Nawiew na szybę Muscel
Moderator: Misiek Bielsko
Nawiew na szybę Muscel
Witam szanowne grono mam pytanie jak u was w Muscelach z nawiewem na szybę bo u mnie po założeniu rur pod szyby wentylator kręci się dwa razy szybciej tak jak by te cienkie wyloty pod szybą nie pozwalały mu zassać odpowiednią ilość powietrza . Co za tym idzie często szyba jest zaparowana ale nie mam dodatkowych osłon kierujących nawiew na szybę to też może ma znaczenie a może jest jakiś patent sprawdzony aby to usprawnić 

Re: Nawiew na szybę Muscel
Których osłon nie masz,tych na ramce z szybą?
,Espace 2,2dCi 2003,Jeep Grand Cherokee 4,0 1998
Tak , ale ogólnie lipa z nawiewem szczególnie podczas postoju jak nie łapie powietrza z klapki przed szybą , wyśmigało mnie ładnie ostatnio na wyjeździe tydzień temu, może dodam jeszcze wentylatory komputerowe z zasilacza na wylotach na nogi silnik 100 stopni nagrzewnica spora a tu lipa
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
mientkie faje

zylion lat temu w muscelu wcale nie miałem wiatraka. i żyłem w przekonaniu, że tak ma być.
nawiew wyłącznie grawitacyjny przez podniesiony wlot na podszybiu.
i wiatr pod plandeką.
się człowiek ubierał w kurtę puchową, buciory do kolan, rękawice porządne, zawijał się w koc na plecy, nery, nogi i faja w drogę przy minus piętnastu na oponach d100...
a nie jak teraz...dewasta srasta, wiatraki sraki i inne nawiewy żeby w adidaskach pośmigać.

zylion lat temu w muscelu wcale nie miałem wiatraka. i żyłem w przekonaniu, że tak ma być.
nawiew wyłącznie grawitacyjny przez podniesiony wlot na podszybiu.
i wiatr pod plandeką.
się człowiek ubierał w kurtę puchową, buciory do kolan, rękawice porządne, zawijał się w koc na plecy, nery, nogi i faja w drogę przy minus piętnastu na oponach d100...
a nie jak teraz...dewasta srasta, wiatraki sraki i inne nawiewy żeby w adidaskach pośmigać.

#noichuj
E tam zaraz miękkie faje, w tamtym roku nie miałem szyb to nie marzłem a jeszcze wcześniej to i drzwi były zbędne :

Ale starość nie radość o zdrówko trza zadbać
A adidasków nie noszę tylko kamaszki

Ale raczej chodzi o bezpieczeństwo bo przy opadach zimnego deszczu czy śniegu nic nie widać zaparowane

Ale starość nie radość o zdrówko trza zadbać

Ale raczej chodzi o bezpieczeństwo bo przy opadach zimnego deszczu czy śniegu nic nie widać zaparowane
ja mam taki patent -przerobiona oryginalna nagrzewnica - a właściwie polaczenie z nagrzenica od żuka - od zuka są dwa wentylatory na kabinę i wklad zuka , od muscela silnik na szyby - jestem teraz niezalezny od nawiewu z zewnatrz 

był muscel MB2000- uaz Mb2600 jest-muscel perkins traktor w szybkim wydaniu
i doszła vitara 8v

tylko czy ty masz miejsce na oryginalna nagrzenicę ?
był muscel MB2000- uaz Mb2600 jest-muscel perkins traktor w szybkim wydaniu
i doszła vitara 8v

aktus,te klapki mogę Ci dać w prezencie jeśli chcesz.Co do reszty to masz chyba coś nie tak bo ogrzewanie w M461 jest dobre.
,Espace 2,2dCi 2003,Jeep Grand Cherokee 4,0 1998
- Gabriel Tatoj
-
WITAJCIE
Nie myśl sobie Kaktus , że się czepiam , absolutnie nie mam takiego zamiaru
. M-461 jest dość szczelny mimo , że to nie jest MB-124 z potrójnymi uszczelkami w drzwiach to i tak było dość fajnie w środku. Jakiegoś wielkiego doswiadczenia nie mam , ale dopóki mój znajomy miał Muscela oryginalnego z dobrą plandeką(miał na zapasie kilka zupełnie nowych) to w środku było całkiem przytulnie nawet w mrozy nastostopniwe
, ale jak zapodał tam moterek z C-360 to się już porobiło, zmiany w nadwoziu jakieś się podziały i wtedy te waciaki o których pisze czesław&jarząbek były nieodzowne mimo kpmpletnej i dopasowanej plandeki. Coś tam trzeba było wywalić , przyciąć, dopasować i już nie było jak zostawić bliskości oryginału, a jak zapodał z Nyski jakąś nagrzewnicę, to ciepło było dość późno i bardzo niewydajne w stosunku do tych wszystkich nieszczelności które były następstwem mutacji
Nie mówię , że tak jest w ,,potworku"
. Sprawdza się patent-skierowania ciepła na szybę z komory silnka poprzez odpowiednią konstrukcję maski silnka, takie wloty czy raczej wyloty spod niej, są na przykład w kilku modelach zacieków i ciepłe powietrze z wnętrza komory jest podczas jazdy kierowane na przednią szybę od jej zewnętrznej strony
. Nie jest to może temperatura sięgająca 80 stopni, ale wiem , że dużo daje i szyba ma wyższą temperaturę niż otoczenie
.
POZDRAWIAM

Zawsze Lorado może być coś nie tak jeżeli to już nie oryginał tylko zmotany pojazdLorado pisze:Kaktus,te klapki mogę Ci dać w prezencie jeśli chcesz.Co do reszty to masz chyba coś nie tak bo ogrzewanie w M461 jest dobre.

POZDRAWIAM

Lorado pisze:te klapki mogę Ci dać w prezencie jeśli chcesz.Co do reszty to masz chyba coś nie tak bo ogrzewanie w M461 jest dobre.
Dzięki Lorado za klapki, ale za daleko mieszkam, wygodniej mi będzie je dorobić, co do nagrzewnicy to całe podszybie jest z nią oryginalne. Moim zdaniem nawiew jest źle zaprojektowany, jak wspomniałem wcześniej po założeniu przewodów powietrznych pod szybę wentylator dostaje obrotów, wręcz wariacji, jak by chodził bez obciążenia. Pozostaje chyba tylko powiększenie wylotów pod szybą , zastanawiałem się też nad zrobieniem dodatkowych dziur z boku nieszczelności aby wentylator zassał bo jak jest nie wpięty w obieg słychać że jest obciążony i dmucha mocno