główny wyłącznik prądu

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
grezegor
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

główny wyłącznik prądu

Post autor: grezegor » ndz lis 13, 2011 6:18 pm

Witam wszystkich

Próbuje założyć 6-ciopunktowy wyłącznik prądu na konsoli w patrolku (miałem niemiłą, acz zapadająca w pamięć przygodę latem :-) ) i mam pewne wątpliwości, może ktoś pomoże... Czy założenie kabli 35-50 kwadrat (długość od akumulatora do włącznika około 1,5-2m) wyeliminuje ewentualne problemy z oporem na kablach, a co za tym idzie odpaleniem? I druga kwestia: w którym miejscu najlepiej podłączyć kable odcinające zapłon, alternator itd., w instrukcji jest przed centralnym przekaźnikiem, ale gdzie to jest w Y60?

Z góry dzięki za wszelkie sensowne rady

Awatar użytkownika
janusz k160

Re: główny wyłącznik prądu

Post autor: janusz k160 » ndz lis 13, 2011 6:26 pm

Ty sobie może wyremontuj instalację elektryczną.... :)21
Paranoja to znajomość wszystkich faktów.William S.Borroughs
k1603.3TD,Y612.8TDIC,Qashqai+2 1.6dci

Awatar użytkownika
grezegor
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: grezegor » pn lis 14, 2011 9:47 pm

dowcipny fachura poradził... nie dość że mądrze, to tak zabawnie :D, tak z jajem... pewnie całą noc się cieszył.... :D , gratulacje..., ale dzięki na pewno ta sugestia mi się przyda choć instalacje mam ok, radziłbym jednak zająć się furą z awatara bo nie wygląda za dobrze..., ale na wsi pewnie się nie wyróżnia, tak więc jest ok :D
pozdrawiam i ćwicz dalej kolego

Awatar użytkownika
Satelita

Post autor: Satelita » pn lis 14, 2011 10:01 pm

i pogadane z nowym

Awatar użytkownika
wskodziana

Post autor: wskodziana » pn lis 14, 2011 10:21 pm

rozkoszne to już taka świecka tradycja :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21

Awatar użytkownika
sebastian2357

Post autor: sebastian2357 » pn lis 14, 2011 10:26 pm

Skąd się tacy ludzie biorą :o
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Post autor: pawel abramczyk » pn lis 14, 2011 10:31 pm

no ja wam powiem że moderatorzy to chyba powinni osobny dział dla nowych założyć , bo zadają pytanie w oczekiwaniu na porade a okazuje się że rozumy pozjadali , jest tu jeszcze taki jeden chyba ''kornik'' , to sobie razem pogadajcie i sami problemy rozwiązujcie
po za tym Janusz napisał Ci prawdę najpierw zrób porządnie instalacje a potem montuj hebel a czemu to sie dowiesz jak założysz wyłącznik do wadliwej instalacji ,
troszkę pokory
jak wiesz lepiej to po ujj zadajesz pytanie , a najlepiej zarzuć FOCHA
:)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21

:)11
Super parchatek Super y60 :lol:

Awatar użytkownika
farfocel

Post autor: farfocel » pn lis 14, 2011 10:36 pm

:)24 Jacy wszyscy są ostatnio agresywni, 11 listopada tak na wszystkich podziałał czy jak ?? :)20
TRIKE na garbie
Y60
K160- rozbite

Awatar użytkownika
farfocel

Post autor: farfocel » pn lis 14, 2011 10:39 pm

pawel abramczyk pisze:
jak wiesz lepiej to po ujj zadajesz pytanie , a najlepiej zarzuć FOCHA
:)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21 :)21

:)11
Nie podpowiadaj :roll: :lol: :lol:
TRIKE na garbie
Y60
K160- rozbite

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Post autor: pawel abramczyk » pn lis 14, 2011 10:45 pm

to inaczej podpowiem dla nowych :
jest tu na stronie coś takiego co się nazywa szukajka czyli u góry po prawej stronie 3 pozycja od brzegu z lupą SZUKAJ i tam wpisujesz co cię interesuje np, Wyłącznik prądu i o K..wa wyskakuje tyle tematów no ale przecież żeby korzystać z kompa i internetu to trzeba pomyśleć , no ale przecież myślenie BOLI :)17

vlad
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: vlad » wt lis 15, 2011 7:53 am

pawel abramczyk pisze: SZUKAJ i tam wpisujesz co cię interesuje np, Wyłącznik prądu i o K..wa wyskakuje tyle tematow
nie jest to zawsze tak latwe,jak piszesz....i teraz probowalem,napisalem -wylacznik pradu- dzial -Nissan- ,dalem -szukaj- ,i wyszlo -Wyszukiwarka nic nie znalazla-
czasami mi zas napisze,ze slowo zostalo -ignorowane-

jak to robice,ze wam wyszukiwarka dziala a mi nie?...przepraszam,wiem,ze to nie ten temat i ten watek,ale moze ktos powiedzec
p.s. klawiatury na komputeri polskej nie mam
pozdrawiam,Vladimir

Y60 RD28T - niezawodny kolega na drogach
Y60 TD42 - byly wol roboczy

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Post autor: pawel abramczyk » wt lis 15, 2011 8:16 am

a uj ci dział nissan , wpisz wyłącznik prądu , w każdym aucie robi się tak samo
Porządny hebel z kluczykiem

i jeszcze jedno oprócz działu nissan jest kilka innych , masz problem z elektryką jest dział Techniczny i tam szukaj i pytaj

Awatar użytkownika
grezegor
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: grezegor » wt lis 15, 2011 10:38 am

Przepraszam wszystkich urażonych, ale proszę o odrobinę obiektywizmu. To nie ja obraziłem , lecz zostałem w dziwnby sposób wyśmiany, kiedy zadałem bardzo konkretne pytanie.

Zwracam również uwagę na to, że odpowiedziałem na sugestie, że instalację mam ok (nie bagatelizuje tej kwestji).

Co do mojej świerzości, czy laicyzmu to to że nie udzielam się na forum nie oznacza, ze jestem w tej dziedzinie nowy. Wręcz przeciwnie od wielu lat jeżdże na przeprawy i na wyprawy (nawet takie o długości wielu tysięcy kilometrów - bynajmniej nie po asfalcie), więc trochę wiedzy chyba mam. Auto buduje sam, co jak mi się wydaje, także dało mi sporo doświadczenia. Nie wydaje mi się jednak, abym musiał kogoś przekonywać o nim bo nie to jest chyba tutaj istotne.

Co do poszukiwania informacji na forum i w internecie to spędziłem sporo czasu na ich szukaniu i albo były one niekomletne, albo nieżetelne albo nijakie i sprzeczne. Jedyne rozsądne co znalazłem to schemat mocowania hebla, ale jest on mało precyzyjny. Tak więc ponawiam moje pytanie, i bez żadnych podtekstów proszę o radę.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
grezegor
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: grezegor » wt lis 15, 2011 10:43 am

... jeszcze a propos postu o mocowaniu hebla ... wiem jak to robić mam już dwa na wyciągarkach, tutaj pytam konkretnie o sześciopunktowy główny wyłącznik prądu. Z góry dziękuje za pomoc

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Post autor: pawel abramczyk » wt lis 15, 2011 11:42 am

powyżej napisałem Ci żebyś zamieścił to pytanie w dziale technicznym - elektrycznym , tutaj raczej uzyskasz info dotyczące strikte nissana , po za tym wiedza tam zamieszczona pozostanie dla potomnych :)21

Awatar użytkownika
adaśko

Post autor: adaśko » wt lis 15, 2011 6:58 pm

grezegor pisze:Przepraszam wszystkich urażonych, ale proszę o odrobinę obiektywizmu. To nie ja obraziłem , lecz zostałem w dziwnby sposób wyśmiany, kiedy zadałem bardzo konkretne pytanie.
Przywykniesz :wink:
W teorii nie ma różnicy między teorią a praktyką... Ale w praktyce jest.

Awatar użytkownika
Fiba

Kontaktowanie:

Post autor: Fiba » wt lis 15, 2011 7:12 pm

adaśko pisze:
grezegor pisze:Przepraszam wszystkich urażonych, ale proszę o odrobinę obiektywizmu. To nie ja obraziłem , lecz zostałem w dziwnby sposób wyśmiany, kiedy zadałem bardzo konkretne pytanie.
Przywykniesz :wink:
Święta prawda. :)21
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.

Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Post autor: pawel abramczyk » wt lis 15, 2011 7:16 pm

vlad pisze:
pawel abramczyk pisze: SZUKAJ i tam wpisujesz co cię interesuje np, Wyłącznik prądu i o K..wa wyskakuje tyle tematow
nie jest to zawsze tak latwe,jak piszesz....i teraz probowalem,napisalem -wylacznik pradu- dzial -Nissan- ,dalem -szukaj- ,i wyszlo -Wyszukiwarka nic nie znalazla-

jak to robice,ze wam wyszukiwarka dziala a mi nie?...przepraszam,wiem,ze to nie ten temat i ten watek,ale moze ktos powiedzec

naszej ''szukajki'' używasz podobnie jak Googla , przykładowo interesuje Cię nissan patrol K 160 , wpisujesz k160 i wyskoczy całe mnóstwo tematów lub postów , jest tam do wyboru l€b w tematach lub wyrazy , trzeba się nauczyć że ona nie zawsze chce współpracować , ale polecam przegląd najstarszych postów można tam znaleźdź dużo potrzebnych informacji z konkretnymi odpowiedziami

:)12

Awatar użytkownika
Satelita

Post autor: Satelita » wt lis 15, 2011 7:35 pm

pawel abramczyk pisze:
vlad pisze:

naszej ''szukajki'' używasz podobnie jak Googla , przykładowo interesuje Cię nissan patrol K 160 , wpisujesz k160 i wyskoczy całe mnóstwo tematów lub postów , jest tam do wyboru l€b w tematach lub wyrazy , trzeba się nauczyć że ona nie zawsze chce współpracować , ale polecam przegląd najstarszych postów można tam znaleźdź dużo potrzebnych informacji z konkretnymi odpowiedziami

:)12
Generalnie tak dobrze mówisz ... ale jest jeden problem i niech też nikt urażony się nie poczuje. Tematy w 70% przykasztanione , trzeba przeczytać cały aby wyciągnąć jakiś wniosek dla siebie :roll: . A pełno tematów które zaczynały się bardzo obiecująco , kończyły się "pisz na PW".

Awatar użytkownika
grezegor
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: grezegor » wt lis 15, 2011 7:41 pm

oki, dzięki za wskazówki, spróbuje na dziale 'techniczne'

pzdr

Awatar użytkownika
pawel abramczyk

Kontaktowanie:

Post autor: pawel abramczyk » wt lis 15, 2011 7:53 pm

tak masz racje w zeszły roku Mody usunęły sporo rzeczy , a kasztany zostały ja pświęciłem dzień żeby odnaleźdż jak poprawnie przerobić K 160 i działa bez zarzutów , przegląd przeszedł i jedzie prosto , ale tak jak napisałem mniej kasztanów jest w starszych postach , wiecej wiedzy

:)17

szukaj a znajdziesz co chcesz

Awatar użytkownika
Korbamoto

Post autor: Korbamoto » śr lis 16, 2011 1:27 am

Dodam jeszcze od siebie apropos forumowej szukajki, że też jako świeżak sporo szukam i rzeczywiście, wiele starych postów zawiera w sobie dużo merytoryki, ale też zawiera wiele linków czy fotek wrzuconych przez zewnętrzne serwery, które to przez 2 czy 4 lata zdechły dawno i nie działają.
Przykład: Tabele ile i jakiego oleju w przyklejonym temacie ''Gdzie ile i czego lac''
Na szczęście dalej ktos przepisał ilosci i rodzaje olejów. Choc też potrzebna jest duża dawka cierpliwości żeby przebrnac przez posty typu: Nieprawda! Tam pisze, że 2 litry, a u mnie wchodzi 1,6. Tam pisza, że GL4, a ja wiem, że ma byc GL5!!
Z elektryką tez będzie to samo.
U mnie nie działaja swiatła awaryjne. Pewnie przekaźnik, ale nawet nie wiem jeszcze gdzie on jest. Ale zanim zaczne pytac najpierw posprawdzam co sie da w aucie, jak znajde na to czas.
K260 '91
P.A.T.R.O.L. Pojazd Akrobacyjno Turystyczno Rolniczy Oraz Latający

Awatar użytkownika
janusz k160

Post autor: janusz k160 » śr lis 16, 2011 10:20 am

W krótkich żołnierskich słowach dostałeś bardzo konkretną odpowiedź. Mając niesprawną instalację elektryczną heble nic Ci nie pomogą-nadal będzie ona niesprawna ponieważ ma lewe pobory prądu. Jeżeli poczułeś się urażony..no coż-przepraszam :)21
PS. Hebel to dobra rzecz zabezpieczająca przed przypadkowym włączeniem wyciągarki i tyle.

Awatar użytkownika
grezegor
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: grezegor » śr lis 16, 2011 10:42 am

W krótkich żołnierskich słowach dostałeś bardzo konkretną odpowiedź. Mając niesprawną instalację elektryczną heble nic Ci nie pomogą-nadal będzie ona niesprawna ponieważ ma lewe pobory prądu. Jeżeli poczułeś się urażony..no coż-przepraszam :)21
PS. Hebel to dobra rzecz zabezpieczająca przed przypadkowym włączeniem wyciągarki i tyle.[/quote]

Dzięki kolego i jeszcze raz sory za zbyt ostry ton, miałem troche nerwów z innych powodów i tak wyszło.. tak jeszcze gwoli wyjaśnienia.. heble na wyciągarkach mam, ale nazbierało mi się troche innego szpeju i muszę mieć centralny wyłącznik do całej instalacji, stąd próba założenia hebla sześciopunktowego
pozdrawiam

Awatar użytkownika
janusz k160

Post autor: janusz k160 » śr lis 16, 2011 12:32 pm

Mam u siebie bardzo dużo szpeju w aucie-zapytaj moich kolegów. Jedyną rzeczą którą obsługuje hebel jest wyciągarka. Instalacja została przywrócona do pierwowzoru, dodany 2-gi obwód 12V ( obecnie k 160 posiada obwody 24 i 12 V) i to definitywnie załatwiło temat. Druciarstwo w tym względzie kończy się pożarem samochodu. Pamiętaj o tym. :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”