kupno aro, chyba okazyjne

243d i inne

Moderator: Misiek Bielsko

Maciek_KSF

Re: kupno aro, chyba okazyjne

Post autor: Maciek_KSF » pt paź 14, 2011 9:39 pm

silnika nie mam zamieru zmieniac, jest to niezawodna jednostka, a zarazem z w miare duzym momentem i ogólnie dynamiczny i oszczedny.

relacja z przeróbek w temacie UAZ, tytuł: zmota by Maciek_KSF

Awatar użytkownika
radek4x4

Post autor: radek4x4 » wt sty 29, 2013 8:41 pm

Nie zakładając nowego wątku podłącze się pod istniejący ;)
Otóż mam okazję - chyba okazję zakupić aro 24x z 84 roku z silnikiem 3,2. Auto ogólnie wiele nie jeździło u obecnego właściciela z braku czasu, a z powodów życiowych sprzedaje furę. Ogólnie jest cała kompletna, jeżdżąca blachy nie zgniły, silnik pali i dobrze pracuje, nowe opony jedynie brak przeglądu i wydech odpadł...
W sumie cena to ok 2 tyś, więc nie jest straszna, pozostaje pytanie czy warto pakować się zakup auta do wyjazdu na działkę, gdzie napęd 4x4 się przyda. Czy jeszcze ktoś posiada auto z tej serii czy już wszystko poszło na żyletki lub każdy przesiadł się w coś bardziej rozsądnego, i czy da się z tego zrobić coś do normalnego użytkowania na co dzień typu wracam z pracy odpalam i jadę bez grzebania pod autem by raczyło zagadać lub zahamować kiedy chcę...
Aro 243 3.2 D

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

Post autor: Gabriel Tatoj » śr sty 30, 2013 11:41 pm

WITAJCIE :D
radek4x4 pisze: (.....)W sumie cena to ok 2 tyś, więc nie jest straszna, pozostaje pytanie czy warto pakować się zakup auta do wyjazdu na działkę, gdzie napęd 4x4 się przyda. Czy jeszcze ktoś posiada auto z tej serii czy już wszystko poszło na żyletki lub każdy przesiadł się w coś bardziej rozsądnego, i czy da się z tego zrobić coś do normalnego użytkowania na co dzień typu wracam z pracy odpalam i jadę bez grzebania pod autem by raczyło zagadać lub zahamować kiedy chcę...
To wszystko zależy od indywidualnych zapatrywań na konkretny pojazd,wymagania w stosunku do sprzętu, własnych preferencji związanych z typem nadwozia i jego sylwetką,.......... :)13
Jeżeli ten sprzęt - jak twierdzi jego aktualny właściciel(tak myślę?)rzeczywiście nie jest wyciągnięty traktorem z ziemi - spod starej jabłoni i ma zadatki na sprawny-lub bycie doprowadzonym do sprawności niewielkim nakładem samej pracy i może jakichś części eksploatacyjnych,.......... to ja bym się nie bał, bo do ciężkiej roboty się nadaje i za te pieniądze akurat go na złom zaciągniesz jakby się zdarzył zawód miłosny ?? :)13
To oczywiście mój pogląd i rozważania prowadzę z własnego punktu widzenia :)13

POZDRAWIAM :D

Awatar użytkownika
radek4x4

Post autor: radek4x4 » czw sty 31, 2013 5:16 pm

Witam, właśnie jeździłem owym Aro dziś i w poniedziałek zabieram go do siebie :)21 . Auto stało od maja 2012 i mimo kręcenia(-nawet akumulatory nie były ładowane) coś nie chciał odpalić ale z powodu braku jakichkolwiek kluczy nie mogłem poczynić odpowietrzenia układu paliwowego. Z pomocą linki holowniczej uruchomiliśmy drakulę po ok 10 metrach-gdzieś był zapowietrzony i po chwili już normalnie gadał. Auto w dużej mierze oryginalne-zachowane nawet nalepki w języku polskim we wnętrzu kabiny, silnik pracuje równo jedynie biegi wymagają wyczucia bo coś pedał sprzęgła leniwie powracał po naciśnięciu- lecz tu należy się wymiana płynu który przypomina czarną maź zmieszanego oleju i płynu hamulcowego. Hamulce faktycznie do odpowietrzenia i koniecznie zmiana opon. Obecnie ma założone MT o bieżniku SAHARA PATROL cholernie szerokie i do tego niedopompowane więc kierownicą kręciło się jak w starze z zapieczonymi zwrotnicami i jeszcze jedna końcówka z układu kierowniczego do wymiany. Opony myślę wymienić na ruskie Ya-192 co chyba będzie najrozsądniejsze wyjście w teren ewentualnie drugi komplet szosówek bo auto poza działką ma tez służyć do transportowania mnie do mojego klubu żeglarskiego. Ogólnie wystawiam mu ocenę 4+ , a resztę niedociągnięć się dopieści. Szczerze myślałem że będzie to większa tragedia i nie da się tym normalnie jeździć ale jestem pozytywnie zaskoczony :D .
Pozdrawiam
Aro 243 3.2 D

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

Post autor: Gabriel Tatoj » czw sty 31, 2013 6:50 pm

WITAJCIE
radek4x4 pisze:Witam, właśnie jeździłem owym Aro dziś i w poniedziałek zabieram go do siebie :)21 .(.......) Szczerze myślałem że będzie to większa tragedia i nie da się tym normalnie jeździć ale jestem pozytywnie zaskoczony :D .
Pozdrawiam
Nie wiem co tak te ruskie gumy wszyscy macie na wizji - nie czepiam się , ale to opona do przyczepy jednoosiowej- też ruskiej :o
Jak to ma być auto wykorzystywane w terenie-nawet czasem, to zapodaj jakieś 7,50,x16 albo 235/85/16, niech to będzie jakiś rozmiar a nie rozrzutnik do obornika :o A te SAHARA PATROL to na jakiej feldze założone ??
Założysz oczywiście co będziesz uważał za właściwe i nic mi do tego, ale ten motor ciągnie na wolnych obrotach zacieka na kołach 32", ma prześwit, dobrą trakcję-zawsze, lżej się kręci - niewspomaganą kierownicą,wszystkie dziury,wyboje,korzenie,......znosi o wiele lepiej,...... :)2

Po takim czasie stania mógł nie odpalić od razu, wymień profilaktycznie olej- i nie na jakiś z lokomotywy tylko daj jakiś dobrej klasy minerał, filtry, może przewody są sparciałe i zaczną wyłazić nieszczelności,od razu zanim masz ducha walecznego zbiornik paliwa opróżnij i wyczyść,.... W sprzęgle wymień oczywiście płyn a powód dla którego masz słaby powrót docisku-pedału sprzęgła może tkwić w starym przewodzie elastycznym łączącym siłownik(wysprzęglik) z metalowym przewodem na grodzi komory silnka, ze starości ten przewód mógł ,,spuchnąć" ograniczając pełny przepływ płynu. Jak naciśniesz na pedał to siła jest większa i ładnie wyciskasz sprzęgło, a siła powrotna jest mniejsza poprzez co masz wydłużony czas powrotu płynu do pompy sprzęgła.
Gdybyś szukał zacieka 20 lat temu to taki jak ten kosztowałby wszystkie oszczędności całej rodziny :)21 Za te pieniądze to nawet do huty możesz go za pół roku zaciągnąć i nie będziesz nawet stratny :)21

lester461

Post autor: lester461 » czw sty 31, 2013 6:52 pm

Kupiłeś w cenie silnika więc na pewno nie wtopiłes
teraz czeka cię troszke pracy - hamulce itp i bedzies śmigał
był muscel MB2000- uaz Mb2600 jest-muscel perkins traktor w szybkim wydaniu :) i doszła vitara 8v

Awatar użytkownika
bodo735

Post autor: bodo735 » pt lut 01, 2013 8:08 pm

lester461 pisze:Kupiłeś w cenie silnika
haha :D ten silnik jest bezcenny, a co najwyzej kosztuje 1,5-2zl za kg, tak naprawde nie wiadomo w jakim stanie jest silnik,
musi pochodzic pod obciazeniem dostac po garach, i wtedy bedzie wiadomo w jakim stanie jest ten motor, a ludzie ktorzy cenia sobie jakiekolwiek czesci do aro, wedlug tego co im sie przysni to laduja z tym w wielkim piecu, pare lat temu mozna bylo kupic taki silnik za 500zl w bdb stanie i uratowac go przed zlomem bo duzo ich tam trafilo, jestem po prawie rocznej przygodzie pod tytulem kupie silnik d127 8) i duzo juz widzialem, moja wypowiedz dazy do tego ze nie wazne za ile kupisz ale w jakim stanie, bo doproawdzenie tego auta do uzywalnosci, moze czasami graniczyc z cudem, nie ma czesci do tego auta, spedzisz wiele godzin w google jak bedziesz czegos potrzebowal, nie ma mozliwosci zakupu nawet najpopularniejszych czesci w sklepie motoryzacyjnym, jak kupilem swoje to tez bylem pozytwnie zaskoczony ale nie ukrywam ze kupilem za X a po 2latach z czego eksploatacji moze z 6 miesciecy pochlonelo mnie juz 4 moze 5 razy X nie liczac czasu,a pochlonie jeszcze wiecej bo juz sa nowe wizje :o

Awatar użytkownika
radek4x4

Post autor: radek4x4 » pn lut 04, 2013 1:33 pm

Dobra, jestem już po pierwszej trasie ARO. Wydech założyłem bo wypadł z zacisku, powietrza dowaliłem bo było po jednej atmosferze, choć jutro będzie dopiero solidniejsze podejście z towotnicą. W planach mam jutro odpowietrzyć hamulce i jechać na przegląd bo w sumie wszystko działa, więc jak dobrze pójdzie to rejestracja jeszcze na tych MT w sumie mają 31X10,5X15 ale założę mu coś cywilniejszego .
https://picasaweb.google.com/lh/photo/T ... directlink
Aro 243 3.2 D

aldo.
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: aldo. » pn lut 04, 2013 7:51 pm

po pierwszej potyczce z pajerami i innymi japonskimi suvami ,stwierdzisz ze aro to jedno z najlepszych aut 4x4. zaopatrz sie tylko w line aby rywali z blotka powyciagac.

Awatar użytkownika
radek4x4

Post autor: radek4x4 » pn lut 04, 2013 8:39 pm

Nie jest tak źle jak go przedstawiają ;). W porównaniu z Gazem 69 czy Uazem co kiedyś miałem jest dużo bardziej komfortowy, no nie posiada blokad mostów jak Unimog, ale na moje potrzeby spełnia wszystkie wymagania. Jedyne czego nie wiem to nie wiem jak działa reduktor i napędy jak się w tym załącza... Mam jedną dźwignie do włączania ... właśnie czego? Ma ktoś rys jak działa wajcha reduktora??
A linę właściwie jakąś solidną cumę okrętową posiadam i wyrwała już nie jedno współcześniejsze auto :wink:
Aro 243 3.2 D

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

Post autor: Gabriel Tatoj » pn lut 04, 2013 11:01 pm

Jeżeli to ten zielony z fotki to całkiem zdrowo jeszcze wygląda, jak na takich kołach nim ktoś śmigał to miał pojęcie o zastosowaniu pojazdu i dosyć siły aby nim wykręcać bez wspomy :)2 :)13 Jak tam nic nie jest sypnięte w ukryciu, to wiele lat tym będziesz jeździł :D

Awatar użytkownika
radek4x4

Post autor: radek4x4 » pn lut 04, 2013 11:33 pm

Historia była trochę inna... otóż było inne aro wcześniej które przerobiono, wywalono silnik Uaza który domagał się remontu, założono merca 2,4 D redukcje gaz i wyciągarkę. Do tamtego aro zakupiono te opony. Z pewnych racji "tamto" Aro zakończyło swój żywot, a obecny właściciel kupił drugi wóz od emerytowanego leśnika. To że siły mu nie brakuje to fakt jednak brak czasu na utrzymanie dwóch aut i misja wojskowa gdzie nasi żołnierze bronią nie wiadomo czego i kogo wpłynęły na decyzję o kasacji pierwotnego aro i ubranie w te kapcie obecnego auta. I tak od maja zeszłego roku samochód stał w garażu i czekał... I tu parę dni temu zaczyna się moja historia...
https://picasaweb.google.com/lh/photo/i ... directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/i ... directlink

Pomyliłem się jedynie z nazwą opon to jest jakiś Ranger MT 31X10,5 R15 i trochę ciężko się kręci kierownicą przy tym rozmiarze kół, stąd mój pomysł o założeniu czegoś węższego...
Aro 243 3.2 D

Lorado

Post autor: Lorado » wt lut 05, 2013 12:05 pm

A niby jak założono gaz do tego 2,4 D w ARO ?
,Espace 2,2dCi 2003,Jeep Grand Cherokee 4,0 1998

Awatar użytkownika
radek4x4

Post autor: radek4x4 » wt lut 05, 2013 4:51 pm

2,4 uaz + gaz-jako instalacja gazowa
2,4D +redukcja gaz- w sensie skrzynka redukcyjna od gaza 69 z PTO, a sam silnik był dieslem bez gazu
Aro 243 3.2 D

Lorado

Post autor: Lorado » wt lut 05, 2013 5:22 pm

Wszystko jasne.Dziękuję
,Espace 2,2dCi 2003,Jeep Grand Cherokee 4,0 1998

MarcinekZ
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: MarcinekZ » śr lut 06, 2013 7:00 pm

Jak działa wajcha od reduktora - opis tutaj: http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=53&t=15680

Awatar użytkownika
radek4x4

Post autor: radek4x4 » śr lut 06, 2013 9:16 pm

Ok, dzięki, już rozwiązały się moje wszystkie wątpliwości :)21
Pozdro

Już by nie pisać nowych postów to oznajmiam, iż Aro zaliczyło dziś badania techniczne :D . W sumie po małym przeglądzie i drobnych naprawach jest już dopuszczone do ruchu :wink:
Aro 243 3.2 D

Awatar użytkownika
Krzysio

Post autor: Krzysio » pn lut 25, 2013 10:43 pm

witaj Gabryjelu :D
Jeep Cheeroke 4.0L
Mechanik 100% blokady Zwolnice

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

Post autor: Gabriel Tatoj » wt lut 26, 2013 3:15 pm

Krzysio pisze:witaj Gabryjelu :D
Witaj pięknie Krzysiu :)13 Ja się już martwiłem , ze gdzieś do kangurów wyleciałeś , albo co, ani słychu ani dychu ?? :D
Dobrze , że znów coś się będzie działo , a Twój potwór z portalami będzie się poruszał zgodnie ze swoim temperamentem :)2

Awatar użytkownika
Krzysio

Post autor: Krzysio » śr lut 27, 2013 6:53 pm

Ano u kangurów też byłem 8) ,ale Polacy nie mają czgo tam szukać,nie ma nawet pół AROna :)21
Jeep Cheeroke 4.0L
Mechanik 100% blokady Zwolnice

Awatar użytkownika
radek4x4

Post autor: radek4x4 » wt cze 11, 2013 12:41 pm

Czy kupno Aro jako źródło części w cenie złomu to dobry pomysł... ?? Czy raczej dać sobie spokój :)21 ??
Aro 243 3.2 D

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

Post autor: Gabriel Tatoj » czw cze 13, 2013 9:49 pm

radek4x4 pisze:Czy kupno Aro jako źródło części w cenie złomu to dobry pomysł... ?? Czy raczej dać sobie spokój :)21 ??
To zależy od tego co znajduje się jeszcze w tym ARO które ma kosztować 70 groszy za kilo ??
Bo jak to już tylko szczątki ze zgnitej blachy i wylatane bez oleju w swoim wnętrzu flaki -jako pozostałość po mechanizmach, to szkoda nawet się zarażać -to moje zdanie. Ale jeżeli jest motor i podzespoły do ewentualnej przekładki,........ to możesz nadwyżkę funduszy przeznaczyć no coś z czego będziesz jeszcze mógł wyciągnąć jakąś sprawną część :)13

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aro”