243d i inne
Moderator: Misiek Bielsko
-
Miskiller
-

autor: Miskiller » śr paź 12, 2005 7:50 pm
Plaskacz pisze:Powruciłem troszkę pod innym nikiem, ale naszczęście jestem spowrotem
nabroilo sie?

4-ta REAKTYWACJA.Zrobie sobie PTO do Quada...a co ? umiem..
-
Plaskacz
-

autor: Plaskacz » śr paź 12, 2005 8:17 pm
czesław&jarząbek pisze:cze marudny...

Witam

Ale obiecuje że już nie będe
Miskiller pisze:
nabroilo sie?
Naszczęście nie ja Ale mam nadzieje że udało mi się choć troszke usprawiedliwić i wytłumaczyć zaszłą sytuację

-
Mart

-
Kontaktowanie:
Anonymous pisze:M-461 pisze:no tak za wzmocnieniem poprzecznym ramy druga skrzynia się zmieści

Patent z dwoma skrzyniami jest niezłym pomysłem! Myśleliśmy już nadtym z kumplem!! Zawsze można wyciąć i przespawać wzmocnienie
u mnie właśnie jest przespawane to wzmocnienie i nawet udało mi się cofnąć dodatkowo silnik, śmiga to fajnie bez zarzutów,
motanie...
-
M-461
-

Nie mówię że to jest złe, jak tylko dobrze śmiga i jest szansa że nie będzie się chrzanić to czemu nie.
-
Plaskacz
-

autor: Plaskacz » pt paź 14, 2005 3:52 pm
niepowinno być żadnego problemu z działaniem, Jest to bardzo dobre rozwiązanie tylko trzeba się troszkę napracować przy motaniu

-
Plaskacz
-

autor: Plaskacz » sob paź 15, 2005 6:18 pm
Decyzja zapadła w okresie zimowym motamy dwie skrzynie i dotego jeszcze wyciągare mechaniczną

-
STAS
-

-
Kontaktowanie:
ty chcesz dwie skrzynie biegów wsadzić w jeden samochód??

Ja cały czas myślałem że to jakieś żarty.
Nie no bez jaj, po co ci 4 x 4 = 16 biegów?
-
Plaskacz
-

autor: Plaskacz » pn paź 17, 2005 2:59 pm
Bedzie niezły reduktor

Mamy zamiar ile się da przesunąć silnik do przodu żeby zyskać na miejscu i włożyć skrzynie od mercedesa i orginalną od muscela. Myślimy tagrze na włożeniu dwuch od Muscela wtedy było by odrazu wyjście na wciągare mechaniczną i nie trzeba by było zadużo kombinowąć

Ale narazie jest to wszystko w fazie projektowań wyliczeń żeby to spełniało swoje zadanie

-
STAS
-

-
Kontaktowanie:
A może załóż orginalną skrzynię muscela z orginalną rozdzielczą.
A za nią wstaw sobie na przykład reduktor od Gaza. Będziesz miał jedno wyjście na lewo i jedno na prawo z reduktorem.
A ja i tak nie mogę wyjść z szoku, po co ci tyle biegów co w tirze. Wsadź se tam silnik leylanda i będziesz mógł czołgi ciągać...
-
J.P.K
- jestem tu nowy...

z tą od gaza to troche nie tak jak piszesz bo reduktor będzie tylko na tył a na przód to dalej wyjdzie z orginalnej i lipa

-
STAS
-

-
Kontaktowanie:
Nie do końca mnie zrozumiałeś, a może ja źle wytłumaczyłem.
Chodzi o to żeby przód podłączyć do gazowej skrzyni. Oczywiście wymaga to obrócenia mostu. A do orginalnej muscelowej skrzyni rozdzielczej podłączyć wyciągarkę. Gazowy reduktor ma bieg neutralny prawda? Jeżeli tak to tylko założyć wciągarkę od Stara 66 i można muscela wyciągać pionowo do góry i ma się 4 biegi na zwijanie i jeden wsteczny

-
Plaskacz
-

autor: Plaskacz » wt paź 18, 2005 8:40 pm
I tak myślę że dwie skrzynie to nie głupi pomysł

..........
Pomyślimy...Zmotamy.....Zobaczymy......

-
darek.z
-

autor: darek.z » sob paź 22, 2005 10:10 pm
opaopa pisze:Nie do końca mnie zrozumiałeś, a może ja źle wytłumaczyłem.
Chodzi o to żeby przód podłączyć do gazowej skrzyni. Oczywiście wymaga to obrócenia mostu. A do orginalnej muscelowej skrzyni rozdzielczej podłączyć wyciągarkę. Gazowy reduktor ma bieg neutralny prawda? Jeżeli tak to tylko założyć wciągarkę od Stara 66 i można muscela wyciągać pionowo do góry i ma się 4 biegi na zwijanie i jeden wsteczny

Witam Ja właśnie taki patent zrobiłem. Silnik 300MB, docisk MB, tarcza żuk, skrzynia muscel z orginalną rożdzielczą, reduktor uaz(akurat kupiłem przerobiony coś jak gaz), wycięte i przerobione wzmocnienie, obrucony most i zostaje wyjście na wyciągarkę z org. musceloskiej, kola31 MT i teraz zaczeło to jeżdzic. 1-ka jest mocna i wolna. Tyle o moich przeróbkach

-
Muscel303
- jestem tu nowy...

autor: Muscel303 » ndz paź 23, 2005 9:54 am
Witam! Ja w swoim sprzęcie zakładam silnik od Forda 2,9 V6 wraz z oryginalną skrzynią (żeby uniknąć dorabianych kombinacji z półączeniem silnika z muscelowską skrzynią, - poza tym mam juś dosyć szukania biegów), za nią mam zamiar zamontować skrzynię od muscela z rozdzielaczem jako reduktor x4, do tego wyciągarka elektryczna.
Plusy są takie:
1. Dosyć lekka konstrukcja - sillnik + skrzynia do forda + skrzynia muscel z reduktorem waży tyle co oryginalny silnik ze skrzynią od muscela wyciągarka el. powinna dać sobie radę...
2. Mało skomplikowany patent - im prostszy tym lepszy bez zbędnych kombinacji...
Co o tym myślicie?
-
Plaskacz
-

autor: Plaskacz » ndz paź 23, 2005 2:33 pm
Ja uwarzam że dobry patent. Do sfojego Muscela będe też stosował skrzynię z muscela jako reduktor, przednim przyjdzie skrzynia orginalna do mercedes i będzie super.

-
darek.z
-

autor: darek.z » ndz paź 23, 2005 10:34 pm
Plaskacz pisze:Ja uwarzam że dobry patent. Do sfojego Muscela będe też stosował skrzynię z muscela jako reduktor, przednim przyjdzie skrzynia orginalna do mercedes i będzie super.

Może byc za ciasno. Tylny wał będzie bardzo krutki. Za duży kąt nachylenia wału, krzyżaki mogą pękac.
-
Plaskacz
-

autor: Plaskacz » pn paź 24, 2005 3:39 pm
darek.z pisze:Plaskacz pisze:Ja uwarzam że dobry patent. Do sfojego Muscela będe też stosował skrzynię z muscela jako reduktor, przednim przyjdzie skrzynia orginalna do mercedes i będzie super.

Może byc za ciasno. Tylny wał będzie bardzo krutki. Za duży kąt nachylenia wału, krzyżaki mogą pękac.
W moim przypadku będę przesówał silnik maksymalnie ile się da do przodu i prawdopodobnie porzeczkę będzie trzeba przespawać, jeszcze tego dokladnie nie rozmieżaliśmy ale nie powinno być żadnego problemu z krzyżakami

-
darek.z
-

autor: darek.z » pn paź 24, 2005 10:08 pm
Plaskacz pisze:darek.z pisze:Plaskacz pisze:Ja uwarzam że dobry patent. Do sfojego Muscela będe też stosował skrzynię z muscela jako reduktor, przednim przyjdzie skrzynia orginalna do mercedes i będzie super.

W moim przypadku będę przesówał silnik maksymalnie ile się da do przodu i prawdopodobnie porzeczkę będzie trzeba przespawać, jeszcze tego dokladnie nie rozmieżaliśmy ale nie powinno być żadnego problemu z krzyżakami

Powodzenia w motaniu

-
Plaskacz
-

autor: Plaskacz » śr paź 26, 2005 12:53 pm
Dzięki tobie też życze udanego motania, po piątku prawdopodobnie będę wiedział więcej co i jak bo będziemy przymieżać i kombinować
-
Wilku

-
Kontaktowanie:
Muscel303 pisze:Witam! Ja w swoim sprzęcie zakładam silnik od Forda 2,9 V6 wraz z oryginalną skrzynią (żeby uniknąć dorabianych kombinacji z półączeniem silnika z muscelowską skrzynią, - poza tym mam juś dosyć szukania biegów), za nią mam zamiar zamontować skrzynię od muscela z rozdzielaczem jako reduktor x4, do tego wyciągarka elektryczna.
Plusy są takie:
1. Dosyć lekka konstrukcja - sillnik + skrzynia do forda + skrzynia muscel z reduktorem waży tyle co oryginalny silnik ze skrzynią od muscela wyciągarka el. powinna dać sobie radę...
2. Mało skomplikowany patent - im prostszy tym lepszy bez zbędnych kombinacji...
Co o tym myślicie?
Mam w swoim Muscelu silnik 2.9 V6 ze skrzynia N(9). Dołozenie do tego reduktora nie jest mozliwe, bo tylny wal wyjdzie za krotki (skrzynia mierzy ok 80-90cm). Troche krotsza i mocniejsza jest skrzynia aluminiowa MT75 (nie jest latwo ja kupic). MT75 mierzy ok 60cm + sprzeglo gumowe ok 7 - 10cm. Do takiego zestawu juz mozna probowac dolaczyc reduktor (uazowy, zakonczony juz lozyskie to ok 40cm). Ja jednak bede zakladal sama skrzynie rozdzielcza od Muscela do takiego zestawu, poniewaz nie bedzie trzeba odwracac mostu, a zapasu mocy silnik ma tyle, ze na 99,9% w zadnym blocie czy piachu nie stanie (przynajmniej na 31'' kolach:))
Pzdr, Wilku
-
Plaskacz
-

autor: Plaskacz » czw paź 27, 2005 3:45 pm
Widzę że rozrasta się grono osób które uwielbiają motać swoje Muscelki

Powinniśmy zorganizować w przyszłym sezonie jakieś spotkanie żeby poprubować swoje sprzęty i skonsultować i zweryfikować nasze pomysły

-
Dracula
- jestem tu nowy...

no to Wilku mnie zmartwił, ja właśnie miałem taki plan, silnik i szkrzynia Ford 2,9 do tego reduktor gaz 66, ale Molo na drugiej stronie pisał ze ma wałśnie taki patent, moze Molo lub ktoś inny ma jakieś zdjęcia i zna szczegóły z tym tylnim wałem
-
Plaskacz
-

autor: Plaskacz » śr lis 02, 2005 12:10 pm
Wilku pisze:Muscel303 pisze:Witam! Ja w swoim sprzęcie zakładam silnik od Forda 2,9 V6 wraz z oryginalną skrzynią (żeby uniknąć dorabianych kombinacji z półączeniem silnika z muscelowską skrzynią, - poza tym mam juś dosyć szukania biegów), za nią mam zamiar zamontować skrzynię od muscela z rozdzielaczem jako reduktor x4, do tego wyciągarka elektryczna.
Plusy są takie:
Co o tym myślicie?
Mam w swoim Muscelu silnik 2.9 V6 ze skrzynia N(9). Dołozenie do tego reduktora nie jest mozliwe, bo tylny wal wyjdzie za krotki (skrzynia mierzy ok 80-90cm). Troche krotsza i mocniejsza jest skrzynia aluminiowa MT75 (nie jest latwo ja kupic). MT75 mierzy ok 60cm + sprzeglo gumowe ok 7 - 10cm. Do takiego zestawu juz mozna probowac dolaczyc reduktor (uazowy, zakonczony juz lozyskie to ok 40cm). Ja jednak bede zakladal sama skrzynie rozdzielcza od Muscela do takiego zestawu, poniewaz nie bedzie trzeba odwracac mostu, a zapasu mocy silnik ma tyle, ze na 99,9% w zadnym blocie czy piachu nie stanie (przynajmniej na 31'' kolach:))
Pzdr, Wilku
Tu nie chodzi o zapas mocy

Czy ty masz zamiar się ścigać czy jeździć w terenie. A na samej jedynce się nieda trzeba używać jeszcze drugiego i trzeciego biegu. A jeśli się nie myle to pewnie jest to jakiś silniczek od scorpia a on potrzebuje wysoki moment i wtedy będziesz bez reduktora jechał 150 a nie np 80 tylko gdzie ci taka duża prędkość potrzebna

-
molo
- jestem tu nowy...

patent na tylny krótki wał jest prosty trzeba podnieś główkę tylnego mostu żeby wał miał mniejszy wykrzyrz!! ja mam tak zrobione i w terenie robi jak narazie dobrze

a apropo spotkania naszych złomów to jestem za