Temperatura płynu chłodniczego Y60 !!!
Moderator: Kosiarz
Temperatura płynu chłodniczego Y60 !!!
Witam serdecznie zacne i wyjątkowe grono użytkowników „4x4”
Szanowni Panowie i Panie, ostatnio przegrzał mi się silnik w moim Y60 (przepalał płyn chłodzący i układ był cały czas zapowietrzony), wobec czego musiałem wymienić uszczelkę pod głowicą oraz wszelkie elementy z tym związane (planowanie głowicy itd., itp.) dodatkowo wymieniłem rozrząd, pompę wody, rolki oraz płyn chłodniczy z termostatem.
Właśnie po wymianie termostatu powstał problem z temperaturą płynu chłodniczego. Ponieważ strzałka temperatury jest zdecydowanie ponad połową wskaźnika, co mnie niepokoi, ponieważ poprzednio, przy starym termostacie miałem ledwie 1/3 skali.
Czy taki stan jest normalny i można dalej eksploatować „potwora”, czy może źle została przeprowadzona naprawa, lub czy wina leży po stronie termostatu?
Jeżeli ktoś, kto się zna, ma jakiś pomysł to proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.
Szanowni Panowie i Panie, ostatnio przegrzał mi się silnik w moim Y60 (przepalał płyn chłodzący i układ był cały czas zapowietrzony), wobec czego musiałem wymienić uszczelkę pod głowicą oraz wszelkie elementy z tym związane (planowanie głowicy itd., itp.) dodatkowo wymieniłem rozrząd, pompę wody, rolki oraz płyn chłodniczy z termostatem.
Właśnie po wymianie termostatu powstał problem z temperaturą płynu chłodniczego. Ponieważ strzałka temperatury jest zdecydowanie ponad połową wskaźnika, co mnie niepokoi, ponieważ poprzednio, przy starym termostacie miałem ledwie 1/3 skali.
Czy taki stan jest normalny i można dalej eksploatować „potwora”, czy może źle została przeprowadzona naprawa, lub czy wina leży po stronie termostatu?
Jeżeli ktoś, kto się zna, ma jakiś pomysł to proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Re: Temperatura płynu chłodniczego Y60 !!!
Po pierwsze dobrze odpowietrz uklad. Jesli to nie przyniesie rezultatu sprawdzilbym termostat, bo najszybciej i najtaniej.
Jak dalej niz to zaczalbym kontrolowac glowice i syndromy czy aby robota dobrze zrobiona.
Jak dalej niz to zaczalbym kontrolowac glowice i syndromy czy aby robota dobrze zrobiona.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71
- w trakcie motania

Witam ponownie, dopiero dzisiaj, ale natłok spraw ( mecz, piwko drugie piwko trzecie i poszło, …) więc dzisiaj dopiero chwila wolnego.
Dzięki za odpowiedź i podpowiedź. Najgorsze obawy to mam do pracy fachowca, jakoś po naprawie przy odpaleniu na „zimnym” mam wrażenie jakby praca silnika nie do końca była prawidłowa. Jakby przy uruchomieniu silnika nie pracował na wszystkie cylindry, trzeba dłużej kręcić. Wcześniej wystarczyło dotknąć kluczyk i silniczek śpiewał aż miło. Co do odpowietrzenia układu to przed naprawą był to jeden z symptomów, który wskazywał konieczność dokonania remontu ( ubywało płynu chłodniczego, niemożna było odpowietrzyć układ (cały czas piana z węży), gotujący się płyn?…
Dzięki za odpowiedź i podpowiedź. Najgorsze obawy to mam do pracy fachowca, jakoś po naprawie przy odpaleniu na „zimnym” mam wrażenie jakby praca silnika nie do końca była prawidłowa. Jakby przy uruchomieniu silnika nie pracował na wszystkie cylindry, trzeba dłużej kręcić. Wcześniej wystarczyło dotknąć kluczyk i silniczek śpiewał aż miło. Co do odpowietrzenia układu to przed naprawą był to jeden z symptomów, który wskazywał konieczność dokonania remontu ( ubywało płynu chłodniczego, niemożna było odpowietrzyć układ (cały czas piana z węży), gotujący się płyn?…
- Peepuck!
-
- Kontaktowanie:
Klasyczny objaw bamboocha... Czyli spaliny w układzie chłodzenia. Po naprawie ( o ile wykonana zgodnie ze sztuką) tego objawu nie powinno już być. Tak jak podpowiada Marcin dokładnie odpowietrzyć układ. Jest duże prawdopodobieństwo,że układ nie został odpowietrzony prawidłowo - stąd temperatura oscyluje w niebezpiecznym przedziale.
Uszczelka oryginał, termostat odpowiedni?
Uszczelka oryginał, termostat odpowiedni?
Chcę być dezerterem, który ma SZANSĘ POWODZENIA
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0
Uszczelka podobno bardzo dobra, natomiast termostat zwykły, normalny, tani.
Był to początek naprawy. Po zimie gwałtownie podskoczyła temp. silnika, więc pomyślałem, że to wina termostatu, lecz ta wymiana nic nie pomogła. Silnik dalej się grzał.
Zastanawiam się dalczego w pewnym momencie tak gwałtownie podskoczyła temp. Nadmienie, że bardzo mało nim jeżdzę (50 - 150km/miesiąc) i wcześniej nigdy nie miałem problemu z temp.
Zgłębiając temat na forum odnośnie temp. silnik, uszczelki i głowicy to rozpierała mnie duma, że ja tego problemu nie mam, że moję kochane autko jest wyjątkowe...
Ps. może zimowy rozruch poprzez "samostart" mu zaszkodził ...
Był to początek naprawy. Po zimie gwałtownie podskoczyła temp. silnika, więc pomyślałem, że to wina termostatu, lecz ta wymiana nic nie pomogła. Silnik dalej się grzał.
Zastanawiam się dalczego w pewnym momencie tak gwałtownie podskoczyła temp. Nadmienie, że bardzo mało nim jeżdzę (50 - 150km/miesiąc) i wcześniej nigdy nie miałem problemu z temp.
Zgłębiając temat na forum odnośnie temp. silnik, uszczelki i głowicy to rozpierała mnie duma, że ja tego problemu nie mam, że moję kochane autko jest wyjątkowe...
Ps. może zimowy rozruch poprzez "samostart" mu zaszkodził ...
odgrzeje troche temat
mianowicie u mnie wskazowka zupelnie lezy nie drgnie nawet jest na zero jakby calkiem zimny silnik byl
oczywiscie wszystko jest ok daje cieple powietrze ma plyn itp to jakis czujnik czy termostat tez od razu kupic nowy?
mianowicie u mnie wskazowka zupelnie lezy nie drgnie nawet jest na zero jakby calkiem zimny silnik byl
oczywiscie wszystko jest ok daje cieple powietrze ma plyn itp to jakis czujnik czy termostat tez od razu kupic nowy?
GR Y60 RD28T
95r.
95r.
moku pisze:odgrzeje troche temat
Zdejmij wtyczkę z czujnika temperatury i ja połącz z masą sraczyka. Jak wskazówka od temperatury pójdzie na max, to czujnik do wymiany, jak nie, to prześwietl wiązkę do zegarów; jak ok to kup zegary

sraczyki
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Dokładnie u mnie ostatnio wystarczyło psiuknąć isolem do wtyczki w silniku i przestała najważniejsza wskazówka wariować 

Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road