Aro 10

243d i inne

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
melanrz

Aro 10

Post autor: melanrz » pn cze 22, 2009 5:06 pm

Witam, planuje zakup Łady Nivy, aczkolwiek ostatnio zaczalem patrzec rowniez na inne auta. Warunek taki, ze ma byc niedrogie. Wczoraj przypadkiem zajechalem do jednege ze Zgierskich komisow, patrze a tam ARO... Mowie oho... to to co po sniegu nie umie jezdzic... (sugerowalem sie filmikiem o policji). Aczkolwiek zaskoczyla mnie cena. 1995rok za bodajze 3.5 tys. Jedynie silnik slabiutki bo 1.4:/. Nie wiem czy jak na Aro to tanio, czy drogo... Nie wiem. Wygladalo tak: http://allegro.pl/item665917458_samocho ... iolet.html Tylko mialo metalowy dach (przynajmniej tak mi sie wydaje). Przegladalem filmik o aro w terenie i wcale zle nie wypadaja. Mozecie mi udzielic paru istotnych informacji? Otoz Jak z czesciami (dostepnosc, ceny, trawalosc), jak w terenie, spalanie, jak z komfortem jazdy itd... Chodzi mi czy warto kupic taki samochod. Napewno byloby to auto do jazdy na codzien...
"Pamiętaj tchórz ucieka tysiąc razy, odważny ucieka zawsze tylko raz"

Awatar użytkownika
Mroczny

Re: Aro 10

Post autor: Mroczny » pn cze 22, 2009 5:23 pm

wszystko zalezy od Twojego zacięcia do mechanikowania... ale jesli nie jesteś miłośnikiem warsztatowania to pomyśl o czymś popularniejszym. Suzuka będzie na początek fajnym i wdzięcznym tematem a do dychy kupisz przyzwoitą.

Awatar użytkownika
melanrz

Post autor: melanrz » pn cze 22, 2009 5:38 pm

suzuke ma sasiad i myslalem o czyms innym. Łada ma czesci b.tanie. Proponowano mi jakiegos Land Rovera w tym komisie, ale czesci chyba do najtanszych nie naleza. Mysle teraz o tym Aro. Fakt, ze gdybym sprzedal moja Astre za 7 tys, kupil Aro za 3.5, to na poczatek drugie 3.5 moglbym w nie wlozyc. Tylko czy warto... TAk glosno mysle:)

Aha... A ten silniczek 1.4 to troche nie malo czasem jest na to ARO? Nie moge znalezc cholera zadnych danych technicznych tego modelu
Ostatnio zmieniony pn cze 22, 2009 5:40 pm przez melanrz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn cze 22, 2009 5:40 pm

i myślisz że aro za 3.5 klocka zastąpi Ci astrę? że pojedziesz tym 100km w jedną strone, na zakupy, do roboty.. zawsze?? nie bałdzo. To są wozy dla hobbystów.

kozioU

Post autor: kozioU » pn cze 22, 2009 5:42 pm

Zostaw na razie Astrę, dozbieraj trochę kasy i szukaj vitary.

Awatar użytkownika
Qbartx

Post autor: Qbartx » pn cze 22, 2009 5:46 pm

To ma silnk 1.4 renault wkladany w r5 i starych daciach. Model ten ma to do siebie ze jak go przegrzejesz to nadaje sie na smietnik- a przegrzewa sie nadzwyczaj czesto.
Przeguby nawet od dacii pasuja do tego wynalazku.
Ani to terenowka ani osobowka, szczerze mowiac jeden z najgorszych zlomow z napedem 4x4 jakimi mialem okazje jezdzic ;)
Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt

Awatar użytkownika
melanrz

Post autor: melanrz » pn cze 22, 2009 5:47 pm

czyli mowisz, zeby nie isc w strone aro? Wiesz z zewnatz wygladalo ladnie, ale nie zgladalem pod spod, takze co do stano sie nie wypowiem, bo nie wiem

Awatar użytkownika
robo1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: robo1 » czw lip 16, 2009 2:34 pm

a ja mam aro 10 i jestem zadowolony w zasadzie od 2 lat go skladam :lol: ale coz kazdy ma co lubi
Robert

irek10.4
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: irek10.4 » ndz sie 09, 2009 8:42 am

miałem aro 10.1 przez 5 lat a puźniej aro 10.4 przez 4 lata. teraz mam espace i myślę zmienić na.... aro 10.4 każdy jeździ tym czym lubi. mnie te auto pasowalo, nigdy mnie nie zawiodło w terenie - na przeprawówki nie jeżdziłem ale pod schronisko każde wyjechało z towarem. co z tego, że silnik słaby, jak założysz mocniejszy to sprzęgło zacznie się ślizgać a jak poprawisz sprzęgło to ukręcisz wałek sprzęgłowy a jak dasz lepszy wałek - ja dałem z poloneza - to ci połosie pujdą i tak dalej. to jest auto tak skonstruowane by go nie przerabiać. na orginalnych częściach pojeździsz sporo. a co do jeżdżenia to ja jeździłem nim dziennie do pracy co sobote w góry lub na słowację. a na wczasach bylem we wiedniu, w budapeszcie..... i ja miałem się o tyle dobrze, że do serwisu w Hawirowie w czechach mam blisko. do 100km, nie więcej. acha, i w sumie tymi aro przez 9 lat zrobiłem około 130000km.
irek 10.4

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

Post autor: Gabriel Tatoj » ndz sie 09, 2009 7:10 pm

WITAJCIE :D
irek10.4 pisze:miałem aro 10.1 przez 5 lat a później aro 10.4 przez 4 lata. teraz mam espace i myślę zmienić na.... aro 10.4 każdy jeździ tym czym lubi. mnie te auto pasowalo, nigdy mnie nie zawiodło w terenie - na przeprawówki nie jeżdziłem ale pod schronisko każde wyjechało z towarem. co z tego, że silnik słaby, jak założysz mocniejszy to sprzęgło zacznie się ślizgać a jak poprawisz sprzęgło to ukręcisz wałek sprzęgłowy a jak dasz lepszy wałek - ja dałem z poloneza - to ci połosie pujdą i tak dalej. to jest auto tak skonstruowane by go nie przerabiać. na orginalnych częściach pojeździsz sporo. a co do jeżdżenia to ja jeździłem nim dziennie do pracy co sobote w góry lub na słowację. a na wczasach bylem we wiedniu, w budapeszcie..... i ja miałem się o tyle dobrze, że do serwisu w Hawirowie w czechach mam blisko. do 100km, nie więcej. acha, i w sumie tymi aro przez 9 lat zrobiłem około 130000km.
Miło jest poczytać o doświadczeniach innych i nie tylko w temacie ARO :)13 Skoro przejechałeś MINI-ZACIEKIEM te ,,parę" kilo, to świadczy to o tym ,że dasz sobie rady z każdym jeździdłem :)2 . Znam właścicieli pięknych sprzętów 4x4 i nie tylko, ale żeby przebyć ten dystans swoimi polerami to musieli by żyć jeszcze około 500-700 lat :)21. Jak już coś zanabędziesz(nie musi to być ARO), to się nam pochwalisz no i oczywiście zapraszamy na zlot jako kogoś kto ma lub miał drakulski sprzet :)2 :D
POZDRAWIAM :D

aldo

Post autor: aldo » czw mar 18, 2010 7:58 pm

MAM 10 PO PARU PRZEROBKACH I NIE ZAMIENIE JEJ NA ZADNE INNE AUTO 4X4 JAK SIE NAUCZE WKLEJAC FOTY TO Z PRZYJEMNOSCIA POKAZE SWOJA ARONIE. ZAPAKOWALEM DIESLA PODNISLEM ZAWIECHE I ZALOZYLEM 15 CALOWE KOLA. PO LIKWIDACJI SPRZEGIELEK MAM SWIETY SPOKOJ JUZ 3 LATKA . AUTO JEST TANIE W UTRZYMANIU I NIEZAWODNE W TERENIE JAK I W TRASIE CZESTO JEZDZE TRASA KLODZKO WROCLAW I NIGDY MNIE NIE ZAWIODLO. PREDKOSC MAX 140 NA GODZ. TAK STWIERDZILI BUROLE CO MNIE NA SUSZARKE ZLAPALI HEHEHE. POZDRAWIAM

Awatar użytkownika
robo1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: robo1 » pt mar 19, 2010 9:47 am

witam "aldo" zainteresowalo mnie bardzo jedno zdanie z twojego wywodu
jak zrobiles ze masz w 10 kola 15" - ja walcze z tym tematem od pewnego czasu i nie moge sie uporac
bylbym wdzieczny za podpowiedz :lol:
Robert

irek10.4
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: irek10.4 » pt mar 19, 2010 3:10 pm

ja założyłe 14" ale takie szrokie o pełnym profilu, że średnica wyszła tak jak w 15" . ale niedługo zmieniłem bosprzęgło nie dawało rady.
irek 10.4

aldo

Post autor: aldo » pt mar 19, 2010 7:50 pm

w mojej aronii zalozylem silnik 1,4 diesel z polo sprzeglo jest zrobione w ten sposob ze tarcza jest z aronii a docisk z polo. pasuje idealnie na kolo zamachowe . w temacie kola to informuje ze mam 235/75/15 simexy i sprzeglo nigdy nie padlo a powiem szczerzeze ciaganie przyczep czy wyciaganie z rowow zima innych aut to u mnie norma. temat kola he ....... no wiec wygladalo to tak.. felgi od pajero i do dziela,a wiec sciagamy bemben z aroni i przykladamy do wewnetrznej strony felgi nie ma probemu z wyposrodkowaniem poniewaz aro ma wiekszy srodek felgi a w pajero jest dookola otworu frez ktory naalezy zeszlifowac i uzyskuje sie w ten sposob idealnie taki wymiar srodka felgi jak w aronii. a oczywiscie otwory zaznaczylem rysikiem (aronia ma szerszy rozstaw srub) felga na wiertarke stolowa i ogien . patent dziala a aron jest wyzszy niz pajero ze o jakims suzuki to nie wspomne hehehe. patent na podniesienie przodu prosty jak drut amory od dacii . maja wyzej mocowanie sprezyn. kurde szkoda ze zdjec jeszcze nie umiem wklejac .z tylu natomiast pomiedzy most a resory wlozylem stalowe :klocki :i spialem to jazmami od zuka. w ten sposob auto uzyskalo przeswit taki ze pod gruszke mosty mozna postawic bez problemu banke 5l. po np. oleju. z przodu efekt jest taki sam . pozdro

woy-tek

Post autor: woy-tek » pt mar 19, 2010 8:35 pm

aldo pisałeś, że robisz trasy Kłodzko - Wrocław, więc pewnie jesteś z tych okolic. Niedawno w Żelaźnie była 10 do sprzedania. Wiesz coś może o niej?
243 + andoria

aldo

Post autor: aldo » pt mar 19, 2010 8:58 pm

wiem o tej aronii dosc duzo . ogladalem ja jeszcze jak byla rozebrana. gostek ma ja dalej i powiem ci ze blaszki i rama cacy. zrobiona jest na czarna perle i ma gazownie , cena za nia to 3000 tysie. ale powiem szczerze ze jest auto warte tej kasy bo zostalo solidnie zrobione . wiadomo ze jeszcze trzeba w srodku troszke porzadku zrobic. jak jestes zainteresowany to poszukam nr. fona do klienta. jest jeszcze gostek w bystrzycy klodzkiej co ma podroby do roznych aronii na sprzedarz. jak masz jeszcze jakies pytania to jestem do dyspozycji

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aro”