zaspawane sprzegiełka piast.
Moderator: Kosiarz
-
-
zaspawane sprzegiełka piast.
Witam, w Y61 posiadam zaspawane sprzęgiełka piast, ponieważ przeznaczenie auta daleko odbiega od katowania wkoło komina, należało by w końcu uwolnić koła. Nie jestem mechanikiem, proszę nie bić za pytanie: czy tak już zaspawane sprzęgi dadzą się bez problemu wymienić na manuale czy też istnieje ryzyko, że "spawacz" zespawał coś w koło tych sprzęgów i jak zamówię i kupię nowe to mi mechanior powie, że się nie da nowych założyć, bo wszystko zespawane
? i drugie pytanie: czy jeśli się już da je wymienić to alternatywą dla AVM jest Warn tylko gdzie warna można zakupić i czy jest on dużo lepszy/droższy?

Re: zaspawane sprzegiełka piast.
Zależy ile masz śmigać po czarnym. Niektóre auta w wersji podstawowej mają fabrycznie sprzęgi nierozłączne - np. Terrano II, Suzuki Grand Vitara- i nic się specjalnie z nimi nie dzieje, no, może więcej palą ale ile trzeba przejechać aby różnicę w zużyciu paliwa przeznaczyć na sprzęgi?
Jak spawał myślący to nowe AVMy wrzucisz bez problemu, jak zespawał półoski- to
Jak spawał myślący to nowe AVMy wrzucisz bez problemu, jak zespawał półoski- to

Większość moich postów mogła powstać pod wpływem używek zatem wyrażają jedynie moją aktualną opinię.
Również Patrole występują ze stałymi zabierakamiigor pisze:.......Niektóre auta w wersji podstawowej mają fabrycznie sprzęgi nierozłączne - np. Terrano II, Suzuki Grand Vitara- i nic się specjalnie z nimi nie dzieje.......

Wiecie, ale jak kolega nie będzie upalał w terenie, a np. dużo będzie jeździł w trasie, to czemu by nie założyć manuali.
Tyrrano WD21 2,7TD
Toyo Open Country AT - żal się chwalić

ja posiadam stałe zabieraki w Parchu i bardzo chwale sobie to rozwiązanie
przestajesz myslec o sprzęgach, że nie możesz sobie włączyć jak jdziesz 60-70
że ci się przypadkiem rozepną prrzy cofaniu, że zmielesz przy agresywnym bierzniku
same plusy
dwa minusy: te pół litra wachy więcej na 100km i większe zużycie elenentów przedniego mostu 

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Chyba jednak wychodzi więcej niż pół litra, bo odkąd mam zapięte na stałe automaty, to spalanie wychodzi u mnie około 15,5l/100km 

W moim średnio litre więcej żre na zapiętych sprzęgach 

Tyrrano WD21 2,7TD

nie pomyślałeś że to może być wina snorkela i 35 cali??N2O pisze:Chyba jednak wychodzi więcej niż pół litra, bo odkąd mam zapięte na stałe automaty, to spalanie wychodzi u mnie około 15,5l/100km

a na poważnie mój ze stałymi sprzęgami pali mniej więcej tyle co taki sam z automatami

mam tylko 33", ale pomyślałem o tym że wisko cały czas zapitala, łożyska i hamulce trzeba by z przodu zrobić na tip top, no i niestety łożyska w skrzyni. A i pewno buty z cieńszą podeszwą by się przydały 
A snorkel od wymiany silnika jeszcze nie podłączony - ale snorkel i tak podobno zmniejsza spalanie
A jeszcze jakbym resory z tyłu zmienił, to bym więcej dmuchnął w koła.

A snorkel od wymiany silnika jeszcze nie podłączony - ale snorkel i tak podobno zmniejsza spalanie

A jeszcze jakbym resory z tyłu zmienił, to bym więcej dmuchnął w koła.

nie pchaj się w avm tylko kup oryginalne
Do GR najlepsze są oryginalne manuale, ale te to najłatwiej zdobyć chyba w Australii. 

autmatyczne manuale
też robią.. tyle, że trzeba pamiętać, że przed ambitniejszymi tematami należy uzyć klucza serwisowego 21 i wprowadzić w pozycję właściwą
co do zużywania przedneigo napędu od jazdy z zabierakami/zapiętymi sprzęgiełkami - zaryzykowałbym twierdzenie, że temu wału to tylko na zdrowie wychodzi

co do zużywania przedneigo napędu od jazdy z zabierakami/zapiętymi sprzęgiełkami - zaryzykowałbym twierdzenie, że temu wału to tylko na zdrowie wychodzi
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Przynajmniej porusza się trochęMroczny pisze: że temu wału to tylko na zdrowie wychodzi

Safari "Gucio" 4,2D
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
jak sie kreci bez obciazenia to raczej sie w bardzo niewielkim stopniu zuzywa, praktycznie przezyje bude 10 razy.
temu wału tak natomiast troche szybciej padają łożyska, uszczelniacze, i takie tam pierdółkiMroczny pisze: temu wału to tylko na zdrowie wychodzi

-
-
Dzięki za kilka merytorycznych postów, widzę, że zdania jak zwykle są podzielone
nie brałem pod uwagę oryginałów, jednak jeśli już to tylko manuale mnie interesują, czy Ktoś wie ile za oryginały może sobie ASO liczyć? ee.. a tak w ogóle to po tych postach to mnie sie juz odechciało tej zmiany... myślałem, że to w jakiś większy sposób przedłuża żywot mostu... 

syncmaster pisze: czy Ktoś wie ile za oryginały może sobie ASO liczyć?

Też bym chciał takie,lbl78 pisze:ja posiadam stałe zabieraki w Parchu i bardzo chwale sobie to rozwiązanie![]()
![]()
ale gdzie je znaleźć ?
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Zrobić u dobrego ślusarzapilmar pisze:Też bym chciał takie,lbl78 pisze:ja posiadam stałe zabieraki w Parchu i bardzo chwale sobie to rozwiązanie![]()
![]()
ale gdzie je znaleźć ?

Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
a występowały takie fabryczne?
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Tak występowały. Na pewno były w GR Pickup'ach, chociaż widziałem też w innych.pilmar pisze:a występowały takie fabryczne?
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
JR 4.2 w orgnale miał
automaty i manuale były w opcji 

Jest w południowej Polsce taka firma co przerabia extremalnie Patrole.pilmar pisze:Też bym chciał takie,lbl78 pisze:ja posiadam stałe zabieraki w Parchu i bardzo chwale sobie to rozwiązanie![]()
![]()
ale gdzie je znaleźć ?
W ofercie ma stałe zabieraki.
Dzwoniłem do extremu w bielsku, ale nie mają takich.
Czy nie o nich chodzi?
Czy nie o nich chodzi?
- youlo
- jestem tu nowy...
wiosną 2008 posypało sie sprzęgiełko w parchu k160, do domu daleko i przez beszczelne bieszczadzkie błoto, zaspawaliśmy w wiosce (w profesjonalnym zakładzie
) i sprzęt chodzi do dzisiaj, jezdzi na rolnikach i 90% błoto... jak sie urwie beziemy rozkminiać.. oby nie w lesie 

Cherokee Sport -- L6 - 4.0L vin S 242ci - MFI GAS OHV
--
K160 3,3D
BRONCO II (89)
--
K160 3,3D
BRONCO II (89)