wczoraj kupilem terrano I w dieslu. to moj pierwszy samochod terenowy. bardzo zastanawialem sie nad wyborem miedzy terrano a patrolem, wertowalem to forum przez 2 dni przed zakupem, wielu ciekawych rzeczy dowiedzialem sie i w koncu zdecydowalem sie na terrano, co nie bylo jednak latwym wyborem. troche mnie przerazilo to czesto powtarzajace haslo "wybuchowe glowice" w 2.8 TD, a szczerze mowiac samochody z tym silnikiem dominuja w polskich ogloszeniach.
poza tym wydawalo mi sie ze terrano bedzie troche bardziej cywilizowanym samochodem, a biorac pod uwage ze mojej zonie bardzo sie do terenowek oczy swieca uznalem ze latwiej jej bedzie powozic terrano niz patrolem. po przyjezdzie do domu z wielkopolski z nowym nabytkiem okazalo sie ze zona chyba juz nie chce swojej almery i bardzo prawdopodobnym scenariuszem wydaje sie byc zakup drugiego wiekszego samochodu - terrano lub patrola... bo ja juz nie chce zwyklymi samochodami jezdzic

co do terrano, wydaje sie byc w bardzo dobrym stanie, karoseria jak na '91 uwazam ze jest genialna, rama ktora staralem sie jak najdokladniej obejrzec, tez sprawia wrazenie dobrej, mechanicznie tez nie mam wiekszych zastrzezen. na wstepie, tuz poz zakupie auta - zakupilem 4 uzywane oponki po drodze bo te ktore byly zalozone, byly juz mocno sponiewierane. mialem odrobine szczescia, gdyz trafilem 4 szt, w dobrym stanie za przystepna cene - w dodatku identyczne z tymi - jakie mialem zamiar zrzucic. po zmianie ogumienia auto zdecydowanie lepiej sie prowadzi. natomiast nie ukrywam ze brak mi doswiadczenia zeby w jakis profesjonalny i jednoznaczny sposob ocenic dokladnie stan mechaniczny tego samochodu i nie bardzo mam doswiadczenie w eksploatacji tego typy pojazdow, dlatego bardzo bylbym wdzieczny za kilka dobrych rad, "starych wyjadaczy" tak zeby w jakis debilny sposob nie doprowadzic do jakiejs awarii. wiem ze dla Was, ktorzy siedza w terenowkach, moze to byc meczace, staralem sie przed napisaniem tego postu przeczytac jak najwiecej, zeby nie dreczyc nikogo idiotycznymi pytaniami, ale mam juz w glowie taki metlik, ze sie chyba pogubilem. zwlaszcza ze wszystko czytalem przed zakupem, gdy pod uwage bralem jeszcze terrano i patrola...

bede wdzieczny za wszelkie konstruktywne podpowiedzi

pozdrawiam
tarky74