Jakie Sprzęgiełka?
Moderator: Kosiarz
-
- jestem tu nowy...
Jakie Sprzęgiełka?
Witam,
Wyrobiło mi sie fabryczne sprzęgiełko i mechanik poleca założenie nowego.
Jake manualne rekomendujecie ? takie żeby było trwałe w terenie.
Przy okazji mam kupić zestaw naprawczy zwrotnicy - poećcie również coś.
sam znalazłem coś takiego:
http://www.allegro.pl/item918768138_usz ... _road.html
Pozdr MAX
Wyrobiło mi sie fabryczne sprzęgiełko i mechanik poleca założenie nowego.
Jake manualne rekomendujecie ? takie żeby było trwałe w terenie.
Przy okazji mam kupić zestaw naprawczy zwrotnicy - poećcie również coś.
sam znalazłem coś takiego:
http://www.allegro.pl/item918768138_usz ... _road.html
Pozdr MAX
----------------------------
Y61 2,8; 35" MT, 3"
Y61 2,8; 35" MT, 3"
- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
Re: Jakie Sprzęgiełka?
z manualnych to AVM sa dobre 

Jest Navara D40 lekko dłubnięta...
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
ciekawe do czego

poczytaj kolego bo temat sprzęgiełek byl poruszany na pierwszej stronie wyników kilka razy

poczytaj kolego bo temat sprzęgiełek byl poruszany na pierwszej stronie wyników kilka razy
Oryginalne Nissanamaxymilian68 pisze: Jake manualne rekomendujecie ? takie żeby było trwałe w terenie.

-
- jestem tu nowy...
ok dzieki - poczytam o tych sprzęgięłkach AVM.
A co mi poradzicie w sprawie zestawu naprawczego zwrotnicy?
bo mozna miec na allegro czeski za 115 PLN, lub na expedycji za 850 PLN.
Y61 2,8; 35" MT, 3"
Y61 2,8; 35" MT, 3"
maxymilian68 pisze:ok dzieki - poczytam o tych sprzęgięłkach AVM.
ja kupowałem ten co pokazałeś czeski , jest okej , tylko smaru dokup więcej molibdenowego ( ok 20zł )bo dają w komplecie w tubce jakąś aptekarską dawkę , dokup 4 oringi ( 4 razy 2zł), jakie i do czego doszukasz na forum bo nie pamiętam a mam gdzieś zapisane w garażu i 2 simmeringi na półosie o wymiarach poszukanych też z forum ( 2 razy 5 zł)
Samurai 1.3->Patrol GR Y60 2.8 ->Suzuki Jimny 1.3
- Igor V8
-
Oryginalne zabieraki
Mam nowe oryginały , leżą i czekają na właściwą godzinę

Mam nowe oryginały , leżą i czekają na właściwą godzinę

Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... 

Stałe zabieraki półosi się raczej nie obrażą.

Orinalne
I ja się podepnę kto ma uszkodzonego avma .Potrzebuje zębatkę

I ja się podepnę kto ma uszkodzonego avma .Potrzebuje zębatkę

ZMOTA SCORPION Y60
-
- jestem tu nowy...
KarolSawiak - podaj mi prosze jakiegos linka na te oringi i Simmeringi. I wlasciwie do czemi mi az tyle tych gumek?KarolSawiak pisze:maxymilian68 pisze:ok dzieki - poczytam o tych sprzęgięłkach AVM.
ja kupowałem ten co pokazałeś czeski , jest okej , tylko smaru dokup więcej molibdenowego ( ok 20zł )bo dają w komplecie w tubce jakąś aptekarską dawkę , dokup 4 oringi ( 4 razy 2zł), jakie i do czego doszukasz na forum bo nie pamiętam a mam gdzieś zapisane w garażu i 2 simmeringi na półosie o wymiarach poszukanych też z forum ( 2 razy 5 zł)
Potrzebuje zestawu naprawczego do zwrotnicy Prawej w Patrol GR TDintercooler 2,8 99'
Y61 2,8; 35" MT, 3"
Y61 2,8; 35" MT, 3"
jak tylko do prawej to dwa oringi i jeden simmering
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?p=1230369
jak będziesz wyjmowal stare lożyska zwrotnic to jest tam taki uszczelniacz , w zamienniku łożysk go nie ma ale na trzpieniach łożysk jest już miejsce na oring ( ktoś w fabryce nissana pomyślał już o tym
) , wymiar oringa poszukaj sobie na forum, ja nie pamiętam, ostatecznie zwymiarujesz sobie jak rozkręcisz zwrotnicę
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?p=1230369
jak będziesz wyjmowal stare lożyska zwrotnic to jest tam taki uszczelniacz , w zamienniku łożysk go nie ma ale na trzpieniach łożysk jest już miejsce na oring ( ktoś w fabryce nissana pomyślał już o tym

Pytanie do kogoś kto wie - czy Aisin robił też manualne sprzęgiełka do Patrola ? W Samuraiu miałem i byłem zadowolony z takowych , gościa mam co twierdzi że ma Aisiny do Patrola ,ale mało facet obeznany ,a wysyłkowo tylko da radę kupić i pooglądać nie da rady .
Ostatnio zmieniony ndz lut 28, 2010 9:59 pm przez KarolZG, łącznie zmieniany 1 raz.
Podepnę się pod temat.
Zna ktoś rozmiar klucza imbusowego do odkręcania sprzęgiełek AVM w GR ?
Coś mi sie tłucze po głowie jakiś dziwny rozmiar 7/13"
Czy mógłby ktoś mi podać rozmiar tego cholernego kluczyka ?
Zna ktoś rozmiar klucza imbusowego do odkręcania sprzęgiełek AVM w GR ?
Coś mi sie tłucze po głowie jakiś dziwny rozmiar 7/13"

Czy mógłby ktoś mi podać rozmiar tego cholernego kluczyka ?
- LSD
-
- Kontaktowanie:
7/13" to na pewno nie, bo to wychodzi ok 13,5 mm
W moich AVMach było tak:
duże imbusy to standardowa 8
małe (te co trza odkręcić najpierw) to 1/8"
Jakby coś to mam taki calowy.
W moich AVMach było tak:
duże imbusy to standardowa 8
małe (te co trza odkręcić najpierw) to 1/8"
Jakby coś to mam taki calowy.
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
maxymilian68 przerob na manuale
a jak zmieniasz na nowe z checia przygarne stare zlomy
a jak zmieniasz na nowe z checia przygarne stare zlomy

Da się przerobić na manualne?
ano.... 

Jest jakiś opis na forum jak to zrobić ?,mi to by wystarczyło żeby je na stałe włączyć 

na stale to popprostu zapinasz kluczem
zeby zrobic manuala, malym plaskim srubokretem wyciagasz sprezynke robiaca za zegera jest od strony piasty, rozbierzasz sprzegielko, wypilowujesz 4ry cycki na prowadnicy tej z wasami do zapinania recznego, obcinasz 2je uszy na ostatniej podkladce i szlifujesz na gladko, skladasz z powrotem
ladujesz dowolna ilosc smaru i masz manualne
zarobilem piwo?
zeby zrobic manuala, malym plaskim srubokretem wyciagasz sprezynke robiaca za zegera jest od strony piasty, rozbierzasz sprzegielko, wypilowujesz 4ry cycki na prowadnicy tej z wasami do zapinania recznego, obcinasz 2je uszy na ostatniej podkladce i szlifujesz na gladko, skladasz z powrotem
zarobilem piwo?

Jasne!!!
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Dwa sprzęgiełka dwa piwa. 

Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
-
- jestem tu nowy...
Witam
Podjęlem ostatnio próbę rozebrania oryginalnych automatów.. i nie wiem jak je rozebrać. Czy ktoś móglby mi pomóc, wytlumaczyć może jakieś zdjęcia??
Podjęlem ostatnio próbę rozebrania oryginalnych automatów.. i nie wiem jak je rozebrać. Czy ktoś móglby mi pomóc, wytlumaczyć może jakieś zdjęcia??
martii pisze:na stale to popprostu zapinasz kluczem
zarobilem piwo?
Martii
Jeżeli możesz, rozwiń może Twój skrót myślowy bardziej szczegółowo....mam już dość automatów, które mają już dość...a jak można na manual przerobić, to po co kupować..
Mam pytanie, chyba głównie do Martiiego,
http://www.patrol-gr.net/trucs38.php
1. Czy podkładka z wąsami do wycięcia to ta w kolorze miedzi (tak wywnioskowałem z francuskiej strony ze zdjęciami)? Siódme zdjęcie, zdaje się że autor strony zaleca żeby ją całkowicie wyjąć i złożyć bez.
2. Czy jeśli chodzi o drugie zdjęcie to trzeba miejsce zaznaczone zaszlifować na płasko?
3. A to na trzecim zdjęciu zaznaczone strzałką na tej górnej grubej podkładce (i tego nie rozumiem) trzeba spiłować? Ile zebrać pilnikiem na tych wybrzuszeniach? Właśnie spostrzegłem że choć strzałki pokazują te wybrzuszenia to pewno trzeba spiłować jednak te wypustki wewnątrz, które wchodzą w te wyfrezowane prowadnice. Bo przecież ta dolna strzałka wskazuje sprężynę
Z góry dzięki za pomoc
http://www.patrol-gr.net/trucs38.php
1. Czy podkładka z wąsami do wycięcia to ta w kolorze miedzi (tak wywnioskowałem z francuskiej strony ze zdjęciami)? Siódme zdjęcie, zdaje się że autor strony zaleca żeby ją całkowicie wyjąć i złożyć bez.
2. Czy jeśli chodzi o drugie zdjęcie to trzeba miejsce zaznaczone zaszlifować na płasko?
3. A to na trzecim zdjęciu zaznaczone strzałką na tej górnej grubej podkładce (i tego nie rozumiem) trzeba spiłować? Ile zebrać pilnikiem na tych wybrzuszeniach? Właśnie spostrzegłem że choć strzałki pokazują te wybrzuszenia to pewno trzeba spiłować jednak te wypustki wewnątrz, które wchodzą w te wyfrezowane prowadnice. Bo przecież ta dolna strzałka wskazuje sprężynę
Z góry dzięki za pomoc
1. ja nie wywalałem tego miedzianego drutu ale tak patrząc można
2. na drugim zdjęciu masz zapięte sprzegielko na look, w celu dobrania się do drugiej strony, najlepiej przytrzymac te wasy jeszcze sciskiem lub imadlem, zebys nie musial szukac latajacych czesci jak blaszki sie rozejda i po wyciagnieciu dolnej sprezyny zabezpieczajacej wszystko nagle strzeli
3. 4rta fotka pokazuje jak zabrac sie za rozbieranie
4. ja wycialem i wypilowalem te 2 wybrzuszenia na plasko tak ze wyglada jak podkladka i te 4 cycki wewnatrz
2. na drugim zdjęciu masz zapięte sprzegielko na look, w celu dobrania się do drugiej strony, najlepiej przytrzymac te wasy jeszcze sciskiem lub imadlem, zebys nie musial szukac latajacych czesci jak blaszki sie rozejda i po wyciagnieciu dolnej sprezyny zabezpieczajacej wszystko nagle strzeli
3. 4rta fotka pokazuje jak zabrac sie za rozbieranie
4. ja wycialem i wypilowalem te 2 wybrzuszenia na plasko tak ze wyglada jak podkladka i te 4 cycki wewnatrz