[Muscel] wyjście mocy z oryginalnej skrzyni
Moderator: Misiek Bielsko
- Mart
- Kontaktowanie:
[Muscel] wyjście mocy z oryginalnej skrzyni
witam,
czy ktoś już coś na ten temat kombinował,
tak się zastanawiam czy nie dałoby się wyciachać dziury w korpusie skrzyni i jakiejś przystawki odbioru mocy tam zapodać i podłączyć łincza mechanika
Pozdr
czy ktoś już coś na ten temat kombinował,
tak się zastanawiam czy nie dałoby się wyciachać dziury w korpusie skrzyni i jakiejś przystawki odbioru mocy tam zapodać i podłączyć łincza mechanika
Pozdr
motanie...
a jak ustawisz pozycję neutralną na skrzyni rozdzielczej? Pamietaj że tylni wał jest na stałe napędzany ze skrzyni biegów.
Słyszałem o odbiorze mocy z przedniego koła pasowego, albo z rozrządu. Podobno zakłady energetyczne tak miały, ale nigdy tego nie widziałem.
Z rozrządu może wypalić. W aro 244, jak wiemy w dieslu na tym samym bloku co benzynka muscela, pompa wtryskowa jest zasilana przez dodatkowe koło w rozrządzie. Gdyby zamotać zamiast pompy wtryskowej wyjście mocy w silniku benzynowym... hmmm, czarno to widzę. Ale jest to jakaś opcja do przetestowania. Nie wiem tylko czy napęd pompy jest brany z koła zębatego z wału, czy z ebonitowego koła wałka rozrządu. Jak wiadomo w tym drugim układie nie ma co marzyć o wyjściu mocy...
Słyszałem o odbiorze mocy z przedniego koła pasowego, albo z rozrządu. Podobno zakłady energetyczne tak miały, ale nigdy tego nie widziałem.
Z rozrządu może wypalić. W aro 244, jak wiemy w dieslu na tym samym bloku co benzynka muscela, pompa wtryskowa jest zasilana przez dodatkowe koło w rozrządzie. Gdyby zamotać zamiast pompy wtryskowej wyjście mocy w silniku benzynowym... hmmm, czarno to widzę. Ale jest to jakaś opcja do przetestowania. Nie wiem tylko czy napęd pompy jest brany z koła zębatego z wału, czy z ebonitowego koła wałka rozrządu. Jak wiadomo w tym drugim układie nie ma co marzyć o wyjściu mocy...
"[..] to trzeba kupic i uleczyc ..."
- Mart
- Kontaktowanie:
Ja mam u siebie silnik diesla 3.0 od MB i dwie skrzynie połączene ze sobą(Mb + Muscel), i tak kombinuję czy nie daloby się zrobić dziury w obudowie skrzyni biegów Muscla i dorobić przystawkę do wałka sprzęgłowego ( wtedy mógłbym dać na luz), tylko że obudowa jes z alu i mo9głoby się to rozsypywać później,
motanie...
jakoś mi się to nie widzi...
Pisałem już wcześniej o moim pomyśle na przystawkę odbioru mocy. Wspomnę jeszcze raz, ale na razie z przyczyn finansowych projektu nie uruchomiłem i dalej istnieje tylko w teorji.
A mianowicie orginalna skrzynia biegów muscela ze skrzynią rozdzielczą. Do wyjścia na tylni wał podłączona skrzynka rozdzielcza od UAZa, a wyjście na przedni most ze skrzyni rozdzielczej muscela zostaje na wyciągarkę. Skrztnię UAZa można zrobić zespoloną ze skrzynią muscela, to będzie krószy zestaw niż z wałkiem pośrednim.
Pisałem już wcześniej o moim pomyśle na przystawkę odbioru mocy. Wspomnę jeszcze raz, ale na razie z przyczyn finansowych projektu nie uruchomiłem i dalej istnieje tylko w teorji.
A mianowicie orginalna skrzynia biegów muscela ze skrzynią rozdzielczą. Do wyjścia na tylni wał podłączona skrzynka rozdzielcza od UAZa, a wyjście na przedni most ze skrzyni rozdzielczej muscela zostaje na wyciągarkę. Skrztnię UAZa można zrobić zespoloną ze skrzynią muscela, to będzie krószy zestaw niż z wałkiem pośrednim.
"[..] to trzeba kupic i uleczyc ..."
Ja właśnie taki układ mam. 300MB+skrzynia muscel+reduktor uaz i obrucony most. wyjście z orginalnej skrzyni podpięte pod wyciągarkę
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3a2 ... 66928.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3a2 ... 66928.html
- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
Raczej dużo szczęścia, a klatkę to teraz mam w planach. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/s9j ... c1bzp.htmlmatys pisze:dobra kaltka, czy duzo szczescia?darek.z pisze:załoga cała, tylko małe zadrapanie. Sam się dziwiłem
Między obie skrzynie możesz wstawić samą rozdzielczą od muscela(niewiem czy na długość to się wszystko zmieści) ale miałbyś wyjście mocy. Można kombinować na lewą stronę, prawą, przód i tyłMart pisze:Ja mam u siebie silnik diesla 3.0 od MB i dwie skrzynie połączene ze sobą(Mb + Muscel), i tak kombinuję czy nie daloby się zrobić dziury w obudowie skrzyni biegów Muscla i dorobić przystawkę do wałka sprzęgłowego ( wtedy mógłbym dać na luz), tylko że obudowa jes z alu i mo9głoby się to rozsypywać później,

- Mart
- Kontaktowanie:
niestety nic juz się tam nie zmieści, trudno na razie nie będzie wincha, pozostaje mi tirfordarek.z pisze:Między obie skrzynie możesz wstawić samą rozdzielczą od muscela(niewiem czy na długość to się wszystko zmieści) ale miałbyś wyjście mocy. Można kombinować na lewą stronę, prawą, przód i tył

motanie...