omawiane przez nas to gruźliki którym należy dość precyzyjnie określić zadania bo inaczej nie będą współpracować z naszymi pomysłami :)13 . Ta rzędowa ,,szóstka" to całkiem inna bajka :)2 mogąca być wykorzystana w pojazdach wiele cięższych niż M-461.
Dużo pracy kosztuje takie motanie, ale z niczego nie ma nic. W efekcie przynosi to niewypowiedzianą satysfakcję i można się delektować wieloletnią eksploatacją tego ,,wiekowego" -profesjonalnie odrestaurowanego sprzętu :)2 :D Pisałeś już kiedyś o swoim Muscelu i potem długo nic,nawet myślałem że sprzedałeś pojazd :o
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... 81#p999181
To wielka satysfakcja móc na własne oczy pooglądać takie odrestaurowane pojazdy,w które właściciele włożyli tyle serca ratując je przed wielkim piecem, a mogły być na złomie dawno i dziś nikt by nie wspomniał może nawet o nich ?? A tak jeszcze wiele lat będą stanowić użyteczne narzędzie i źródło zadowolenia dla całej rzeszy ludzi :)2 :D

Awatar użytkownika
Marek 41
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Marek 41 » wt lut 17, 2009 8:58 pm

Muscel,to proste do bólu auto.I tak powinien wyglądac prawdziwy samochód terenowy.Miałem okazje jezdzić różnymi drogimi bulwarówkami i wojskowym Humwe.I tam też uwagę położono na prostotę.Swojego muscela ,naprawie samemu na mazurach w byle warsztacie.Dlatego szukałem silnika z gaznikiem,a nie z wtryskiem.Nowoczesne diesle,też się nie nadają,bo choć mają odpowiednie osiągi,to wymagają bardzo dobrego paliwa i bez pomocy rozbudowanej elektroniki nie pojadą.A jak pociągna wodę,to po herbacie.Ulegną twałemu uszkodzeniu.Z benzyny usuniesz wodę i jedziesz dalej.Jednak coraz trudniej znaleśc części o odpowiedniej jakości.Wiekszość silników jest zabudowywana teraz poprzecznie i trudno je inaczej umieścić.
Teraz rzadziej jeżdzę na imprezy terenowe,no chyba ,że są gdzieś niedaleko.Powodzenia i może się jednak gdzieś spotkamy.

Awatar użytkownika
pilmar

Post autor: pilmar » śr mar 04, 2009 4:30 pm

Zaciekawił mnie krótki wałek łączący skrzynie z reduktorem, bo jest naprawdę krótki. Gdzie taki mogę znaleźc, czy to samodzielna konstrukcja?

Awatar użytkownika
Marek 41
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Marek 41 » śr mar 04, 2009 10:10 pm

[quote="pilmar"]Zaciekawił mnie krótki wałek łączący skrzynie z reduktorem, bo jest naprawdę krótki. Gdzie taki mogę znaleźc, czy to samodzielna konstrukcja?[/quote]
Konstrukcja jest samodzielna.Mój kolega zauważył,że średnica zewnetrzna krzyżaka nissana jest wewnetrzną średnicą gaza-66.I tak udało sie zbudowac tą hybrydę,która sie sprawuje bez najmniejszego kłopotu.

Awatar użytkownika
Kaktus

Post autor: Kaktus » czw mar 12, 2009 12:18 pm

A ten podwójny kardan z czego zapodałeś ?? bo toyota i jeep moją nieco inne z wyglądu a nissan chyba nie robi

Awatar użytkownika
Marek 41
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Marek 41 » czw mar 12, 2009 5:29 pm

[quote="Kaktus"]A ten podwójny kardan z czego zapodałeś ?? bo toyota i jeep moją nieco inne z wyglądu a nissan chyba nie robi[/quote]
Nissan może i nie robi,lecz ten pochodzi z lewego patrola ,czyli angielskiej wersji.Miała oddzielny reduktor połączony ze skrzynią biegów krótkim wałkiem.Z tego co wiem,zwykle ,reduktor był razem ze skrzynią.Kupiłem taki zestaw;silnik L-28 ze skrzynia biegów i tym krótkim wałkiem,zresztą nawet chyba niekompletnym.Reduktor i zamontowana na ramie elektryczna pompa paliwa została zniszczona,jak samochód bokiem udzerzył w wiadukt mostu.Ocalał ,zdaje sie ,tylko silnik,reszta ,mosty itd zostały zniszczone.
Nie pytałem się ,co z kierowcą,ale obiło mi się o uszy,że nie wyszedł z tego.
Pamietam o tym fakcie i ostrożnie szafuje pedałem gazu.A ten silnik,w tak lekkim pojezdzie potrafi pokazać pazury.

Awatar użytkownika
JA'JACEK

Post autor: JA'JACEK » sob kwie 04, 2009 7:33 pm

Marek 41 pisze:(...)
Pojazd w tej konfiguracji użytkuje już około 10 lat bez żadnych problemów.
Hielołłł...... :)21
Mareczku ale Ty jeździsz lajtowo..... Kiedy ostatnio dałeś mu w po garach tak żeby kołami taczkę gleby w kosmos wywalić....? :)21

ps Kiedy wpadniesz chuliganie...?
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.

Awatar użytkownika
Marek 41
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Marek 41 » sob kwie 04, 2009 7:48 pm

Jacku.Ja jadę tak ,aby przejechać,a nie przejechać szybko.Liczy sie skutek.Ostatnio jak była okazja pojezdzic w cięższym terenie ,to po moim przjezdzie ,musiałem długo czekać,aż Land Rover w końcu podjedzie pod tą górkę.Śniegu w zimę nie ma,a okazji do terenowych wypraw jest coraz mniej.Jednak stołeczne dzury skutecznie załatwiają nowe terenówki.Pozdrowienia,dla was i waszych zwierzaków.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aro”