DMC przyczepy w Patrolu
Moderator: Kosiarz
- wojtek_kom
-
Re: DMC przyczepy w Patrolu
Da się powiększyć DMC, bez większej jazdy - dwa papierki, FVAT +opinia rzeczoznawcy. Nie trzeba nic homogenizować 

Nissan-y
Jakie papierki i jaka FVAT?
Urządzenie sprzęgające mam z tabliczką, na którym jest dużo kg.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
- wojtek_kom
-
FVAT za modyfikację oraz opina rzeczoznawcy - FVAT z firmy która modyfikuje pojazdy. W sumie szerokie pole do popisu.ernil pisze:Jakie papierki i jaka FVAT?
Nissan-y
no popatrz w WK kłamią w żywe oczy pewnie im sie nie chciało papierów nowych pisaćwojtek_kom pisze:FVAT za modyfikację oraz opina rzeczoznawcy - FVAT z firmy która modyfikuje pojazdy. W sumie szerokie pole do popisu.ernil pisze:Jakie papierki i jaka FVAT?

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
- woyak
-
- Kontaktowanie:
powiem wam lepiej,ja ciagnałem tyranem lawete na niej zaladowane t4 na maxa
w niemczech kontrola policji-sprawdzili dokumenty usmiech i "ałwiderzejn",,mam tylko kat b,bratu auto nawalilo wiec sie nie zastanawialem wziąłem lawete i ogien po niego na koniec niemiec,jak wracałem do pl za koszalinem kontrola drogowa,pierwsze pytanie policji dlaczego pan ma taka wielka lawete i tak obciążoną,to auto nie moze byc na takiej lawecie. drugie ich pytanie a gdzie mam b+e?czy pan oszalal tak nie wolno no to ja im tlumacze ze awaria brat sam z auto w nocy na autostradzie itd a oni jeden na drugiego chwila ciszy i skonczylo sie na pouczeniu,a bylem tak posrany ze dowala mi mega mandat

tyrranosaurus 2.7 rex
refresh tematu - help needed 
W długim y61 na tabliczce znamionowej zestaw 5500, DMC pojazdu 3000, DMC przyczepy 2500 - w dowodzie dokładnie tak samo - a to auto może pociągnąć więcej i więcej jest potrzebne.
W okręgowej mówią, że skoro się zgadza z tabliczką znamionową, to tak wymyślił producent i nie ma jak zmienić - chyba, że mu się pokaże homologację fabryczną, że jest inaczej, to zmieni - pytania typu "przebudowa na jakiś inny typ pojazdu" "Pojazd terenowy" niestety nie dała rezultatu - czy ktoś już na forum opisywał podobny przypadek, albo wie jak sobie z tym poradzić? Ktoś widział homologację fabryczną y61 GU3 i ew wie skąd zdobyć?
P.S - można kasztanić

W długim y61 na tabliczce znamionowej zestaw 5500, DMC pojazdu 3000, DMC przyczepy 2500 - w dowodzie dokładnie tak samo - a to auto może pociągnąć więcej i więcej jest potrzebne.
W okręgowej mówią, że skoro się zgadza z tabliczką znamionową, to tak wymyślił producent i nie ma jak zmienić - chyba, że mu się pokaże homologację fabryczną, że jest inaczej, to zmieni - pytania typu "przebudowa na jakiś inny typ pojazdu" "Pojazd terenowy" niestety nie dała rezultatu - czy ktoś już na forum opisywał podobny przypadek, albo wie jak sobie z tym poradzić? Ktoś widział homologację fabryczną y61 GU3 i ew wie skąd zdobyć?
P.S - można kasztanić

Nadal ześwirowany...
Wystąpić do ASO Nissana.
Ale dekle tam zazwyczaj pracują, i nie ogarniają.
Niemniej próbować trzeba.
Skoro do Carlosa się dało łącznie z homologacjami części do sportu, to i do Nissana pewnie się da
Ale dekle tam zazwyczaj pracują, i nie ogarniają.
Niemniej próbować trzeba.
Skoro do Carlosa się dało łącznie z homologacjami części do sportu, to i do Nissana pewnie się da

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Nic na to nie poradzisz - trzeba było lans rovera kupić.
Widocznie przewidzieli, że silnik wybuchnie albo rama się rozpadnie.

Widocznie przewidzieli, że silnik wybuchnie albo rama się rozpadnie.

- wojtek_kom
-
Po przestudiowaniu kilku informacji odpowiednia tabliczka na haku nie ma znaczenia - jak się uprę to i zaczep do przyczepy ciężarowej mogę przyspawać i to z odpowiednią tabliczką typu "14 ton" - "tabliczka znamionowa" albo homologacja fabryczna producenta są ważniejsze....
Nadal ześwirowany...
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
U mnie w aucie tabliczki znamionowej nie ma
Hak zamontowany, ale nie wbity w dowód - za dwa tygodnie przegląd...

Hak zamontowany, ale nie wbity w dowód - za dwa tygodnie przegląd...

y60 autobus, czerwony.
y61 2,8 miały dmc przyczepy 3500 kg, a całego zestawu 6420 kg... mój tak ma
był NISSAN PATROL Y61 2,8 1998 r.
- wojtek_kom
-
Masz problemKlamer pisze:Po przestudiowaniu kilku informacji odpowiednia tabliczka na haku nie ma znaczenia - jak się uprę to i zaczep do przyczepy ciężarowej mogę przyspawać i to z odpowiednią tabliczką typu "14 ton" - "tabliczka znamionowa" albo homologacja fabryczna producenta są ważniejsze....

Homologacja homologacją, studiuj dalej, trop to 150% DMC na haku

Wracamy do właściwego haka do Y61.
Nissan-y
Wojtek, to rozporządzenie, na które się powołujesz (które mówi o tym, że jak auto jest 4x4, to 150% bla bla bla) nie może stać w sprzeczności z tabliczką znamionową. Innymi słowy - tabliczka jest nadrzędna. Jeżeli ona mówi, że można holować tyle i tyle, to nie jest ważne ile wychodzi z obliczeń. Jedynie homologacja może coś wskórać.
Tak wynika z moich przepychanek z dmc i lektury innych tematów, zarówno na Forum, jak w necie.
Ale chętnie się douczę - napisz coś więcej.
Tak wynika z moich przepychanek z dmc i lektury innych tematów, zarówno na Forum, jak w necie.
Ale chętnie się douczę - napisz coś więcej.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Ernil, złapałem, tylko trzeba bardziej drukowanymi 
Rozporządzenie wyraźnie mówi o pojeżdzie terenowym (zarówno to z 2004 jak i to z 2013) a Rozporządzenie z 2005 (może jest i późniejsze) mówi, czym jest pojazd terenowy. Czyli trzeba złapać mądrego rzeczoznawcę samochodowego, który podpowie jak (przebudować, zgłosić wniosek o zmianę typu pojazdu -niepotrzebne skreślić) przejść z pojazdu osobowego (ciężarowego) na pojazd terenowy i czy jest to w ogóle możliwe - jesli będzie zmiana, to nowa homologacja od razu precyzuje wszystko łącznie z DMCC. Jest na sali jakiś rzeczoznawca?

Rozporządzenie wyraźnie mówi o pojeżdzie terenowym (zarówno to z 2004 jak i to z 2013) a Rozporządzenie z 2005 (może jest i późniejsze) mówi, czym jest pojazd terenowy. Czyli trzeba złapać mądrego rzeczoznawcę samochodowego, który podpowie jak (przebudować, zgłosić wniosek o zmianę typu pojazdu -niepotrzebne skreślić) przejść z pojazdu osobowego (ciężarowego) na pojazd terenowy i czy jest to w ogóle możliwe - jesli będzie zmiana, to nowa homologacja od razu precyzuje wszystko łącznie z DMCC. Jest na sali jakiś rzeczoznawca?
Nadal ześwirowany...
Ja tego nie robiłem, nie chciało mi się. Dlatego piszę, żebyś molestował Wojtka, wydaje się, że czai lepiej temat 

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
pajzad terenowy który może ciągnąc przyczepe o 150%DMC holownika, musi być wyposażony w
-rame
-co najmniej jedną blokade
-urządzenie sprzęgające z homologacją do odpowiedniej masy....
i magiczną tabliczke (znamionową) od producenta że przewidział ten stan i może ciągać rzeczone 3,5t lub więcej, BTW i tak więcej niż 3,5 tony za samochodem terenowym nie można ciągnąc, więc jeśli masz DMC parcha 3000kg to i tak 4 tonowej przyczepy nie pociągniesz max 3,5 tony,
ja mam tak że producent przewidział ciąganie u mnie 6,5 tonowej przyczepy, niestety przepisy polskie ograniczają tą mase tylko do 3,5t
-rame
-co najmniej jedną blokade
-urządzenie sprzęgające z homologacją do odpowiedniej masy....
i magiczną tabliczke (znamionową) od producenta że przewidział ten stan i może ciągać rzeczone 3,5t lub więcej, BTW i tak więcej niż 3,5 tony za samochodem terenowym nie można ciągnąc, więc jeśli masz DMC parcha 3000kg to i tak 4 tonowej przyczepy nie pociągniesz max 3,5 tony,
ja mam tak że producent przewidział ciąganie u mnie 6,5 tonowej przyczepy, niestety przepisy polskie ograniczają tą mase tylko do 3,5t
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Ale mi w zupełności wystarczyłoby i 3 tony - 2,5 to za mało
- Złapałem wreszcie rozgarniętego rzeczoznawcę - ściągam wyciąg z homologacji z Nissana

Nadal ześwirowany...
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Rozumiem, że do Y61?Klamer pisze: ściągam wyciąg z homologacji z Nissana
Ciekawe, czy udało by się ściągnąć do Y60. Z tego co wiem to nigdy nie były oficjalnie sprzedawanwe w ASO w Polsce.
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
Ja byłem ostatnio dorabiać tabliczkę znamoinową do parcha. Przy okazji wbiłem hak do dowodu - pan popatrzył w książki, rzucił okiem na haka i wpisał 2700kg.
y60 autobus, czerwony.
czy macie taka pozycje w dowodzie jak f3?(dopuszczalna masa zespołu pojaddów)
w longu mam fr5610 - f2 (dopuszczalna całkowita masa pojazdu)3110
na przyczepe zostało mi 2500 i tak mam wpisane
krociak jest lżejszy i ma na haku 3500kg
w longu mam fr5610 - f2 (dopuszczalna całkowita masa pojazdu)3110
na przyczepe zostało mi 2500 i tak mam wpisane
krociak jest lżejszy i ma na haku 3500kg
y61 tb42 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
Do y60 też powinny być wyciągi - wszytko po VINie.
Czekam na to, co przyślą mi z Nissana i z tym do rzeczoznawcy
Czekam na to, co przyślą mi z Nissana i z tym do rzeczoznawcy
Nadal ześwirowany...
- miastek
-
- Kontaktowanie:
Ja mam długiego Y61, od nowości nie było w nim haka ale w dowodzie masa przyczepy jest 3500kg a w pozycji f3 są "-----".
http://www.4x4.szczecin.pl/
Vitara->Samurai->GR->GRII
Vitara->Samurai->GR->GRII