wydajność chłodnicy
Moderator: Kosiarz
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Re: wydajność chłodnicy
Tylko problem w tym ,że tam nie ma miejsca na odpowiednie wentylatory bo obok jest chłodnica oleju i nic większego i wydajniejszego nie da się włożyć.
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
O to to. Gebels, przestan pitolic, bo robisz chlopakowi wode z mozguFiba pisze:Tylko problem w tym ,że tam nie ma miejsca na odpowiednie wentylatory bo obok jest chłodnica oleju i nic większego i wydajniejszego nie da się włożyć.

Moze w Terrano da sie takie cuda, ale w Gracie sie z tym nie zmiescisz.
Pozatym rozwiazaniem nie jest wiekszy przeplyw powietrza. Powietrza jest wystarczajaco. A nawet jakby go bylo wiecej to hawno to da, bo i tak w goracej Hiszpani bedzie to powietrze znad drogi w temp. 35-40 st.
Ja bym zaczal od wymiany rdzenia albo choc rzetelnej kontroli stanu, ale to nadal leczenie objawowe.
Przyczyny problemu, z tego co pisze Cajman, upatrywalbym w doladowaniu i tym samym zaburzeniu ilosci powietrza i paliwa.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71
- w trakcie motania

- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
no nie mów że taki się nie zmieści

chłodnica oleju aż taka duża nie jest

Czwarte serce 

może by i wlazł - przymierzałem się kiedyś do wentylatora - taki jaki jest w e39 w silniku 2,8 (mowa o bmw)
ale -... jakiś taki - delikatny i ten cąły silniczek taki na "wierzchu" i boję się jakby to się sprawdzało po jeździe przez pustynię, drogę zapyloną
ale -... jakiś taki - delikatny i ten cąły silniczek taki na "wierzchu" i boję się jakby to się sprawdzało po jeździe przez pustynię, drogę zapyloną
GR Y 60 2,8 IC - Long, TJM + 2" (75, 200 kg)
http://www.kajmanoverland.pl
http://www.kajmanoverland.pl
Też jestem zdania, że nie ma sensu kombinować z wentylatorami. Nowy rdzeń miedziany, standardowej grubości wstawili mi u Konarskiego i jestem b. zadowolony. Latem. przy 30 st C przez jakieś 50 km ciągnąłem drugiego załadowanego parcha (po 5 osób w każym, bagaże, szpeje, namioty dachowe) po słowackich górkach z pedałem w podłodze i wskazówka stała jak przyklejona poniżej połowy skali. Więc myśle, że japońskie kalkulatory dobrze tą wydajność policzyły.
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Wierz mi bedzie slabo.gebels pisze:no nie mów że taki się nie zmieści![]()
Ja kiedys wsadzalem z audika, bardzo cieki, cienszy niz ten, a i tak musialem podrzezbic atrape.
Oczywiscie mozna dac od strony wiska, ale to juz zupelnie bez sensu.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71
- w trakcie motania

Witam , to ja mam pytanie z innej beczki odnośnie układu chłodzenia w moim GR Y60 2,8 t dzieje sie takie cóś:
W trakcie umiarkowanej jazdy, zabawy wszystko ok wskazówka pokazuje ok 1/3 natomiast przy wiekszym upalaniu lub dłuższym dojeździe do terenu jeszcze jazda jakąś dwupasmówką powoduje że zbiornik przelewowy wypełnia sie na maksa i wylewa przelewem. wskazówka podnosi sie może do połowy ale za chwile spada, dodam że visko wymienione bo było walnięte. Na zimnym silniku poziom płynu był ok pomiedzy min/max jak silnik ostygnie to wciągnie nadmiar płynu ale co wylał to już wylał. Odpowietrzałem już nie jeden raz i dalej sie to dzieje.
Moje sugestie są takie , syf w układzie brak wydajności układu za ciepły płyn wraca na chłodnice może zagotowany, pompa wody nie ciągnie tak jak trzeba znów za mała cyrkulacja.
Co o tym sądzicie? ja myśle o płukaniu układu i wymianie pompy.
Pozdr R
W trakcie umiarkowanej jazdy, zabawy wszystko ok wskazówka pokazuje ok 1/3 natomiast przy wiekszym upalaniu lub dłuższym dojeździe do terenu jeszcze jazda jakąś dwupasmówką powoduje że zbiornik przelewowy wypełnia sie na maksa i wylewa przelewem. wskazówka podnosi sie może do połowy ale za chwile spada, dodam że visko wymienione bo było walnięte. Na zimnym silniku poziom płynu był ok pomiedzy min/max jak silnik ostygnie to wciągnie nadmiar płynu ale co wylał to już wylał. Odpowietrzałem już nie jeden raz i dalej sie to dzieje.
Moje sugestie są takie , syf w układzie brak wydajności układu za ciepły płyn wraca na chłodnice może zagotowany, pompa wody nie ciągnie tak jak trzeba znów za mała cyrkulacja.
Co o tym sądzicie? ja myśle o płukaniu układu i wymianie pompy.
Pozdr R
Jak nie wraca płyn do chłodnicy, to masz przedmuch.

no ale jak mu plyn wylewa poza wyrownawczy to ciezko byloby zaciagnac rozlany na ulicy plyn nawet funkiel-nowce z salonu
spusc plyn, zdejmij chlodnice, wyczysc porzadnie karcherem na zewnatrz i przede wszystkim w srodku wsadzajac koncowke w otwory i przelewajac hektolitrzy wody
jak nie masz karchera, podjedz drugim autkiem na jakas myjnie samoobslugowa
jak masz karchera to dodatkowo sciagnij weze z wejsc na nagrzewnice i tez potraktuj je pod cisnieniem
nie wiadomo czym twoj syf byl zalewany, i jak duzo kamienia i rdzy sie odlozylo wewnatrz chlodnicy zaklejajac rurki

spusc plyn, zdejmij chlodnice, wyczysc porzadnie karcherem na zewnatrz i przede wszystkim w srodku wsadzajac koncowke w otwory i przelewajac hektolitrzy wody

jak nie masz karchera, podjedz drugim autkiem na jakas myjnie samoobslugowa
jak masz karchera to dodatkowo sciagnij weze z wejsc na nagrzewnice i tez potraktuj je pod cisnieniem
nie wiadomo czym twoj syf byl zalewany, i jak duzo kamienia i rdzy sie odlozylo wewnatrz chlodnicy zaklejajac rurki
100% płynu nie wylewa przez przelew tylko namiar jak zbiornik sie przepełni.
Przedmuch wylkuczyłbym ponieważ kompresja była sprawdzona na wszystkich garach w granicach 31 bar.
Karcher jest wiec wypłukam ją.
Pozdr R
Przedmuch wylkuczyłbym ponieważ kompresja była sprawdzona na wszystkich garach w granicach 31 bar.
Karcher jest wiec wypłukam ją.
Pozdr R
tylko wez koncowke rozpraszajaca, ustawiasz na szerokosc natrysku ok 10cm z ok 0.5m i spokojnie wpychasz w dopluw, odplyw i miejsce na korek
powinno to rozwiazac 99% problemow z chlodzeniem - jezeli nie podmien sie z kims znajomum korkiem od chlodnicy, bo on tez moze byc padniety i otwierac przelew przy zbyt niskim cisnieniu
powinno to rozwiazac 99% problemow z chlodzeniem - jezeli nie podmien sie z kims znajomum korkiem od chlodnicy, bo on tez moze byc padniety i otwierac przelew przy zbyt niskim cisnieniu
Płukanie ok a co ze stosowaniem preparatów do odmulania układów chłodzenia. Pojawia sie pytanie czy w silniku szlamu niema?
a jakie to wisko kupiles czy oryginał ? ja kupilem zamiennik i myslałem że bedzie ok a to gówno po 2 tys km przejechanych , na szosie zaczal mi sie grzac przy 100km/h , zmienillem na wisko zblokowane i bylo ok , nawet przy ostrym palowaniu wskazówka nie drgnela w prawo ..
reasumujac to ze zmieniles wisko wcale nie oznacza ze jest ono sprawne....
reasumujac to ze zmieniles wisko wcale nie oznacza ze jest ono sprawne....
Nissan Patrol 2,8 TDSY61 long 33"
a to dobre jest .....
a to dobre jest .....
Jak się grzeje przy prędkościach większych niż 100km/h, to w 99% winna jest brudna chłodnica.

- miastek
-
- Kontaktowanie:
Dokładnie lub jest mało płynu w układzie.
Mi ostatnio uwaliło łopatę w wentylatorze i trzęsło autem więc go wywaliłem i zanim kupiłem "nowy" to jeździłem kilka dni bez wentylatora i nawet w mieście nic się nie działo z temperaturą.
Mi ostatnio uwaliło łopatę w wentylatorze i trzęsło autem więc go wywaliłem i zanim kupiłem "nowy" to jeździłem kilka dni bez wentylatora i nawet w mieście nic się nie działo z temperaturą.
http://www.4x4.szczecin.pl/
Vitara->Samurai->GR->GRII
Vitara->Samurai->GR->GRII
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Ja ma w Y60 chłodnicę wody z podwójnym rdzeniem (ok 7 cm), przed nią chłodnicę klimy, a przed nią intercooler o grubości ok 5 cm.
Wszystko się zmieściło, wietrzone jest tylko i wyłącznie sprawnym wiskiem i naprawdę trzeba się postarać, żeby temperatura zaczęła rosnąć ponad 1/2 skali.
Wszystko się zmieściło, wietrzone jest tylko i wyłącznie sprawnym wiskiem i naprawdę trzeba się postarać, żeby temperatura zaczęła rosnąć ponad 1/2 skali.
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
jak przeciętna chłodnica w parchu ma z 15-25 lat i jest drożna w 30% to co się dziwić