coś kradnie prąd z akumulatora GR y60
Moderator: Kosiarz
- rafale_23
-
- Kontaktowanie:
Re: coś kradnie prąd z akumulatora GR y60
Ja aktualnie też mam problem bo coś mi wydoiło aku w 1 dzień...
Wszystko było ok jezdze Y61 na codzień i nagle pustka ani grama prądu,ani kontrolki....Podładowałem go troche ale musiałem klemy do ładowania zdjąc bo mi prostownik wyrzucało....Czy to jakis znak...?
jak odłączyłem klemy to ładował się normalnie....Po 4 godzinach zapalił na dotyk....pojedziłem troche i rano juz znowu zero....
macie jakis pomysł?
Wszystko było ok jezdze Y61 na codzień i nagle pustka ani grama prądu,ani kontrolki....Podładowałem go troche ale musiałem klemy do ładowania zdjąc bo mi prostownik wyrzucało....Czy to jakis znak...?
jak odłączyłem klemy to ładował się normalnie....Po 4 godzinach zapalił na dotyk....pojedziłem troche i rano juz znowu zero....
macie jakis pomysł?
Nissan Patrol Y61 2,8 Long Off Road
Nissan Patrol Y60 ZMOTA
Dopóki walczysz Jesteś zwycięzca!
Nissan Patrol Y60 ZMOTA
Dopóki walczysz Jesteś zwycięzca!
Tak, naładuj akumulator i amperomierz między zacisk a klemę 

Dokłądnie - po prostu zacznij się stosować do rad kolegi powyżej a nie czytaj innych postów.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
ja problemu wciąz nie rozwiązałem i sciągam klemę + na noc. Przy róznych pomiarach, różnie wychodzi, mozliwe, ze cos się czasowo załacza i doi akumulator. Bez pomiarówi szpiegostwa jak koledzy radzą sie nie obejdzie. Zakupię jeszcze inny akumulator bo ta optima jakaś podejrzana.
Patrol GR Y60 2xARB, snorkel Safari, Kenda 33" MT, OME/Bilstein, zderzaki, wyciągara, Raptor
Trwa test z akumulatorem Bosch. Jak ten mi padnie po 3 dniach to w sobote rozkręcam co sie da i sprawdzam instalację elektryczną.
Patrol GR Y60 2xARB, snorkel Safari, Kenda 33" MT, OME/Bilstein, zderzaki, wyciągara, Raptor
czyli jednak metoda doktora maca - tu pomacać, tam pomacać. Zamiast miernik wziąć do reki i wyjmując bezpieczniki w 10 minut ustalić który obwód prąd zżera. Ale mozna i tak jak widać.
tel. 509700949
no kwestia w tym, ze ostatnio nie pokazuje nic... czyli poboru nie ma a prąd znika. Coś jakby czasem sie po prostu załaczało tylko kiedy to wyczaic. Kiedys pokazywało 0,2A, potem 0,03A, a ostatnio nic, a prądu w aku nie ma.
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
A prąd w aku jest? Mi się kiedyś w terenie oberwała się cela, prostownik ładował 3h i niby pełen, miernik pokazywał odpowiednie volty, ale pojemności aku starczało na 1,5 obrotu silnika, co w połączeniu z klapniętym zaworkiem zwrotnym w pompie paliwa dawało wiadomy efekt...
Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
a nie masz przetartej gdzieś izolacji i pomalutku prąd ucieka
albo przebicie, na tyle małe że nie wybija bezpieczników ani na codzień tego nie zauważasz
idź do dobrego elektryka samochodowego to wyczai co i jak a nie takie dywagacje i tysiąc pomysłów

idź do dobrego elektryka samochodowego to wyczai co i jak a nie takie dywagacje i tysiąc pomysłów
GR Y 60 2,8 IC - Long, TJM + 2" (75, 200 kg)
http://www.kajmanoverland.pl
http://www.kajmanoverland.pl
-
- jestem tu nowy...
Witam,
Aby nie tworzyć nowego tematu podpinam się pod ten wątek.
Na wyjściu w alternatorze (Patrol Y60 RD28T) jest prawidłowe ładowanie, na klemach przy aku raz jest 12,36V a po chwili 14,1.
Przy pobieżnym sprawdzeniu wiązki doszedłem do bezpieczników zakrytych czarną obudową plastikową przy aku znalazłem
nadtopiony bezpiecznik z brązowym przewodem. Natomiast na obudowie napisane jest: szary. Moje pytanie: jakiego koloru powinien się tam znajdować bezpiecznik?
Panowie elektrycy z ASO Nissana nie wiedzą.
Aby nie tworzyć nowego tematu podpinam się pod ten wątek.
Na wyjściu w alternatorze (Patrol Y60 RD28T) jest prawidłowe ładowanie, na klemach przy aku raz jest 12,36V a po chwili 14,1.
Przy pobieżnym sprawdzeniu wiązki doszedłem do bezpieczników zakrytych czarną obudową plastikową przy aku znalazłem
nadtopiony bezpiecznik z brązowym przewodem. Natomiast na obudowie napisane jest: szary. Moje pytanie: jakiego koloru powinien się tam znajdować bezpiecznik?
Panowie elektrycy z ASO Nissana nie wiedzą.
Y60 RD28T '91 Long
Nie powiem koloru, ale ważny jest amperaż bezpiecznika... zależnie jaki masz alternator, manual podaje 5 różnych
, będzie dawać on inny prąd i pod to trzeba dobrać bezpiecznik. Ten co masz może jest za mały i się topi, może jest dobry i też się topi
Nadpalony jest gdzie, tam gdzie ma drucik do przepalenia się czy w innym miejscu? Jak gdzieś w innym miejscu, może być słaby styk przewód-bezpiecznik, i się styk grzeje, i też się stopi...

Nadpalony jest gdzie, tam gdzie ma drucik do przepalenia się czy w innym miejscu? Jak gdzieś w innym miejscu, może być słaby styk przewód-bezpiecznik, i się styk grzeje, i też się stopi...
-
- jestem tu nowy...
Alternator 70A, w ASO powiedzieli że szary bezpiecznik jest 75A. Natomiast bezpiecznik ma stopioną brązową otulinę drucików na całej długości.
Y60 RD28T '91 Long
Mam rozwiązanie swojego problemu. Kurde tak jak ktoś tu pisał o Optimach - do dupy sa. Bosch nawet w ostatnich mrozach nie jęknął i kręci rozrusznikiem aż miło. Czas zakupić sobie nowy akumulator a Optime zutylizować
Dziękuję wszystkim za pomoc, na pewno przydadzą się wszystkie wskazówki w innych epizodach 

- Wowos
-
- Kontaktowanie:
Will pisze:Kurde tak jak ktoś tu pisał o Optimach - do dupy sa.

y60 autobus, czerwony.
no
włąśnie
Wowos to pisał

Wowos to pisał