silnik 2.8 GR Y60 i intercooler
Moderator: Kosiarz
Re: silnik 2.8 GR Y60 i intercooler
właśnie mam wszystko w oryginale, ale i tak nieraz wskazówka na 3/4 skali podskoczy na podjazdach.
Y60 2.8 SWB lift 2"OME,285/75r16 SIMEX copy. Winch .Podcięty. Snorkel,Stal przód i tył, MBC
- bartek1978
- jestem tu nowy...
Ja u siebie założyłem niedawno intercoolera od pajero z wentylatorem za 200zl w Bdb stanie(co jest o wiele tańszą opcją niz cooler od Y61),ale jak na chwilowe warunki temperaturowe nie widzę różnicy,choć mam wrażenie że silnik się mniej grzeje,choć pewnie latem będzie bardziej widoczna różnica.
Bartek
pobaw się pompą...bartek1978 pisze:Ja u siebie założyłem niedawno intercoolera od pajero z wentylatorem za 200zl w Bdb stanie(co jest o wiele tańszą opcją niz cooler od Y61),ale jak na chwilowe warunki temperaturowe nie widzę różnicy,choć mam wrażenie że silnik się mniej grzeje,choć pewnie latem będzie bardziej widoczna różnica.
ja po samym założeniu IC-ka (też pajero) i bez regulacji jeszcze wyraźnie odczułem większą elastykę na "dole"... ma po prostu więcej powietrza do dyspozycji

Możecie wstawić fotki Waszych modzików IC z PII?
Dzięki
Dzięki
Właśnie jestem w trakcie montażu IC z pajero i mam pytanie jak najlepiej rozwiązać załączanie się IC.
Czy zrobić ręczne
Słyszałem różne propozycje.
Bardzo proszę o podpowiedź.
Czy zrobić ręczne

Bardzo proszę o podpowiedź.
GR Y60, 1996,35" SILVERSTONE X-TREME
Ja kupiłem zestaw intercooler z wentylatorem oraz czujnikiem temperatury(który jest zainstalowany w coolerze),u mnie ten czujnik jest podłączony do wykonanej przeze mnie instalacji elektrycznej,i po osiągnięciu bodajże około 80 stopni C zamyka on swój obwód i załącza on styki przekaźnika co powoduje zamknięcie obwodu wentylatora.
nissan patrol y60 long
a z jakiego auta masz IC?
GR Y60 2.8 '95, IC , ExtremeTrekker II ...
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
bartekM5 pisze:Ja kupiłem zestaw intercooler z wentylatorem oraz czujnikiem temperatury(który jest zainstalowany w coolerze),u mnie ten czujnik jest podłączony do wykonanej przeze mnie instalacji elektrycznej,i po osiągnięciu bodajże około 80 stopni C zamyka on swój obwód i załącza on styki przekaźnika co powoduje zamknięcie obwodu wentylatora.
Mam tak samo dokładnie . IC z y61 .
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
no właśnie waham się między IC z Pajero a IC z Y61, cena Pajero jest o wiele niższa... Muszę się za to w końcu wziąć bo jakoś weny na razie nie było. Z tego co piszecie z Y61 wystarczy zmącić i tylko podpiąć napięcie i powinno banglać...
GR Y60 2.8 '95, IC , ExtremeTrekker II ...
Ja mam z pajero i ducato.Wiatraczki włączam ręcznie w zależnosci od potrzeb.
4x4
Kupowałem z Pajero-bardziej dostępne były w tym czasie na Allegro i atrakcyjne cenowo w porównaniu do Patrola Y 61
nissan patrol y60 long
gdzie montujecie ten IC? nad silnikiem, czy w pakiecie z chłodnicą wody?
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
w większości nad silnikiemwaldus11 pisze:gdzie montujecie ten IC? nad silnikiem, czy w pakiecie z chłodnicą wody?

Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
a jak chłodnica wy..bana na pake, to nie lepiej w miejsce chłodnicy wody wmontować? co by wisko działało za wentylator IC?
- miastek
-
- Kontaktowanie:
No a po co wywaliłeś chłodnicę na pakę
z intercoolerem będzie w tym przypadku ten sam problem.

http://www.4x4.szczecin.pl/
Vitara->Samurai->GR->GRII
Vitara->Samurai->GR->GRII
Tyle że żeby wyjąc IC o mycia, to nie trzeba spuszczać żadnych płynów.

cześć,
Podpowie ktoś , albo wstawi jakieś foty jak zamontować manual boost controller? W które przewody trzeba się wpiąć? O coś takiego chodzi
http://allegro.pl/mbc-manual-boost-cont ... 15664.html
Podpowie ktoś , albo wstawi jakieś foty jak zamontować manual boost controller? W które przewody trzeba się wpiąć? O coś takiego chodzi
http://allegro.pl/mbc-manual-boost-cont ... 15664.html
Y60 2.8 SWB lift 2"OME,285/75r16 SIMEX copy. Winch .Podcięty. Snorkel,Stal przód i tył, MBC
faktycznie, czyli trójnik na przewodzie pomiędzy zaworem sterującym a turbiną?
Czy ewentualnie na przewodzie od pompy wtryskowej by też mogło być?
Czy ewentualnie na przewodzie od pompy wtryskowej by też mogło być?
Musisz się wpiąć MBC w wężyk pomiędzy turbiną a WG.
W ten przewód możesz ewentualnie wpiąć manometr.
edit.
Chyba ,że chodzi Ci właśnie o trójnik do manometru, to możesz na tym samym przewodzie
Turbo -> trójnik ( manometr) -> MBC -> WG
Taki byłby najprostszy http://allegro.pl/mbc-manual-boost-cont ... 92952.html tylko nie wiem dlaczego piszą , że jeden króciec ma być nie podłączony. Pewnie jest zaślepiony i trzeba by wiercić pod manometr.
Zadzwoń , pewnie to wyjaśnią.
To by było bez sęsókornik21 pisze:Czy ewentualnie na przewodzie od pompy wtryskowej by też mogło być?

edit.
Chyba ,że chodzi Ci właśnie o trójnik do manometru, to możesz na tym samym przewodzie

Turbo -> trójnik ( manometr) -> MBC -> WG
Taki byłby najprostszy http://allegro.pl/mbc-manual-boost-cont ... 92952.html tylko nie wiem dlaczego piszą , że jeden króciec ma być nie podłączony. Pewnie jest zaślepiony i trzeba by wiercić pod manometr.
Zadzwoń , pewnie to wyjaśnią.
W160
PajeroLong SS
PajeroLong SS
Ten powyżej ma tylko dwa wejścia wiec po co kombinować
. Ja to widzę tak: wskaźnik ciśnienia na przewodzie od pompy, do ciaglego pomiaru doladowania a controler doladowania pomiędzy gruche przy turbo a turbo. Mam racje?
. Ja to widzę tak: wskaźnik ciśnienia na przewodzie od pompy, do ciaglego pomiaru doladowania a controler doladowania pomiędzy gruche przy turbo a turbo. Mam racje?
Może być i tak.
Ten, który wkleiłem zapewne jest "dwa w jednym"
Ten, który wkleiłem zapewne jest "dwa w jednym"
W160
PajeroLong SS
PajeroLong SS
ma ktoś zamontowane u siebie? Może jakieś foty?
No to jeszcze jedno pytanie - czy opłaca się starą turbinę podkręcać, czy może lepiej zregenerować a później kręcić?
Chodzi o to, że obawiam się o konsekwencje np urwanego wirnika. Co Wy na to?
Chodzi o to, że obawiam się o konsekwencje np urwanego wirnika. Co Wy na to?