Turbina Y60 leje olejem. Ile na tym można jeździć?
Moderator: Kosiarz
Turbina Y60 leje olejem. Ile na tym można jeździć?
Kupiłem patrola y 60. Przepłukałem silnik liqui molem engine flush przed wymianą oleju. Wskutek płukania do filtra oleju zeszło bardzo dużo szlamu -czyli silnik musiał pracować długo nie czyszczony (ciekło już przed płukaniem, tak dla informacji). Dzwoniłem do gości od regeneracji turbin z Iławy, powiedzieli, że 295 tys. to jej technologiczny koniec i że chlapie olejem, ponieważ zanieczyszczenia wytarły łożyska i uszczelnienia. Zalałem olejem z dodatkami czyszczącymi, więc cały czas po wymianie silnik się oczyszcza z nagarów.
Chciałbym pojeździć na tej cieknącej turbinie jakieś 5 tys. km, ponownie przepłukać silnik i dopiero wtedy dać do regeneracji turbinę.
Jakie są wasze opinie? Mam tyle czasu, czy też nie czekać tylko regenerować?
Chciałbym pojeździć na tej cieknącej turbinie jakieś 5 tys. km, ponownie przepłukać silnik i dopiero wtedy dać do regeneracji turbinę.
Jakie są wasze opinie? Mam tyle czasu, czy też nie czekać tylko regenerować?
Ostatnio zmieniony pt paź 30, 2009 3:25 pm przez Łapi, łącznie zmieniany 1 raz.
l200 2,5 DID - zachód
y60 long 2,8 TD - wschód
y60 long 2,8 TD - wschód
Re: Turbina Y60 leje olejem. Ile na tym można jeździć?
bez sensu po co usuwac nagar ktory wszystko uszczelnia 

Czasami wychodzi lepiej niż planujesz-pomyślał mąż,gdy rzucił młotkiem w kota,a trafił w żonę
karwa.. Łapi - skąd Ty masz takich doradców? kto Ci takie bzdury ordynuje?
Chcąc jeździć starym śmietnikiem musisz mieć minimum wiedzy technicznej albo gruby portfel. Kup sobie może uaza celem podszkolenia albo co.
płukanie silnika
technologiczny koniec
przy 295 tys
czad
Chcąc jeździć starym śmietnikiem musisz mieć minimum wiedzy technicznej albo gruby portfel. Kup sobie może uaza celem podszkolenia albo co.
płukanie silnika
technologiczny koniec
przy 295 tys
czad
z płukaniem silnika zastosowałem się do wypowiedzi z tego forum, gdzie ludzie stosują takie metody na starych silnikach i nie narzekają. Co do płukania, wiele jest wypowiedzi na tak, wiele jest na nie. Ja z tym nie chciał polemizować, bo są to szkoły falenicka i otwocka... Nagar uszczelnia, ale tez zatyka i szlifuje, do tego się zbiega problem, część ludzi uważa, że w starym silniku nagar spełnia pożyteczną rolę. Nie wchodzę w to. Po płukaniu silnik chodzi wyraźnie lepiej.Mroczny pisze:karwa.. Łapi - skąd Ty masz takich doradców? kto Ci takie bzdury ordynuje?
płukanie silnika
technologiczny koniec
przy 295 tys
czad
a technologiczny koniec turbiny określił człowiek regenerujący te turbiny, ja tu tylko robię za echo.
to co z tą cieknącą turbiną, można na tym jeżdzić, czy wymieniać?
Ostatnio zmieniony pt paź 30, 2009 1:21 pm przez Łapi, łącznie zmieniany 1 raz.
l200 2,5 DID - zachód
y60 long 2,8 TD - wschód
y60 long 2,8 TD - wschód
A gdzie ten nagar i jak go chcesz płukanką usunąć?
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"
z dziurawą chłodnicą też można , tylko jak długo
moim zdaniem dobijasz silnik, jak turbo chlapei , to na olej nie wyrobisz

moim zdaniem dobijasz silnik, jak turbo chlapei , to na olej nie wyrobisz

Mój Y60 jak chlapnął olejem, to się tłoki zatrzymały
A pracował ledwie na wolnych, chwilkę po uruchomieniu...

A pracował ledwie na wolnych, chwilkę po uruchomieniu...
Chevissan@33"(Y61) V8 Diesel
Disco2 TD5
Disco2 TD5
Chlapało wcześniej, zanim maszynę kupiłem, długo musieli na tym jeździć,a ja jeszcze pierwszego tysiąca tym nie przejechałem... Chlapie, to doleje, długo z regeneracją nie zamierzam czekać.
Ale czy ta turbina wytrzyma 5 tys.km?
Ale czy ta turbina wytrzyma 5 tys.km?
l200 2,5 DID - zachód
y60 long 2,8 TD - wschód
y60 long 2,8 TD - wschód
Łapi
proszę o definicję tego technologicznego końca turbiny
Jesli jest zapocenie na turbienie ale nie odczuwasz spadku mocy a auto nie kopci - możesz jeździć ale zbieraj na regenerację. Jeśli natomiast jest juz dymienie i spadek mocy - wywal turbinę dzisiaj. Koszt zwiększonego zużycia paliwa na tym dystansie jest większy niż koszt regeneracji.
Jesli jest zapocenie na turbienie ale nie odczuwasz spadku mocy a auto nie kopci - możesz jeździć ale zbieraj na regenerację. Jeśli natomiast jest juz dymienie i spadek mocy - wywal turbinę dzisiaj. Koszt zwiększonego zużycia paliwa na tym dystansie jest większy niż koszt regeneracji.
Nie ma to jak korespondencyjna diagnoza i stosowanie się do zaleceń forum.
Na twoje pytanie, nie uzyskasz jednoznacznej odpowiedzi. Pojeździj chociaż 1-2tyś i zobacz ile Ci zeżre oleju.
Potem możesz wrócić tu z tą wiedzą.

Na twoje pytanie, nie uzyskasz jednoznacznej odpowiedzi. Pojeździj chociaż 1-2tyś i zobacz ile Ci zeżre oleju.
Potem możesz wrócić tu z tą wiedzą.
łoś też człowiek
Poci się ta turbina. Ale spadku mocy nie ma, silnik działa równo, spokojnie, nie kopci i nie dymiMroczny pisze:Łapi
l200 2,5 DID - zachód
y60 long 2,8 TD - wschód
y60 long 2,8 TD - wschód
możesz tak jeździć jeszcze latami, możesz dać się skroić za regenerację jutro.Łapi pisze:
Poci się ta turbina. Ale spadku mocy nie ma, silnik działa równo, spokojnie, nie kopci i nie dymi
łoś też człowiek
Dzięki za rady, znaczy zbieram niespiesznie kasę na regenerację.
Na marginesie z tym płukaniem silnika, ma to sens wg mnie.
Pojechałem do mechanika od patroli w sprawie wymiany turbo, co z tym robić i tak dalej. Coś takiego opowiedział: gość przyjechał i zażądał wymiany turbiny na nową. Zamontowali mu nową, a turbina jak poprzednio marnie idzie. I dopiero jak przyjrzeli się rurkom, to się okazało, że zawalone osadami. Oczyścili, urządzenie dostało kopa, a gość niepotrzebnie wydał 4000 zlociszy na nową turbinę... Radę co do cyklicznego, płukania silnika wziąłem od praktyka, który też kupił auto z ponad 300 tys. przebiegiem i płucze systematycznie silnik co 3 zmiany oleju.
Na marginesie z tym płukaniem silnika, ma to sens wg mnie.
Pojechałem do mechanika od patroli w sprawie wymiany turbo, co z tym robić i tak dalej. Coś takiego opowiedział: gość przyjechał i zażądał wymiany turbiny na nową. Zamontowali mu nową, a turbina jak poprzednio marnie idzie. I dopiero jak przyjrzeli się rurkom, to się okazało, że zawalone osadami. Oczyścili, urządzenie dostało kopa, a gość niepotrzebnie wydał 4000 zlociszy na nową turbinę... Radę co do cyklicznego, płukania silnika wziąłem od praktyka, który też kupił auto z ponad 300 tys. przebiegiem i płucze systematycznie silnik co 3 zmiany oleju.
Ostatnio zmieniony pt paź 30, 2009 1:58 pm przez Łapi, łącznie zmieniany 1 raz.
l200 2,5 DID - zachód
y60 long 2,8 TD - wschód
y60 long 2,8 TD - wschód
tak sobie czytam i coraz bardziej utwierdzam sie w przekonaniu, że dobrze sie stalo, że onemu Łapiemu zamknięto wątek o warsztacie... tylko coraz bardziej nie jestem pewien, czy nie za późno 

robok rzępoli w harapuciu
seburaj pisze:tak sobie czytam i coraz bardziej utwierdzam sie w przekonaniu, że dobrze sie stalo, że onemu Łapiemu zamknięto wątek o warsztacie... tylko coraz bardziej nie jestem pewien, czy nie za późno
Seburaj, daj na zmiłowanie, wiedza wymaga czasu.Kupujesz auto, nic o nim nie wiesz, nie miałeś takiego sprzętu, nie znasz jego problemów, więc pytasz, zbierasz opinie, z czasem wszystko staje się jasne. Inaczej: jedziesz do mechanika, ufasz mu, a on cię traktuje jak by sprzedawał tajemną wiedzę alchemiczną i taksuje o 50% więcej drwiąc sobie z twojej naiwności. Po jakimś czasie wiesz kto i dlaczego cię naciął. Ale nie wymagaj szczegółowej wiedzy od człowieka który ma dwa miesiące auto. Nie ma co popadać w przesadę. Masz ponad 3100 postów, a ja raptem kilkadziesiąt. To jest miara dystansu naszej wiedzy...
Ostatnio zmieniony pt paź 30, 2009 1:54 pm przez Łapi, łącznie zmieniany 3 razy.
l200 2,5 DID - zachód
y60 long 2,8 TD - wschód
y60 long 2,8 TD - wschód
Każda turbina chlapie lekko olejem, nie da się tego uszczelnić, więc jak nie bierze oleju w zastraszających ilościach i nie kopci to zostaw to turbo w spokoju.

Ok, oczyszczę elementy pokryte brudem z olejem, dawno tego nikt nie robił. Po oczyszczeniu zobaczę jaki jest rzeczywisty ciek oleju. Nic na razie nie będę robił z regeneracją.
l200 2,5 DID - zachód
y60 long 2,8 TD - wschód
y60 long 2,8 TD - wschód
Ja jak kupiłem silnik do swojego parcha to był cały w oleju upaćkany, umyłem go dokładnie i teraz po 15-20tyś km nadal jest czysty i stosunkowo suchy, a turbo suchutkie.

a czym myłeś? są do tego jakieś specyfiki?
l200 2,5 DID - zachód
y60 long 2,8 TD - wschód
y60 long 2,8 TD - wschód
Ja, to bym w ogóle zaproponował więcej jeździć - mniej grzebać.
Bo może dojść do sytuacji, że się szybciej znudzi, niż zamortyzują poniesione wydatki.

Bo może dojść do sytuacji, że się szybciej znudzi, niż zamortyzują poniesione wydatki.

łoś też człowiek
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Moja turbina też sączyła olejem jak kupiłem . Zmieniłem olej i jest sucha . Ale olej z Niemiec oryginał castrol.
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
bedziesz, bedzieszŁapi pisze:Nic na razie nie będę robił z regeneracją.
zamordujesz ją juz za chwile tym "czyszczeniem" silnika

a pozniej oddasz do najtanszego regenerowania i bolesnie sie przekonasz, ze regeneracja (skuteczna) za 600-800 PLN to mit

robok rzępoli w harapuciu
Chemia do mycia silnika, plus bieżąca woda lub myjka wysokociśnieniowa - Silnik stał na betonie więc nie było problemu.
Jak już jesteś w temacie turbiny to sprawdź przewód doprowadzający olej do turbo i powrót oleju czy jest drożny(jak olej nie ma gdzie spływać to olej wywala przez turbo), do tego przewody powietrzne, opaski itp.

Jak już jesteś w temacie turbiny to sprawdź przewód doprowadzający olej do turbo i powrót oleju czy jest drożny(jak olej nie ma gdzie spływać to olej wywala przez turbo), do tego przewody powietrzne, opaski itp.

Wiechu pisze:Ja, to bym w ogóle zaproponował więcej jeździć - mniej grzebać.
Nie, nie znudzi się

Co do regeneracji, nie zainwestuję w w nową turbinę, dopóki nie będę pewny maszyny. Znam opinie, że regenerowane turbo padało niewiele po regeneracji... Regeneracja to chyba półśrodek?
Co do mycia jutro zasuwam do castoramy po karchera i po środki czyszczące.
l200 2,5 DID - zachód
y60 long 2,8 TD - wschód
y60 long 2,8 TD - wschód
no własnie o tym karwa mówięŁapi pisze:Znam opinie, że regenerowane turbo padało niewiele po regeneracji... Regeneracja to chyba półśrodek?
źródło tych opinii? ma wąsy i fabię?