Rama nissan terrano I - Pomocy!
Moderator: Kosiarz
Rama nissan terrano I - Pomocy!
Witam kolegów i koleżanki!
Mam wielki problem - pękła mi rama w nissanie terrano I i poszukuję drugiej w stanie używalności a nie rozkładu, by trochę jeszcze tym autem pojeździć. Mam jednak problem, ponieważ nie jestem biegły w materii mechanicznej aż do tego stopnia, by wiedzieć, czy mimo tego, iż 5-cio drzwiowy i 3-drzwiowy nie różnią się długością - chodzi o długość i szerokość ramy, to czy istnieje jakaś różnica w elementach łącznych oraz czy jest jakaś różnicach w elementach uchwytów. Generalnie chciałem Was zapytać, czy wszystkie modele nissana I są na tej samej ramie czy też różnią się od siebie? A jeżeli jest różnica to może są jakieś numery i nazwy, po których mogłbym szukać dokładnie tej ramy, której potrzebuję. Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź.
Mam wielki problem - pękła mi rama w nissanie terrano I i poszukuję drugiej w stanie używalności a nie rozkładu, by trochę jeszcze tym autem pojeździć. Mam jednak problem, ponieważ nie jestem biegły w materii mechanicznej aż do tego stopnia, by wiedzieć, czy mimo tego, iż 5-cio drzwiowy i 3-drzwiowy nie różnią się długością - chodzi o długość i szerokość ramy, to czy istnieje jakaś różnica w elementach łącznych oraz czy jest jakaś różnicach w elementach uchwytów. Generalnie chciałem Was zapytać, czy wszystkie modele nissana I są na tej samej ramie czy też różnią się od siebie? A jeżeli jest różnica to może są jakieś numery i nazwy, po których mogłbym szukać dokładnie tej ramy, której potrzebuję. Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź.
Nissan WD21 '93
Re: Rama nissan terrano I - Pomocy!
Terrano I czy 3 czy 5 drzwiowy różnią się tylko ilością drzwi.
Tyrrano WD21 2,7TD
Toyo Open Country AT - żal się chwalić

Witam Slayer!
Spodziewalem sie ze to Ty odpiszesz - nie orientujesz sie gdzie mozna znalezc rame do tyrranka I ?
Spodziewalem sie ze to Ty odpiszesz - nie orientujesz sie gdzie mozna znalezc rame do tyrranka I ?
Nissan WD21 '93
- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
Ta spasuje? http://www.allegro.pl/item618485978_wsz ... _rama.html
jak cos to moze popytaj gebelsa - pamietam, ze mial kiedys 2 tyrrana do przeszczepu czesci. moze sie mu jeszcze uchowala
jak cos to moze popytaj gebelsa - pamietam, ze mial kiedys 2 tyrrana do przeszczepu czesci. moze sie mu jeszcze uchowala

Jest Navara D40 lekko dłubnięta...
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
ta podpasi ale dalkeo jechac bo to chojnow a ja w gizycku kurcze - cala polska
juz podalem pytanie - czekam
cena pozytywna ale ile za transport - czekam n ainfo dzieki za pomoc skarby / bez pedalstwa ;]
juz podalem pytanie - czekam
cena pozytywna ale ile za transport - czekam n ainfo dzieki za pomoc skarby / bez pedalstwa ;]
Nissan WD21 '93
Ale jakoś dramatycznie ta rama pęcła
może wystarczy pospawać 

SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
nie kupuj na zdjecia bo wymienisz szrot ba szrot
@Didymos ma racje, wypiaskuj pospawaj może się uda uratować twoją, przynajmniej będziesz wiedział na czym jeździsz

@Didymos ma racje, wypiaskuj pospawaj może się uda uratować twoją, przynajmniej będziesz wiedział na czym jeździsz

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
lbl78 pisze:nie kupuj na zdjecia bo wymienisz szrot ba szrot![]()
to tez prawda - lepiej pojechac, obmacac i sprawdzic czy sie do czegos nadaje

sprobuj moze jeszcze uratowac stara rame, a potem bedzie sie szukac jak starej juz nic nie pomoze...
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
a gdzie Ci pekla ? gdzies przy tylnym kole ?
TOITOI J95 D4D 2002
Jak będziesz jechał po rame weź ze sobą młotek i obstukaj newralgiczne punkty.
Biały kuter Y60
tel: 502-358-221
tel: 502-358-221
Rozerwał mi ją "dobry czlowiek" w polu jak, poszedłem po pomoc bo się zakopałem a oponki były cieniutkie. Został na biegu po jaja w glinie na drodze, gdzie ciągniki nawet nie jeżdżą. No i podjechał - zaczepil za hak linę i zrobił dobry uczynek - z obydwu stron pękła. No cóż - teraz stoi od jesieni i czeka u mechanika na chęć zrobienia go - radzicie pospawać?
Nissan WD21 '93
Sprzedaj grata na części.
Kup lepszego.. różnica kwot będzie na bank mniejsza niż koszta naprawy.
Pospawać się da, ale trzeba miec do tego łeb, sprzęt i chęci. No i domyślam się stanu ramy w pozostałych punktach. Wymiana ramy to jak budowanie od podstaw.
Kup lepszego.. różnica kwot będzie na bank mniejsza niż koszta naprawy.
Pospawać się da, ale trzeba miec do tego łeb, sprzęt i chęci. No i domyślam się stanu ramy w pozostałych punktach. Wymiana ramy to jak budowanie od podstaw.
kupujac kolejnego nigdy nie wiesz co kupisz. ja mam rocznik 1995 - rama wygladala swierzo - obecnie mam dwie spore laty - reszta jest OK. ale jednak ramy sie w TI sypia i tyle. Sam sie zastanawialem czy nie przeprowadzic kapitalnego remontu ramy ale tutaj koszty przekrocza 2tys wiec mnie to zrazilo. Poki co polatalem tam ghdzie sie pojawila rdza i jezdze dalej.
TOITOI J95 D4D 2002
przeca nie będzie kupował w tiviszopiebigi pisze:kupujac kolejnego nigdy nie wiesz co kupisz
Jak tak się boisz używanych to kupuj rame nową w aso.. po co latać albo kupować niepewne używki. Przeca sprawdzenie czy rama nie jest zgniła wymaga specnarzędzi, lat doświadczeń i zgody NASA

najgorsze jest to, że drugiego na części mam - i też rama max wysypana - co robić?
Nissan WD21 '93
albo kupić drugą - ale pewną,
albo spawać to co masz,
o ile jest co spawać, w ciemno ci nie powiem na 100% co lepsze
ja swoją spawałem, łącznie z dorabianiem nowych uszu i całej tylnej belki, z orginalnej ramy
zostawiłem tylko podłużnice , a i to w 3/4 długości, potem piaskowanie i ocynk, masa roboty,
ale rama jak nowa, a sporo taniej niż nowa,
Co do roboty- to najwięcej jest z rozbiórką i potem składaniem auta, więc jak dasz radę spawać bez demontażu wszystkiego, to jest to najtańsza opcja.
albo spawać to co masz,
o ile jest co spawać, w ciemno ci nie powiem na 100% co lepsze
ja swoją spawałem, łącznie z dorabianiem nowych uszu i całej tylnej belki, z orginalnej ramy
zostawiłem tylko podłużnice , a i to w 3/4 długości, potem piaskowanie i ocynk, masa roboty,
ale rama jak nowa, a sporo taniej niż nowa,
Co do roboty- to najwięcej jest z rozbiórką i potem składaniem auta, więc jak dasz radę spawać bez demontażu wszystkiego, to jest to najtańsza opcja.
LR 109 S III 2,25>2.5>300tdi
LR Disco 3 2,7 TDI
LR Disco 3 2,7 TDI
spawanie pękniętej ramy na aucie nie jest najszczęśliwszym pomysłem, nikt nie da gwarancji że będzie prosta po takim eksperymencierafi 109 pisze: Co do roboty- to najwięcej jest z rozbiórką i potem składaniem auta, więc jak dasz radę spawać bez demontażu wszystkiego, to jest to najtańsza opcja.

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
dzieki koledzy za pomoc - postaram sie wyspawac - jak sie uda dam znac. pozdrawiam!
Nissan WD21 '93
wiadomo, ale też napisałem - nie wiem co i jak jest pęknięte,
LR 109 S III 2,25>2.5>300tdi
LR Disco 3 2,7 TDI
LR Disco 3 2,7 TDI
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
Pany demagogie uprawiacie, na aucie da się pospawac i bedzie prosto, trzeba po prostu chcieć
a co do ramy to jest ich pełno nie sa drogie, szukac jak najbliżej siebie, bo transport kosztuje
ale ja bym spawał
a co do ramy to jest ich pełno nie sa drogie, szukac jak najbliżej siebie, bo transport kosztuje
ale ja bym spawał
Czwarte serce 

No ja swoją na aucie spawałem, znaczy spawał znajomek zajmujący się tym samym, tylko przy ciężarówkach.
Wyszło w sumie niedrogo, a moja rama (tył) była w stanie gorszym niż agonalnym. Tył poszedł dawno się bujać i jacyś spece obspawali blaszką na błotniki dookoła. Całe szczęście, że było do czego z przodu spawać to przywaliliśmy kilka długich łat, porządnie pospawane migiem i heja. Jak narazie nic się nie dzieje. (a też mi sie w jednym punkcie złamała - koło mocowania spreżyny - przez wykrzyże
)
Wyszło w sumie niedrogo, a moja rama (tył) była w stanie gorszym niż agonalnym. Tył poszedł dawno się bujać i jacyś spece obspawali blaszką na błotniki dookoła. Całe szczęście, że było do czego z przodu spawać to przywaliliśmy kilka długich łat, porządnie pospawane migiem i heja. Jak narazie nic się nie dzieje. (a też mi sie w jednym punkcie złamała - koło mocowania spreżyny - przez wykrzyże

Tyrrano WD21 2,7TD

- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
jak chcesz rame to mam w dobrym stanie , miałem przekładać do swojego , ale możemy sie dogadać , jak zdejme bude to ją dokładnie sprawdze
tyla że kraków ,
a spawanie to tylko u profesjonalisty co ma do czynienia z 4x4 a nie u jakiegoś lewusa
tyla że kraków ,
a spawanie to tylko u profesjonalisty co ma do czynienia z 4x4 a nie u jakiegoś lewusa
Super parchatek Super y60 

dzieki - ale troche daleko - giżycko -> warmińsko - mazurskie, podlaskie i ościenne - daleko cholera - chyba że tanio i udałoby się skołować jakieś transport za rozsądną cenę. możesz się zorientować - będę wdzięczny
transport z krakowa do gizycka dhl-em koszt jakies 300-400, przelozenie jakies 500, teraz koszt ramy. o zgrozo!
transport z krakowa do gizycka dhl-em koszt jakies 300-400, przelozenie jakies 500, teraz koszt ramy. o zgrozo!
Nissan WD21 '93
Ojciec, jakby przełożenie tyle kosztowało, to już dawno miałbym w swoim prawie nówkę sztukęlysyalfa pisze:przelozenie jakies 500

Chyba, że na północy takie ceny są? Albo może sam to byś robił?
,pozdrawiam,
Tomasz_SB
ex.Terrano I 3.0V6 PartsFinder
Tomasz_SB
ex.Terrano I 3.0V6 PartsFinder
ceny są wyższe na mazurach ale mechanik dług wdzięczności ma i zrobi taniej - drewnem opala a ja w lesie pracuję.
Nissan WD21 '93