ucieka prad Terrano 2, 2.7TD
Moderator: Kosiarz
ucieka prad Terrano 2, 2.7TD
czesc, pojawil sie u mnie w tyranie problem z pradem, przedwczoraj rano auto nie odpalilo z rozrusznika,wiec kable poszly w ruch i zagadal,wiec wieczorkiem jak wrocilem wyjalem aku z auta i podlaczylem na noc pod prostownik na maly prad,rano wszystko cacy,odpalil pieknie, ale po poludniu jak chcialem go odpalic to juz lipa,wiec znowu kable od przypadkowego kierowcy i ruszylem,podczas jazdy zaczelo wszystko przygasac,az nawet swiatla zgasly,udalo mi sie docjechac do domu i pod domem auto samo zgaslo:/ i teraz pytanie co to moze byc??lampka od ladowania na desce sie nie swieci,pasek alternatora jest. czy padlo aku??a moze alternator,albo jakis regulator napiecia?? dodam jeszcze ze od kilku dni jak jest ciemno leciutenko zarza sie pewne kontrolki na desce,chyba od oleju,paliwa,poziom plynu spryskiwaczy i ta jedna skrajna z prawej...od czego zaczac szukac??? pomozcie bo juz mi sily opadaja do tego tyrana 

- wojtek_kom
-
Re: ucieka prad Terrano 2, 2.7TD
Oddaj do warsztatu...kordek pisze:czesc, pojawil sie u mnie w tyranie problem z pradem, przedwczoraj rano auto nie odpalilo z rozrusznika,wiec kable poszly w ruch i zagadal,wiec wieczorkiem jak wrocilem wyjalem aku z auta i podlaczylem na noc pod prostownik na maly prad,rano wszystko cacy,odpalil pieknie, ale po poludniu jak chcialem go odpalic to juz lipa,wiec znowu kable od przypadkowego kierowcy i ruszylem,podczas jazdy zaczelo wszystko przygasac,az nawet swiatla zgasly,udalo mi sie docjechac do domu i pod domem auto samo zgaslo:/ i teraz pytanie co to moze byc??lampka od ladowania na desce sie nie swieci,pasek alternatora jest. czy padlo aku??a moze alternator,albo jakis regulator napiecia?? dodam jeszcze ze od kilku dni jak jest ciemno leciutenko zarza sie pewne kontrolki na desce,chyba od oleju,paliwa,poziom plynu spryskiwaczy i ta jedna skrajna z prawej...od czego zaczac szukac??? pomozcie bo juz mi sily opadaja do tego tyrana
Sprawdzenie polączeń - masy i napięcia woltomierzem prawdę powie.
Nissan-y
Zacząłbym od warsztatu co się zna na alternatorach....wojtek_kom pisze:Oddaj do warsztatu...kordek pisze:czesc, pojawil sie u mnie w tyranie problem z pradem, przedwczoraj rano auto nie odpalilo z rozrusznika,wiec kable poszly w ruch i zagadal,wiec wieczorkiem jak wrocilem wyjalem aku z auta i podlaczylem na noc pod prostownik na maly prad,rano wszystko cacy,odpalil pieknie, ale po poludniu jak chcialem go odpalic to juz lipa,wiec znowu kable od przypadkowego kierowcy i ruszylem,podczas jazdy zaczelo wszystko przygasac,az nawet swiatla zgasly,udalo mi sie docjechac do domu i pod domem auto samo zgaslo:/ i teraz pytanie co to moze byc??lampka od ladowania na desce sie nie swieci,pasek alternatora jest. czy padlo aku??a moze alternator,albo jakis regulator napiecia?? dodam jeszcze ze od kilku dni jak jest ciemno leciutenko zarza sie pewne kontrolki na desce,chyba od oleju,paliwa,poziom plynu spryskiwaczy i ta jedna skrajna z prawej...od czego zaczac szukac??? pomozcie bo juz mi sily opadaja do tego tyrana
Sprawdzenie polączeń - masy i napięcia woltomierzem prawdę powie.
...z zawodu jestem...człowiekiem.
Tel - 508087274; GG - 7664920; Maciej
K160 SD33
Tel - 508087274; GG - 7664920; Maciej
K160 SD33
Miałem podobny problem jak padł mi alternator. Najlepiej nie jedź do żadnych warsztatów bo Ci powiedzą, że akumulator, że alternator itd. Kup za 30PLN najprostszy Woltomierz, Amperomierz wszystko w jednym (dałem chyba nawet mniej) zapal draksa i zmierz na klemach jakie masz ładowanie. Powinień mieć koło 14,5 Mierzysz na klemach a nie na elektrodach na akumulatorze. Kolejna bardzo ważna sprawa przy tym alternatorze.
1) jeśli kilka razy naciśniesz hamulec i świeci Ci się czerwona lampka (wykrzyknik w kółeczku obok ręcznego) wymontuj alternator raz z Vacumpompką to jest urządzenie na osi alternatora do którego dochodzą przewody gumowe (wężyki)
2) W serwisie boscha powinni Ci przyjąć ten zestaw bez kłopotu i wymienić na regenerowane z gwarancją minimum pół roku (ja dostałem rok gwarancji) natomiast Vaqumpompki zdjąłem i mam teraz kłopot. Jeśli masz dobre Vaqum to je zostaw.
Koszt wymiany alternatora na regenerowany to 340PLN w Warszawie czas na nowy kilka godzin. Nie warto się bawić w używane po 200PLN.
Tyle mogę doradzić. To przeszedłem i się nauczyłem, że czasami trzeba dorzucić jeżdżę Maverickiem od czerwca nie warto oszczędzać na takich rzeczach. Na przyszłość w Inter Carsie wysprzęglik przy pedale sprzęgła kosztuje 130PLN a na aledrogo i 200PLN ja włożyłem nowy (warto sprawdzić ceny bo nie opłaca się wkładać używek. Przednia szyba kosztuje 300PLN a używka nie wiele taniej, klosz do światła kupuje na śląsku za 90PLN plus koszty przesyłki zamontowanie 30PLN a używka na allegro całej lampy od 250 w górę nowe 1000PLN i więcej
Ale się rozpisałem
jak coś to pisz na PRV
1) jeśli kilka razy naciśniesz hamulec i świeci Ci się czerwona lampka (wykrzyknik w kółeczku obok ręcznego) wymontuj alternator raz z Vacumpompką to jest urządzenie na osi alternatora do którego dochodzą przewody gumowe (wężyki)
2) W serwisie boscha powinni Ci przyjąć ten zestaw bez kłopotu i wymienić na regenerowane z gwarancją minimum pół roku (ja dostałem rok gwarancji) natomiast Vaqumpompki zdjąłem i mam teraz kłopot. Jeśli masz dobre Vaqum to je zostaw.
Koszt wymiany alternatora na regenerowany to 340PLN w Warszawie czas na nowy kilka godzin. Nie warto się bawić w używane po 200PLN.
Tyle mogę doradzić. To przeszedłem i się nauczyłem, że czasami trzeba dorzucić jeżdżę Maverickiem od czerwca nie warto oszczędzać na takich rzeczach. Na przyszłość w Inter Carsie wysprzęglik przy pedale sprzęgła kosztuje 130PLN a na aledrogo i 200PLN ja włożyłem nowy (warto sprawdzić ceny bo nie opłaca się wkładać używek. Przednia szyba kosztuje 300PLN a używka nie wiele taniej, klosz do światła kupuje na śląsku za 90PLN plus koszty przesyłki zamontowanie 30PLN a używka na allegro całej lampy od 250 w górę nowe 1000PLN i więcej
Ale się rozpisałem
jak coś to pisz na PRV
Maverick GLX
dzieki chlopaki za pomoc,sytuacja opanowana, problemem byl tak jak przypuszczaliscie padniety alternator,a konkretnie szczotki sie kompletnie wytarly:) teraz mam nowe szczotki i swiatla mi swieca prawie jak xenony;)