Klub Wyznawców TD42Ti , TD42 , 4.2D ..... motamy automata
Moderator: Kosiarz
Re: Klub Wyznawców TD42Ti , TD42 , 4.2D ..... motamy automat
Pytałem już wyżej ale zapytam jeszcze raz. Jakie według instrukcji powinno być ciśnienie sprężania w 4,2D?
Przywiozłem z wysp dawcę do mojego parcha i chcę sprawdzić zanim będę robić przeszczep.
Przywiozłem z wysp dawcę do mojego parcha i chcę sprawdzić zanim będę robić przeszczep.
Nissan Patrol Y60 TD42+PTO
Wszystkie starsze diesle nissana mają stopieńsprężania w okolicach 21:1, ciśnienei sprężania około 25-30bar na rozgrzanym silniku.
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Niektóre wersje nie miały tego czujnika. Podobnie jak czujnika płynu hamulcowego.mike133 pisze:Podciśnienie ma swój czujnik? Zapala się kontrolka ręcznego na desce, jak coś jest nie tak? Ostatnio analizowałem ten układ i nie znalazłemLSD pisze:Okazało się, że sparciał wężyk od czujnika podciśnienia (na nadkolu). Po wymianie hamulce żyleta, a sprzęgła praktycznie nie czućNapisz pls dokładnie gdzie szukać.
Niemniej sprawdź dokładnie całe "orurowanie" podciśnienia, bo ewidentnie Ci gdzieś spiernicza

Safari "Gucio" 4,2D
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Warto też sprawdzić naciąg paska alternatora.

w temacie TD42 - umyłem silnik i chłodnicę karchem ( po ostatnich Wilczych w Bieszczadach chłodnica była trochę zabita błotem i na autostradzie przy v-max wskazówka temp pochodziła na godz. 10 ) i ku mojemu zaskoczeniu ożył obrotomierz
- wcześniej nie działał.
niestety w zamian wskazówka temperatury dostała pląsów i nie chce za żadne skarby wskoczyć powyżej godz. 8:
http://www.youtube.com/watch?v=4J36R2LwIF8
na filmie silnik rozgrzany. CZUJNIK TEMP? TERMOSTAT?
przy okazji - zerknijcie ciśnienie oleju OK? na trasie podnosi powyżej 2 kg/cm2, jak stoi - poniżej 2

niestety w zamian wskazówka temperatury dostała pląsów i nie chce za żadne skarby wskoczyć powyżej godz. 8:
http://www.youtube.com/watch?v=4J36R2LwIF8
na filmie silnik rozgrzany. CZUJNIK TEMP? TERMOSTAT?
przy okazji - zerknijcie ciśnienie oleju OK? na trasie podnosi powyżej 2 kg/cm2, jak stoi - poniżej 2
Y60 TD42 pojechał do ludzi
Pewnie naderwałeś kabel od czujnika temperatury.

w sumie banałN2O pisze:Pewnie naderwałeś kabel od czujnika temperatury.

Umyłeś chłodnicę karcherem?
tel: 600298546
Ba pisze:Umyłeś chłodnicę karcherem?
no czekam na ten mądry wywód o myciu chłodnicy karcherem zamiast rzeczowej odpowiedzipsawiak pisze: umyłem silnik i chłodnicę karchem
- Igor V8
-
Nie wiem jak Ty Piotrek ale ja zawsze po powrocie z terenu pierdzę w chłodnicę ... Ty wiesz ze działa i się czyścipsawiak pisze:
no czekam na ten mądry wywód o myciu chłodnicy karcherem zamiast rzeczowej odpowiedzi

Opierdzielam duży słoik fasolki po bretońsku

Coraz inteligentniejsze pytania padają

Z cyklu inteligentne pytanie ....
Drży V8 ?
Nie
... a to dobrze

Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... 

Poproszę o podpowiedź: co za ustrój siedzi w kolektorze dolotowym TD42, wkręcany nakrętką ~21mm i wystają z niego dwa przewody o dość dużym przekroju? Jakaś grzałka???
GR 4,2d '97
- Igor V8
-
Dawaj fotkę ... 

Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... 

Wklejanie fotek sucks!
Z tego co widzę, to nie w każdym silniku to coś jest. W niektórych kolektorach jest miejsce, ale nie jest wykonany otwór w odlewie.
Na żywo oglądałem ostatnio trzy sztuki i każdy miał. Przeglądając fotki z Australii nie ma żaden

Z tego co widzę, to nie w każdym silniku to coś jest. W niektórych kolektorach jest miejsce, ale nie jest wykonany otwór w odlewie.
Na żywo oglądałem ostatnio trzy sztuki i każdy miał. Przeglądając fotki z Australii nie ma żaden

GR 4,2d '97
na gorze silnika przy wyjściu węży na chłodnice masz czujnik temp, taki z 1 kabelkiem, na początek wyczyść styki powinno działać,psawiak pisze:w sumie banałN2O pisze:Pewnie naderwałeś kabel od czujnika temperatury.
szukać go należy gdzies na weżu? chłodnicy?
a jeśli masz szaleństwa na wskaźniku temp i obrotomierzu to oznacza tylko że szczotki na alternatorze się kończą

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
lbl78 pisze:na gorze silnika przy wyjściu węży na chłodnice masz czujnik temp, taki z 1 kabelkiem, na początek wyczyść styki powinno działać,psawiak pisze:w sumie banałN2O pisze:Pewnie naderwałeś kabel od czujnika temperatury.
szukać go należy gdzies na weżu? chłodnicy?
a jeśli masz szaleństwa na wskaźniku temp i obrotomierzu to oznacza tylko że szczotki na alternatorze się kończą

- LSD
-
- Kontaktowanie:
psawiak pisze:a jeśli masz szaleństwa na wskaźniku temp i obrotomierzu to oznacza tylko że szczotki na alternatorze się kończą
Dziwna teoria z tym alternatorem

Czujnik obrotomierza jest na froncie bloku silnika, za wiatrakiem.
Czujnik temperatury, przy termostacie. Są dwa. Ten z 1 pinem jest od wskaźnika, w ten z 2 pinami od sterowania grzaniem świec.
Czujnik o który pytałeś, ten na kolektorze - też nie wiem do czego służy. Chętnie się dowiem....
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
- Peepuck!
-
- Kontaktowanie:
To ustrojstwo zaczerpnięte z sd33. Rezystor układu dogrzewania świec.LSD pisze: Czujnik o który pytałeś, ten na kolektorze - też nie wiem do czego służy. Chętnie się dowiem....
Chcę być dezerterem, który ma SZANSĘ POWODZENIA
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0
I prawdopodobnie występuje tylko w wersjach 24V - obniża napięcie dogrzewania świec(na około 12V?).
W australijskich klimatach raczej zbędne, bo tam raczej ciepło jest.

Ja mam 12V i tego cudaka tysz mam.N2O pisze:I prawdopodobnie występuje tylko w wersjach 24V - obniża napięcie dogrzewania świec(na około 12V?).
GR 4,2d '97
Nissan wypuszczał tyle różnych wersji tych samochodów, że czasem ciężko pojąć o co chodziło.
A jak masz takie coś to fajnie, bo bardzo się przydaje dogrzewanie w zimie.
Myślałem, że TD42 znasz na pamięć? Reset następuje po V8?Igor V8 pisze:Dawaj fotkę ...

GR 4,2d '97
Lepiej mieć, niż nie miećN2O pisze:Nissan wypuszczał tyle różnych wersji tych samochodów, że czasem ciężko pojąć o co chodziło.

GR 4,2d '97
Dogrzewanie to grzanie świecami komór spalania po rozruchu na zimno na obniżonym napięciu.
Przydatne w takich starszych silnikach, co by równiej chodziły(a przy tym maleje emisja szkodliwych związków) na zimnym silniku.

Przydatne w takich starszych silnikach, co by równiej chodziły(a przy tym maleje emisja szkodliwych związków) na zimnym silniku.

dziwna ale niestety u mnie już się 2 razy sprawdziła, szaleją wskazania i chwile później pad szczotek w altkuLSD pisze:psawiak pisze:a jeśli masz szaleństwa na wskaźniku temp i obrotomierzu to oznacza tylko że szczotki na alternatorze się kończą
Dziwna teoria z tym alternatorem![]()
Czujnik obrotomierza jest na froncie bloku silnika, za wiatrakiem.
Czujnik temperatury, przy termostacie. Są dwa. Ten z 1 pinem jest od wskaźnika, w ten z 2 pinami od sterowania grzaniem świec.
Czujnik o który pytałeś, ten na kolektorze - też nie wiem do czego służy. Chętnie się dowiem....

Quidquid latine dictum sit, altum videtur