...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
decc
Lokalizacja: Radziejowice - okolice, Patrol Y60 '89 krótki, RD28T'98 TD-6 intercooler, OME+2" @MT33"

Re: ...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU

Post autor: decc » pt lut 05, 2010 2:07 pm

strzelmiś pisze:Dzięki decc za konkretną i rzeczową odpowiedź. Tego podniesienia budy to się boję ze względów finansowych, bo przestrzegają mnie - co tutaj na forum częściowo się potwierdza, że podnosząc go trochę będę musiał wydać wiele tysięcy na różne części i przeróbki. Kupno Patrola było i tak cudem (przekonać do tego drugą - ładniejszą - połówkę). Stąd teraz przez jakieś rok muszę zorganizować sobie auto możliwie najtaniej. Myślę, że na samych oponach zyskam najlepszą relację kosztów do efektu. Wycinanie błotników i zderzaków mi nie straszne i stosunkowo niedrogie. Stąd jak będzie trzeba, to to zrobię.
/Edit: literówka/

Kosztowny to jest lift zawieszenia, czyli wymiana sprężyn i amortyzatorów (i często paru innych elementów przy tym). Ja miałem na myśli lift budy, czyli podłożenie podkładek pomiędzy budą a ramą. Koszt ponoć mieści się w 100 zł (dłuższe śruby + podkładki i obniżenie chłodnicy).
"Nic od Was nie można się dowiedzieć (każdy dla siebie, zakłamane chamy)"

Awatar użytkownika
strzelmiś

Post autor: strzelmiś » pt lut 05, 2010 2:28 pm

Kurcze Decc, nawet nie wiedziałem że coś takiego jest? Myślałem że lift to lift i że to jest to samo co podniesienie budy? Zielony jestem w tych sprawach. Sory. Do tej pory było tak, że Miśka oddałem, gość przy nim porobił różne rzeczy, po czym płaciłem i dostawałem podrasowane auto, nie interesując się jak i co zrobił. Czy zwykły mechanik będzie umiał budę podnieść? Czy trzeba Twoim zdaniem jechać do zakładów specjalizujących się w Patrolach albo 4x4? Mam bowiem kolegę, który po wypadach terenowych naprawia Gelendy swoim kolegom, ale z Patrolem nie miał jeszcze do czynienia.
Toya J95 na wycieczki, a Parch Y60 do roboty

Awatar użytkownika
decc
Lokalizacja: Radziejowice - okolice, Patrol Y60 '89 krótki, RD28T'98 TD-6 intercooler, OME+2" @MT33"

Post autor: decc » pt lut 05, 2010 3:16 pm

strzelmiś pisze:Kurcze Decc, nawet nie wiedziałem że coś takiego jest? Myślałem że lift to lift i że to jest to samo co podniesienie budy? Zielony jestem w tych sprawach. Sory. Do tej pory było tak, że Miśka oddałem, gość przy nim porobił różne rzeczy, po czym płaciłem i dostawałem podrasowane auto, nie interesując się jak i co zrobił. Czy zwykły mechanik będzie umiał budę podnieść? Czy trzeba Twoim zdaniem jechać do zakładów specjalizujących się w Patrolach albo 4x4? Mam bowiem kolegę, który po wypadach terenowych naprawia Gelendy swoim kolegom, ale z Patrolem nie miał jeszcze do czynienia.
Nie chcę się wypowiadać bo nie robiłem. Wiem tylko, że buda przytwierdzona jest do ramy ośmioma śrubami. Trzeba je wykręcić, dać podkładki dystansujące i dłuższe śruby. Trzeba też obniżyć chłodnicę o tyle cm ile podnosisz budę, bo silnik wraz z wiatrakiem pozostają na tej samej wysokości ponieważ mocowane są do ramy, a chłodnica przytwierdzona jest do budy więc trzeba to skorygować (przy okazji zbiorniczek wyrównawczy też trzeba obniżyć). Był o tym niejeden wątek na forum, więc sugeruję Ci poszukać i poczytać, bo między innymi są tam informacje o średnicy i wytrzymałości śrub które trzeba zastosować jeżeli nie chcesz, żeby Ci buda przy hamowaniu zjechała z ramy :wink: .

Awatar użytkownika
Bef
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Bef » pt lut 05, 2010 3:32 pm

W GRze 2.8td pojawił się niewielki wyciek oleju w okolicach rozrządu - chlapie trochę na dolną część osłony rozrządu. Ktoś przerabiał uszczelnianie takiej przypadłości lub wie czy to coś poważnego?

Awatar użytkownika
decc

Post autor: decc » pt lut 05, 2010 4:06 pm

Bef pisze:W GRze 2.8td pojawił się niewielki wyciek oleju w okolicach rozrządu - chlapie trochę na dolną część osłony rozrządu. Ktoś przerabiał uszczelnianie takiej przypadłości lub wie czy to coś poważnego?
Heh, znowu ja :wink:

Miałem zachlapaną dolną część osłony, na zewnątrz i w środku. Ponieważ akurat miałem zdemontowaną do regeneracji chłodnicę (a więc dostęp do rozrządu był ułatwiony), zapadła decyzja, żeby zmienić uszczelniacz na wale, bo wstępne oględziny wskazywały na wyciek w tym miejscu właśnie. Uszczelniacz kosztuje w firmowym sklepie bodajże 50 zł. Nie wiem jeszcze czy pomogło, bo dopiero od tygodnia mam auto z powrotem na chodzie, a mało jeżdżę. Jeżeli chcesz się do tego zabierać to musisz zrzucić rozrząd + koło zębate rozrządu z wału korbowego. Jest to dobra okazja, żeby rozrząd w ogóle wymienić, jeżeli nie robiłeś tego wcześniej.

Awatar użytkownika
Bef
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Bef » pt lut 05, 2010 4:32 pm

Dzięki za szybką i rzeczową odpowiedź. Gdyby okazało się, że wymiana uszczelniacza nie pomogła to daj znać, bo wezmę się za to za co najmniej 2 tyg.

Awatar użytkownika
decc

Post autor: decc » pt lut 05, 2010 4:56 pm

Bef pisze:Dzięki za szybką i rzeczową odpowiedź. Gdyby okazało się, że wymiana uszczelniacza nie pomogła to daj znać, bo wezmę się za to za co najmniej 2 tyg.
Dam znać, bo mnie też ciekawi czy to było to. Niestety nie mam teraz warunków żeby przemyć wszystkie miejsca zachlapane olejem o zobaczyć czy nie cieknie gdzieś w innym miejscu i nie bryzga na tą osłonę. Dopiero na wiosnę jak się zrobi cieplej będę mógł się zająć tym dokładniej.

Awatar użytkownika
mayer

Post autor: mayer » pt lut 05, 2010 7:23 pm

decc pisze:
Bef pisze:Dzięki za szybką i rzeczową odpowiedź. Gdyby okazało się, że wymiana uszczelniacza nie pomogła to daj znać, bo wezmę się za to za co najmniej 2 tyg.
Dam znać, bo mnie też ciekawi czy to było to. Niestety nie mam teraz warunków żeby przemyć wszystkie miejsca zachlapane olejem o zobaczyć czy nie cieknie gdzieś w innym miejscu i nie bryzga na tą osłonę. Dopiero na wiosnę jak się zrobi cieplej będę mógł się zająć tym dokładniej.
Jesli olej pojawia sie pod osłoną rozrządu są tylko dwie mozliwości wycieku:
1. Uszczelniacz na wale korbowym
2. Uszczelniacz na wałku rozrzadu.
Bierz życie tak by na Twoim pogrzebie nawet grabarz płakał...

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pt lut 05, 2010 7:47 pm

decc pisze: Nie chcę się wypowiadać bo nie robiłem. Wiem tylko, że buda przytwierdzona jest do ramy ośmioma śrubami. Trzeba je wykręcić, dać podkładki dystansujące i dłuższe śruby. Trzeba też obniżyć chłodnicę o tyle cm ile podnosisz budę, bo silnik wraz z wiatrakiem pozostają na tej samej wysokości ponieważ mocowane są do ramy, a chłodnica przytwierdzona jest do budy więc trzeba to skorygować (przy okazji zbiorniczek wyrównawczy też trzeba obniżyć). Był o tym niejeden wątek na forum, więc sugeruję Ci poszukać i poczytać, bo między innymi są tam informacje o średnicy i wytrzymałości śrub które trzeba zastosować jeżeli nie chcesz, żeby Ci buda przy hamowaniu zjechała z ramy :wink: .
bezkolizyjnie o 2,5 cm i nic nie trzeba zmieniać wyżej już przychodza problemy z opuszczaniem chłodnicy, podcinaniem budy żeby reduktor zapiąć się dało (bądź wyginanie drążka)
ja mam 2,5 bude w górze uważam to za świetny pomysł przy okazji podnoszenia poprawisz sobie mocowania budy z ramą bo pewnie nie są już najlepsze :)21 (u mnie były w zasadzie wszystkie do poprawy) jest prześwit niewielki między ramą i budą i można spokojnie rame po zabawie umyć pożądnie :)2
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pt lut 05, 2010 7:56 pm

otóż to
dla właśnie higieny ramy dobrze bude lekko dźwignąc. Maks to 5cm i wymaga konkretnego wzmocnienia wszystkiego oraz dłubania przy lewarkach, chłodnicy itd

Awatar użytkownika
mik

Post autor: mik » pt lut 05, 2010 8:06 pm

mayer pisze:A ja juz sie spotkałem z dobinsonem, OME, ironmanem... wszystko bylo made in pospring....
:)11
Po tej wypowiedzi to jesteś dla mnie guru zawieszeniowym.
Od teraz z ciężkimi tematami wale do Ciebie.
:)21

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pt lut 05, 2010 8:08 pm

mik pisze:
mayer pisze:A ja juz sie spotkałem z dobinsonem, OME, ironmanem... wszystko bylo made in pospring....
:)11
Po tej wypowiedzi to jesteś dla mnie guru zawieszeniowym.
Od teraz z ciężkimi tematami wale do Ciebie.
:)21
też widziałem ładne sprężynki z pospringu pomalowane Waszym lakierem :)21
na szczęście sprzedający nie wypalił że to dobi :)21
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
mayer

Post autor: mayer » pt lut 05, 2010 10:13 pm

mik - może mnie nie skumałeś. Chodzi o chamskie bezczelne podróby na siłę.
Na znanym portalu aukcyjnym bardzo często mozna spotkac wciskanie ciemnoty. A bo to np dobinson przemalowany bo gosciowi kolor nie pasował , a bo to super najnowszy "inronmen" a widac chamskie lokalne rzemiosło.. Albo po prostu pospring malowany na kolory dobinsona albo OME. Bezczelność niektórych typów jest niesamowita.
Dla przykładu jest jeden taki co montuje super hiper wypasione tajne/poufne zawieszenie do parcha za 3 -3,5 tys za kpl.
Skład:
-pospring
-star 1142
-kamaz

:)3

Awatar użytkownika
Raymund

Post autor: Raymund » pt lut 05, 2010 10:19 pm

Polak potrafi :)3 8)

Awatar użytkownika
mik

Post autor: mik » pt lut 05, 2010 11:30 pm

mayer pisze:mik - może mnie nie skumałeś. Chodzi o chamskie bezczelne podróby na siłę.
Na znanym portalu aukcyjnym bardzo często mozna spotkac wciskanie ciemnoty. A bo to np dobinson przemalowany bo gosciowi kolor nie pasował , a bo to super najnowszy "inronmen" a widac chamskie lokalne rzemiosło.. Albo po prostu pospring malowany na kolory dobinsona albo OME. Bezczelność niektórych typów jest niesamowita.
Dla przykładu jest jeden taki co montuje super hiper wypasione tajne/poufne zawieszenie do parcha za 3 -3,5 tys za kpl.
Skład:
-pospring
-star 1142
-kamaz

:)3
No fakt, nie skumałem :oops:

A bo mnie poniosło :)21

BTW : Ale musisz przyznać, że Twoja wypowiedź była niejednoznaczna :wink:

Awatar użytkownika
strzelmiś

Post autor: strzelmiś » sob lut 06, 2010 9:24 am

Takie podniesienie budy o 2,5 cm, o którym mówicie, wydaje się zatem genialną sprawą! Dzięki temu koszty podniesienia będą małe, umyć będzie można spód, a i opony 33x11,5" powinny wejść bez wadzenia i ocierania (po wcześniejszym podcięciu zderzaka i nadkoli). Dzięki za radę. Teraz będę przekopywał nasz dział w celu znalezienia informacji, jak to się robi.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob lut 06, 2010 9:58 am

tak

ale i tak nie ominie Cię dłubnięcie zawiasu. Masz w tej chwili dość wiekowy wóz i większe koła błyskawicznie pokażą które elementy zawiasu należy wymienić. Do tego sprawa amortyzatorów: zwiększając masę nieresorowaną musisz dobrać amortyzator który to utrzyma. Dlatego do tych kółek najrozsądniej jest kupić zestaw 2" i komplet tulejek wszędzie. Wtedy dopiero możesz jeździć pewnie

Awatar użytkownika
mayer

Post autor: mayer » sob lut 06, 2010 10:20 am

mik pisze: No fakt, nie skumałem :oops:

A bo mnie poniosło :)21

BTW : Ale musisz przyznać, że Twoja wypowiedź była niejednoznaczna :wink:
Dlatego napisałem sprostowanie i wyjasniłem co autor mysli miał na mysli

Awatar użytkownika
strzelmiś

Post autor: strzelmiś » sob lut 06, 2010 11:17 am

Mroczny, czy pod słowem tuleje masz na myśli polibusze? Na przykład takie: http://www.allegro.pl/item899077379_pol ... _y_61.html
lub takie:
http://www.allegro.pl/item913776437_pol ... _y_61.html
A zawiasy, to są wszystkie drążki z przodu, czy coś innego? Bo nie wiem?

Awatar użytkownika
Peepuck!

Kontaktowanie:

Post autor: Peepuck! » sob lut 06, 2010 11:26 am

To mi tchnie prowokacją :)21
Chcę być dezerterem, który ma SZANSĘ POWODZENIA
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0

Awatar użytkownika
MKE99

Post autor: MKE99 » sob lut 06, 2010 12:26 pm

Czy ktoś mnie może uświadomić jak się montuje ten łącznik stabilizatora?
U góry to sprawa jasna, ale jak montuje się to ustrojstwo do wahacza?
http://www.polibusze.eu/lacznik-przedni ... -p-10.html

Czy ktoś używa tych łączników DRM? Jakieś opinie?

Planuje wymienić i założyć przedłużone do liftu +2".
Pomysł był aby kupić Yamato i przedłużyć odpowiednio, ale czytam na forum, że wytrzymują co najwięcej 30 kkm.
Więc pewnie szkoda roboty. Znalazłęm na forum, że ktoś pisał o łącznikach firmy DRM i że podobno OK.
Nie za bardzo tylko sobie wyobrażam jak się je montuje?
No i przede wszystkim czy warto?
Patrol GR Y60, Dobinson +2", KL1 33x12.5 R15

Awatar użytkownika
mayer

Post autor: mayer » sob lut 06, 2010 1:44 pm

MKE99 pisze: Czy ktoś używa tych łączników DRM? Jakieś opinie?

No i przede wszystkim czy warto?
Ja mam zamontowane. Nie chce robić kryptoreklamy ale DRM jest bardzo dobry. W porównaniu z jakimikolwiek innymi polskimi tulejami DRM wyprzedza ich o lata świetlne.

Awatar użytkownika
Marcin-Kraków

Kontaktowanie:

Post autor: Marcin-Kraków » sob lut 06, 2010 3:10 pm

MKE99 pisze:Nie za bardzo tylko sobie wyobrażam jak się je montuje?
Filozofi nie ma. Poprostu przykrecasz. Zamiast galki na laczniku masz te gumeczki z polibusza i przechodzaca wewnatrz srobe.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71 :)21 - w trakcie motania

Awatar użytkownika
MKE99

Post autor: MKE99 » sob lut 06, 2010 3:52 pm

No tak, teraz wszystko jasne.
Ciekaw jestem jak to to robi w porównaniu do standardowego rozwiązania?
Patrol GR Y60, Dobinson +2", KL1 33x12.5 R15

Awatar użytkownika
mariusz_w4
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mariusz_w4 » pn lut 08, 2010 1:45 pm

Banalne pytanie ale dla mnie ważne:)
Ile to może palic w codziennej eksploatacji??
motor 2,8
gumy 35 cali
czy da się to uzytkowac na codzień i czy warto przesiadac się na takie cos wiedząc że na imprezkę pojedzie się z 2 razy w roku + jakieś wypady podczas urlopu ??
link do auta: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=904689144 lub : http://www.allegro.pl/item904909111_nis ... _igla.html
będę wdzieczny za rzeczową pomoc:)
SUZUKI SAMURAJ 1,3 "OBRZYN"
SUZUKI DR 350 S
MITSUBISHI PAJERO vs TOYOTA LANDCRUISER

Zablokowany

Wróć do „Nissan”