Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder
Moderator: Kosiarz
-
iras01
-

-
Kontaktowanie:
zagaj1 pisze:Harley pisze:
Dzięki Ci dobry człowieku. Wydaje mi się jednak ,że nie wygląda toto na orginał- oczywiście mogę się mylić. Rozbierałeś kiedyś obudowę kierownicy

Widziałeś na jakich łączeniach to jest zrobione

Chętnie bym się kiedyś wdrapał tam i popatrzył, może będzie dane się spotkać
Swoją drogą to jak rozumiem to ustrojstwo pracuje u Ciebie z silnikiem 3,0 i automatem

Podejrzewam ,że całość oprta jest na sterowaniu elektronicznym pedałęm , co u mnie już jest zastąpione linką gazu, a więc pozostaje mi jedynie zrobienie sobie "półautomatyczny tempomat" w postaci linki z deski rozdzielczej do pedału gazu.
Więc na pewno jest to oryginał, bo spotkałem w innych Parchach na alledrogo

nigdy tam nie zaglądałem, bo na szczęście tam mi się nic nie psuło

U mnie jak napisałeś współgra z automatem i 3,0 , ma to sporo wspólnego właśnie z tym pedałem elektronicznym, przy włączeniu tempomatu czuć jak pedał opada z pod nogi i zostaje sobie w jakiejś pozycji, a po wyłączeniu też wydaje charakterystyczne kliknięcie ( jak by jakaś zapadka) ot takie moje nie fachowe spostrzeżenia

A mogł bys zrobic zdjecie pod maska

ja w y60 mialem podobny i byl pod maska taki mechanizm od tempomatu
Gr 850Nm mi sie marzy :)
-
Harley
-

zagaj1 pisze:Harley pisze:
Dzięki Ci dobry człowieku. Wydaje mi się jednak ,że nie wygląda toto na orginał- oczywiście mogę się mylić. Rozbierałeś kiedyś obudowę kierownicy

Widziałeś na jakich łączeniach to jest zrobione

Chętnie bym się kiedyś wdrapał tam i popatrzył, może będzie dane się spotkać
Swoją drogą to jak rozumiem to ustrojstwo pracuje u Ciebie z silnikiem 3,0 i automatem

Podejrzewam ,że całość oprta jest na sterowaniu elektronicznym pedałęm , co u mnie już jest zastąpione linką gazu, a więc pozostaje mi jedynie zrobienie sobie "półautomatyczny tempomat" w postaci linki z deski rozdzielczej do pedału gazu.
Więc na pewno jest to oryginał, bo spotkałem w innych Parchach na alledrogo

nigdy tam nie zaglądałem, bo na szczęście tam mi się nic nie psuło

U mnie jak napisałeś współgra z automatem i 3,0 , ma to sporo wspólnego właśnie z tym pedałem elektronicznym, przy włączeniu tempomatu czuć jak pedał opada z pod nogi i zostaje sobie w jakiejś pozycji, a po wyłączeniu też wydaje charakterystyczne kliknięcie ( jak by jakaś zapadka) ot takie moje nie fachowe spostrzeżenia

Czyli działa jak fabryczny. Co nie znaczy ,że nie jest dokładany. Ja np. mam u siebie czujniki cofania dokładane, ale za to jest to orginalny produkt nissana i zapewne zakładany w serwisie ...
Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Short BRU(td)US 4,2
Patrol Comfort TB42
Patrol y61 3,0TD mercedes
-
zagaj1
-

W sumie widziałem też w parchach takie śmieszne przechyłomierze były oryginalne nissanowskie ale dokładane ....
No nie ma problemu, tylko co fotografować

całą komorę silnika

Ostatnio zmieniony pn lut 14, 2011 9:23 pm przez
zagaj1, łącznie zmieniany 1 raz.
Patrol Y61 Long ZD30DTi &Seicento& KTM LC4 640SM
Dziadostwa nie rób, skręć drutem...! 
-
Harley
-

Myślę ,że tu nic pod maską innego nie będzie. Ten cały bajer łączyć się będzie z pedałem gazu i tam właściwie wystarczy się wpiąć. - tu nie ma linki , którą trzebaby napinać, więc pod maską nie musi być siłownika
Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Comfort TB42
-
xxurxx
- jestem tu nowy...

-
micromax
- jestem tu nowy...

autor: micromax » pn lut 14, 2011 10:42 pm
ehhhhh,,, kolego zobacz ile jest tych samochodów na rynku wtórnym. Części oryginalnych brak, możliwość przeróbek ograniczona raczej brakiem tych to to już przerabiali a nie tym że się nie da. Problem z dobrymi warsztatami itp. Powiem jeszcze dobitniej, kolega swoim wjechał innemu w boczek i prawie 2lata szuka części, a jak już są to ceny z innej planety.
Skrzynia biegów super, silnik super, auto super, tylko zastanów się czy chcesz być jedynym posiadaczem takiego auta w swoim województwie (wersja amerykańska) i czy cie stać na ten luksus

był hiszpan 3,3TD 88`
teraz nie ma nic
-
Harley
-

nie wiem czy silnik taki super. W każdym razie micromax dobrze napisał

Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Comfort TB42
-
iras01
-

-
Kontaktowanie:
Harley pisze:Myślę ,że tu nic pod maską innego nie będzie. Ten cały bajer łączyć się będzie z pedałem gazu i tam właściwie wystarczy się wpiąć. - tu nie ma linki , którą trzebaby napinać, więc pod maską nie musi być siłownika
Harlejku jesli tempomat steruje pedałem to na bank jest linka
Pod maska powinno byc czarne pudełko z ktorego wychodzi linka i idzie do pedału oraz jeden kabelek ktory idzie do kabelka od predkosci. S tawiam ze jest gdzies pod maska po lewj stronie

-
trampek
-

autor: trampek » wt lut 15, 2011 11:37 am
iras01 pisze:Harley pisze: tu nie ma linki ,
na bank jest linka
może się założycie
Nie wiem jak jest w patrolu ale np. w astrze 2.0 Dti wystarczy dołożyć przełącznik ze sterowaniem i już mamy tempomat. Wszystko inne mamy już w standardzie w każdej astrze 2.0 Dti tj. elektroniczny pedał gazu, 4-ro pinowy czujnik pedału hamulca, czujnik sprzęgła + odpowiedni program w sterowniku silnika.
I tam żadnych zbędnych linek nie poczeba

"Raz się skurwisz - kurwą zostaniesz" -George Orwell
-
mopar
-

iras01 pisze:Harley pisze:Myślę ,że tu nic pod maską innego nie będzie. Ten cały bajer łączyć się będzie z pedałem gazu i tam właściwie wystarczy się wpiąć. - tu nie ma linki , którą trzebaby napinać, więc pod maską nie musi być siłownika
Pod maska powinno byc czarne pudełko z ktorego wychodzi linka i idzie do pedału oraz jeden kabelek ktory idzie do kabelka od predkosci. S tawiam ze jest gdzies pod maska po lewj stronie

Iras tu jest mowa o Y61 gdzie nie ma linki-chyba ,ze w 4.2.
W tych padakach z potencjometrem tfu tfu już kabelki i komputerki sterują tempomatem.
Lubię zapierdalać.
Ropa do traktorów.
-
gto
- jestem tu nowy...

Witam, jestem nowy użytkownikiem tego forum i chciałbym na początku wszystkich powitać.
Życie zmusiło minie do zainteresowania się samochodami o większej dzielności w terenie. Mieszkam na "głębokim zadupiu" i potrzebuje czegoś czym dojadę do drogi, dodatkowo mam okazję pojeździć trochę po lesie i rozlewiskach. Szukam czegoś taniego na początek, jak mi się spodoba to wymienię na lepszy.
Szukam opinii na temat samochodu z ogłoszenia
http://otomoto.pl/nissan-terrano-C17476191.html
Zawsze marzyłem o silniku o większej pojemności.
Grzesiek
-
Harley
-

Ireczku, raczej myślę,że się mylisz. Ale sam jestem ciekaw jak tu jest. W Y60 miałeś linki, tu masz kabelki - po co więc skrzyneczka ( z czym ona niby ma być ) w Y61 z silnikiem 3,0

Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Comfort TB42
-
Harley
-

gto pisze:Witam, jestem nowy użytkownikiem tego forum i chciałbym na początku wszystkich powitać.
Życie zmusiło minie do zainteresowania się samochodami o większej dzielności w terenie. Mieszkam na "głębokim zadupiu" i potrzebuje czegoś czym dojadę do drogi, dodatkowo mam okazję pojeździć trochę po lesie i rozlewiskach. Szukam czegoś taniego na początek, jak mi się spodoba to wymienię na lepszy.
Grzesiek
najbardziej podoba mi się w tym opisie "sportowy/coupe"
Kup Patrola, piwo postawisz przy okazji...

Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Comfort TB42
-
gto
- jestem tu nowy...

[
najbardziej podoba mi się w tym opisie "sportowy/coupe"
Kup Patrola, piwo postawisz przy okazji...

[/quote]
Pewnie masz rację bo a się nie znam
Założyłem, że myśliwy nie wymęczył tego auta za bardzo ale z natury jestem naiwny
-
Harley
-

myślę,że za tę kasę możesz się sromotnie zawieźć, ale cóż...okazje się zdarzają
Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Comfort TB42
-
gto
- jestem tu nowy...

Harley pisze:myślę,że za tę kasę możesz się sromotnie zawieźć, ale cóż...okazje się zdarzają
Pewne doświadczenie w tym mam
Kiedyś kupiłem piękny 20letni motocykl za 3700, włożyłem w niego ponad 2000 i po 2 latach sprzedałem za 3300

-
Adamo
-

Harley pisze:myślę,że za tę kasę możesz się sromotnie zawieźć, ale cóż...okazje się zdarzają
Nie aż takie
Zapewne w tym aucie jedyną wartość przedstawiały koła...ale w opisie jest, że sprzedaje na szosowych

-
superkto
-

-
Kontaktowanie:
autor: superkto » wt lut 15, 2011 6:07 pm
-
sikor32
-

gto pisze:Witam, jestem nowy użytkownikiem tego forum i chciałbym na początku wszystkich powitać.
Grzesiek
Myślę, że jeśli chcesz się chlapać po wodzie, to lepiej szukaj diesla...
sikor
maverick '98 2,7 tdi long
maverick '96 2,7 td króciak
maverick '95 2,4 lpg króciak
-
iras01
-

-
Kontaktowanie:
mopar pisze:iras01 pisze:Harley pisze:Myślę ,że tu nic pod maską innego nie będzie. Ten cały bajer łączyć się będzie z pedałem gazu i tam właściwie wystarczy się wpiąć. - tu nie ma linki , którą trzebaby napinać, więc pod maską nie musi być siłownika

Iras tu jest mowa o Y61 gdzie nie ma linki-chyba ,ze w 4.2.
W tych padakach z potencjometrem tfu tfu już kabelki i komputerki sterują tempomatem.
Niestety ale jest linka,krotka bo krotka ale jest.I wlasnie dlatego po wlaczeniu tempomatu pedał zostaje na swoim miejscu.W swoim y60 sam sobie montowałem ten tempomat i dlatego pisze ze jesli jest to dokladany tempomat to linka jest i wlasnie musi byc spieta z ta krotka linka w pedale gazu.Jesli sie myle to wysle Koledze z tempomatem flaszke

ale pewnie sie nie myle

-
iras01
-

-
Kontaktowanie:
Harley pisze:Ireczku, raczej myślę,że się mylisz. Ale sam jestem ciekaw jak tu jest. W Y60 miałeś linki, tu masz kabelki - po co więc skrzyneczka ( z czym ona niby ma być ) w Y61 z silnikiem 3,0

Te tempomaty to bardzo faja rzecz.Jak bys poznał zasade ich budowy i dzialnia to tez bys chcial taki.
Zreszta moj patrol jezdzi własnie gdzies po Poznaniu wiec jak go gdzies zobaczysz to dogon i poogladaj sobie jak to dziala.A zapomnialem niedogonisz go bo on w benzynie

-
Harley
-

karwa, ale Ty uparty jesteś. My tu piszemy o y61 , a Twój to sześćdziesiątka

, całkiem możłiwe,że tu nie ma żadnej linki nawet między tempomatem a pedałem gazu. Poczekajmy aż @zagaj rozkręci auto, to się będziesz z tą flaszką wyrywał...
Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Comfort TB42
-
iras01
-

-
Kontaktowanie:
Karwa musiałes miec ostatnio pedal od swojego y61 w reku i wiesz ze jest tam bardzo krotka linka

wiec jesli przy wlaczonym tempomacie pedał sie rusza to wlasnie do tej linki musi byc sterowanie z tempomatu
W 60 było prosciej bo linka szla do pompy i tam bylo to wszysto polaczone nw 61 niema innej opcji musi to siedziec w pedale
Spadaj na drzewo

-
zagaj1
-

Jutro sprawdzę czy przy pedale jest linka

Patrol Y61 Long ZD30DTi &Seicento& KTM LC4 640SM
Dziadostwa nie rób, skręć drutem...! 
-
N2O
-

To znaczy, że mam 160-kę z tempomatem?