Czy ktoś oglądał tego nissana? vol. 2
Moderator: Kosiarz
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
Re: Czy ktoś oglądał tego nissana? vol. 2
Z tego co pamiętam to @Takayoushi (albo jakoś tak
) wspominał kiedyś, że kupował od tego gościa swojego y60, i ogólnie polecał.

y60 autobus, czerwony.
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
e coś nowego Y 61 jako rodzinne
rodzinny to jest Van , nisko fotele , wózek na stojąco wchodzi , możliwość dowolnego ustawienia foteli z tyłu , można z niego 4 osobowego lub 7 zrobić ,w automacie disel pali troszkę mniej niż Patrol ok 10 w mieście jeżdżąc normalnie
aczkolwiek Patrol to Patrol

rodzinny to jest Van , nisko fotele , wózek na stojąco wchodzi , możliwość dowolnego ustawienia foteli z tyłu , można z niego 4 osobowego lub 7 zrobić ,w automacie disel pali troszkę mniej niż Patrol ok 10 w mieście jeżdżąc normalnie

Super parchatek Super y60 

kolego Sokół..
gu4 czyli 3.0 chcesz?
czy od razu w planie zmiana silnika?
gu4 czyli 3.0 chcesz?
-
-
Widzisz to wszystko nie jest takie proste jak wiecie dużo lepiej ode mnieMroczny pisze:kolego Sokół..
gu4 czyli 3.0 chcesz?

Jeżeli chodzi o motory w Parchach to nie ma chyba dobrego rozwiązania. 2,8 na pewno z założenia i swojej prostoty budowy oczywiście mniej awaryjne, co nie znaczy bynajmniej, że bezawaryjne i wolne od wad. Poza tym dynamika chyba jednak bliska zeru, choć to akurat nie będzie powalająca cecha żadnego silnika a już na pewno nie seryjnego.
3,0 dwie wersje mniej większych cylindrów wszystko ma swoje dobre i złe strony – oczywiście więcej upierdliwej elektroniki i to mnie trochę niepokoi szczerze mówiąc.
Przez chwilę mi przeszedł przez głowę ten Y 60, o którym było poprzednio, dzwoniłem zszedł za 33 koła i to od raz … wyglądał na super bazę i może bym się nawet skusił … poszedł i niech komuś dobrze służy.
Zdaje się, że 4,2 to jest niezły pomysł ale ich jak na lekarstwo. Na aledrogo stoi i kwitnie jedna sztuka po swapie i pies z kulawą nogą się nim nie interesuje ( swoja drogą ciekawe dlaczego ). Znalazłem jedno zapytanie na forum w jakimś nietypowym dziale ale tylko ktoś odesłał pytka na zasadzie, że furka forumowicza czy cos takiego i nic więcej nie znalazłem.
Reasumując to jaki jest wybór w Patrolu ? Znikomy raczej więc olałem temat silnika. Postaram się zadbać na swój sposób a jak pierdyknie to go wywalę i dopiero będzie zgryz co włożyć pod machę..
Ostatnio zmieniony ndz sie 11, 2013 1:22 am przez sokół wędrowny, łącznie zmieniany 1 raz.
Patrol Patrolowi Patrolem
-
-
I na głowę nie leciN2O pisze:Dlatego lepsza jest klapa dzielona w poziomie jak w porządnych wozach.Fiba pisze:Nieraz widziałem w Rumunowni lub na Ukrainie jak po otwarciu z tyłu drzwi w krótkim patrolu pół klamotów wypadło na ziemię![]()
Kolega szukał długiego trafił się krótki , kupił teraz po wyprawie twierdzi że długi byłby lepszy

hmm z twojego opisu wszystko sie zgadzapawel abramczyk pisze:e coś nowego Y 61 jako rodzinne
![]()

Najpierw do bólu,a później nie ma,że boli - NIEPRZEMAKALNI
Fotki
Fotki
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
NUREK MAV pisze:hmm z twojego opisu wszystko sie zgadzapawel abramczyk pisze:e coś nowego Y 61 jako rodzinne
![]()
aczkolwiek Patrol to Patrol![]()
szukałem rodzinnego kombi/van'a i kupiłem longa patrola
![]()
to auto połączyło naszą rodzinkę w całość i naprawdę jest rodzinne
no w opisie nie ma Vana bo nie mam w zwyczaju pisać co to nie mam , jeśli chodzi o ścisłość mam hujdaja trajeta przyjemny w automacie ostatnio mnie zeżlił bo wtryski padły ale co tam mechec mi dał na 3 dni Y61 3,0 longa więc se nim troszku po naszych dziurawych drogach pojeździłem i średnio z komfortem jako rodzinny wóz ale to moje zdanie

ja jestem zagorzałym fanem K 160 więc mam większy problem żeby znaleźć tego jedynego acz kolwiek jest jeszcze możliwość GR safari 4,2 też w automacie , na dzień dzisiejszy jako że mnie nosi to sobie samuraja lub vitare kupie za drobne a na patrola przyjdzie czas
nie wiem jak duże masz dzieci ale mi średnio pasuje ( kurdupel jestem 170 a żona 160 cm ) zapinanie dzieci w foteliki w patrolu ( kiedyś w terrano 1 ) dlatego padło na Vana
i jak na razie jestem zadowolony
jaśli chodzi o auto na wyprawy do raczej bym brał longa , lepsza możliwość zabudowy no i można spanie zrobić , a w teren no cóż im krótszy tym lepszy samochód oczywiście

-
-
O to mi właśnie mniej więcej chodziłopawel abramczyk pisze:jaśli chodzi o auto na wyprawy do raczej bym brał longa , lepsza możliwość zabudowy no i można spanie zrobić , a w teren no cóż im krótszy tym lepszy samochód oczywiście

Tylko pytanie w jaki teren ten krótki patrol? Aż takiej gigantycznej różnicy między dzielnością krótkiego, a długiego nie ma. Pozatym w trasę jak się puszcza człowiek, to albo w kilka aut - wtedy zawsze się coś poradzi, albo odpowiednio przygotuje auto i poradzi tak czy inaczej. Jak testowaliśmy kiedyś krótki/długi w grząskim bagnie - dzielność krótkiego na kołach 33 cale mniej więcej równa się dzielności długiego na kołach 34-35 cali. Idąc tym tropem - wsadź do długiego koła 35 i masz z bani rozterki. A jak puścisz sie w trasę, raczej nie będziesz brodził w terenie który wymaga 35 cali w krótkim - zresztą wtedy tirfory, wyciągarki, hilifty i do przodu - nie ma już znaczenia - jest zabawapawel abramczyk pisze: jaśli chodzi o auto na wyprawy do raczej bym brał longa , lepsza możliwość zabudowy no i można spanie zrobić , a w teren no cóż im krótszy tym lepszy samochód oczywiście

Nissan Patrol GR Y60 2.8TD is gone.
Nissan Patrol Y61 arrived!

Najpierw do bólu,a później nie ma,że boli - NIEPRZEMAKALNI
Fotki
Fotki
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
prawie się zgadzam z tym co napisałeś że długi też dzielny w terenie , no i wiadomo że można wsadzić 40 cali tylko że z automatu straty się robią w układzie napedowym , miałem przyjemność jeździć krótkim na oryginalnych kołach bez liftu i na 35 i jako auto na miasto fabryczny spoko ale jak go znajomy podniósł i wsadził fedime 35 to już tak wesoło nie było - z mojego punktu widzenia stał się jakiś taki mało stabilny , ale może to moje odczucia , wiadomo mamy tu kolege co longiem na 35 mt wygrał rajd wospu wiec się da , ale autobus w terenie no kurcze średnio zawrócić itp. .
tak wiem najlepiej to trzeba mieć z 10 aut do tego kilka rodzaji opon i może wtedy człek był by zadowolony a tak no cóż
krótki zły
długi jeszcze gorszy
co wybrać i oto jest pytanie
trzeba isc na kompromis w okół komina samuraj , na wyprawy long ze swapem Igorowym lub 3,3
, na miasto smart , do kościoła X5 na lans pod dyskoteką subaru sti
i tak dla lansu na miescie co by zazdrość wzbudzić np. piekna Warszawa w pikapie
kurcze jak trafie w totka to se kupie
tak wiem najlepiej to trzeba mieć z 10 aut do tego kilka rodzaji opon i może wtedy człek był by zadowolony a tak no cóż
krótki zły
długi jeszcze gorszy
co wybrać i oto jest pytanie

trzeba isc na kompromis w okół komina samuraj , na wyprawy long ze swapem Igorowym lub 3,3

i tak dla lansu na miescie co by zazdrość wzbudzić np. piekna Warszawa w pikapie

kurcze jak trafie w totka to se kupie

-
-
Wszyscy w longach objeżdżają całe kontynenty co tydzień ? Jak to czytam to wychodzi, że króciak jest jakąś pomyłką konstrukcyjną … na pewno ?
już wspominałem , zrobiłem jak wszyscy radzą , kupiłem sobie longa
teraz będe sprzedawał longa , krótki zostanie
teraz będe sprzedawał longa , krótki zostanie
y61 tb42 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
sokół wędrowny pisze:Wszyscy w longach objeżdżają całe kontynenty co tydzień ? Jak to czytam to wychodzi, że króciak jest jakąś pomyłką konstrukcyjną … na pewno ?
kolego nikt za Ciebie nie podejmie decyzji , wszystko zależy do czego to ma być , jak ja kupowałem pierwsze terenowe auto to miało służyć na dojazdy na co dzień i do czasem do lasu , hahahaha

musisz wiedzieć jedno jazda w terenie generuje straty więc jeśli ma to być jedyny samochód w domu to średni pomysł
masz troszkę kasy na wydanie więc może się zastanów czy nie lepiej kupić Y 60 i takiego doprowadzić do twoich potrzeb , zbudować auto strikte pod siebie ,
powyżej kolega Raulf zaproponował sprzedaż ma fajnego kruciaka pogadaj z nim

miedzy longiem a krociakiem nie ma az tak zaebistej roznicy w terenie wokol komina - bo zakladam, ze do takiej agroturystyki bedzie Ci parch sluzyl
chyba ze celujesz w przeprawowke i bedziesz gial blache miedzy drzewami - to tak krotki jest poreczniejszy
a skoro masz zamiar kupic w miare swierze auto i to dobrym stanie, a nie trupa do upalania i w dodatku ma byc "komfortowy" na czarnym to bralbym i tak longa
a tak subiektywnie - bo mam 2 Y60 jednego dluzszego od drugiego
krociak
+ sterowniejszy na gestych parkingach, tudziesz sztucznych prywatnych pastwiskach z drzewami
+ szybciej sie myje
+ wchodzi do przecietnego garazu - celem naprawy czy tam woskowania
- idzie sie w nim przekimac ale w pozycji embrionalnej - w 2 osoby juz ciezko bo wygoda spania jak u zula na polamanej lawce w parku - w longu od biedy 2 plyty materac i masz pelnowymiarowe lozko
- bagaznik jest tylko umowny - choc krociak sluzyl mi jako podstawowe i jedyne sprawne auto rodzinne przez pierwsze 4ry lata zycia mojego syna (i po zrobieniu mapki pakowania mozna bylo upchac wozek z gondola, wanienke, pampersy, szafe zony i moja reklamowke) - w longu otwierasz wrzucasz i zamykasz
- zasiadanie z tylu z dzieckiem ktore trzeba przypiac w foteliku - ja zmotalem fotel pasendzera na podwojnej szynie - wchodzi sie juz prawie jak w vanie ale ciagle odsuwanie i przysuwanie fotela po kilka razy w ciagu jednego popoludnia wnerwia - w longu masz od tego tylne drzwi
longieta
+ tylnie drzwi
+ bagaznik
+ mozliwosc wygodnego spania
+ jak Cie najdzie zrobisz z tego fajna wyprawowke
+ jest wygodniejszy w trasie i precyzyjnieszy w trafianiu w droge na MTkach w zime - dluzsze auto jest mniej nerwowe w poslizgach, jest mniej skaczace na nierownosciach poprzeczych
+ czasami w terenie ma przewage nad krociakiem, bo dluzszy rozstaw osi czasami pozwala wypchac przednie kola na twarde i wyciagnac topiacy sie tyl - ale zwiekszony rozstaw tez ma wade - mozna sie powiesic na brzuchu
- nie zmiesci sie w kazdym garazu
- idzie wiecej wosku
- na parkingu czy innym terenie z gesto usianymi przeszkodami moza nie wyjsc Ci zawracanie na 3, i trzeba bedzie robic korekte na 5
ogolnie nie widze praktycznie zadnej roznicy w uzytkowaniu parcha w miescie pomiedzy jednym a drugim - jedno i drugie jest w duze - do jednego i drugiego bedziesz musial sie przyzwyczaic, a po pewnym czasie zapomnisz, ze on niby taki duzy, a long jest bardziej praktyczny
ale to Twoj portwel i Twoj dylemat
chyba ze celujesz w przeprawowke i bedziesz gial blache miedzy drzewami - to tak krotki jest poreczniejszy

a skoro masz zamiar kupic w miare swierze auto i to dobrym stanie, a nie trupa do upalania i w dodatku ma byc "komfortowy" na czarnym to bralbym i tak longa

a tak subiektywnie - bo mam 2 Y60 jednego dluzszego od drugiego

krociak
+ sterowniejszy na gestych parkingach, tudziesz sztucznych prywatnych pastwiskach z drzewami
+ szybciej sie myje
+ wchodzi do przecietnego garazu - celem naprawy czy tam woskowania

- idzie sie w nim przekimac ale w pozycji embrionalnej - w 2 osoby juz ciezko bo wygoda spania jak u zula na polamanej lawce w parku - w longu od biedy 2 plyty materac i masz pelnowymiarowe lozko
- bagaznik jest tylko umowny - choc krociak sluzyl mi jako podstawowe i jedyne sprawne auto rodzinne przez pierwsze 4ry lata zycia mojego syna (i po zrobieniu mapki pakowania mozna bylo upchac wozek z gondola, wanienke, pampersy, szafe zony i moja reklamowke) - w longu otwierasz wrzucasz i zamykasz
- zasiadanie z tylu z dzieckiem ktore trzeba przypiac w foteliku - ja zmotalem fotel pasendzera na podwojnej szynie - wchodzi sie juz prawie jak w vanie ale ciagle odsuwanie i przysuwanie fotela po kilka razy w ciagu jednego popoludnia wnerwia - w longu masz od tego tylne drzwi
longieta
+ tylnie drzwi
+ bagaznik
+ mozliwosc wygodnego spania
+ jak Cie najdzie zrobisz z tego fajna wyprawowke
+ jest wygodniejszy w trasie i precyzyjnieszy w trafianiu w droge na MTkach w zime - dluzsze auto jest mniej nerwowe w poslizgach, jest mniej skaczace na nierownosciach poprzeczych
+ czasami w terenie ma przewage nad krociakiem, bo dluzszy rozstaw osi czasami pozwala wypchac przednie kola na twarde i wyciagnac topiacy sie tyl - ale zwiekszony rozstaw tez ma wade - mozna sie powiesic na brzuchu
- nie zmiesci sie w kazdym garazu
- idzie wiecej wosku

- na parkingu czy innym terenie z gesto usianymi przeszkodami moza nie wyjsc Ci zawracanie na 3, i trzeba bedzie robic korekte na 5
ogolnie nie widze praktycznie zadnej roznicy w uzytkowaniu parcha w miescie pomiedzy jednym a drugim - jedno i drugie jest w duze - do jednego i drugiego bedziesz musial sie przyzwyczaic, a po pewnym czasie zapomnisz, ze on niby taki duzy, a long jest bardziej praktyczny
ale to Twoj portwel i Twoj dylemat

Z góry przepraszam za ponowienie pytania ale w dziale LR nikt nie odpowiedział, tu jest większy ruch to może ktoś z okolic Elbląga się znajdzie.
Czy zna ktoś godny polecenia warsztat w Elblągu albo okolicy gdzie można sprawdzić samochód przed zakupem? Czy ktoś słyszał o WIZUS na Kościuszki? W google bieda z warsztatami dla terenówek w Elblągu.
Czy zna ktoś godny polecenia warsztat w Elblągu albo okolicy gdzie można sprawdzić samochód przed zakupem? Czy ktoś słyszał o WIZUS na Kościuszki? W google bieda z warsztatami dla terenówek w Elblągu.

LR D2 - butelkowa ciemna zieleń
Po śladach znajdziesz 

Nissan Patrol GR Y60 2.8TD is gone.
vexx pisze:Po śladach znajdziesz
Oczywiście oleju, to tak dla ułatwienia.

W160
PajeroLong SS
PajeroLong SS
Kolego jak Ci się podoba krótki to bierz krociaka,w razie czego sprzedaz.Ja też szukalem krótkiego bo taki mi się po prostu podabał i powiem Ci,że to jest moje ulubione auto i póki co nie zamieniłbym go na inne,tylko,że to Safari Y60 4,2.A kupiłem go za radą forumowiczów i mogę Ci powiedzieć ,że wiedzą co mówią bo gdyby nie ten dział i piszący w nim, to nie jeden już nadziałby się na konkretną minę............sokół wędrowny pisze:Wszyscy w longach objeżdżają całe kontynenty co tydzień ? Jak to czytam to wychodzi, że króciak jest jakąś pomyłką konstrukcyjną … na pewno ?
slac adres na prezent

Obiecane fotki gdzie???ben88 pisze:Kolego jak Ci się podoba krótki to bierz krociaka,w razie czego sprzedaz.Ja też szukalem krótkiego bo taki mi się po prostu podabał i powiem Ci,że to jest moje ulubione auto i póki co nie zamieniłbym go na inne,tylko,że to Safari Y60 4,2.A kupiłem go za radą forumowiczów i mogę Ci powiedzieć ,że wiedzą co mówią bo gdyby nie ten dział i piszący w nim, to nie jeden już nadziałby się na konkretną minę............sokół wędrowny pisze:Wszyscy w longach objeżdżają całe kontynenty co tydzień ? Jak to czytam to wychodzi, że króciak jest jakąś pomyłką konstrukcyjną … na pewno ?
Lubię zapierdalać.
Ropa do traktorów.
Ropa do traktorów.
- mariusz ZJ
- jestem tu nowy...
Cześć, przesiadam się z Jeep'a na GR, wpadł mi w oko ten : http://otomoto.pl/nissan-patrol-perelka-C30076458.html może ktoś z szanownego grona go widział
i potrafi go ocenić. Cena jest kusząca choć konfiguracja nie jest dla mnie wymarzona, ale być może moja wizja nie jest słuszna. Szukam auta do sporadycznej zabawy wokół komina czyli bardziej przeprawowo ale, by dało się jeszcze po czarnym pojeździć
Dzięki z góry za odpowiedź.

ZJ 4.0 buty 32'' był
Pojarka I 31" była
ZJ 5.9 bulwar był
KJ 2.8 31" był
VZJ 90 jest
Pojarka I 31" była
ZJ 5.9 bulwar był
KJ 2.8 31" był
VZJ 90 jest
- rafale_23
-
- Kontaktowanie:
Samochód godny polecenia...jak za te pieniądze pare spraw do poprawki ale jest ok...Spotkalismy sie kiedys na rajdzie...gośc nowy w temacie nie jezdzi w terenie,sopradycznie do lasy wieżdża i omija dziury ...heeh.ma nawet pompe od Y60 z tego co pamietam...
Nissan Patrol Y61 2,8 Long Off Road
Nissan Patrol Y60 ZMOTA
Dopóki walczysz Jesteś zwycięzca!
Nissan Patrol Y60 ZMOTA
Dopóki walczysz Jesteś zwycięzca!
-
-
Ale po ogłoszeniach długo sie przewija ten parch.
Może za tanio chce.
Kumpel wystawiał y60 za 13k, tak żeby 11-12 dali
Zero odzewu
Wystawiliśmy z nowymi fotami za 16
Przyjechali dziś rano klienty zapłacili 15200 i zabrali
Ale parch był wart każdej złotówki.
Po prostu kolega kupił bo inni kupili.
Przez dwa lata zrobił 1900km
Z tym y61 może być podobnie

Może za tanio chce.
Kumpel wystawiał y60 za 13k, tak żeby 11-12 dali
Zero odzewu