Zima idzie pług do parcha by się przydał
Moderator: Kosiarz
Re: Zima idzie pług do parcha by się przydał
Trochę odświeżę temat i tez poproszę o więcej szczegółów. A [przy okazji pytanie mam. Bo planuję popełnić coś podobnego, tyle że nie mam wyciągarki. Mocowanie do ramy już mam przemyślane z grubsza. Pług będzie pracował góra-dół i teraz rozchodzi się o to żeby nie pracował za bardzo w dół. Myślałem o jakichś ślizgaczach na dole żeby się ładnie po powierzchni gruntu sunęło. Waga zrobi swoje i myślę że będzie odpowiednio dociśnięte.
Był Samuraj na MT
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion

- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
na dole pługu zakłada się grubą gumę np ze starej opony z tira ,
Super parchatek Super y60 

Ja rzucisz okiem na zdjęcie na poprzedniej stronie to zobaczysz coś na kształt ślizgacza - tak sobie wymyśliłem, że pług jest zamocowany zasadniczo na łożysku wahliwym żeby mógł się ruszać na boki [zmiana kąta względem osi jazdy] jak i góra dół [żeby przeskoczył nad czymś czego nie może zepchnąć] - w pionie utrzymują go spreżyny których moc mogę dobierać, a ślizgacze to dorzuciłem po to żeby ewentualnie móc zbierać śnieg tuż nad powierzchnią drogi czyli ślizgacz niżej od pługa - w praktyce raczej nieprzydatne chociaż gdyby odśnieżać jakąś drogę z nierównych płyt betonowych to może ....
Mocowania do ramy w oryginalnych uszach do holowania - dwie duże śruby skręcone na luźno nakrętkami samokontrującymi i koniec tematu.
Gumę mam z pasa transmisyjnego [za cieńka, musiałem skrócić bo głaskała zamiast zbierać, profesjonalne maja z 10 cm grubości] a na wierzch dorzucam mała płytę betonową żeby lepiej wcinał sie w śnieg
Końcówki mi się zaginają jak odrzucam na bok jedną stroną zamiast pchać centralnie - muszę znowu wzmocnić na ten rok.
Ale podsumowując jestem zadowolony - tanio i skutecznie
Mocowania do ramy w oryginalnych uszach do holowania - dwie duże śruby skręcone na luźno nakrętkami samokontrującymi i koniec tematu.
Gumę mam z pasa transmisyjnego [za cieńka, musiałem skrócić bo głaskała zamiast zbierać, profesjonalne maja z 10 cm grubości] a na wierzch dorzucam mała płytę betonową żeby lepiej wcinał sie w śnieg
Końcówki mi się zaginają jak odrzucam na bok jedną stroną zamiast pchać centralnie - muszę znowu wzmocnić na ten rok.
Ale podsumowując jestem zadowolony - tanio i skutecznie
Długi LC90 do jazdy, krótki GRat do zabawy
Trzy wieczory i wycudowałem coś takiego:

Materiały ze złomu koszt ok. 100 złotych, w tym gotowe ramki z czegoś tam plus to co w garażu miałem. Całość montowana "bolcem" na przestrzał do istniejących już uchwytów. Waga ok. 80 kg. Podparta na dwóch małych kółkach dzięki czemu pług jest ok. 3-4 cm nad ziemią. W ramki zamontuje jeszcze deski i dam na dół pewnie kawałek gumy.

Materiały ze złomu koszt ok. 100 złotych, w tym gotowe ramki z czegoś tam plus to co w garażu miałem. Całość montowana "bolcem" na przestrzał do istniejących już uchwytów. Waga ok. 80 kg. Podparta na dwóch małych kółkach dzięki czemu pług jest ok. 3-4 cm nad ziemią. W ramki zamontuje jeszcze deski i dam na dół pewnie kawałek gumy.
Był Samuraj na MT
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion

Witajcie, śnieg już mamy kilka dni, jak tam Wasze pługi?
Mój już uzbrojony w płytę z przodu i gumowy pas od spodu. Montaż szybki bo podjeżdżam tylko do pługa, bolec w uchwyty pługa i ramy przewlekam i w drogę. Ma mokry śnieg muszę tylko przód pługa dociążyć
Mój już uzbrojony w płytę z przodu i gumowy pas od spodu. Montaż szybki bo podjeżdżam tylko do pługa, bolec w uchwyty pługa i ramy przewlekam i w drogę. Ma mokry śnieg muszę tylko przód pługa dociążyć
Był Samuraj na MT
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion

Witam trochę zasypało i temat pługów wraca .Też myślę nad zrobieniem czegoś do odśnieżania może ktoś ma dokładniejsze fotki jak co zrobić żeby potem nie poprawiać np. grubość blachy itp.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
y61 long
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
Jaki śnieg
Wszystko spłynęło w pi**u... 

y60 autobus, czerwony.
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
ja widziałem oststnio robiona mise pługu z beczek po oleju , znaczy jednej wzmocnionej płaskownikiem
jest jeszcze patent kombajnu śnieżnego ale tu trzeba popatrzeć jak są zrobione te w marketach
w Noregach widziałem sporo takich sprzętów ale nigdy nie zwracałem jak to jest zrobione i czym pędzone ale wydaję mi się że można zrobić zasilanie z silnika od kosiarki czy też jakiegoś motorka (wski silniki po remontach na gwarancji za ok 500zł , no i mocne) wykonać ślimacznicę i tylu no ale to raczej zabawa na dłuższy czas
jest jeszcze patent kombajnu śnieżnego ale tu trzeba popatrzeć jak są zrobione te w marketach
w Noregach widziałem sporo takich sprzętów ale nigdy nie zwracałem jak to jest zrobione i czym pędzone ale wydaję mi się że można zrobić zasilanie z silnika od kosiarki czy też jakiegoś motorka (wski silniki po remontach na gwarancji za ok 500zł , no i mocne) wykonać ślimacznicę i tylu no ale to raczej zabawa na dłuższy czas

Przy planach z pługiem trzeba by wziąć pod uwagę warunki pracy. Do odśnieżania placu lepszy będzie skośny. Ja mam mniej odśnieżania podwórka a więcej drogi więc zdecydowałem się na "dziobaka". Łatwiej takim się przez zaspy przebić i utrzymać tor jazdy, co przy skośnym i dużej ilości śniegi jest gorzej bo znosi na jedna stronę - sprawdzone w praktyce w ciągniku jak jeszcze z rodzicami mieszkałem. Przy moim /\ minus jest taki że szerokość mam niby 2,20 ale przy odśnieżaniu podwórka mam tylko połowę tego i raz przy razie biorę. Na przyszły sezon poprawie trochę konstrukcję i dam też składane ukosy żeby szybko dołożyć odśnieżanie na wprost ---. No i podnoszenie zrobię bo teraz natchnienia zabrakło.
Był Samuraj na MT
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion

- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
no ale jak masz dużo odśnieżania to czemu nie kombajn , odrazu odrzuca na bok i po sprawie , z tym że trzeba wykonać szybki ''wirnik'' który ogarnie ty śniegu
po za tym zaraz koniec świata po jakiego Ci odśnieżać
po za tym zaraz koniec świata po jakiego Ci odśnieżać

Wszystko rozbija sie o pieniądze, jak zwykle. Wirnikowy kosztuje sporo i trzeba mieć go do czego uczepić. W sytuacji gdy mam tylko navarę i to ona za ciągnik czasami robi to taki pług własnej roboty za ok. 200 złotych jest nie do pobicia 
Aaa, wirnikowy ma daleki sąsiad w razie duużego śniegu. Na ciągniku koło 100 KM nawet robi. Kupił go w czasach bezśnieżnych zim z miejskiego gosp. komunalnego bo u nich w mieście sie nie nadawał do pracy bo śnieg który wyrzucał zdarzało się ze okna ludziom w domach wybijał

Aaa, wirnikowy ma daleki sąsiad w razie duużego śniegu. Na ciągniku koło 100 KM nawet robi. Kupił go w czasach bezśnieżnych zim z miejskiego gosp. komunalnego bo u nich w mieście sie nie nadawał do pracy bo śnieg który wyrzucał zdarzało się ze okna ludziom w domach wybijał

Był Samuraj na MT
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion
Była Navara na AT...
Jest Sharan 4Motion

Wiosna już jest, pług do parcha przydatny jak cholera
.
pzr
marecki

pzr
marecki