ZMIANY KONSTRUKCYJNE- JAKIE BADANIA?
Moderator: Misiek Bielsko
ZMIANY KONSTRUKCYJNE- JAKIE BADANIA?
Zmieniłem silnik /MB2,4D/, zwudowałem klatkę /rury pod plandekę / przekładnie ze wspomaganiem /BMW5/, hak/CC/ fotele z pasami bezpieczeństwa /OPEL OMEGA/ i to wszystko w MUSCELU teraz sie zastanawiam jak to zarejestrować ?/pojazd jest zarejestrowany jako oryginał/
- Bogdan 4x4
-
Mam w dowodzie ilość miejsc:8
, ale buda a'la cj7, w której 4 szt. homo sapiens ledwo wchodzi
. a te twarde tarany?, linki gril-dach?, a to światełko za wysoko, a to chlapacz za krótki... Teraz dojdzie: a, w portkach wojskowych jedziesz
Staram się mieć 0%, kierunki i stop.
Resztę mam w doopie. Tak jak państfo mnie.

-
- jestem tu nowy...
zmieniłem blok i teraz silnik mam bez numerów, ale w dowodzie też nie ma numerów więc wszystko gra 
A od dwóch lat jeździłem na instalacji gazowej którą notabene sam zamontowałem i słusznie że jej nie wbijałem w dowód, bo teraz zmieniam na diesla
Olej te wszystkie drobiazgi. Byle były badania i OC.

A od dwóch lat jeździłem na instalacji gazowej którą notabene sam zamontowałem i słusznie że jej nie wbijałem w dowód, bo teraz zmieniam na diesla

Olej te wszystkie drobiazgi. Byle były badania i OC.
"[..] to trzeba kupic i uleczyc ..."
Re: ZMIANY KONSTRUKCYJNE- JAKIE BADANIA?
wiesz co, zadzwoń do urzedu powiedz co zrobiłeś i zapytaj ... tylko dzwoń z budki tel na drugim końcu miasta bo jak usłyszą ile pomotałeś to od razu radiowóz wyslą... aha i nazwiska też nie podawaj przez telefon...Mariusz1 pisze:Zmieniłem silnik /MB2,4D/, zwudowałem klatkę /rury pod plandekę / przekładnie ze wspomaganiem /BMW5/, hak/CC/ fotele z pasami bezpieczeństwa /OPEL OMEGA/ i to wszystko w MUSCELU teraz sie zastanawiam jak to zarejestrować ?/pojazd jest zarejestrowany jako oryginał/

a poważniej: wg mnie przy takiej ingerencji w konstrukcje powinieneś go zarejestrowac jako "sam" a do tego trzeba specjalnego przeglądu....

szybki911 pisze:Powiedz co i jak, sam jestem ciekawy jak Ci wyszło, trochę węszyłem w tym temacie ale do niczego nie doszedłem narazie
Moja droga do otrzymania tablic była niestety kręta i wyboista.
Zaczęło się od tego, że górka rdzy na kołach którą kupiłem została wyrejestrowana bez prawa ponownej rejestracji (niestety o tym dowiedziałem się dopiero po fakcie). Jedyne wyjście było spróbować zarejestrować zrobiony już samochód jako SAM.
Pierwszy krok
Należy złożyć wniosek do wydziału komunikacji o chęci zarejestrowania pojazdu marki SAM. Po pewnym czasie zostaje wydana decyzja o nadaniu numerów ramy, otrzymuje ją zainteresowany i stacja diagnostyczna, która ma tą czynność wykonać. Ja dogadałem się z diagnostą i zamiast przywozić samochód na lawecie, on przyjechał do mnie. Śmignął numerki na ramie i wręczył tabliczkę znamionową, co by przykręcić ją gdzieś w komorze silnika.
Drugi krok
Trzeba zaprosić do garażu rzeczoznawcę samochodowego, aby zobaczył nasz wynalazek. Jak już nacieszy wzrok naszą zmotą, zaczyna zadawać wiele pytań, – z czego co jest zrobione, albo, z jakiego samochodu pochodzi dana część itd. itd.
Trzeci krok
Przegląd zerowy – stacja diagnostyczna do wyboru pod warunkiem, że ma uprawnienia.
Czwarty krok
Rejestracja - niestety ja miałem problemy z umową na silnik, więc stwierdziłem, że go wymienię. Trochę późno wpadłem na ten pomysł no, ale cóż za gapowe się płaci. I zapłaciłem po zamontowaniu nowego silnika nastąpiły zmiany konstrukcyjne (sposób zamontowania motoru) i nie zgadzał się wpis z przeglądu zerowego, gdzie był wpisany niskoprężny. Kolejny przegląd na szczęście tylko uzupełniający po wymianie silnika. Dokumenty w porządku, więc REJESTRACJA zakończona sukcesem i nieopisana radość.
Pozdrawiam i życzę powodzenia
Ciężkie przejścia miałeś. A dlaczego nigdy nie widze Twojego cudeńka na ulicach/w terenie?M-461 pisze:szybki911 pisze:Powiedz co i jak, sam jestem ciekawy jak Ci wyszło, trochę węszyłem w tym temacie ale do niczego nie doszedłem narazie
Moja droga do otrzymania tablic była niestety kręta i wyboista.
Zaczęło się od tego, że górka rdzy na kołach którą kupiłem została wyrejestrowana bez prawa ponownej rejestracji (niestety o tym dowiedziałem się dopiero po fakcie). Jedyne wyjście było spróbować zarejestrować zrobiony już samochód jako SAM.
Pierwszy krok
Należy złożyć wniosek do wydziału komunikacji o chęci zarejestrowania pojazdu marki SAM. Po pewnym czasie zostaje wydana decyzja o nadaniu numerów ramy, otrzymuje ją zainteresowany i stacja diagnostyczna, która ma tą czynność wykonać. Ja dogadałem się z diagnostą i zamiast przywozić samochód na lawecie, on przyjechał do mnie. Śmignął numerki na ramie i wręczył tabliczkę znamionową, co by przykręcić ją gdzieś w komorze silnika.
Drugi krok
Trzeba zaprosić do garażu rzeczoznawcę samochodowego, aby zobaczył nasz wynalazek. Jak już nacieszy wzrok naszą zmotą, zaczyna zadawać wiele pytań, – z czego co jest zrobione, albo, z jakiego samochodu pochodzi dana część itd. itd.
Trzeci krok
Przegląd zerowy – stacja diagnostyczna do wyboru pod warunkiem, że ma uprawnienia.
Czwarty krok
Rejestracja - niestety ja miałem problemy z umową na silnik, więc stwierdziłem, że go wymienię. Trochę późno wpadłem na ten pomysł no, ale cóż za gapowe się płaci. I zapłaciłem po zamontowaniu nowego silnika nastąpiły zmiany konstrukcyjne (sposób zamontowania motoru) i nie zgadzał się wpis z przeglądu zerowego, gdzie był wpisany niskoprężny. Kolejny przegląd na szczęście tylko uzupełniający po wymianie silnika. Dokumenty w porządku, więc REJESTRACJA zakończona sukcesem i nieopisana radość.
Pozdrawiam i życzę powodzenia
Powiedz jeszcze jakie są korzyści lub problemy płynące z posiadania pojazdu marki SAM... może tańsze/droższe OC, jakieś zniżki/zwyżki?
Boję się nim jeździć, bo istnieje ryzyko zarysowaniazax pisze:Ciężkie przejścia miałeś. A dlaczego nigdy nie widze Twojego cudeńka na ulicach/w terenie?
Powiedz jeszcze jakie są korzyści lub problemy płynące z posiadania pojazdu marki SAM... może tańsze/droższe OC, jakieś zniżki/zwyżki?

A tak na poważnie, bywam bardzo często - okolice Selgrosu, Wiądzyń Dolny, Wydawnicza, Wiśniowa Góra . Rzadziej okolice Szczecińskiej, las wiączyński, Pałczew, Modlica. O tej porze roku jeżdże nim tylko rekreacyjnie.
Co do posiadania samochodu SAM to nie ma ani problemów, ani korzyści OC płacisz normalne, bo to normalny samochód tyle tylko że SAM.