problem ze skrzynią biegów czyli remont po remoncie FS5W71
Moderator: Kosiarz
Re: problem ze skrzynią biegów czyli remont po remoncie FS5W
Lepszy jest TD27T na mechanicznej pompie bez elektroniki, a te 125 KM to na lajcie można z niego wydłubać jak dołożysz jakiś sensowny intercooler.
Nie rob tego, bo bedziesz pozniej szukal pompy.hugh_h pisze:n...jak skrzynia i tak do wymiany to TD27ETI (125KM)...

o takich cudach to nie słyszałem to że 108..110 z IC wyciągają to wiem ale aż tyle? jest gdzie o tym poczytać ?
info worklogi naprawy terrano / pickup > daj lajka! https://www.fb.com/hcd.customdevices
Moj z podkreconym turbo do 0,8 i dawka ma 115km i zbieram sie do zalozenia intercoolera.
Co do skrzyni, robili mi ja te same orly co tobie. tuleje podobno wymienili a mam to ze jak zbyt szybko wbije 4 ke to zgrzytnie. Skrzynia zalana 75w80 chodzi miekko jak aksamit. Jak spuscilem olej to wysypaly sie resztki zebow z popprzedniej awari. Lobuzy nawet nie wyczyscili skrzyni w srodku przed zlozeniem.
Co do skrzyni, robili mi ja te same orly co tobie. tuleje podobno wymienili a mam to ze jak zbyt szybko wbije 4 ke to zgrzytnie. Skrzynia zalana 75w80 chodzi miekko jak aksamit. Jak spuscilem olej to wysypaly sie resztki zebow z popprzedniej awari. Lobuzy nawet nie wyczyscili skrzyni w srodku przed zlozeniem.
Ostatnio zmieniony wt lis 20, 2012 8:15 am przez Myke, łącznie zmieniany 1 raz.
Bo bez blota to nie robota 
Terrano 2.7TD 1990...

Terrano 2.7TD 1990...
niejaki @kamikaze w Wloch wyciasnal z tego silniczka 200 KMhugh_h pisze:o takich cudach to nie słyszałem to że 108..110 z IC wyciągają to wiem ale aż tyle? jest gdzie o tym poczytać ?
Kod: Zaznacz cały
My stock engine is 100cv version but i have swapped with 125cv model
- Vnt turbo
- exaust muffller adapted and shortened
- custom air box
-injection pump modified and increased diesel flow
-new nozzle injector with increasing flow rate and pressure of injection diesel
-intake manifolds enlarged and polished
-Intercooler with fan

200 to już trochę dużo na ten silnik chyba ale no proszę nie sadziłem,
Myke to ile on teraz pali ?
no dobra wybiliście mi ETI z głowy
Myke to ile on teraz pali ?
no dobra wybiliście mi ETI z głowy
info worklogi naprawy terrano / pickup > daj lajka! https://www.fb.com/hcd.customdevices
Mam zegar doladowania wiec w miescie moge zejsc do 10l/100km trasa to samo ale jak mu wdepne to wychodzi ok 13tu
Terrano 2.7TD 1990...

Terrano 2.7TD 1990...
Wbrew pozorom majac wieksza moc i moment mozna zejsc ze spalaniem, poprostu mniej butujesz.
- wojtek_kom
-
TD27T maks 130km, TD27ETI jest dużo lepszy, żywszy i oszczędniejszy.
Silnik który sprzedawałem miał 400 tys. km, pompa jeździła na wszystkim do końca, najlepszy wynik 177km z Garretem 25V.
Generalnie, benzyna bardziej rokuje
Mocy zawsze jest mało.
Silnik który sprzedawałem miał 400 tys. km, pompa jeździła na wszystkim do końca, najlepszy wynik 177km z Garretem 25V.
Generalnie, benzyna bardziej rokuje

Mocy zawsze jest mało.
Nissan-y
Zapewne ale t27d nie boi sie wody i jest fajny
Terrano 2.7TD 1990...

Terrano 2.7TD 1990...
nie wiem wszyscy straszą komputerem, bo w moim przypadku to łatwiej ściągnąć błędy kompem i szukać usterki niż tak na czuja bo doświadczenia w silnikach samochodowych nie mam 

Trochę mnie z tą skrzynią zmartwiliście... Moja w Y60-ce też na stole bo trójka i piątka haczyły i zgrzytały niemiłosiernie. Dzisiaj odebrałem z aso ostatnie części tj. synchronizatory 3 i 5-tego biegu i zobaczymy w sobote wkładamy. Wymieniłem te dwa synchronizatory ( pierścienie ), dwa główne łożyska, jedno walcowe, łożysko oporowe. Zobaczymy co z tego będzie. Z olejem też słyszałem różne opinie że trzeba lać zgodnie z zaleceniami producenta. Ja zalewam Valvoline 80w90 GL-4... W sobotę dam znać, ale troche mam mieszane uczucia
GR Y60 2.8 '95, IC , ExtremeTrekker II ...
nie wymienia się tylko kilku łożysk, bo padną potem zaraz, szkoda czasu na taką robotę a oszczędność na częściach w zasadzie żadna,
i tulejkę wymień
i tulejkę wymień
Reszta była ok., oryginały w aso ok.300 zł/ szt. i trzeba czekać 8-10 tyg. nie ma w Europie...
taa bo nissan sam robi łożyska, najdroższe koyo nashi po jakieś 50zł,
zgadnij co się stanie jak w jednym miejscy skasowały się luzy a w innym nie
zgadnij co się stanie jak w jednym miejscy skasowały się luzy a w innym nie
Nissan sam nie robi to wiem, najdroższe było NSK i NKN... Może w Y60 są inne niż u Ciebie... Obiecuję, że szczerze zdam relacje po wrzuceniu skrzyni. U mnie nie było wycia, hałasowania itp. Po prostu po topieniach dostała sie woda i klękneły synchronizatory. Skrzynia w środku czyściutka nie poharatana - nie tak jak u niektórych że jakieś opiłki czy inne tematy nic z tych rzeczy...
no miejmy nadzieje ze będzie dobrze,
dla mnie łożysko to cześć handlowa nie kupuje w aso, tylko u dystrybutora łożysk, te co napisałem w/g mnie górna półka łożysk, NSK też a NKN nie znam, są w takich cenach jak podałem gdy kupuje się łożysko a nie część do samochodu
powodzenia
dla mnie łożysko to cześć handlowa nie kupuje w aso, tylko u dystrybutora łożysk, te co napisałem w/g mnie górna półka łożysk, NSK też a NKN nie znam, są w takich cenach jak podałem gdy kupuje się łożysko a nie część do samochodu
powodzenia
To nie jest zawsze takie proste. Niby łożysko jest częścią traktowaną jako normalia i nie jest przypisane do marki/modelu, ale są sytuacje, w których producent konkretnego wozu zamawia u producenta łożysko dedykowane o konstrukcji nieco zmienionej względem znormalizowanego oryginału. W moim parchatku jest tak bodajże w łożyskowaniu ataku, gdzie dedykowane łożyska przy znormalizowanych wymiarach zewn. i wewn. mają inne kąty bieżni, dające im zwiększoną wytrzymałość i trwałość. Zwykle jest to zasygnalizowane dodatkową literką lub cyfrą dołożoną do standardowego numerka katalogowego. Wtedy, niestety, trzeba takie (nie)normalia zamawiać w ASO.
pzdr.
pzdr.

Marek (Argus)
W-160 3,3TD + Czapajew
W-160 3,3TD + Czapajew
Dokładnie tak jest , ja jak sprawdzałem to facet od łożysk szukał w katalogach i nie mógł znaleźć po nr na łożysku ( NSK , NKN ) tylko potem jakoś po wymiarach ale i tak na 100% nie był pewien czy to jest dokładnie to samo....
w zasadzie macie racje ale to na ogół dotyczy pojedynczych łożysk,
ja miałem takie niestandardowe jedno, był normalny symbol ale wymiary inne, na szczęście dobraliśmy z gościem właściwe, sie okazało nawet że nie występują inne niż C3 a się nad tym wahałem, co innego jak sie ma oryginalne łożyska - dokładniej można sprawdzić, a nie jak nie wiadomo co siedziało wcześniej, poza tym teraz to ja nawet nie wiem czy mam bebechy ze swoje skrzyni czy jakiś szrot w środku z kilku i dlatego może są problemu cholera ich wie
ja miałem takie niestandardowe jedno, był normalny symbol ale wymiary inne, na szczęście dobraliśmy z gościem właściwe, sie okazało nawet że nie występują inne niż C3 a się nad tym wahałem, co innego jak sie ma oryginalne łożyska - dokładniej można sprawdzić, a nie jak nie wiadomo co siedziało wcześniej, poza tym teraz to ja nawet nie wiem czy mam bebechy ze swoje skrzyni czy jakiś szrot w środku z kilku i dlatego może są problemu cholera ich wie
dokładnie, ale cóż życie... 

-
- jestem tu nowy...
u mnie dokladnie tak samo,na starym oleju skrzynia dzialala jak za nowa....jak wymienilem olej,wedlug producenta,dvojka wchodzi ciezko...po rozgrzaniu juz w porzadkuredzik pisze:ja nie rozbieralem, nie dalem mechanikom, wymienilem tylko olej, to czemu mi nagle zaczela ciezko wchodzic dwojka ? na zly remont nie moge zwalic, jedynie co mi przychodzi do glowy, to to ze jak zlewalem stary olej, to wylal sie plyn konsystencji wody, a zalalem gestym mineralem. Moze te skrzynie tak maja, w kazdym razie dopuki sie skrzynia nie rozpadnie , to jej nie tykam.
silnik TD42
pozdrawiam,Vladimir
Y60 RD28T - niezawodny kolega na drogach
Y60 TD42 - byly wol roboczy
Y60 RD28T - niezawodny kolega na drogach
Y60 TD42 - byly wol roboczy
wlalem atf, skrzynia dziala jak dawniej...
Ale wlałeś do skrzyni....? 

nie, do silnika, a co źle ?
przeczytaj temat od poczatku i ze zrozumieniem.
przeczytaj temat od poczatku i ze zrozumieniem.