Klatka bezpieczeństwa w muscalu

243d i inne

Moderator: Misiek Bielsko

Pierug 13

Klatka bezpieczeństwa w muscalu

Post autor: Pierug 13 » pt kwie 20, 2007 3:59 pm

Witam kolegów przymierzam się powoli do wymiany (budowy) klatki bezpieczeństwa. Więdz jak macie to dajcie jakieś foto namiary itp. Klaka ma być mocowana do ramy. Dzięki panowie.
~ 4x4 Tczew ~

Awatar użytkownika
Kaktus

Post autor: Kaktus » pt kwie 20, 2007 6:36 pm

Możesz zrobić podobną jak moja http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic. ... 54&start=0 z tym że mniejszą w środku lub większą jak na zewnątrz bo ja mam na klatce spawane blachy nadwozia więc nietypowo, tylna poprzeczka za fotelami jest w zasadzie obowiązkowa bo usztywnia całą konstrukcję i wspawana w ten sposób nie przeszkadza w przechodzeniu na tylne fotele
Jak dla mnie jest to minimum wymagane można ją jeszcze znacznie wzmocnić, zlecane rury bezszwowe, w miarę tanie są do gazu i łatwo kupić a rury wyczynówki super mocne są cholernie drogie :( kolega kupił na ramę motocykla najlepsze jakie udało się kupić to zapłacił 800 zł i to nie były te co chciał

Awatar użytkownika
STAS

Kontaktowanie:

Post autor: STAS » śr kwie 25, 2007 1:22 am

Pierogu, a jaką chcesz? Jakąś bardziej rozbudowaną czy tylko pałąk?
Bo jak coś to mi całkiem zgrabny pałąk wyszedł i chyba jeszcze gdzieś mam rysunki. Ja mam tak że mi się chowa pod plandekę, jest trochę mniejsza od orginalnego pałąka od plandeki.
"[..] to trzeba kupic i uleczyc ..."

Pierug 13

Post autor: Pierug 13 » śr kwie 25, 2007 6:59 am

Cześć Stas. No właśnie że chodzi mi o rozbudowaną (bezpieczną) bo pałąk nad głową to mam i chcę coś zbudować solidnego do ramy. :D
~ 4x4 Tczew ~

Awatar użytkownika
STAS

Kontaktowanie:

Post autor: STAS » czw kwie 26, 2007 12:25 am

Ja mam pałąk do ramy i odchodzi do tyłu i też idzie do ramy do mocowań budy. W sumie wykorzystane są dwa mocowania budy do ramy po bokach tuż za fotelami i dwa mocowania budy do ramy tylnej części nadwozia.
Jak otwieram klapkę wlewu paliwa to z boku przelatuje sobie rura :)21

No nie mam lepszego zdjęcia, tu akurat marnie to wygląda, ale jest okej:
Obrazek
"[..] to trzeba kupic i uleczyc ..."

Pierug 13

Post autor: Pierug 13 » śr maja 02, 2007 6:47 am

Kaktus pisze:Możesz zrobić podobną jak moja http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic. ... 54&start=0 z tym że mniejszą w środku lub większą jak na zewnątrz bo ja mam na klatce spawane blachy nadwozia więc nietypowo, tylna poprzeczka za fotelami jest w zasadzie obowiązkowa bo usztywnia całą konstrukcję i wspawana w ten sposób nie przeszkadza w przechodzeniu na tylne fotele
Jak dla mnie jest to minimum wymagane można ją jeszcze znacznie wzmocnić, zlecane rury bezszwowe, w miarę tanie są do gazu i łatwo kupić a rury wyczynówki super mocne są cholernie drogie :( kolega kupił na ramę motocykla najlepsze jakie udało się kupić to zapłacił 800 zł i to nie były te co chciał
Dzięki kolego za zdjęcia i pomysł ( fajny muscal i ładne zdjęcia ) Tylko to nie to bo przy przejeżdżaniu koło drzew które rosną pod kontem drzewo zaprze się na załamaniach rur w górnych częściach klatki. Ale zawsze coś do podpatrzenia. :)2 :D
~ 4x4 Tczew ~

Pierug 13

Post autor: Pierug 13 » śr maja 02, 2007 6:52 am

[quote="STAS"]Ja mam pałąk do ramy i odchodzi do tyłu i też idzie do ramy do mocowań budy. W sumie wykorzystane są dwa mocowania budy do ramy po bokach tuż za fotelami i dwa mocowania budy do ramy tylnej części nadwozia.
Jak otwieram klapkę wlewu paliwa to z boku przelatuje sobie rura :)21

Ja mam zbiornik na pace i wlew paliwa od tyłu ale coś podobnego mi chodzi po głowie no jeszcze jeden pałąk z przodu koło szyby no i nie wiem czy nie pociągnąć klatki na zewnątrz samochodu. No ale jeszcze szukam i kombinuje . :D :roll:
~ 4x4 Tczew ~

Pierug 13

Post autor: Pierug 13 » śr maja 02, 2007 6:54 am

Może jeszcze ktoś ma jakieś fotki klatki w muscalu ??
~ 4x4 Tczew ~

Awatar użytkownika
Mart
Kontaktowanie:

Post autor: Mart » śr maja 02, 2007 9:00 am

witam,
w Muscelu też miałem tylko pałąk
Obrazek
Obrazek
mocowany do dospawanych łap do ramy, chciałem dorabiac resztę klatki, ale jakoś się nie złożyło :x z tego co pamiętam z przodu ciężej jest zrobić łapy pod klatkę, bo tam akurat wypada mocowanie budy.

Pełną klatkę miałem w zmocie (może się fotki przydadzą) również mocowana do ramy, uznana przez wybitnych rajdowców :)21
Obrazek
Obrazek
Obrazek

pozdrawiam
motanie...

Pierug 13

Post autor: Pierug 13 » śr maja 02, 2007 1:26 pm

Całkiem fajna ta w zmocie. Dzięki kolego za zjęcia. :)2 :D
~ 4x4 Tczew ~

Pierug 13

Post autor: Pierug 13 » śr maja 02, 2007 1:27 pm

A powiedz mi mart jak te przednie rury nie przeszkadzają przy wchodzeniu itp.?
~ 4x4 Tczew ~

Awatar użytkownika
Mart
Kontaktowanie:

Post autor: Mart » śr maja 02, 2007 5:48 pm

nie, klatka wogóle nie przeszkadza we wsiadaniu lub wysiadaniu, jedynie noga się troche obijała o tą skośną rurkę miedzy przednim i tylnym pałąkiem

aha, w gazikach i muscelach jest mało miejsca na nogi, więc rurę trzeba mocować w jak najbardziej skrajnym miejscu, żeby można było swobodnie sprzęgła używać
motanie...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aro”