Bagaznik wyprawowy - chce zbudowac

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
patrolpulawy
Kontaktowanie:

Re: Bagaznik wyprawowy - chce zbudowac

Post autor: patrolpulawy » ndz wrz 26, 2010 10:27 am

Epoksyd jest ogólnie bardzo trwały, nitro mat na wierzch dałem bo dobrze się trzyma i niebardzo rysuje. Jeśli ktoś chce połysk to można dać epoksyd też nawierzchniowo - też będzie nie do zabicia (choć z czasem trochę zmatowieje). Można nawierzchniowo dać poliuretan i wtedy połysk na długie lata. W sumie koszt to ok. 100 zł na farby - litr podkładu, litr nawierzchniowej, utwardzacz, rozcieńczalnik. Ja stosuję z firmy Rafil bo dostępne są opakowania 1litr.

Proszek wyszedłby podobnie kosztowo i byłby pewnie lepszy ale trzeba pilnować technologii. Ja nie mogłem zastosować proszku dlatego, że nie było w okolicy zakładu któryby wypiaskował, poszpachlował ubytki i spawy i założył proszek podczas jednego dnia.
Piotr

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » ndz wrz 26, 2010 8:38 pm

No to chyba faktycznie z proszkiem dam sobie siana, raz, że wołają od 200 w górę, a dwa, o ile można to zrobić standardowymi narzędziami (sprężarka i giwera do malowania) to we własnym zakresie by się zrobiło. Jutro sprawdzę ceny farb epoksydowych na miejscu.
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo ;) )

Awatar użytkownika
martii
Kontaktowanie:

Post autor: martii » ndz wrz 26, 2010 11:46 pm

proszek z piaskowaniem na gotowo 150zyli za moj + drabinka

epoksyd 5l SIGMA 5l 190 i zostaje Ci ok 3l na pomalowanie ramy, progów mostów paznokci co tam lubisz :lol:
nie polecam Barila jest tańszy od sigmy o ok 25% ale strasznie szybko się ściera - siakis taki------- damski jest :lol:
GR Y60 RD28T+I
GR Y60 Long RD28T
CRX Del Sol
VW Derby 78 2,016VT
http://www.4x4.szczecin.pl/

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » pn wrz 27, 2010 7:16 am

martii pisze:jak już ktoś buduje od zera polecam szerszy niż dach
to mój zeszłoroczny wynalazek
Obrazek
- można się do drzewa przytulic
- gałęzie mniej wala po budzie
i
- włazi materac 200x140 :lol:
Zgadzam się z Tobą, że dobrze zrobionym bagażnikiem można się o drzewo przytulić i bez kolizyjnie dla budy się po nim prześliznąć ale Twój wygląda jakby miał tej próby nie przejeść :-? jest wysoki i delikatny :-?
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
nomad

Post autor: nomad » pn wrz 27, 2010 8:07 am

Eskapada pisze:
martii pisze:jak już ktoś buduje od zera polecam szerszy niż dach
...
- można się do drzewa przytulic
- gałęzie mniej wala po budzie
i
- włazi materac 200x140 :lol:
Zgadzam się z Tobą, że dobrze zrobionym bagażnikiem można się o drzewo przytulić i bez kolizyjnie dla budy się po nim prześliznąć ale Twój wygląda jakby miał tej próby nie przejeść :-? jest wysoki i delikatny :-?
@Eskapada ma rację, osobiście bał bym się Twoim bagażnikiem śliskać po drzewie - jest zbyt rachityczny.
Poza tym nie widzę potrzeby robienia bagażnika szerszego niż dach (z daleka wygląda taki parch jak auto firmy instalacyjnej, tylko rur PCV na nim brakuje). :wink:
Tak na logikę: jeśli przewidujesz możliwość oparcia się dachem o drzewo, to znaczy że poruszasz się na trawersie a wówczas skrajnym elementem przechylonego auta staje się rynienka dachowa. Jeśli bagażnik będzie tej samej szerokości co dach, to spełni swoje zadanie. Ja swój zrobiłem ciut węższy nawet od dachu i nie żałuję - wystarczająco chroni dach i (wg mnie) wygląda bardziej estetycznie.

Po południu postaram się poszperać w fotach i jeśli znajdę jakąś sensowną, to wkleję by poddać się miażdżącej krytyce :lol:

P.S. Argument, że w szerszym bagażniku mieści się materac do mnie trafia, ...ale mimo wszystko nie przekonuje :wink:
Nawet pośród Kwiatu Rycerstwa jest całe mnóstwo zakutych łbów.

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » pn wrz 27, 2010 8:27 am

Mój bagażnik jest oryginalnym produktem Nissan. Taki bagażnik można było kupić w ASO do Y60 oraz Y61 ( oczywiście w przedniej części został przez zemnie przerobiony, jak i również mocowania zostały przerobione, )

Obrazek

Bagażnik zrobiony jest z solidnych rur i lekko wychodzi poza górną krawędź dachu. Wiele razy prześlizgiwałem się nim po drzewie czy asekurowałem na trawersie ale moim zdaniem konstrukcja kolego Mati jest za delikatna przeprawowego off roadu
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
nomad

Post autor: nomad » pn wrz 27, 2010 5:46 pm

Nic lepszego nie znalazłem.
Obrazek
Po bokach mocowania na hi-lifta i łopatę, z tyłu po lewej zbiornik na wodę, a z prawej miejsce na dodatkowe "pierdoły". Te pozaginane ajzole, to płaskownik wygięty dokładnie tak jak wewnętrzny obrys skrzyń bagażowych - dzięki temu owe skrzynie lądują ciasno na dachu i dla ich unieruchomienia wystarczy jeden zwykły ekspandor (szybki montaż).

Po załadunku całość wygląda tak:
Obrazek

A tu jeszcze fota odnośnie szerokości bagażnika. Jak widać jest węższy od szerokości rynienek, jednak stanowi przedłużenie skosu boku auta i dzięki temu chroni dach na trawersach.
Obrazek

Jedno jest pewne: zrób porządne łapy mocujące :wink:

Awatar użytkownika
Harley

Post autor: Harley » wt wrz 28, 2010 8:59 pm

Pozwolę się niezgodzić z moim skądinąd lubianym przeze mnie przedmówcą :)21

Szerokość bagażnika może być większa niż szerokość dachu i właśnie wtedy jest on jak najbardziej ochroną dla dachu.Oczywiście wszystko w granicach normy (nie może wystawać poza obrys auta) i "smaku" estetycznego.
W moim przypadku - gdy zamiarem było załadowanie na dach szerokiego namiotu mając wzdłuż zamontowaną przechylną roletę (uchylną , bo nie jest to roleta , która po złożeniu stanowi zewnętrzny obrys bagażnika, tylko jest z pokrowcem razem składana na zawiasach "na bagażnik") , konieczne było założenie platformy (bagażnika) o solidnej podstawie takiej,aby uniosła co najmniej 300 kg bagażu i wytrzymała oparcie o drzewo (mam to już za sobą i dało radę i to nie raz !). Jeśli łapy są dostatecznie mocne i w dostatecznej ilości oraz rozsądnie rozmieszczone, to nie ma z tym problemu. Dla mnie głównym motywem przewodnim było myślenie o wielozadaniowości bagażnika , dużym tonażu i szerokiej możliwości zabudowy w różny sposób.
Nie mam akurat zdjęć z namiotem, ale jak da radę to je tu dorzucę. Obecnie zamieszczam fotki na których widać zamysł budowy i mocowania łap. Szerokości , które mogą się niektórym wydać zbyt duże zaczynają być rozumiane dopiero jak pojawia się namiot dachowy - mówimy o największym możliwym skłądanym namiocie dachowym - 3 osobowym - wersja long

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Short BRU(td)US 4,2
Patrol Comfort TB42
Patrol y61 3,0TD mercedes

Awatar użytkownika
nomad

Post autor: nomad » wt wrz 28, 2010 10:22 pm

Harley pisze:Pozwolę się niezgodzić z moim skądinąd lubianym przeze mnie przedmówcą :)21
heehh... nie mam wyboru - wypada się zrewanżować... :)21

Mój drogi Przedmówco, którego skądinąd lubię, szanuję i cenię...
Harley pisze:Szerokość bagażnika może być większa niż szerokość dachu i właśnie wtedy jest on jak najbardziej ochroną dla dachu.Oczywiście wszystko w granicach normy (nie może wystawać poza obrys auta) i "smaku" estetycznego.
...toż ja właśnie (w głównej mierze) o tym "smaku estetycznym"!
Harley pisze:Dla mnie głównym motywem przewodnim było myślenie o wielozadaniowości bagażnika , dużym tonażu i szerokiej możliwości zabudowy w różny sposób.
...
Szerokości , które mogą się niektórym wydać zbyt duże zaczynają być rozumiane dopiero jak pojawia się namiot dachowy - mówimy o największym możliwym składanym namiocie dachowym - 3 osobowym - wersja long
No wiesz.... - ja mam wszystko małe - mały parch, małe namioty... :D
Nie wiem jak wygląda sprawa mocowania na bagażniku "dachowca", gdyż albowiem nie posiadam takowego,
ale czy byłby problem z zamontowaniem go na węższym bagażniku niż on sam?
Jeśli tak, to dla mnie jedyny (na razie) argument dla budowania szerokiego bagażnika.

..inna sprawa, że ta moja wydumka, to jednak bagażnik raczej przeprawowy, w bardziej lub mniej udany sposób adoptowany do wakacyjnych wyryp :wink:

Awatar użytkownika
mik

Post autor: mik » wt wrz 28, 2010 11:02 pm

Harley pisze:
Obrazek

Obrazek

@Harley - w jaki sposób masz przymocowane skrzynie do bagażnika ??

Awatar użytkownika
Harley

Post autor: Harley » śr wrz 29, 2010 6:28 am

nomad pisze: ..inna sprawa, że ta moja wydumka, to jednak bagażnik raczej przeprawowy, w bardziej lub mniej udany sposób adoptowany do wakacyjnych wyryp :wink:
i to jest włąśnie różnica zasadnicza, bo ja pisałem głównie o wyprawie , a to pisanie o "niezgadzaniu" , to taka mała prowokacja.

Co do mocowań skrzyń, to jest to patent własnej produkcji. Skrzynie wojskowe chyba z Bundeswehry, mają takie małe uchwyciki orginalne. - wygląda to jakby były to takie same mocowania jak do wieka. Zrobiłem sobie skobelki z gwintami , a w profilach bagażnika mam przewiercone otwory. Jak się uda to wstawię fotki.
Ostatnio zmieniony śr wrz 29, 2010 9:38 am przez Harley, łącznie zmieniany 1 raz.
Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Short BRU(td)US 4,2
Patrol Comfort TB42
Patrol y61 3,0TD mercedes

Awatar użytkownika
vivit

Post autor: vivit » śr wrz 29, 2010 7:57 am

Każdy bagażnik jest dobry, który choć raz przyżyje wyprawę i wróci z niej cało.
Znaczy się spełnił swoją rolę i o to chodziło.

Pierdzenie zaś czy ładny czy nie to rzecz gustu. A ponieważ jadnemu podobają się brunetki, drugiemu blądynki, a trzeci na rude zapatrzony to zawsze pojawią się jakieś ochy i achy. Bagażnik musi być funkcjonalny i dopasowany do naszych zastosowań. Jeżeli spełnia te kryteria to jest git, jak nie to choćby był najpiękniejszy jest poprostu nieprzydatny lub upierdliwy w urzytkowaniu.

Awatar użytkownika
mik

Post autor: mik » śr wrz 29, 2010 3:20 pm

Harley pisze:Co do mocowań skrzyń, to jest to patent własnej produkcji. Skrzynie wojskowe chyba z Bundeswehry, mają takie małe uchwyciki orginalne. - wygląda to jakby były to takie same mocowania jak do wieka. Zrobiłem sobie skobelki z gwintami , a w profilach bagażnika mam przewiercone otwory. Jak się uda to wstawię fotki.
Byłbym dźwięczny :wink:
Mam takie same skrzynie, też zastanawiałem się nad tym rozwiążaniem i z chęcią bym to pooglądał.

Awatar użytkownika
mike133

Post autor: mike133 » sob lut 12, 2011 9:16 pm

Taki mam ja:
http://img08.allegroimg.pl/photos/orygi ... 59008825_1
http://img08.allegroimg.pl/photos/orygi ... 1459008825

Pancerny, światło Wesem, łącznie cztery anteny na dachu [CB, 2m/70cm, FM ze wzmacniaczem, gps] :)21 - polecam konstrukcję, nic tylko jeździć :)2
GR 4,2d '97

Awatar użytkownika
uczniak

Post autor: uczniak » sob lut 12, 2011 9:54 pm

mike133 pisze:Taki mam ja:

Pancerny, światło Wesem, łącznie cztery anteny na dachu [CB, 2m/70cm, FM ze wzmacniaczem, gps] :)21 - polecam konstrukcję, nic tylko jeździć :)2
fajny :] dużo krągłości ma przez co wygląda ciekawie. Sam robiłeś? czy kupny?

Awatar użytkownika
mike133

Post autor: mike133 » sob lut 12, 2011 10:02 pm

uczniak pisze:

Sam na własne potrzeby. Teraz powstaje kolejna sztuka.
GR 4,2d '97

Awatar użytkownika
uczniak

Post autor: uczniak » sob lut 12, 2011 10:08 pm

mike133 pisze:
uczniak pisze:

Sam na własne potrzeby. Teraz powstaje kolejna sztuka.
pozwolisz że co nie co poodgapiam? jestem na etapie budowy :]
byłoby fajnie jak byś pokazał go jeszcze z tyłu

lala m
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lala m » wt paź 22, 2013 10:01 pm

Witam!na razie takowe coś,na środku będzie jeszcze jedna belka;

Obrazek

zdjęcie robione na szybko tel więc pozostawia trochę do życzenia :)
jak skończę wrzucę dokładniejsze fotki.Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Billy69

Post autor: Billy69 » sob paź 26, 2013 11:07 pm

Kuerwa, na fizykę chodzilibyśta.
O estetyce nie wypowiadam się, bo to nie moja sprawa :)21
Jednak ilość punktów podparcia powinna być wprost proporcjonalna do przewidywanego obciążenia.
Ile kg jesteś gotów zawiesić punktowo na rynience nie ryzykując jej odkształcenia / oberwania?
Bo konstrukcja bagażnika z balkonikami dookoła sugeruje chęć jednorazowej przeprowadzki całego dobytku z pralką w roli głównej.
XJ4.0... nastała era 4.2Donkey :)21
Jeśli coś się nie daje naprawić, znaczy, że nie było zepsute.

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » sob paź 26, 2013 11:36 pm

Ile to waży?

:o
RR 2.5 DSE, Nissan Patrol 160 SD33T, Suzi LJ80
GG: 3215824
http://picasaweb.google.com/paweldabster

Awatar użytkownika
vexx

Post autor: vexx » ndz paź 27, 2013 7:27 am

Jak jeszcze jakąś siatkę metalową na dno dać - pewnie ze 100 kg zawieszonego na dachu. Fajnie musi wchodzić w zakręty. Ja będę kupował te polskie alu i wzmacniał łączenia. Dużo lżej się nie da, a do wyprawowych zastosowań wystarczy (nie wożę części od czołgu).
Nissan Patrol GR Y60 2.8TD is gone.
Nissan Patrol Y61 arrived!

lala m
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lala m » wt paź 29, 2013 9:40 pm

Billy69,konstrukcja z balkonikami jest lżejsza niż Tobie się wydaje spokojnie sam zakładam to na dach poza tym jest jeszcze montowany w miejscach relingów a estetyka?bagażnik robię dla siebie nie dla ciebie więc mało mnie obchodzi Twój gust estetyczny.Pozdrawiam.

Na dno idzie blacha aluminiowa a nie siatka stalowa.

Awatar użytkownika
vexx

Post autor: vexx » śr paź 30, 2013 11:51 am

Na krótkim y61 miałem bardzo podobny, tylko z siatką na dnie. Po 3 czy 4 mocowania z każdej strony - nie pamiętam dokładnie. Odechciało mi się stalowych :) Nie woże takich ciężarów na dachu, żeby się męczyć ze stalą. Na wiosnę z alu do długiego 61 będę motał, to wrzuce potem jak wyszedł.
Nissan Patrol GR Y60 2.8TD is gone.
Nissan Patrol Y61 arrived!

lala m
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lala m » śr paź 30, 2013 3:54 pm

no ja nie tylko używał będę tego bagażnika do wypraw,głównie do przewozu różnych długich i płaskich rzeczy które nie mieszczą się do środka auta bez demontażu siedzeń dlatego są te tzw"balkoniki"żeby się nic nie zsunęło w razie czego.

Awatar użytkownika
lysy76

Post autor: lysy76 » śr paź 30, 2013 4:37 pm

Jak długie przedmioty wozisz przekraczające rozmiary bagażnika, to zrezygnowałbym z relingów z przodu i tym bardziej z tyłu.
Przedmioty spięte pasami transportowymi nie maja prawa się zsunąć.
Wujek Dobra Rada 8)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”