hałas w skrzyni biegów terrano II
Moderator: Kosiarz
hałas w skrzyni biegów terrano II
Witam.
Mam mały problem ze zdiagnozowaniem awarii terrano II 2.7tdi a mianowicie: w kabinie słychać głuchy hałas drgania wibracje az uszy bolą .
Po wcisnięciu sprzęgła jest spokojniej. podniosłem auto na podnosniku odpaliłem wbijam biegi i słychać hałas po całej skrzyni reduktorze i wale . czy walniety krzyżak powoduje hałas ktory niesie się do skrzyni?
Mam mały problem ze zdiagnozowaniem awarii terrano II 2.7tdi a mianowicie: w kabinie słychać głuchy hałas drgania wibracje az uszy bolą .
Po wcisnięciu sprzęgła jest spokojniej. podniosłem auto na podnosniku odpaliłem wbijam biegi i słychać hałas po całej skrzyni reduktorze i wale . czy walniety krzyżak powoduje hałas ktory niesie się do skrzyni?
Nissan Terrano II 2,7TDI
Re: hałas w skrzyni biegów terrano II
a zrob ten sam test bez podnoszenia auta i z reduktorem na N, to bedziesz wiedzial, czy to krzyzak, czy cos innego 

nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...
GSX 1200 F
i tak dalej...
U mnie było słychać dosyć ciche metaliczne wibracje - po wciśnięciu sprzęgła ustawało.
Okazało się że zdechła poduszka pod skrzynią...
Okazało się że zdechła poduszka pod skrzynią...
WJ21
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie
co mi da test na N?
poduszka pod skrzynią zmieniona na nową.
Nissan Terrano II 2,7TDI
fotokora pisze:co mi da test na N?
hmmmmm, moze to, ze na N nie kreci sie zaden wal

nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...
GSX 1200 F
i tak dalej...
czyli norumiem że na N wszystko w skrzyni chodzi moge zmieniać biegi a wał się nie kręci?
Nissan Terrano II 2,7TDI
prosze powiedz, ze to zart
nosz kurna N to taki jak gdyby symbol od NEUTRAL, a, ze ta skrzynka od N jest za skrzynia biegow to... 

nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...
GSX 1200 F
i tak dalej...
a czy sam wałek króry wychodzi z redyktora do tylnego wału moze miec luz ?
bo u mnie troche jest.
bo u mnie troche jest.
Nissan Terrano II 2,7TDI
W terranie nie ma kompensacji na tylnym wale, tylko na reduktorze. Na wyjsciu na tyl jakis tam luz konstrulcyjny musi byc 

nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...
GSX 1200 F
i tak dalej...
miałem taki sam objaw szukałem, szukałem, aż w końcu się okazało docisk sprzęgła.a metaliczne stukanie przenosi sie po całej skrzyni. pojechalem do chłopaków w iłży co mają szrot4x4 i gadałem, częsty przypadek tym aucie.
też gadałem ze specami przez tel. ponoć skrzynie w tdi żadko sie psuja.
zmieniłem krzyzaki na wale jest lepiej ale przy lekkich manewrach pedałem sprzęgła słycha ć stuki. Pół roku temu zmieniałem tarcze i docisk (mechanikzmieniał) może coś tam już się sypneło. dźwięk niesie się po calej skrzyni i reduktorze. Nic tylko zwalić skrzynie i zajżeć do sprzęgła.
Mechanik jak usłyszał stuki zaraz powiedział że trzeba szukać drugiej skrzyni - ale najpierw sprawdze sobie tarcze docisk i jakieś tam jest łożysko
zmieniłem krzyzaki na wale jest lepiej ale przy lekkich manewrach pedałem sprzęgła słycha ć stuki. Pół roku temu zmieniałem tarcze i docisk (mechanikzmieniał) może coś tam już się sypneło. dźwięk niesie się po calej skrzyni i reduktorze. Nic tylko zwalić skrzynie i zajżeć do sprzęgła.
Mechanik jak usłyszał stuki zaraz powiedział że trzeba szukać drugiej skrzyni - ale najpierw sprawdze sobie tarcze docisk i jakieś tam jest łożysko

Nissan Terrano II 2,7TDI
skrzynie praktycznie się nie psują!!! też miałe takiego mecha.... rozebrał oglądał powiedział ze docisk ok, padnieta skrzynia!!! kupiłem drugą założył i to samo. teraz leży skrzynia za domem ,bo bez sensu kupiłem. pojechałem do chłopaków w iłzy posłuchali diagnoza docisk, zmienili i jest ok. jak chcesz skrzynie to mam 100% sprawna oddam za parę zł ale raczej to nie skrzynia.
Igi.czy jak mialeś tą awarie to jadąc po asfalcie miałeś głuchy hałas w kabinie (coś ala lozyska tym podobne) aż głowa po kilku kilometrach bolała?
Nissan Terrano II 2,7TDI
Nie. Podczas jazdy cisza. Tylko i wyłącznie na postoju na luzie hałasował. W taki sposób jak łożysko.
więc mamy chyba rozbieżność bo napisalem na początku że hałasuje mi jak kręci napędem więc podczas jazdy.
Czy terrano ma koło dwumasowe?
Czy terrano ma koło dwumasowe?
Nissan Terrano II 2,7TDI
Nie ma.
WJ21
hmm docisk powodował by taki hałas w kabinie.? nic tylko rozbierać.
Po czy poznam że łozysko oporowe lub docisk jest walnięty?
Po czy poznam że łozysko oporowe lub docisk jest walnięty?
Nissan Terrano II 2,7TDI
Krzyżaki se sprawdź 

...z zawodu jestem...człowiekiem.
Tel - 508087274; GG - 7664920; Maciej
K160 SD33
Tel - 508087274; GG - 7664920; Maciej
K160 SD33
krzyżaki se założyłem nowe wczoraj 2 sztuki prosto z japoni 

Nissan Terrano II 2,7TDI
Potwierdzam: nie ma. To porządne autonissterr pisze:Nie ma.

porządne ale mi już z tymi pierdółkami sił brakuje i chyba go powioze i tp będziekoniec mojej przygody z terranem.
Nissan Terrano II 2,7TDI
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
fotokora pisze:porządne ale mi już z tymi pierdółkami sił brakuje i chyba go powioze i tp będziekoniec mojej przygody z terranem.
mientka faja jesteś

pamiętaj że miód jest dla mięczaków a twardziele żują pszczoły

Czwarte serce 

trzeba było kupić TD a nie TDI, masz wtedy 80% mniej pierdół które mogę się zepsuć