Większy zbiornik paliwa do Patrola

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Boyakki
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Większy zbiornik paliwa do Patrola

Post autor: Boyakki » śr sty 08, 2014 12:10 pm

Generalnie celnicy na wschodzie czepiają się wszystkiego co się da aby tylko wyłudzić siano. Na granicy z Ukraińsko-Mołdawskiej musieliśmy zapłacić łapówkę za CB radia gdyż Panowie uznali, że to "szpiegowskaja maszina" :D Na Polsko - Ukraińskiej było pytanie "a gdzie bumper". Na Mołdawsko - Rumuńskiej kazali nam ciąć klatkę bo w środku na pewno są narkotyki. A zbiornika się nie czepiali bo nikomu się nie chciało schylać (to jest taka gra losowa do czego się przeczepią) :). Zasadniczo ekstra 70L ma więcej zalet niż wad bez względu na to gdzie się jedzie. Jak ma się jeszcze dostęp do jakiegoś red bulla/oszczędności to temat zaczyna nabierać jeszcze więcej sensu. Jak zgnije zbiornik (ok. 10 lat) to koszt oryginalnego zbiornika (80L) w Nissanie wychodzi podobnie. Na alledrogo.pl widziałem regenerowane za ok 800pln + (ale na to nie dają gwarancji). Butla gazowa to rewelacyjny pomysł ja bym poszedł dalej i kupił takie do CNG i dał je na dach ze cztery powinny wejść ponadto zaoszczędzamy na chińskiej pompce bo grawitacyjnie będzie spływać. W Rosji i na Ukrainie to widok normalny i gwarantuje, że nikt się nie przyczepi. Dla bardziej oszczędnych możemy połączyć 30 baniek po płynie do spryskiwania szyb i połączyć je w klaster (wystarczy postać na jakiejś stacji i poczekać, ludziska je tam zostawiają). Zastanawiam się też ile nafty wjedzie w koło zapasowe.
Podsumowując dobry pomysł i wykonanie w rozsądnych pieniądzach ale do wyprawówki. Nikt nie mówił, że zabawa w Off-Road to tania zabawa :). Pewne rzeczy muszą kosztować ale bez przesady jak np. progi do Y61 long za 1500pln (bo tego nie rozumiem).

Adamo

Post autor: Adamo » śr sty 08, 2014 12:18 pm

Boyakki pisze:Generalnie celnicy na wschodzie czepiają się wszystkiego co się da aby tylko wyłudzić siano. Na granicy z Ukraińsko-Mołdawskiej musieliśmy zapłacić łapówkę za CB radia gdyż Panowie uznali, że to "szpiegowskaja maszina" :D Na Polsko - Ukraińskiej było pytanie "a gdzie bumper". Na Mołdawsko - Rumuńskiej kazali nam ciąć klatkę bo w środku na pewno są narkotyki. A zbiornika się nie czepiali bo nikomu się nie chciało schylać (to jest taka gra losowa do czego się przeczepią) :). Zasadniczo ekstra 70L ma więcej zalet niż wad bez względu na to gdzie się jedzie. Jak ma się jeszcze dostęp do jakiegoś red bulla/oszczędności to temat zaczyna nabierać jeszcze więcej sensu. Jak zgnije zbiornik (ok. 10 lat) to koszt oryginalnego zbiornika (80L) w Nissanie wychodzi podobnie. Na alledrogo.pl widziałem regenerowane za ok 800pln + (ale na to nie dają gwarancji). Butla gazowa to rewelacyjny pomysł ja bym poszedł dalej i kupił takie do CNG i dał je na dach ze cztery powinny wejść ponadto zaoszczędzamy na chińskiej pompce bo grawitacyjnie będzie spływać. W Rosji i na Ukrainie to widok normalny i gwarantuje, że nikt się nie przyczepi. Dla bardziej oszczędnych możemy połączyć 30 baniek po płynie do spryskiwania szyb i połączyć je w klaster (wystarczy postać na jakiejś stacji i poczekać, ludziska je tam zostawiają). Zastanawiam się też ile nafty wjedzie w koło zapasowe.
Podsumowując dobry pomysł i wykonanie w rozsądnych pieniądzach ale do wyprawówki. Nikt nie mówił, że zabawa w Off-Road to tania zabawa :). Pewne rzeczy muszą kosztować ale bez przesady jak np. progi do Y61 long za 1500pln (bo tego nie rozumiem).
To teraz pokaż mi gdzie można kupić dodatkowy zbiornik do Isuzu D-maxa (nowy model). Wtedy nie będę musiał kombinować :roll: Cena nieistotna :)21

Patryk 160

Post autor: Patryk 160 » śr sty 08, 2014 12:19 pm

Wojtek_W pisze:Jak zobaczy ,ze zbiornik byl przerabiany ( nie jest fabryczny) to jak najbardziej moga. Czy beda to juz wypadkowa wielu czynnikow.
no właśnie, jak zobaczy
:)21

a można zrobić tak ,że choćby bardzo się starał to nie zobaczy
Ten kto wolny nad swym losem nie płacze
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu

Awatar użytkownika
Wowos

Kontaktowanie:

Post autor: Wowos » śr sty 08, 2014 12:30 pm

Boyakki pisze: kupił takie do CNG i dał je na dach ze cztery powinny wejść
Po takim doładowaniu i to substancją płynną zrobienie jakiegoś większego trawersu, będzie oznaczało kupę ze strachu i boka :)21
Pomijam fakt maksymalnej nośności dachu.
y60 autobus, czerwony.

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » śr sty 08, 2014 12:39 pm

Patryk 160 pisze:
Wojtek_W pisze:Jak zobaczy ,ze zbiornik byl przerabiany ( nie jest fabryczny) to jak najbardziej moga. Czy beda to juz wypadkowa wielu czynnikow.
no właśnie, jak zobaczy

a można zrobić tak ,że choćby bardzo się starał to nie zobaczy
Zobaczy. Nawet jak bedzie podejrzewal to wezmie na kanal i tam juz zobacza. Generalnie nawet jak bedzie mial humora i wrzuci Cie na kanal od tak sobie to po wejsciu na penwo sie przyczepi. A poza,ze przerabiany na milion procet. Oni widzieli wiecej przerabianych zbiornikow niz cale to forum razem wziete ;)

Kumpel ktorym jezdzilem mial duzy bak i sobie chwalil. Tankowal na bazie swojej za 4,2 brutto na fakture to mialo racje bytu. Jak mi mowil ile zaoszczedzil na np. powrocie z Iranu to kwota juz byla niebagatelna.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Boyakki
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Boyakki » śr sty 08, 2014 1:16 pm

Adamo pisze:
Boyakki pisze:Generalnie celnicy na wschodzie czepiają się wszystkiego co się da aby tylko wyłudzić siano. Na granicy z Ukraińsko-Mołdawskiej musieliśmy zapłacić łapówkę za CB radia gdyż Panowie uznali, że to "szpiegowskaja maszina" :D Na Polsko - Ukraińskiej było pytanie "a gdzie bumper". Na Mołdawsko - Rumuńskiej kazali nam ciąć klatkę bo w środku na pewno są narkotyki. A zbiornika się nie czepiali bo nikomu się nie chciało schylać (to jest taka gra losowa do czego się przeczepią) :). Zasadniczo ekstra 70L ma więcej zalet niż wad bez względu na to gdzie się jedzie. Jak ma się jeszcze dostęp do jakiegoś red bulla/oszczędności to temat zaczyna nabierać jeszcze więcej sensu. Jak zgnije zbiornik (ok. 10 lat) to koszt oryginalnego zbiornika (80L) w Nissanie wychodzi podobnie. Na alledrogo.pl widziałem regenerowane za ok 800pln + (ale na to nie dają gwarancji). Butla gazowa to rewelacyjny pomysł ja bym poszedł dalej i kupił takie do CNG i dał je na dach ze cztery powinny wejść ponadto zaoszczędzamy na chińskiej pompce bo grawitacyjnie będzie spływać. W Rosji i na Ukrainie to widok normalny i gwarantuje, że nikt się nie przyczepi. Dla bardziej oszczędnych możemy połączyć 30 baniek po płynie do spryskiwania szyb i połączyć je w klaster (wystarczy postać na jakiejś stacji i poczekać, ludziska je tam zostawiają). Zastanawiam się też ile nafty wjedzie w koło zapasowe.
To teraz pokaż mi gdzie można kupić dodatkowy zbiornik do Isuzu D-maxa (nowy model). Wtedy nie będę musiał kombinować :roll: Cena nieistotna :)21
Skoro cena nie istotna to zapraszam na stronkę: http://thelongranger.com.au/dmax12longr ... ltank.html
A jak kolega chce to można się kolega zgłosić do kolegi Ingrid może coś uradzi (kształt ma dobrze posiekany wiec będzie wyzwanie).

Adamo

Post autor: Adamo » śr sty 08, 2014 1:31 pm

Boyakki pisze:
Adamo pisze: To teraz pokaż mi gdzie można kupić dodatkowy zbiornik do Isuzu D-maxa (nowy model). Wtedy nie będę musiał kombinować :roll: Cena nieistotna :)21
Skoro cena nie istotna to zapraszam na stronkę: http://thelongranger.com.au/dmax12longr ... ltank.html
A jak kolega chce to można się kolega zgłosić do kolegi Ingrid może coś uradzi (kształt ma dobrze posiekany wiec będzie wyzwanie).
Pisałem dodatkowy, a nie główny :roll:
Ten ze zdjęcia po pierwsze mi się nie podoba, bo wystaje poniżej ramy psując kąt rampowy będący w w tym aucie już i tak nie za duży, a po drugie Isuzu mi zaakceptuje dodatkowy zbiornik bez utraty gwarancji (natomiast wymianę głównego na inny to nie :roll: )
Niestety przy aucie z DPF-em ilość dodawanego do paliwa fluidu jest uzależniona od ilości zatankowanego paliwa i zmiana zbiornika głównego na większy wymagała by zmiany oprogramowania sterującego tym... nikt mi w Polsce tego nie ogarnie...
W Pick-upie jest bardzo fajne miejsce na dodatkowy zbiornik zamiast koła zapasowego pod autem. Zbiornik zrobiony z butli toroidalnej super się wpasuje i ze względu na swoją solidna konstrukcję nie wymaga żadnych dodatkowych osłon :)21

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » śr sty 08, 2014 1:34 pm

A ten fluid nie jest dodawany jako w trakcie? :o Tylko do baku po zatankownaiu?
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Adamo

Post autor: Adamo » śr sty 08, 2014 1:36 pm

Wojtek_W pisze:A ten fluid nie jest dodawany jako w trakcie? :o Tylko do baku po zatankownaiu?
Po zatankowaniu. Jest osobny zbiorniczek na to paskudztwo i po zatankowaniu jest wtryskiwany do zbiornika małą rurką podłączoną przy wlewie paliwa :)11

Boyakki
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Boyakki » śr sty 08, 2014 1:47 pm

No to trochę smutek z tym DPF. Analizowałem opcję zbiornika dodatkowego i jest z nim więcej zabawy niż z głównym.
Trzeba wywiercić dodatkowy otwór na wlew, kupić smoka i zrobić trójnik z zaworem na przewodzie paliwowym. Nie wiem co na to panowie z ASO i komputery pokładowe powiedzą. Może się to smutnie skończyć :(. Samo pudło wyrzeźbić się da na 100% ale kwestia adaptacji bez dużej ingerencji to już problem. Nawet jeżeli zrobisz to bez trójników itp. to może być problem z natury grawitacyjnej gdyż zbiornik będą na podobnym poziomie. Myślę, że to jest kwestia wyboru właściciela tj. albo szpeje albo gwarancja. Do jazdy na codzień mam osobówkę BMW w której miałem DPFa. Panowie rozwiązali mi ten problem wywalając go i założyli jakiś czip, który pokazuje w iDrive 200K km do serwisu. Tyle, że ja już gwarancji dawno nie mam..

Adamo

Post autor: Adamo » śr sty 08, 2014 1:57 pm

Boyakki pisze:No to trochę smutek z tym DPF. Analizowałem opcję zbiornika dodatkowego i jest z nim więcej zabawy niż z głównym.
Trzeba wywiercić dodatkowy otwór na wlew, kupić smoka i zrobić trójnik z zaworem na przewodzie paliwowym. Nie wiem co na to panowie z ASO i komputery pokładowe powiedzą. Może się to smutnie skończyć :(. Samo pudło wyrzeźbić się da na 100% ale kwestia adaptacji bez dużej ingerencji to już problem. Nawet jeżeli zrobisz to bez trójników itp. to może być problem z natury grawitacyjnej gdyż zbiornik będą na podobnym poziomie. Myślę, że to jest kwestia wyboru właściciela tj. albo szpeje albo gwarancja. Do jazdy na codzień mam osobówkę BMW w której miałem DPFa. Panowie rozwiązali mi ten problem wywalając go i założyli jakiś czip, który pokazuje w iDrive 200K km do serwisu. Tyle, że ja już gwarancji dawno nie mam..
Dlatego kombinuję coś takiego jak zrobił kolega Góral... Zbiornik w miejsce koła zapasowego, wlew wycięty na pace i wężyk z pompką elektryczna wpięty do wlewu od zbiornika głównego. Jak się kończy paliwo w głównym to przepompowuję z dodatkowego. Komp i cały system powinien uważać, że po prostu zatankowałem i nie powodować żadnych błędów. ASO jest wyjątkowo elastyczne :wink:

Boyakki
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Boyakki » śr sty 08, 2014 2:17 pm

Adamo pisze:
Boyakki pisze:No to trochę smutek z tym DPF. Analizowałem opcję zbiornika dodatkowego i jest z nim więcej zabawy niż z głównym.
Dlatego kombinuję coś takiego jak zrobił kolega Góral... Zbiornik w miejsce koła zapasowego, wlew wycięty na pace i wężyk z pompką elektryczna wpięty do wlewu od zbiornika głównego. Jak się kończy paliwo w głównym to przepompowuję z dodatkowego. Komp i cały system powinien uważać, że po prostu zatankowałem i nie powodować żadnych błędów. ASO jest wyjątkowo elastyczne :wink:

To w Twoim przypadku jest to optymalne rozwiązanie tylko paki bym nie ciął bo szkoda trochę nowego auta. Skoro ASO nie ma z tym problemu to generalnie luz. A gdzie jest miejsce na zapas w Isuzu??

Adamo

Post autor: Adamo » śr sty 08, 2014 2:23 pm

Boyakki pisze: To w Twoim przypadku jest to optymalne rozwiązanie tylko paki bym nie ciął bo szkoda trochę nowego auta. Skoro ASO nie ma z tym problemu to generalnie luz. A gdzie jest miejsce na zapas w Isuzu??
Miejsce na koło jest z tyłu pod podłogą. Fajna, duża wnęka wiec nie będzie nic wystawało.
Dziury w pace mi nie szkoda. Podrapany od krzaczorów był jak miał niecałe dwa tygodnie, progi i tylny zderzak już są stalowe, bo oryginalne się połamały :)21

Awatar użytkownika
gÓral świętokrzyski
Kontaktowanie:

Post autor: gÓral świętokrzyski » śr sty 08, 2014 4:48 pm

u mnie w hiluxie nie dało się w żaden prosty sposób zrobić wlewu bez wywiercenia otworu w pace
Deszcz zacina nas po pysku Uaz przelazł po bagnisku

www.korbol.prv.pl

Przemm

Post autor: Przemm » czw sty 09, 2014 4:01 pm

wracając tylko do celników... wiem to z rozmów z dwoma funkcjonariuszami... ich nie interesuje przerabianie tylko ilość paliwa przewożonego, oczywiste jak jest, że przerabiany zbiornik to może zachęcić celników do sprawdzenia czy na pewno nie ma więcej paliwa niż się deklaruje lub innych towarow ( fajek itd), a to już może być kłopotliwe chociażby w związku ze stratą czasu...
Podsumowując wg moich informacji: dla celników dodatkowy zbiornik może być, tylko musi być pusty. Tak jest u nas na granicy z Rosją, gdzie legalnie wozi się głownie paliwo, każda granica ma swoja specyfike i piorytety... Jak jade turystycznie do obwodu, większość funkcjonariuszy jest w szoku i nic nie sprawdzają, nie sądze aby dodatkowy zbiornik był w kręgu ich problemów, mają lepszych cwaniaków dookoła... Stąd to kwestia wyboru... i szczescia

patrolnieci.pl
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: patrolnieci.pl » czw sty 09, 2014 5:15 pm

Panowie... wielokrotnie byliśmy w Rosji i na Ukrainie i za każdym razem jest więcej śmiechu na granicy niż sprawdzania czegokolwiek.
jak wracaliśmy z Bajkału UAZem to polski celnik był w takim szoku że jak powiedzieliśmy że mamy 10 butelek wódki (mieliśmy ponad 20 ) na suweniry dla znajomych zastanowił się chwilkę i powiedział, tak mało??
innym razem celniczka mówi do mnie sprawdzając papiery od Patrola:
-nooo i jeszcze auto kradzione
a ja na to wołam do kumpla który siedział w aucie:
-budź babke z bagażnika, powiedz jej że to już Wiedeń!!
Jeszcze innym razem na granicy Rosyjsko-Ukraińskiej Rosyjski pogranicznik pyta;
-kuda macie awtamaty ( kałasznikowy)
a ja na to;
-nie mamy, a chcecie nam sprzedać swoje?

NIGDY nie popatrzyli nam nawet pod samochód i NIGDY nie mieliśmy żadnych problemów na granicy wschodniej:)
co do samego zbiornika to jest on u nas w sklepie i sprzedały się już 3 sztuki i wszyscy klienci zadowoleni :)
przede wszystkim zbiornik jest ameliniowy i waży całe 10 kg!!!! nigdy nie zgnije i wystaje tylko centymetr niżej niż fabryczny :)
świetna alternatywa przy wymianie starego zgnitego fabrycznego zbiornika ( cena w serwisie zabija!!!)
pojemność to w tym momencie 147 litrów :)
http://www.patrolnieci.pl/index.php/skl ... ium-detail
patrol Gr M57 BMW, Patrol GR 2.8 TD patrol Gr 4.2 benzyna

https://www.facebook.com/PatrolnieciPl

Awatar użytkownika
LSD

Kontaktowanie:

Post autor: LSD » czw sty 09, 2014 9:07 pm

Ja wjeżdżając na Ukarainę miałem 3/4 zbiornika i dodatkowo pełen kanister polskiego ON.
Tak to rozbawiło ukraińskiego celnika, że pożartował chwilę, popukał się w głowe i za 3 minuty pojechaliśmy dalej.

Pewnie myślał, żem jakiś wariat :)21
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0

przem81

Post autor: przem81 » ndz sty 12, 2014 9:35 am

LSD pisze:Ja wjeżdżając na Ukarainę miałem 3/4 zbiornika i dodatkowo pełen kanister polskiego ON.
Tak to rozbawiło ukraińskiego celnika, że pożartował chwilę, popukał się w głowe i za 3 minuty pojechaliśmy dalej.

Pewnie myślał, żem jakiś wariat :)21
:lol:

Ukraincy mają bardzo dobry ON.
Wiele bym dał, żeby jego mine zobaczyć.
W260 2.8D 32MT/32M+S

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » ndz sty 12, 2014 12:43 pm

Jechałem kiedyś z kolega jego cytryną do Holandii. Zapchane odpowietrzenie zbiornika, podciśnienie, pompka nie wyrabia i stop na autostradzie co jakiś czas. Głupi nie zajarzyłem przyczyny, oraz że wystarczy wlew paliwa na chwilę odkręcić... w zamian za to zdejmowałem przewody paliwowe przy filtrze co w sumie też likwidowało problem. Wracając zauważyliśmy że problem zanika po tankowaniu na jakieś 200km [odkręcany wlew :)21 ], więc co druga stacja na autostradzie do pełna. Mijamy Berlin, dojedziemy do kraju? No chyba taaak, próbujemy... i 20km przed Frankfurtem stop. Stacji na autostradzie nie widać, za to drogowskaz w bok do jakiejś wiochy ze stacją był :)21 Zajeżdża na stację o 3 w nocy 2 niewyspanych gości starym Citroenem, i 15km przed granicą tankują do pełna... mina pani ze stacji również bezcenna :)2

Awatar użytkownika
karol2000
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: karol2000 » pt sty 17, 2014 12:25 am

Ma ktoś namiary gdzie można kupić dodatkowy zbiornik do y61?
Kupiłem Patrola z całą instalacja do dodatkowego zbiornika jest nawet uchwyt do zbiornika, wlew, przewód do przepompowania, dodatkowy wskaźnik w kabinie, tylko Hans(auto sprowadzane z Niemiec), albo polski handlarz wycieli sam bak i to tak niedbale, że po zatankowaniu do pełna przez 200 km zostawiałem smugę ropy na asfalcie.

Awatar użytkownika
LSD

Kontaktowanie:

Post autor: LSD » pt sty 17, 2014 12:55 am

karol2000 pisze:Ma ktoś namiary gdzie można kupić dodatkowy zbiornik do y61?
Kupiłem Patrola z całą instalacja do dodatkowego zbiornika jest nawet uchwyt do zbiornika, wlew, przewód do przepompowania, dodatkowy wskaźnik w kabinie, tylko Hans(auto sprowadzane z Niemiec), albo polski handlarz wycieli sam bak i to tak niedbale, że po zatankowaniu do pełna przez 200 km zostawiałem smugę ropy na asfalcie.
Oryginalny dodatkowy zbiornik to prawdziwy biały kruk. Marna szansa, że gdzieś ktoś taki ma na sprzedaż.
Najłatwiej będzie dorobić.

Z ciekawości - co to za Patrol? Jaki silnik? Z tego co wiem to w wersjach na europejski rynek nie było dodatkowych zbiorników.
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0

Awatar użytkownika
karol2000
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: karol2000 » pt sty 17, 2014 3:15 pm

Instalacja oryginalna raczej nie jest(chociaż kto wie:), ale na pewno bardzo profesjonalnie zrobiona.

Patrol GR 98r 2.8TDi, bardzo fajnie wyposażony.

Awatar użytkownika
LSD

Kontaktowanie:

Post autor: LSD » pt sty 17, 2014 3:36 pm

karol2000 pisze:Instalacja oryginalna raczej nie jest(chociaż kto wie:), ale na pewno bardzo profesjonalnie zrobiona.

Patrol GR 98r 2.8TDi, bardzo fajnie wyposażony.
Jak masz na zegarach dodatkowy wskaźnik paliwa to chyba oryginał?
Tak to powinno wyglądać:

Obrazek

Przełącznik, wskaźnik, dwa wlewy.
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0

Awatar użytkownika
karol2000
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: karol2000 » pt sty 17, 2014 4:16 pm

Takich elementów nie mam, więc nie jest to oryginalna instalacja. Wskaźnik mam przy zapalniczce.

Grunthor

Post autor: Grunthor » sob sty 18, 2014 6:30 pm

Również rozglądam się za takim zbiornikiem. W maiarę rozsądnych pieniądzach znalazłem coś takiego:
http://archiwumallegro.pl/dodatkowy_zbi ... 17847.html
Pisałem do nich, ale nie odpowiadają :cry:
Grunthor

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”