Może powiem to inaczej. Silnik 4,2D wyjęty z Y60 będzie pasował na dowolne poduszki od 2,8TD z Y60. Trzeba tylko przesunąć łapę. Mocowanie od strony silnika pozwala na użycie 1 jak i 2 rodzaju poduszek.Igor909 pisze:To ja karwa zawsze musiałem trafić na te inne ....
Klub Wyznawców TD42Ti , TD42 , 4.2D ..... motamy automata
Moderator: Kosiarz
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Re: Klub Wyznawców TD42Ti , TD42 , 4.2D ..... motamy automat
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
za nowe fury tjunujeszIgor909 pisze:To ja karwa zawsze musiałem trafić na te inne ....
kupiłem y60 z 4.2 benzyną i zauważyłem ,że tylko prawa łapa troche była przedłużona w ramie , lewa jak by nie tykana
y61 tb42 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
ja tam z swojego 2.7TD jestem zadowolony
dziś targał 6 osób trochę bagażu i super się jechało 

ja trafiłęm raz na te "inne" , ale generalnie to do 4,2 i 2,8 są te same poduchy i te same łapy. Nie ma tam ,że kąt inny, tylko przesunięcie wzdłużne.
Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Short BRU(td)US 4,2
Patrol Comfort TB42
Patrol y61 3,0TD mercedes
Patrol Comfort TB42
-
- jestem tu nowy...
dzieki,chlopaki 

pozdrawiam,Vladimir
Y60 RD28T - niezawodny kolega na drogach
Y60 TD42 - byly wol roboczy
Y60 RD28T - niezawodny kolega na drogach
Y60 TD42 - byly wol roboczy
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Dodam tylko, że pomiędzy 4,2D i 4,2EFI nie ma różnicy. Jest plg n' play. Nic nie trzeba spawać, czy przerabiać. Poduchy i łapy te same.
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
- Peepuck!
-
- Kontaktowanie:
Mało tego.. Można zrobić prosty adapter, który pozwoli na to by łap w ogóle nie odcinać...Igor909 pisze:To ja karwa zawsze musiałem trafić na te inne ....

Chcę być dezerterem, który ma SZANSĘ POWODZENIA
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0
prace prawie ukończone , jutro spawanie rurek do klimy i sprawdzenie czy wszystko ok
podpięcie wody poszło gładko poza szczegułem ze z silnika wychodzą kruce 40mm a w chłodnicy były 35mm . zakładam tunel wentylatora(z 2.8 ) a tu znowu nie pasuje przesunięcie wychodzi ok 10cm, po zamontowaniu intercolera na przodzie musiałem troche pokombinować z upchaniem chłodnicy oleju wspomagania, no silnik ogarnięty montuje lewarek biegów i nie wchodzi ,żeby nie blachyt do opuszczenie skrzyni to by zbrakło miejsca
jetsem sam ciekaw czy efekt końcowy będzie adekwatny do kosztów i włożonej pracy
podpięcie wody poszło gładko poza szczegułem ze z silnika wychodzą kruce 40mm a w chłodnicy były 35mm . zakładam tunel wentylatora(z 2.8 ) a tu znowu nie pasuje przesunięcie wychodzi ok 10cm, po zamontowaniu intercolera na przodzie musiałem troche pokombinować z upchaniem chłodnicy oleju wspomagania, no silnik ogarnięty montuje lewarek biegów i nie wchodzi ,żeby nie blachyt do opuszczenie skrzyni to by zbrakło miejsca
jetsem sam ciekaw czy efekt końcowy będzie adekwatny do kosztów i włożonej pracy
y61 tb42 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
No wiesz..
zdjecie jest warte wiecej niz tysiac slow.
zdjecie jest warte wiecej niz tysiac slow.
- Igor V8
-
Właśnie ... powklejaj jakieś foty 

Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... 

nima fot , aparat w domu został , fotosesje się zrobiIgor909 pisze:Właśnie ... powklejaj jakieś foty
y61 tb42 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
nie pitol , tylko wstawiaj foty
, bo wszyscy jakieś ściemy , a jak mają coś pokazać to ni ma chętnych....

Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Comfort TB42
Patrol Comfort TB42
a niechtam idzie , tak wygląda intercoler
[/url]
http://img814.imageshack.us/i/p1010206k.jpg/
kable podłączone poza obrotomierzem i wymyśliłem że klawiszem heat będe podnosił obroty (jak było w 2.8 )
http://img571.imageshack.us/i/p1010207p.jpg/
i jakoś dziwnie te lewarki wyglądają (jakby zakrótkie były) ale to temat na potem
http://img707.imageshack.us/i/p1010208v.jpg/
zdjęcia robione na szybko cobyście sie nie mówil że tylko gadam i nic nie robie

http://img814.imageshack.us/i/p1010206k.jpg/
kable podłączone poza obrotomierzem i wymyśliłem że klawiszem heat będe podnosił obroty (jak było w 2.8 )
http://img571.imageshack.us/i/p1010207p.jpg/
i jakoś dziwnie te lewarki wyglądają (jakby zakrótkie były) ale to temat na potem
http://img707.imageshack.us/i/p1010208v.jpg/
zdjęcia robione na szybko cobyście sie nie mówil że tylko gadam i nic nie robie
y61 tb42 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
pany , czy może ktoś ma taką ksiązke , chodzi mi czy schematy elektryczne są jakieś czytelne ?
http://allegro.pl/nissan-patrol-gu-y61- ... 55467.html
bo ja niemając schematu do 3.0di widze że obrotomierza nieopanuje, u mnie elektrykiem się nie poratuje bo jest jch raptem 2 i gadka jak z głodnym o jedzeniu, a niepowiem bo chciał bym już zobaczyć jak sie tacza patrol z tym 4.2) , no chyba ze jeszcze jest ktoś na forum kto wie jak to zrobić i za odpowiednią opłatoł by przyjechał ożywic obrotek
http://allegro.pl/nissan-patrol-gu-y61- ... 55467.html
bo ja niemając schematu do 3.0di widze że obrotomierza nieopanuje, u mnie elektrykiem się nie poratuje bo jest jch raptem 2 i gadka jak z głodnym o jedzeniu, a niepowiem bo chciał bym już zobaczyć jak sie tacza patrol z tym 4.2) , no chyba ze jeszcze jest ktoś na forum kto wie jak to zrobić i za odpowiednią opłatoł by przyjechał ożywic obrotek
y61 tb42 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
powiedz mi bo nie rozumiem, czemu o TB42 piszesz w wątku o TD42.
A co dokładnie masz nieopanowane z obrotomierzem??
Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Comfort TB42
Patrol Comfort TB42
troche wcześniej tak było pisałem o TB4.2 razem z TD4.2T, obecnie pisze o TD4.2T ,znaczy berobie 2 auta jednocześnie , prace przerwałem nad benzyną , chcąc szybko opanować dieselka , ale międzyczasie jakaś choproba mnie się czepiła prawie trzy tygodnie, teraz w dieselku zaczołem spinać wszystko a roboty ciut więcej bo samochód był w automacie a teraz jet już w manualu , no i doszedłem do obrotka i lipa , nie moge znaleśc gdzie był wpięty w 3.0 czujnik położenia wału, wiązki moge mieć troche pocięte bo auto kupiłem bez jednostki napędowej , szukałem schematu z y61 3.0di ale jakoś nie trafiłem , auto praktycznie gotowe do wyjazdu ale chciałbym żeby wszystko działało i taki mój problem ,jak opanuje diesla wracam do składania benzynyHarley pisze:powiedz mi bo nie rozumiem, czemu o TB42 piszesz w wątku o TD42.
y61 tb42 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
Dobrze, ze przynajmniej przecinki stawiasz 

polonistą nie jestemSzarbia pisze:Dobrze, ze przynajmniej przecinki stawiasz
w sumie nie wiem czy lepiej więcej niż wcale
y61 tb42 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
Na jutro zostało wymiwnić olei i nabić klime i patrpl TD4.2Ti mechanicznie ogarnięty
No i po testach , idzie troche lepiej od 2.8 i jest ciszej ale są i braki :skrzynia biegów żęzi na wolnych obrotach i vacuum pompa słabo ciągnie , sprzeęgło wspomaga dopiero powyżej 2tyś obr i hamulec jest taki ze kół niezblokuje na pełnym hamowaniu, z czego może pasować pompa (może nową gdzieś da się dostać?)
No i po testach , idzie troche lepiej od 2.8 i jest ciszej ale są i braki :skrzynia biegów żęzi na wolnych obrotach i vacuum pompa słabo ciągnie , sprzeęgło wspomaga dopiero powyżej 2tyś obr i hamulec jest taki ze kół niezblokuje na pełnym hamowaniu, z czego może pasować pompa (może nową gdzieś da się dostać?)
y61 tb42 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
Nie za bardzo mogę znaleźć w manualu jakie ma być ciśnienie sprężania w 4,2D
Czy ktoś wie?
Czy ktoś wie?

Nissan Patrol Y60 TD42+PTO
- LSD
-
- Kontaktowanie:
scuaz pisze:Na jutro zostało wymiwnić olei i nabić klime i patrpl TD4.2Ti mechanicznie ogarnięty
Rzężenie skrzyni to standard w 4,2D. Jest to spowodowane tym, że większość z nich robiła jako włoy robocze i ciagała 3 tonowe przyczepy. Są oczywiście wyjątki

Co do słabości Vacu, to upewnij się, że wszystkie rurki są podłączone gdzie trzeba i zaślepione.
Ja miesiąc czasu jeździłem ze słabszym wspomaganiem myśląc, że pada vaku. Okazało się, że sparciał wężyk od czujnika podciśnienia (na nadkolu). Po wymianie hamulce żyleta, a sprzęgła praktycznie nie czuć

Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Podciśnienie ma swój czujnik? Zapala się kontrolka ręcznego na desce, jak coś jest nie tak? Ostatnio analizowałem ten układ i nie znalazłemLSD pisze:Okazało się, że sparciał wężyk od czujnika podciśnienia (na nadkolu). Po wymianie hamulce żyleta, a sprzęgła praktycznie nie czuć

GR 4,2d '97
Trochę może nie w temacie ale w sumie też o automacie
mianowicie filtr oleju do skrzyni automatycznej do Patrola Y61 tyle 3,0 (ale to chyba ta sama skrzynia o ile się nie mylę ) gdzie dostać bo w znanych mi sieciach typu IC i AL nie mają, jutro udam się do serwisu, ale może ktoś zna inne źródło
Z góry dzięki 

Patrol Y61 Long ZD30DTi &Seicento& KTM LC4 640SM
Dziadostwa nie rób, skręć drutem...!
Dziadostwa nie rób, skręć drutem...!

Jest tak jak dostanie silnik 2 tyś obr i zejdzie na wolne to raz mam wspomagane sprzęgło, wciskając następnym razem już nie i zapala się "! " (chyba sygnalizuje spadek podciśnienia)LSD pisze: Co do słabości Vacu, to upewnij się, że wszystkie rurki są podłączone gdzie trzeba i zaślepione
a skrzynie to nie zaczepiać i niech sobie troche grzechocze?
y61 tb42 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
tak ma, znajduje się na nadkolu po stronie kierowcy, idzie do niego bezpośrednio mały wężyk z vacu, od czujnika idą 2 kabelkimike133 pisze:Podciśnienie ma swój czujnik? Zapala się kontrolka ręcznego na desce, jak coś jest nie tak? Ostatnio analizowałem ten układ i nie znalazłemLSD pisze:Okazało się, że sparciał wężyk od czujnika podciśnienia (na nadkolu). Po wymianie hamulce żyleta, a sprzęgła praktycznie nie czućNapisz pls dokładnie gdzie szukać.

jak zapala się na desce kontrolka od ręcznego to pierwsza rzecz do sprawdzenia to ten wężyk później stan płynu w zbiorniczku
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze