perkins 3p w misce olejowej przybywa paliwa ?

243d i inne

Moderator: Misiek Bielsko

lester461

perkins 3p w misce olejowej przybywa paliwa ?

Post autor: lester461 » sob lip 04, 2009 8:52 pm

zmienilem silnik na drugi i kolejne przygody - teraz zaczyna wywalac prze odpowietrznik skrzyni korbowej -myslalem ,że olej a to jest mieszanka oleju z paliwem , do tego bardzo szybko przybylo paliwa w misce olejowej - ok 10 litrów na 1 motogodzinę ! juz nie zapalam aby nie zatrzeć silnika
co to może byc - pompa paliwa - kiedys mialem taka sytuację ale to olej dostawał sie do paliwa -czy jest odwrotna możliwość ?
wtyskiwacz leje bez przystanku ?
auto ładnie zapala i ma moc i dym nie jest az tak tragiczny
był muscel MB2000- uaz Mb2600 jest-muscel perkins traktor w szybkim wydaniu :) i doszła vitara 8v

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

Re: perkins 3p w misce olejowej przybywa paliwa ?

Post autor: Gabriel Tatoj » sob lip 04, 2009 9:11 pm

WITAJCIE :D
lester461 pisze:zmienilem silnik na drugi i kolejne przygody - teraz zaczyna wywalac prze odpowietrznik skrzyni korbowej -myslalem ,że olej a to jest mieszanka oleju z paliwem , do tego bardzo szybko przybylo paliwa w misce olejowej - ok 10 litrów na 1 motogodzinę ! juz nie zapalam aby nie zatrzeć silnika
co to może byc - pompa paliwa - kiedys mialem taka sytuację ale to olej dostawał sie do paliwa -czy jest odwrotna możliwość ?
wtyskiwacz leje bez przystanku ?
auto ładnie zapala i ma moc i dym nie jest az tak tragiczny
Jeżeli to nie pompka zasilająca jest winna, to będzie to uszczelniacz na wałku pompy rozdzielaczowej. Roto mają swoje wnętrze zalane paliwem i żeby to paliwo nie wydostało się z wnętrza pompy, to na wałku odbierającym napęd z rozrządu jest simering. O ile pamiętam to jest to wymiar calowy tego uszczelniacza, ale na przykład Rumuni stosowali równolegle z tymi calowymi oryginałami, swoje rumuńskie oryginały- FARTEC 22 x 35 x 6. Tam są dwa takie uszczelniacze - jeden za drugim przedzielone pierścieniem segera; W- 35. Ten seger jest tam po to, aby ciśnienie paliwa nie wypchało uszczelniacza z gniazda :)13 .
POZDRAWIAM :D

lester461

Post autor: lester461 » ndz lip 05, 2009 7:56 am

ale nie wiem jak to możliwe - przeciez pompa wtryskowa nie ma kontaktu z olejem , co innego paliwowa , może coś więcej jak to mozliwe :)
był muscel MB2000- uaz Mb2600 jest-muscel perkins traktor w szybkim wydaniu :) i doszła vitara 8v

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

Post autor: Gabriel Tatoj » ndz lip 05, 2009 11:17 am

WITAJCIE NIEDZIELNIE :D
lester461 pisze:ale nie wiem jak to możliwe - przeciez pompa wtryskowa nie ma kontaktu z olejem , co innego paliwowa , może coś więcej jak to mozliwe :)
A jak jest zamocowana powyższa pompa w korpus silnika ?? :)13
Na trzy śruby M-8, poprzez uszczelką z bristolu jest przkręcona do obudowy -pokrywy rozrządu. Ta uszczelka zabezpiecza to łączenie przed wyciekiem oleju silnkowego na zewnątrz. Skoro w taki właśnie sposób pompa jest zamocowana do silnika , to bezpośrednio na jej wałku założone jest koło rozrządu napędzające ją. :)1 :)1 . Wałek pompy z nieszczelnymi zimeringami wchodzi w ten sposób; prawie do wnętrza silnika. :)13 Myślę,że to proste i nie powinno być problemu z analizą sytuacji ?? :)13 No chyba że masz 3-P z paskiem rozrządu :wink: :)21

lester461

Post autor: lester461 » ndz lip 05, 2009 11:42 am

tak to możliwe ,ale chyba rzadko spotykana awaria w perkinsie :) , jeszcze chyba możliwe przez świece płomieniową tam jest dostarczane paliwo z pompy
pompa wtryskowa jest nowa ale leżakowala jakies 15lat :) mogło coś struchleć

marek243
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marek243 » ndz lip 05, 2009 1:14 pm

Witam
Jeśli olej napędowy dostaje się do silnika przez świece płomieniową lub przez niesamowicie lejące lub całkiem otwarte wtryski jak mówisz to cała ta ropa dostaje się na tłoki do komory spalania i powinna być w jakiś sposób spalona przez pracujący silnik lub jakoś tam wyrzucona przez wydech podczas prób uruchomienia. Jeśli jednak ropa z komory spalania dostaje się tak szybko w tak dużej ilości do skrzyni korbowej(miski olejowej w ułatwieniu) to szczelność pierścieni tłokowych jest co najmniej słaba (możliwa również dziura w tłoku :) :( ) a praca takiego silnika raczej niemożliwa lub skrajnie wadliwa.
Gabryś ma tu 100% racji, zęby na tym zjadł i trzeba go słuchać. Nie pamiętam przypadku, żeby On nie miał racji.
Sprawdź pompę wtryskową i jej uszczelniacz oraz pompę zasilającą, może membrana dziurawa i przez nią ropa leci do krzywki(ona jest smarowana olejem silnikowym i tu właśnie może być kontakt ropy z olejem) ale to z kolei powodowało by nietłoczność pompy. Obstawiam za uszczelniaczem pompy wtryskowej. Daj znać co było przyczyną.

Owocnego motania

Pozdrawiam

lester461

Post autor: lester461 » ndz lip 05, 2009 3:19 pm

właśnie -silnik zapala super , mocy mu nie ubyło
przez pompę paliwa -chyba usterka jest tylko w jedna stronę w 3p - czyli olej idzie do paliwa - już to przerabiałem , mam nadzieje ,ze to nie uklad korbowo -tłokowy

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

Post autor: Gabriel Tatoj » ndz lip 05, 2009 9:24 pm

marek243 pisze:Witam
(......)Gabryś ma tu 100% racji, zęby na tym zjadł i trzeba go słuchać. Nie pamiętam przypadku, żeby On nie miał racji. (.....)
Marunio- dlaczego przesadzasz ?? :oops: :oops: :oops: :oops: Ty też wiesz jakie są ewentualne powody przecieku , ktoś inny też i jeszcze ktoś i to dość oczywiste :)1
100% racji ma nasz Stwórca- jako jedyny wie wszystko :)13
lester pisze: przez pompę paliwa -chyba usterka jest tylko w jedna stronę w 3p - czyli olej idzie do paliwa -już to przerabiałem , mam nadzieje
Nierozumiem co oznacza ,,olej idzie do paliwa" :o którędy by miał się tam dostać ?? :o
Nie pójdzie olej do paliwa, bo nie ma takiej możliwości, tak wynika z mojej wiedzy. :)1 Wnętrze pompy roto DPA bo o takiej prowadzimy konwersację, podczas pracy jest pod stałym ciśnieniem oleju napędowego wynoszącym około 0,6 Bara. Może być i większe , ale to zależy w jaki sposób jest zasilana w to paliwo ??
Wystarczy ,że w tej pompie, dawno temu ktoś odwrotnie założył uszczelniacze :)13
Napisz jak idą prace z 3-P ?

marek243
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marek243 » pn lip 06, 2009 2:06 pm

Gabryś może ciut się podekscytowałem ale za bardzo to ja nie przesadziłem:)
Powiedz kiedy ostatnio się pomyliłeś w zakresie aro, pomp wtryskowych lub czegokolwiek w ogóle? ??
Może to źle ale uważam cię za encyklopedię, której używanie ułatwia życie :)1 Szkoda czasem czasu brnąć w ślepy zaułek jak ktoś inny wie jak drzwi otworzyć.
Możemy rozpatrzeć jeszcze aspekt poznawczy: nauka na błędach znaczy się. Trzeba mieć na to czas i środki bo co nieco można popsuć w miedzy czasie (znam z autopsji):lol:

Tak czy siak nie mogę sie doczekać wyjaśnienia jak ta ropa do oleju wleciała.

Gdyby olej miał dostać się do ropy to w skrzyni korbowej musiało by się wytworzyć wyższe ciśnienie niż w pompie, pewnie odma musiała by być zapchana. Ale to jest nie możliwe, nie da rady. Konsultowałem nawet z kolegą, który ma traktor z tym silnikiem, oraz w fabryce z gośćmi co wózki raki mają z perkinsem, nikt przez 15 lat eksploatacji nie słyszał aby olej z silnika dostał się do ropy.

Owocnego motania życzę.

Awatar użytkownika
J.Cichy
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: J.Cichy » pn lip 06, 2009 6:41 pm

Mam ładowarkę z perkinsa silnikiem ,założyłem właśnie taką zleżałą 15-letnią pompę i może z miesiąc pochodziła i właśnie z pompy zaczęło lać rope do oleju ,kupiłem drugą nowąWSK Poznań bo tak było w moim przypadku najszybciej ,a stara poszła do nich do remontu .Mi robiła dwa stany oleju po 8 godzinach pracy ,a i silnik nierówno pracował

Awatar użytkownika
leszek

Kontaktowanie:

Post autor: leszek » śr lip 08, 2009 6:15 am

przy takiej ilości jak tobie pompuje do silnika gdyby to był wtryskiwacz czy świeca płomieniowa, to chyba byś zauważył :)21
w moim widlaku poleciały dokładnie uszczelniacze pompy wtryskowej.
jest z wymianą ich jeden ból jak kolesie którzy składali silnik nie założyli kołka w bloku który przytrzyma koło napędu jak odkręcisz go od pompy to koło sobie spada i trzeba rozebrać silnik od strony rozrządu.

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

Post autor: Gabriel Tatoj » ndz lip 12, 2009 11:49 am

lester461 pisze:właśnie -silnik zapala super , mocy mu nie ubyło przez pompę paliwa- chyba usterka jest tylko w jedna stronę w 3p
- czyli olej idzie do paliwa - już to przerabiałem , mam nadzieje ,ze to nie uklad korbowo -tłokowy
No i jak ożywienie ,,przecieka" ?? jesteśmy bardzo ciekawi :o :o :o ?? Nic nie wiemy o postępie prac motaczych mających na celu wyeliminowanie ,,wymiany" płynów ustrojowych motora ?? :)13

lester461

Post autor: lester461 » ndz lip 12, 2009 12:42 pm

czekam na kolege co zna się na 3p , sam sie juz zaczynam bac tego silnika , bo znowu czymś co sie zdarza raz na 10000 u mnie sie pojawi :)

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

Post autor: Gabriel Tatoj » ndz lip 12, 2009 1:22 pm

:D :D :D
lester461 pisze:czekam na kolege co zna się na 3p , sam sie juz zaczynam bac tego silnika , bo znowu czymś co sie zdarza raz na 10000 u mnie sie pojawi :)
Motaj- tak żebyś na następny zlot miał czym przyjechać, :D a w razie czego na miejscu usuniemy niedomagania :)2 :D

lester461

Post autor: lester461 » czw sie 06, 2009 6:50 pm

jednak to nie pompa wtryskowa - po wymianie bylo to samo , zdemontowalem pompe paliwowa i jest walnieta -czekam na dostawe części i chyba bedzie koniec usterek :)
jednak w perkinsie mozliwe jest takie uszkodzenie pompy paliwowej ,ze olej moze dostawac się do paliwa ( przerabialem to 2 lata temu ) i na abarot paliwo moze dostawac się do oleju - przerabiam to teraz :(

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

Post autor: Gabriel Tatoj » czw sie 06, 2009 11:19 pm

lester461 pisze:(....)jednak w perkinsie mozliwe jest takie uszkodzenie pompy paliwowej ,ze olej moze dostawac się do paliwa (.......) :(
Gratulacje w związku z pozytywnym zmotaniem tematu :)2
Opisz proszę zjawisko z olejem w paliwie :)1 . Jestem ciekawy w jaki sposób ten olej do paliwa dotrze ?? :)13

lester461

Post autor: lester461 » śr sie 12, 2009 10:31 pm

3 lata temu mialem wlasnie taka przygodę ,że perkins stopniowo połykal olej - myslalem ,że sie silnik kończy , polykal coraz więcej , doszło do tego ,ze jeździłem na mieszance 50|50 olej paliwo , ale pewnego razu zatkal sie filt paliwa i okazało sie ,że w paliwie jest olej - stwierdzilem ,że trzeba wymienic pompę paliwa i ... usterka została usunieta - jak to sie dzieje nie sprawdzalem - pompa wchodzi do bloku tam ma styk z olejem przy peknietej membranie zasysał chyba . I przy obecnej sytuacji - czyli nachodzące paliwo do oleju uznałem ,że teraz to nie moze byc pompa paliwowa , bo ona psuje sie tylko w jedna stronę -daje olej do paliwa , a jednak może byc i na odwrót .

Awatar użytkownika
Wąż

Post autor: Wąż » wt sie 18, 2009 9:35 am

to na odwrót jest częściej spotykane :wink:
czytam sobie czytam te wątki o perkinsie 3p i mnie świerzbić zaczyna :)21
znacie może kogoś z okolicy way z takim moturem w samochodzie? :)21
Land Rover made by craftsmen-driven by psychos :)21
always look on the bright side of life :)21

Awatar użytkownika
Janek 44

Post autor: Janek 44 » czw gru 03, 2009 7:06 pm

Wąż pisze:to na odwrót jest częściej spotykane :wink:
czytam sobie czytam te wątki o perkinsie 3p i mnie świerzbić zaczyna :)21
znacie może kogoś z okolicy way z takim moturem w samochodzie? :)21
To się szybciutko podrap i zapomnij . Tarpan 239D jest . :)3
"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

Diesel-zasilanie w paliwo

Post autor: Gabriel Tatoj » ndz gru 06, 2009 7:36 pm

Janek 44 pisze:(.....). Tarpan 239D jest . :)3
Tarpan 239 Janku też ma silnik PERKINSA tylko, że 4-ro cylindrowy, a instalacja paliwowa jest identyczna jak w 3-P :)1 :o , czy nie tak ??
Moim skromnym zdaniem pompki membranowe nie sprawdzają się przy DIESLACH i pokażą swoje fochy w najmniej odpowiednim momencie :)3 .
Jeżeli jakoś dają rady z ssaniem i tłoczeniem benzyny , to o wiele gęstszy ON jest dla nich wyzwaniem które ich zagina w boju :)3. Gdybym to ja miał któryś z tych motorów i chciałbym nimi jeździć bez obawy o to czy zasilanie w paliwo będzie skuteczne i czy nie będzie czasem powodem zachwiania równowagi w płynach fizjologicznych motora, to w dzień zanabycia sprzętu założyłbym doń; pompkę tłokową- moim zdaniem niezawodną i bezobsługową :)13. Membrana-owszem będzie robić, ale trzeba spełnić kilka warunków na które My nie mamy wpływu. Mianowicie; odpowiednie paliwo także pod względem pór roku oraz materiał z którego wykonana jest membrana i zaworki, reszta to może sobie być taka sobie . Chemia paliw(oraz a może przedewszystkim anty-paliw na których jeździmy !! :)3 ) jest bezlitosna i tylko materiały z górnej półki mogą dobrze robić :)2.
Pompka tłokowa jest zupełnie innym organizmem mechanicznym i jest dla niej bez większego znaczenia co tłoczy. Do każdego silnika można wykonać adapter i założyć takową :)13. Piszę oczywiście co ja bym zrobił mając silnik DIESLA z membranowym zasilaniem :)13. POZDRAWIAM :D .
Obrazek

lester461

Post autor: lester461 » ndz gru 06, 2009 8:51 pm

tarpan 239d ma silnik 3p

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

Post autor: Gabriel Tatoj » ndz gru 06, 2009 11:47 pm

lester461 pisze:tarpan 239d ma silnik 3p
To w takim razie który Tarpan rolniczy miał 4-ro cylindrowego DIESLA ?? i czy był taki Tarpan o oznaczeniu 237-P(na Żukawce był 237 ??) Pytam bo jak widzę nie wszystko jest dla mnie jasne z tymi rolniczymi Tarpanami :o :)13. Widziałem nieraz takiego 237(duży napis na progu pod drzwiami)z silnikiem właśnie 3-P i widziałem takiego bez napisu z silnikiem 4-cylindrowym Perkinsa :)13. Nie wiem co montowali w fabryce a co było montowane w szopce. :o ?? W mojej okolicy jeździł Tarpan na takim właśnie 4-ro cylindrowcu (na pewno miał 4 gary !!) i byłem pewien , że to fabryczna konstrukcja. :o
Z górki dzięki za informację, znowu się coś dowiem nowego :)2 :)13

Awatar użytkownika
Janek 44

Post autor: Janek 44 » pn gru 07, 2009 8:27 am

To chyba nie był Perkins, to silnik 4C90 z Andrychowa.
http://pl.wikipedia.org/wiki/FSR_Tarpan
4-garowego :)21 Perkinsa nie widziałem w Tarpanie.
"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."

Awatar użytkownika
Wąż

Re: Diesel-zasilanie w paliwo

Post autor: Wąż » pn gru 07, 2009 3:16 pm

Gabriel Tatoj pisze:WITAJCIE NIEDZIELNIE :D

Pompka tłokowa jest zupełnie innym organizmem mechanicznym i jest dla niej bez większego znaczenia co tłoczy. Do każdego silnika można wykonać adapter i założyć takową :)13. Piszę oczywiście co ja bym zrobił mając silnik DIESLA z membranowym zasilaniem :)13. POZDRAWIAM :D .
Obrazek
żęś mnie zainteresował tym zagadnieniem, pompa napędzana jest w ten sam sposób co membranowa(z wałka rozrządu)?

perkins 3P powinien mieć taki sam układ paliwowy co 4P, tylko jeden przewód więcej z pompy wychodzi :wink:
a teraz pytanie za 100punktów, komuś nie zalega pompa wtryskowa od 4P?... tylko w stanie zdatnym do natychmiastowego użycia :roll: :)21
Land Rover made by craftsmen-driven by psychos :)21
always look on the bright side of life :)21

Awatar użytkownika
Gabriel Tatoj

Post autor: Gabriel Tatoj » pn gru 07, 2009 9:34 pm

Janek 44 pisze:To chyba nie był Perkins, to silnik 4C90 z Andrychowa.
http://pl.wikipedia.org/wiki/FSR_Tarpan
4-garowego :)21 Perkinsa nie widziałem w Tarpanie.
Nie będę się mondralinił bo nie wiem na pewno :roll: , ten motor sprawiał wrażenie bardzo agresywnego a Andoria jest raczej ospałą jednostką, odniosłem wrażenie, że pod maską jest jakiś strszny nerwus- na dodanie gazu reagował natychmiast , przód dosłownie wywalało do góry jakby się miał oderwać od drogi :o, Andoria nie ma raczej takiej krzepy i zupełnie inny klangor, to był jakiś motor z bezpośrednim wtryskiem. To oczywiście mogła być zmota ?? Dzielę się z Wami moimi obserwacjami i dla tego pytałem o te silniki :)13 .
Wąż pisze: żeś mnie zainteresował tym zagadnieniem, pompa napędzana jest w ten sam sposób co membranowa(z wałka rozrządu)?perkins 3P powinien mieć taki sam układ paliwowy co 4P, tylko jeden przewód więcej z pompy wychodzi
a teraz pytanie za 100punktów, komuś nie zalega pompa wtryskowa od 4P?... tylko w stanie zdatnym do natychmiastowego użycia

Nie żebym był wścipski, ale jak byś podał przeznaczenie tej pompy , to można coś pokombinować :)13 .
Rozawżania prowadzimy oczywiście o rozdzielaczowej-prawoobrotowej pompie DPA ??
POZDRAWIAM SERDECZNIE :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aro”